GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 88.

Életemmel együtt a fodrász-szakmában próbálkozunk mindketten, nyitunk is egy kis szalont Párizsban, a Szajna-parton, a Mirabeau-híd közelében és vendégeinket a 19-20. századi francia költészet gyöngyszemeivel szórakoztatjuk. Minden székkel szemben tükör felett Életem egy-egy kisméretű, színes festménye látható, hogy a vendégek ne csak önmagukban gyönyörködhessenek.

Egy nagy szabadtéri koncertre megyek, először még magam sem tudom, hogy nézőnek, vagy közreműködőnek, végül kiderült persze, hogy fel kell lépnem néhány számban. A helyszín Róma, egykori iskolám belső parkja, óriási a tömeg. Szünetben kimegyek a külső parkba, a falon kívülre, ahol csak kevesen sétálnak az alig pislákoló lámpák fényében. Itt sétál nem messze tőlem teljesen meztelenül egy gyönyörű, Madonna-arcú nő, akiben felismerni vélem azt a lányt, akivel szinte testvérként szeretjük egymást a mai napig, még akkor is, ha ritkán találkozunk. Soha életemben nem láttam őt meztelenül, sosem volt közöttünk semmi kimondott vonzalom, most mégis átöleljük és megcsókoljuk egymást. És nem zavar, hogy ő ruhátlan, miképp őt sem, hogy én fel vagyok öltözve.

Mélynemzeti társaság ront be hívatlanul hozzánk, hogy az ablakból nézzék és éljenezzék párttársaik handabandázását a behavazott parkolóban. Két parkolóőr érkezik, az egyik gyalog, a másik lovon, és pillanatok alatt szétkergetik az egész társaságot, én pedig közlöm velük, hogy kívül tágasabb, legközelebb máshonnan nézzék ezt a bagázst. Erre az egyikük felüvölt: „Irány az űr!”. Remélem, a többiek megfogadják a felhívását.

Egy napra utazom el Dél-Afrikába, hogy ott az immár 76 éves jazz-rock orgonista legenda kalauzoljon, de nem viszek magammal még egy fényképezőgépet sem, annyira sietve indulok el otthonról, pénzem is alig van. Azért gyorsan végigvezetnek egy nagyvároson a luxuskörnyékektől a nyomornegyedekig, elindulunk hajótúrára, majd egy sivatagos vidékre, ahol római kori domborművekkel díszített barlanglakások vannak. Végül még arra is van idő, hogy részt vegyek egy zenekari próbán, ahol néhány fotó is készül rólam, hogy bizonyíthassam: tényleg ott jártam.

Női hang énekli kora reggel A fehér babák takarodóját – „éltek-e még, vagy alusztok már?”, - miközben egy szellemesnek mondott tv-riporter a budai fonódó villamoshoz Harmonika dalát tartja a legmegfelelőbb aláfestésnek.

„Nézd, ez egy anyaméh, benne a magzattal” – mutatja Életem egy tányér sárgaborsó-főzeléken. Aznap délben lefelé tartó, lefelé szélesedő kondenzcsíkok jelentek meg az égen.

Az új taxisblokádot a 9-es busz hangosbeszélője „rendezvénynek” nevezi, amely miatt módosul a menetrend és az útvonal. Huszonöt évvel azután, hogy a taxisok megbénították Budapestet és ezáltal a fél országot, és a belügyminiszter lövetni akart, mielőtt kis híján kiesett parlamenti dolgozószobája ablakából és hajléktalanok közül toboroztok ellentüntetőket. És néhány nappal azelőtt, amikor Párizsban hasonló akcióból ostromállapot lett.

Legyen Ön is plazmaadó! Én inkább maffiaállam-adó lennék, és golyószóróval hajtanám be önmagamat.

Egy félreállított kormánypolitikus bevallotta, hogy azért hagyják tönkretenni az egészségügyet, hogy minél több idős ember haljon meg és minél kevesebb nyugdíjat kelljen kifizetni. Csakazértis indítsuk el az éljünk 100 évig mozgalmat! Ahogy drága Jancsó Miki bácsi mondta már halálos betegen: „Baszok ezeknek rosszul lenni…”.

Megállok egy új közepén. Lassan közeledik hozzám egy nagy sárga kamion, várom, hogy megáll, de nem áll meg. Alákerülök, segítségért kiabálok, de senki sem hallja meg.

Egy borbély járja körül nemzedékem legjobbjait, miközben egyszerre lépnek egy végtelenített színpadon mindazok a csodálatos muzsikusok, akik ifjúságunkat jelentették, halottak és élők együtt. A borbély mindenkit megnyír, akit megtalál és a jelenlévőknek lelkére köti, hogy legkésőbb a jövő hétig a többiek is jelentkezzenek be hozzá.

Egyre gyakrabban támadnak kételyeim az utcán hallott beszélgetésekről, hogy valóban magyarul beszélnek-e, és csak hosszas fülelés után tudom biztosan, hogy igen. Lehet, hogy az az anyanyelv, amit én megtanultam, már nem is létezik, és én ott maradtam a 20. században?

A római Magyar Akadémia portáján akarok bejelentkezni, hogy szétnéznék egy kicsit egykori otthonunkban, de megérkezik egy sereg gyerek egy agresszív tanárnővel és félrelökdösnek. És éppen aznap meséli Anyám, hogy mostanában gyakran álmodja: eltéved Rómában. Pedig ez az a város, ahol egyikünk sem tud eltévedni. Ugyancsak aznap olvasom, hogy Rómában a Tevere-parton összeomlott egy több emeletes épület, és amikor látom, hogy jó messze volt az Akadémiától, megnyugszom. Mintha ma is ott élnék…

Gyakorlott likvidáló munkatársat keresünk – olvasom az ingyenes egyperces újságban a hirdetést. Ezt jobb helyeken pofi bérgyilkosnak hívják.

A szerelem csodákra képes. Életem kedvéért megnéztem a Grease-t. Nem rosszabb, mint Elvis nézhetetlen filmjei. Igaz, a kappanhangú bájgúnárból később egész tűrhető színész lett, főleg az Őrült város túszejtő múzeumőre szerepében. A film fő slágere határozottan jobb volt Nagyfiam és Kedvese lakodalmán, az ő táncelőadásukban. Amúgy meg öt évvel az American Graffiti után, ha kicsit is komolyan gondolták, akkor vérciki a sereg túlkoros középiskolással, paródiának pedig harmatgyenge. De azért figyelemre méltó tehetségről tesz tanúságot, hogy az alkotók össze tudták hozni az Ok nélküli lázadó autós párbaját a Ben-Hur kocsiversenyével.

Egy Othello-előadást egy csapat fiatal lány megpróbált elviselhetetlenné tenni folyamatos pusmogásával és vihogásával. Lehet, hogy közben szőtték az intrikákat egymás életének megkeserítésére. Ha majd egyszer náluk is bekopogtat a „zöld szemű szörnyeteg”, talán eszükbe jut, hogy elmulasztottak egy fontos életleckét pillanatnyi pletykák kedvéért.

A Férfi belépett a szobába és ott találta Indiánlányt egyedül, mintha csak rá várna. Utoljára több mint 25 éve lehetett vele rövid ideig kettesben, mielőtt Indiánlány visszatért volna hazájába. A Férfi azt a befejezetlen pillanatot szerette volna továbbvinni, de a Lány megállította a Férfi ölelését, életében először. Mert mindketten tudták, hogy onnantól nem lenne visszaút, feltartóztathatatlanul felszakadna az elfojtott érzelmek gátja.

Meghalt autóbalesetben egy énekes, akinek egyetlen nagy slágere volt 28 évvel ezelőtt, egy nagyszerűen eltalált, fekete-fehér klippel. Ő magát Feketének hívta, pedig fehér ember volt. A csodálatos életről szóló dalát hallgattuk egykori gitárosunk otthonában azon a reggelen, amikor elindultam életem egyik legőrültebb kalandjára.

Beszélt a képernyőről egy 93 éves zsidó öregasszony, aki Dachauban szülte meg fiát. Néztem az arcát és vonásai egyre inkább 41 éve halott apai nagyanyámra kezdtek el hasonlítani, sőt, még a hangja is mintha olyan lett volna. Azt mondják, hovatartozásom csak „családi legenda”…

http://elmehunyor.blog.hu/2012/07/18/szurtreall_890

http://elmehunyor.blog.hu/2012/07/28/szurtreall_454

http://elmehunyor.blog.hu/2012/08/03/szurtreall_584

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr418384722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása