Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2019. december 10. 06:10 - Göbölyös N. László

A grönlandi vikingek eltűnésének igazi okai

hvalsey_church_greenland_creative_comons.jpg

Grönlandot a 10.század végén gyarmatosították a vikingek. Kb. 500 év múlva hirtelen eltűntek. Ugyanakkor a sziget északibb területén élő inuitok fenn maradtak.

A vikingek eltűnésében több körülmény együtthatása játszott szerepet: a társadalmi rendszerük működése, a környezet és a klímaváltozás. Történetükből a mai társadalmak is tanulhatnak.

Hosszú ideig és főként azóta, hogy az amerikai Jared Diamond történész és földrajztudós megírta a Collapse című könyvet, az uralkodó nézet az volt, hogy a kis jégkorszaknak nevezett 13.század közepén bekövetkezett lehűlés okozta a vikingek vesztét. Nem tudtak a megváltozott klímában élni, elszakadni a földműveléstől és kihaltak. Néhány év óta sok kutató vitatja ezt a verziót. Régészek, archeozoológusok, ősföldtankutatók jöttek rá, hogy más okok is közrejátszottak.

A vikingek 985 körül érkeztek Grönlandra, rozmárra vadásztak, mivel az agyaruk nagyon keresett volt. Az európai mesteremberek ékszereket, sakkfigurákat, dísztárgyakat készítettek belőlük. Az agyarakkal kereskedtek, a katolikus egyháznak, a norvég királynak, és az európai kereskedőknek adták el a zsákmányt. A vikingek viszont fémet vásároltak, amelyekből fegyvereket, szerszámokat, hajóalkatrészeket készítettek, fát, amelyből a szigeten kevés volt, és  főleg gabonaféléket, amelyeknek nem volt ott idejük megérni a rövid nyárban.

Christian Keller, az oslói egyetem kutatója szerint 800 kg agyar ára egyenlő volt 800 tehénével, vagy 60 tonna szárított haléval. A megtalált kereskedelmi regiszterek hat évi vadászat terméke értékesebb volt, mint 4 ezer izlandi paraszt gyapjútermése ugyanennyi idő alatt. Vagyis a rozmár-vadászat volt a viking gazdaság alapja.

Ez az egyetlen bevételi forrásra való alapozás kockázatos volt, mert számolni lehetett a rozmárok fogyásával. És ez be is következett. A 13. század közepén hirtelen erős lehűlés jött a Földre, amelynek egyik oka a jávai Lombok vulkán kitörése volt 1257-ben. A kilövellt hau eltakarta a napsugarakat és a hőmérséklet  közel átlagosan egy fokkal csökkent. A lehűlés, amelynek okai lehettek a Föld rotációjának ciklikus változása, és a tengeri és atmoszférikus áramlatok is, például a brit szigeteken éhínséget okozott.

A hideg több évtizedig tartott. A geológiai minták kimutatták, hogyan erősödtek a viharok, a jegesedés. Ilyen körülmények között nehezebbé vált a rozmárok és az egyéb olyan állatoknak a vadászata, amelyekkel a vikingek táplálkoztak. Egyre messzebb kellett menniük, vagy pedig elhalasztaniuk útjukat a jéghegyek miatt.

Ráadásul a rozmáragyar iránti kereslet is csökkent, a portugál kereskedők Afrikából hozták be az elefántagyarat. Oroszországból is könnyebb volt beszerezni mindazokat az árukat, amelyekkel a vikingek kereskedtek, mint a narválfogakat, vagy a sarki róka és medvebőröket.

A grönlandiak kliensei a 14. század közepén tovább fogyatkoztak, miután pestisjárvány pusztította el Norvégia lakosságának 40%-át. A földművelésből a rossz éghajlati viszonyok miatt egyre kevesebb táplálékot nyertek. Csontjuk elemzése azt mutatja, hogy étrendjük 80%-a tengeri állatok húsából származott. Összezúzták a csontokat, amelyekből levest készítettek. Ez magyarázatot ad arra is, hogy a kutatók alig találtak csontot, halszálkát.

Mivel kevés volt az ennivaló, a falvakban elterjedt a szokás, hogy mindent a közösbe tegyenek. Ezt a szokást máig őrzik a bálnavadászok a Feröer-szigeteken.

Fogytak a vikingek, de nem pusztult el mindenki. A régészek megtalálták kőből épített templomaikat, mezőgazdasági eszközeiket, de csak nagyon kevés fegyvert, hajót és háztartási eszközt. Erről arra következtetbnek, hogy a megmaradók elhajóztak Grönlandról azokra a területekre, ahonnan érkeztek, Skandináviába.

Történetükkel kapcsolatban azonban az ökológusok emlékeztetnek arra, hogy a 21. századi emberiségnek nincsen lehetősége ilyen visszavonulásra a civilizáció összeomlása esetén. Tehát nem árt okulni a múlt példájából, ha nem akarunk nem létező vészkijáratok felé kapkodni az utolsó pillanatban.

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr8515345844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.12.11. 12:51:11

"Történetükkel kapcsolatban azonban az ökológusok emlékeztetnek arra, hogy a 21. századi emberiségnek nincsen lehetősége ilyen visszavonulásra a civilizáció összeomlása esetén."

A történet fő tanulsága, hogy jégkorszakot viszonylag könnyen elő lehet állítani.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2019.12.12. 05:18:36

"Ugyanakkor a sziget északibb területén élő inuitok fenn maradtak." Igen, "fenn maradtak". Meg lerohanták a meggyengült telepeket, megölték az ellenállókat és beolvasztották a maradékot. Nemcsak a Vikingek, de az amerikai Dorset kultúra is eltűnt és ők bizony nem Norvégiába költöztek vissza...

sztrelec 2019.12.12. 05:18:41

A javak közössègi elosztàsa az ősviking faluközössèg sajàtja lehetett a kèsőbbiek soràn is, mert a kontinensen sem dúskàlhattak mindig, tekintve a zord èghajlatot, a nèpsűrűsèget ès a termelèsi viszonyokat. A nyelvben fennmaradt egy èrdekes jellemző szó, a "lagom" ami olyan adagot, kortyot, mennyisèget jelöl mindenkinek, ami így lehetővè teszi, hogy jusson "laget om", vagyis mindenkinek a csapatban.

népszopás 2019.12.12. 05:18:45

szép történet, nem kár értük

Gery87 2019.12.12. 05:18:49

A történet fő tanulsága, hogy az éghajlat mindig változik és nem tehetünk ellene semmit....max alkalmazkodunk.
És ahelyett hogy hisztizünk meg kislányokkal hakniztatunk körbe, inkább fel kéne erről világosítani az embereket....

trev 2019.12.12. 05:18:58

@midnight coder: A történet fő tanulsága, hogy nem a klíma miatt kell hisztizni, hanem fel kell készülni a változására.

David Bowman 2019.12.12. 05:19:00

Hát a globális lehülés. Az emberiség legjobb évszázadai mindig a felmelegedésekkor voltak.

kiskutyauto 2019.12.12. 05:19:03

Bájos, hogy az írás biztosként lengeti be, a bár valóban eléggé sanszos, de egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkező összeomlást...

Terézágyú 2019.12.12. 05:19:10

IGAZI okai???????
Eddig hamis/hazug okok voltak????

Kiderül, hogy Diamond tévedett/hazudott?????
Egy fenét, az ő könyve és véleménye továbbra is mérvadó - mások csak KIEGÉSZÍTIK az ő álláspontját.
Alapvetően az éghajlatváltozás volt a fő ok.

a Minősítés a Minősítőt Minősíti 2019.12.12. 05:19:13

"Tehát nem árt okulni a múlt példájából"
Halljátok vulkánok, rotáció és tengeri és atmoszférikus áramlatok? Kuss legyen, nincs kitörögetés, forgolódás és áramolgatás össze-vissza!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.12.12. 14:10:17

A mostani - szerintem kissé túlhype-olt - klímahiszti egyik fő célja annak sulykolása, hogy az Afrikából Európába tartó tömeges bevándorlás elkerülhetetlen és megakadályozhatatlan. Pedig bizony nem a klíma miatt sokszorozódott meg Afrika népessége alig pár évtized alatt, hanem főként a felelőtlen segélyesézek miatt. Sokszor leírtam már: nem élelmiszert és gyerektápszert kellett volna segélyként küldeni, hanem fogamzásgátlókat.

Évezredekig egyensúlyban volt Afrika népessége és eltartóképessége. Aztán jött a jószívű, de hülye fehér ember és onnantól robbanásszerűen megnőtt a népesség. Mert míg korábban tíz kicsi néger gyerekből csak 2 nőtt fel és csinált további kicsi néger gyerekeket (a szám csak hasból), addig a fehér ember segélyei következtében tízből 7-8 (szintén csak hasból) kicsi néger nőtt fel és csinált tíz újabb kicsi négert.

A fentiekkel nem akarom kisebbíteni az éghajlatváltozás jelentőségét. De Európa hiába csökkenti a kibocsájtását akár nullára, ahogy egy kommentelő egy másik blogban megírta: Kína 11 nap alatt kibocsájt annyit, amennyit Európa "megtakarít". Így viszont az EU klímavédelmi lépéseinek egyetlen következményük lesz csak: az EU versenyképességének drasztikus romlása.

Terézágyú 2020.01.16. 22:46:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mert míg korábban tíz kicsi néger gyerekből csak 2 nőtt fel "

Ja, pár évtizede még Magyarországon is ezek voltak az arányok... Hja, a régi szép időkben...
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai