GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 20/10 - Elmeél 113.

snapshot_2.jpg

Hatvannégy évesen fedeztem fel, hogy Apám alkarján ugyanúgy megtalálhatók a Göncölszekér alakjában elhelyezkedő anyajegyek, mint az enyémen, csak neki bal, nekem a jobb alkarom viseli ezt a jelet. Lehet, hogy ez a hosszú élet titka? Ő most 88. életévében van, én pedig csak néha érzem csaknem hat és fél évtizedem súlyát.

Fociban lassan utolérjük a franciákat. Náluk is migráncsok nyerték meg az 1998-as, majd a 2018-as vb-t, ráadásul még a Marseillaise-t is lelkesen énekelték, bár némelyikük szörnyen hamisan.

Az egyik a francia kommunista párt főtitkára volt. A másik az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Mindkettő ótvaros nagy bunkó. Mindketten voltak elnökjelöltek és mint ilyenek, tv-vitára hívták őket. Mindketten igyekeztek leordítani ellenfelük és a moderátorok fejét, egy világ röhögött és/vagy félt tőlük. De legalább elmentek és kiálltak védeni védhetetlen igazukat.

Igyekszem közösségileg távolságot tartani muszáj-nyilvános helyeken, többnyire sikerül is. Eddig csupán kétszer szóltak rám, mert túl közel mentem, mindkettő középkorú nő volt, mindkettőnek olyan éles volt a hangja még maszkon keresztül is, hogy – ahogy gyerekkoromban egy vasorrú bábás mesében olvastam – „azt már meg sem lehetett fenni.”

88 éves Apám fullad, szédül, ha hosszabb ideig kell maszkot viselnie. Én nem látok, ha bemegyek egy zártabb térbe, mert teljesen bepárásodik a szemüvegem. Az a legkevesebb, hogy nem tudok a buszon olvasni, ami mindig is hozzátartozott a közlekedési szokásaimhoz. Hallottam, hogy sokaknak kihozta a maszk az allergiáját, mások pánikbetegek lettek tőle. Vajon a maszkáldozatoknak milyen alapbetegséget találnak ki?

Huszonéves fiatalok csókolóznak a Flórián előtt, először csak játékosan évődve, majd szenvedélyesen, szinte egész testükkel. Mindig örülök, ha ilyent látok, most pedig ebben az elfojtott világban különösen.

Észrevették-e a Mester és Margarita orosz tv-sorozat nézői, hogy Woland a közelképeken mennyire hasonlít Aleister Crowley-ra, a 666-os fenevad reinkarnációjára, a „világ leggonoszabb emberére”?

images_8.jpg

És még mindig Margarita. Vajon hogy lehet, hogy időnként egy szenvedélyesebb, ám szemérmesen ábrázolt szerelmi jelenet a tv-ben 16 éven felüli korlátozást ki, míg ez a filmet, amelyben a főhősnő és még mások is, háromnegyed órán keresztül anyaszült meztelenül látható, csak a 12 éven aluliak elől tiltják? A film egyéb tartalmáról nem is beszélve…

Harmadik napja szakad az eső. Nagyanyám ilyenkor azt mondta, hogy „mosná el az egész világot”. Amikor megismertem őt, annyi idős volt, mint most én. És néha én is így látom az ilyen hosszú felhőszakadást.

Október 14-én számoltak be hivatalosan az ezredik magyar koronavírus-halottról. Azt soha nem fogjuk megtudni, hogy valójában mennyien haltak meg covidban, és hol érte őket a vég. De nem kell mindent tudnia az alattvalóknak.

Tavasszal egy kiló csontos sertéskaraj még 1300 forint volt, ma már 1800 forint. Tavasszal egy fél kiló minőségi száraztésztát 380 forintért kaptunk, ma már 550-ért. Beszélik, hogy megint emelik a kenyér és a tej árát.  Hiszen két hónapja emelték. De Magyarország megy, mert mennie kell, mert azt mondták neki, fellebbezésnek helye nincs. „és kunyhói mindig hallgatva, mint megannyi puszta sír”.

Egy rendezvényen elfelejtettem feltenni belépés után azonnal feltenni a maszkomat, bár nálam volt és fel is akartam tenni. Valaki meglátott, és azonnal fel is jelentett a szervezőnél, aki rögtön meg is talált, bár akkor már maszkban voltam. Nemzeti karakterünket csak erősíti a vírus.

A jövő a homo christianus – mondta ő. Volt idő, amikor a jövőt homo sovieticusban képzelték el. Én megelégednék egy homo sapiens sapiensszel is. Néha már egy fosszilisszel is.

Valamikor a népi demokrácia idején minden május 1-én a párt kiadta jelszavait. Éljen és virágozzék, i tak dalse. Manapság folyamatosan kielégítik jelszó-igényeinket, hiszen régóta tudjuk, hogy „Jelbeszéd az életünk, de túl sok ember van. Ki többre nem, csak jelszavakra gondol”.

Becsülettel, lelkesen küzdöttek a Zöld Sasok a Camp Nou-ban, egy rossz szavunk se lehet az akaratukra. Így is kaptak egy ötöst, ráadásul az utolsó két gólt a 10 emberrel játszó Barcelonától. Nincs ezzel semmi baj, még akkor sem, ha ez a Barca már nem az a szupercsapat, amelyben Xavi, Iniesta, Puyol vagy Suárez játszott. Ez pontosan jelzi a két bajnokság, a két ország futballközegének különbségét. Ezek után elég szánalmas volt hallgatni a sportcsatorna szakértőinek lelkendezését arról, hogy mekkora tett gólt lőni az egyik legnagyobb futballszentélyben. De hát megszokhattuk, hogy Futbólia urait és alattvalóit a tények a legkevésbé sem szokták zavarni. Ki tudja, hátha még egy luxusvillát és szuperkocsit is kap gólszerzőnk, Tokmac Nguen, mint 1974-ben Emmanuel Sanon, a haiti gólzsák, aki megtörte minden idők egyik legnagyobb kapusának, a 8 évvel későbbi olasz világbajnok Dino Zoffnak 1142 perces gólmentességi rekordját, bár végül a karibiak mindenkitől kikaptak és kiestek a vb-ről. Ja, majd elfeledém: Haiti akkori örökös elnökének, Jean-Claude Duvalier-nak, aki e kegyben részesítette Sanont, saját tv-csatornája volt, amelyen csak focimeccseket közvetítettek. De ne legyünk ennyire kishitűek, hiszen a Zöld Sasok pontot raboltak ukrán edzőjük egykori csapatától, még oroszlánabbul küzdöttek. és megint Tokmac, meg egy másik fekete fiú, Boli megmentették a becsületet. És aki a kicsit nem becsüli ilyen ínséges időkben, amikor a szokottnál is jobban fogy a magyar…

Amikor egy gyönyörű arcú, bimbózó kamaszlány először mondta nekem, hogy „csókolom”, harminc körül lehettem, és jót mosolyogtam magamban. Amikor egy gyönyörű arcú, sudár büfésnő azt mondta nekem 2020 októberében, hogy „csókolom”, már elmúltam 64 és eszembe jutott, hogy ugyanez a szépség így köszön 88. évében lévő Apámnak is. Egymáshoz öregedtünk az Öregemmel.

Egy amerikai professzor szerint 50 % az esélye annak, hogy egy földön kívüliek által irányított szimulált világban élünk. Magyarországon a lakosság pontosan meg nem határozható hányada él a birtokonbelüliek által irányított szimulált világban.

Fél Európa zárva van. Kijárási tilalmaktól vendéglők este 6-os bezárásáig. Nálunk minden tárva-nyitva, a stadionok is, miközben egy El Clasicót zárt kapuk mögött játszanak le. De a közel 50 ezer hivatalosan bevallott aktív fertőzött, és a több mint 1600 halott sem elég ahhoz, hogy megváltoztassanak egy Custer-féle döntést, lásd feljebb, miközben hét és fél hónap alatt, október 27-re sikerült eljutnunk az egymillió hivatalos tesztig. Aznap, amikor  először lépte túl a halottak száma az 50-et. Csak nehogy mi is beledögöljünk a közeledő Little Big Hornba. Sziúk, lakoták, cheneynne-ek feltámadására várunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr5416262602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása