GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 19/8 – Elmeél 94.

68942854_495382474590398_6268261703427817472_n.jpg

Elütöttem a 63-at, aminek nincs köze sem a 6-3-hoz, sem a 36-hoz, sem Kennedy-gyilkossághoz, de még a Beatles első amerikai number one-jához sem, amely az utóbbival egy napra esett.

Ismét elmondhattam, hogy fizikai és szellemi képességeim teljében vagyok, megvan mind a 32 fogam, és nem szedek több gyógyszert, mint egy évvel ezelőtt. Igaz, néhány nappal később először fordult elő, hogy szállodai bejelentő papírt csak segítséggel tudtam kitölteni, olyan apró betűkkel voltak a rubrikák, hogy csak sejtettem, mit kell beírni. És bizony, már meg kell válogatni a fényviszonyokat bizonyos nyomtatott sajtóhoz is, még szerencse, hogy egyre kevesebb van belőle. Már ami hiteles.

Munkakedvem is van, meg is becsülik, amit csinálok immár lassan 2 éve, csak az ország süllyed egyre mélyebbre, így az egyetlen, amit tehetek, hogy teszem a dolgom, és mivel elértem bizonyos szintet, bizonyos szint alá nem megyek. Azért nem hittem volna 40 évvel ezelőtt, hogy E.P.-re fogok hivatkozni, akinek a Termelési regényét falta az egész egyetem, de én nem tudtam vele mit kezdeni, igazából a rendszerváltás után kezdtem értékelni – akkor is a publicistát.

Hosszú éveken át augusztus 1-én köszöntöttük egymást drága Barátom Édesanyjával. Az idén lett volna 90 éves, de februárban egyik pillanatról a másikra elment, szinte ereje teljében. Az idén elmaradt a szokásos telefon. Azért kíváncsi voltam, hogy lakik-e valaki az ő egykori lakásában, Hódmezővásárhelyen, a Szántó Kovács (igen!) utca 1-ben. Felhívtam a számát, és egy géphang jelezte, hogy „ezen a számon előfizető nem kapcsolható”. Így járnak majd azok is, akiknek egyszer hiányozni fogok…

69087710_1576689605807505_7754568473744769024_n.jpg

Az óbudai Kerék vendéglőben, ahová hajdan sokat jártunk, már nem lehet kapni csontokkal teli borjúlábat, amit gyakran ettem, mert imádtam a kis cupákokat szopogatni. Most már csak gyárilag kicsontozottakból készítik. Ezért inkább egy másik hagyományőrzőt, a Pékné módra készült csülköt választottam. Az még megőrizte magában a boldog békeidők zamatát, miként a kerthelyiség fái és kockás abroszai is…

Láttunk egy filmet a csodálatos Shirley MacLaine-nel, amely alaposan lehúzta a keresztvizet az álságos nekrológokról, és egy olyan embert mutat be, aki élete végén jön rá: kellene neki valami jó nyomot hagynia, ne úgy emlékezzenek rá, mint egy elviselhetetlen akarnokra. Mennyire fontos, hogy miként emlékeznek ránk? Talán csak annyira, mint amennyire azokkal, akik emlékeznek majd ránk, mennyire voltunk fontosak egymásnak.

Vörösvári úti piac. Az egyik standnál hatalmas negyed görögdinnyéket fóliázgat az eladó segédje. Egy idősebb hölgy morog, hogy régen a dinnyéket egyszerűen meglékelték, úgy lehetett őket megkóstolni. Erre még én is emlékszem gyerekkoromból. Meg arra is, hogy a görögdinnyék fele ekkorák voltak. „Mert mindent a higiéniával magyaráznak – morog tovább az idős hölgy – mindent ezerszer becsomagolnak. Veszek egy doboz csokoládét, legalább három papírt kell kibontanom, mire előkerül a csokoládé. Régen nem fóliáztak le semmit, mégis kevesebb volt a beteg…” Lehet, hogy megettük a jó baktériumokat, és ellenállóbbak lettünk, most meg annyira védenek bennünket – no meg a műanyag-gyárak üzletei – hogy minden szar fertőzést elkapunk? 

Mostanában időnként teljes valóságként élek át álmokat, és amikor felébredek, nem tudom, hogy kerültem az ágyamba és hogy milyen napszak van. Pedig már régen nem járok mesterséges Paradicsomokban.

A Föld az idén július 29-én fogyasztotta el egy évre szóló energiáját. Nálunk ez a nap augusztus 4-én következett be, szerencsére még rendelkezünk megújuló tartalékokkal – feltéve, ha hagyják, hogy feltöltődjünk.

Életemmel már a fejünk is egyszerre fáj. Lehet, hogy agyhalálunk is ugyanabban a pillanatban következik be. Egy dolgot nem sikerült még elérnünk: hogy egy időben gyötörjön bennünket álmatlanság…

Ha lehet választani két dolgot a Zenében, amiért érdemes élni és sírni: Turiddu színfalak mögötti belépője a Parasztbecsületben, és Clem Clemson gitárjának késleltetett belépője a Valentyne Suite 3. tételében. (3:10-nél)

 

Augusztus 6-án, Hirosima évfordulóján először hallgattunk az új cuccon Doors-t. Egyszer írtam egy verset, összekötve Jimet és az atomhalált. A The End első percei lelki szemeim előtt örökre összefonódtak az Apokalipszis, Most kezdetével. És ugyanez a kép jelent meg előttem, amikor két nappal korábban, a margitszigeti operaelőadásra menet úgy röpködtek kézzel foghatóan alacsonyan a Forma 1 előkelő utasait szállító helikopterek oda-vissza a Duna felett, mint a Kilgore ezredes hajnali illatú napalmjával bombázó Walkűrök a Mekong deltájában. Még szerencse, hogy morgásukat túlszárnyalta a Húsvéti Kórus.

És hagyták, hogy feltöltődjünk: totálisan kizsigerelve mentünk ki Bécsbe, és erőt merítettünk egy multikulturális európai fővárosból, Gustav Klimtből, Egon Schieléből és Hyeronimus Bosch-ból. Magam sem hittem volna, hogy egyszer a bécsi szecesszió ifjú őrült zsenijét odateszem a lelkemben Dalí és Chagall mellé. És azért a vínersnicli, a táfelspicc, amire a Szindbád óta kíváncsi vagyok – „mit bánom én az Önök étkezési rendjét!” – és az Esterházy-torta a Belvederében, Ferencjóska és Sissi árnyékában sem volt megvetendő…

69499951_2414664598805637_6516210186900733952_n.jpg

Bécsből hazafelé jövet  München-Budapest railjeten előttünk ült egy szenvedélyes amerikai leszbi-pár, egy hórihorgas osztrák fiatalember, aki véletlenül rossz vonatra szállt, és Hegyeshalomnál tudott csak leszállni és visszafordulni, mögöttünk pedig egy hétéves akarnok, Magyarország következő diktátora.

„Olyan vagy, mint egy bácsi” – jegyezte meg Öregem az egyik legfrissebb fotóm láttán. Mások is mondták már, hogy egyre jobban hasonlítunk egymásra, még ha az a 23 év különbség nem is csökken közöttünk.

Számomra még ma is különleges érzés, ha Beethoven IX.szimfóniáját egy 47 éve tulajdonomban lévő, hét bakelitlemezt rejtő dobozból veszem elő, amelyet Apám Chiléből hozott és így hallgatjuk meg Életemmel, kapcsolódva Klimt Beethoven-frízének bécsi élményéhez, és nem a gugliból keresem ki, hanem a könyvespolcról veszem le Friedrich Schiller Lyra Mundi-kötetét, hogy fellapozzam Az örömhöz című ódáját, Rónay György fordításában.

69871704_2193094204136091_8515052391245021184_n.jpg

Olvasom, hogy Angliában egy régi templomból cirkuszt és vurstlit csináltak, még „helter skelter” is van benne, azaz – ebben az esetben - spirális csúzda. Tették mindezt 50 évvel a Manson-gyilkosságok után, amelyeknek ez volt a véres jelmondata.

Immár ahhoz különleges nyilatkozat kell a postán, ha 50 db berolnizott 200-assal akarok csekket fizetni. Ennyire rettegnek a pénzmosástól a pénzmosók?

És ha már itt tartunk. kedvenc bankom telefonos ügyfélszolgálata két hétig zaklatott, mert tartoztam egy számla kezelési költségével. Mivel többször is más számról hívtak, és minősíthetetlen stílusban beszéltek velem, azt gondoltam, hogy csalók, zsarolók, de mint kiderült, tényleg a bank alkalmazottai voltak. Hiába blokkoltam 5 különböző számot, csak próbálkoztak, de a befizetés után fél nappal leszálltak rólam. Vajon a nagy adósokkal is ilyen rámenősök?

Háborúság dúl a ház régi és mai közös képviselője között, immár második éve. Most éppen azon folyik a szarpaszírozás, hogy kell-e a házszabály minden lakásba 30 oldalon kinyomtatva, vagy elég, ha e-mailben küldik el? A magam részéről az utóbbit sem olvasnám el, de legalább nem szennyezem még jobban a környezetet papírhulladékkal. Így is a hajamat tépem, amikor felesleges banki és telefonszerződések kilóit vágják hozzánk, és még újrahasznosítani sem lehet a többségét, mivel mindkét oldalukra írtak. Legalább a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatók csak egyoldalasak, így a nyomtatóba pont megfelelnek.

Elvállalnál-e bérgyilkosságot, ha tudnád, hogy csak hónapjaid vannak hátra és biztosítanád szeretteid jövőjét? – ezt a morbid kérdést tette fel bő 40 évvel ezelőtt Wim Wenders Az amerikai barátban. Ha e cselekedet társadalmilag hasznos lenne, nem csupán egy alvilági leszámolás, elgondolkodtató. De mi van, ha az orvosok tévednek? És arra sem ad választ a rendező: mi a rosszabb, eltitkolni egy bűnt, vagy azt, hogy haldoklunk?

„Hétfő van, változtak az árak” – magyarázkodik szégyenlősen az árufeltöltő a vevőnek, aki a gyümölcspultnál az árcédulákat keresi. A fiatalember úgy ránézésre még nem is élt a kommunizmusban, de a szöveget mégis tudja. Hallottak már genetikailag kódolt hazugságról és mellébeszélésről?

Finnországban járt egy kiváló, tanult, művészi vénával is megáldott ismerősöm, és teljesen kiakadt, hogy ott is mindenütt migránsokkal találkozott a kendős nőktől a mindenféle árnyalatú feketékig. „Nagy bajuk lesz ebből, hogy olyan naívak” – sóhajtott fel. „Milyen jó nekünk, mi magyarok zsigerből tudjuk egymást gyűlölni” – feleltem erre. „Legalább családban marad” – nevetett erre, és nem tudtam eldönteni, hogy viccel-e.

Mostanában többször álmodom azt, hogy egykori  interjúalanyaimmal csókolózom, pedig a szeretkezést mindig is  jobban szerettem. Lehet, hogy közeledik a számadás ideje, és a tudatalattim már azt összegzi, hogy mit hagytam ki életem során?

Billy után Wyatt Kapitány is elment. Pedig úgy volt, hogy talán az idén eljön egy filmfesztiválra, és találkozhattunk volna. Az Easy Rider egyike azoknak a filmeknek, amelyeket több mint tucatszor néztem meg, és egyike azoknak is, ahol mindig azt várom, hogy másképp végződik. Sajnos a világ az elmúlt 50 évben nem lett sem jobb, sem toleránsabb…

Unom azokat a romantikus drámákat, amelyek nagyszerűek addig, míg bele nem toldanak egy plusz, és sokszor teljesen felesleges szálat, hogy meg kelljen a szívnek szakadni. De azt sem értem, miért adnak horrorikus krimiket nyári szünetben, délelőtt…

Ha meg lehet személyesíteni egy országot, és azt kívánni neki, hogy isten éltesse, lehet-e ugyanennek a személynek azt kívánni, hogy forduljon fel a nevenapján?

Valamikor a Mesterségek Ünnepe még ingyenes rendezvény volt. Most 2500 egy beugró, minden lezárva körülötte, a minelnöki és köztelnöki palota körzete is, így azok, akik a Várra voltak kíváncsiak, csak egy folyosónyi területen közlekedhettek, miközben mindenütt Őfelsége kékingesei vigyázták a rendet. Aki megszomjazott, ihatott egy limonádét 1000 forintért...Az ókori rómaiaknál is volt Panem et circenses, de ott legalább a circenses ingyen volt...

Elment a világ egyik legerősebb embere, egy igazi aranyszívű rocker, akiből tizenévesen elvesztett fél lába ellenére sugárzott az életöröm. 47 évet adott neki az élet, akárcsak ASL-beteg Barátomnak, akit szintén soha nem hallottam egy fél szóval sem szidni a sorsát. Ozy-val egy alattomos vírus végzett. Lám, mennyire törékenyek és sebezhetőek vagyunk, még azok is, akik fél kézzel lenyomják a fél világot…

Milyen furcsa jelei vannak a múlandóságnak: régi videókazettáimon olvashatatlanná halványulnak a feliratok és miután, az ünnepi tűzijáték helyett, megnéztük Jim Jarmusch klasszikusát, a Stranger Than Paradise-t – már akkor is hogy tudott semmiből filmet csinálni! – visszatekeréskor a film jóvátehetetlenül összegubancolódott…

Az amerikai elnök felnézett az égre, szemei fennakadtak, majd közölte: „Kiválasztott vagyok”. Nem látta, hogy azt írták fel: „Mené tekel ufárszin”, ha még érti valaki e mondást.

Az évek óta következetesen csökkenő rezsihez támogatást kap a nyugdíjasok jól meghatározott köre, szigorúan az önkormányzati választások elé igazítva. Vajon hányan lesznek közülük, akik visszaküldik az utalványt, egy szép nagy lyukkal a közepén, utalva arra, hogy mit csináljanak vele?

Ideje lenne már a környezeti katasztrófákat szándékosan vagy nemtörődömségből, haszonlesésből előidéző politikusokat is nemzetközi háborús bűnösként kezelni, mert ugyanolyan tömeggyilkosok őket, mint a nürnbergiek, a délszláv háború, vagy ruandai népírtás elkövetői és ösztönzői.

Ezúttal kijelentem, hogy Isten nem létezik, vagy ha mégis, akkor kétbalkezes. Nyilai még véletlenül sem azokat találják el, akiket nagyon el kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr1815025596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása