GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Ma is megmondaná..

00076462.jpeg

„Szúrd ki, mert addig pattog”. „Elkártyázták a téeszt.  De ki nyerte meg?” „Mindjárt jövök, csak előbb elütöm a delet”. „Azt kérdezi a Penelopé: „Hol kujtorogtál 20 évig?” Kerestük Petőfit.” „Hogy hívnak, Jancsi fiam?”"Ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk..."

És még sorolhatnánk a végtelenségig azokat a szállóigéket, amelyeket Hofi Géza hagyott ránk.

Emlékszem, a 70-es években voltak olyan családi összejövetelek, hogy az ünnepi ebéd után Hofi-lemezeket hallgattunk, és volt, hogy alig értünk ki a mellékhelyiségig. Emlékszem arra is, hogy amikor katona voltam, saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mekkora hatalom a „krumplivirágos”, főleg az, amelyiknek ki kell húznia magát, hogy kilátszódjon a stoki mögül…Emlékszem arra is, amikor először láttam élőben, akkor még nem zseniális monológjairól, hanem paródiáiról volt híres – hihetetlen eleganciával utánozta Sinatrát, Armstrong-imitációját pedig még maga Satchmo is megtapsolta volna. És aztán arra is, hogy később valahányszor hallottam az Egy kiöregedett vadászkutyát, elszorult a szívem. Manapság pedig az jut eszembe róla, hogy „ugatni még szabad”, és hogy „az igazságból elveszett az i”.

Mert Hofi ebben a dalban, amelyben benne volt minden keserűsége és csalódása, amit a „szép új világ” iránt érzett, ugyanolyan éleslátó volt, mint egész pályafutása során. Mondták rá annak idején, hogy ő volt az „udvari bolond”, akinek mindent szabad, hogy ő volt a „szelep”. Sosem tagadta, hogy hitt a szocializmusban, hogy annak hibáit, tévútjait nem a rendszernek, hanem sokkal inkább az emberi gyarlóságnak, ostobaságnak, hatalomvágynak, kicsinyességnek, szolgalelkűségnek tudta be. És ha belegondolunk, igaza volt, hiszen születhet akármilyen új rendszer, az emberi jellem nem változik. És lehet, hogy Hofi éppen ebben a felismerésbe halt bele, hogy a „szabad világban” is a gerinctelenek, a köpönyegforgatók, a seggnyalók, a kis- és nagyobb királyok boldogulnak.

Ha Hofi élne – hihetetlen, hogy már 17 éve elment! – lenne mondanivalója. Azt nem tudom, hogy melyik csatorna vállalná fel - valahogy még a nosztalgia-programra épülő M3-ban sem igen lehet vele találkozni, legfeljebb töredékeket villantalak fel belőle – de biztosan most is kimondaná, amit sok ember tán megfogalmazni sem tud, nemhogy kimondani, pedig pontosan tudja, hogy miről van szó.

A Hofi megmondja című könyv hosszabb-rövidebb idézetek gyűjteménye. Manapság divat még a klasszikusokat is átírni, aktualizálni, Hofinak minden mondata ül ma is. És, ahogy ő mondta egyszer, „ebben az a röhej, hogy nem vicc”. Az egyes idézetek mögött nincsenek évszámok, de teljesen mindegy is. Képzeljük hozzájuk hangját, jelentőségteljes tekintetét, mimikáját.

hofimegmondja-620x330.jpg

„Bent vagyunk a kórházban, éppen elfoglaltság van, várunk a beöntésre…mer’ az egészségügy az egy húzó ágazat…húzod a barna csíkot magad után, tudod?”

„Nem figyelték meg? Mi mindig harcolunk! Fel kéne ébredni, vége a háborúnak!”

„A királyjelölt állítólag beosont esténként a Parlamentbe…fölpróbálta, az biztos! A szívverésem megállt, amikor bemondta az egyik híradó, hogy elképzelhető, hogy be fog fagyni a Duna.”

„Ezek a finom urak, te, abban a telelökött, mocskos kommunista világban, hogy megfértek egy pártban!”

„A tömeg azt kiabálta, hogy „Szabadságot!” Aszongya anyósom: „Szabadságot? Hát tavaly nem vették ki?”

„Ha megfigyelted, itt mindig átkos rendszer jön. Egyszer jönne már egy kis sima.”

„Ezek a nagy magyarok, ha megfigyelitek: „mert mi a népért, a nemzetért csináljuk.” A választáson csak ketten nem szavaztak: a nép és a nemzet.”

„Isten, haza, család…Az isten sem megy addig haza, míg otthon van a család!”

 (Hofi megmondja…Corvina, 2018)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr7314553572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2019.01.11. 16:11:58

Hofi ma nem lenne aktuális. Túl egyoldalúan poénkodna az egyik oldallal, ami miatt a másik epét hányna rá. Ma is vannak "hofik", az én kedvencem Kőhalmi Zoli. Azért jó, mert tudja, hogy politikát nem szabad belevinni. 30 éve még lehetett, ma már nem.
És akkor még nem is említettem Hofi gőzleeresztő szerepét, mint a kommunista rendszer szükséges velejáróját.

Kovi1970 2019.01.11. 16:12:01

A mai Hofi kb a Fábry.

Szerintem azért sincs új hofi, mert őt egy korszak termelte ki, a karakterei és humora is ahhoz kötődött.

Az a helyzet hogy az átkos eltűntével nem csak sokkal keveseb lett a svájcisapkás köpenyes balf*****kból akikből Hofi a humorát merítette, de azok jelentőssége is odalett szerencsére.

40 éve a Hofi által parodizált iszákos taplók fegyverrel jártak keltek (minden munkásőrnek volt otthon, egyébbként csodálom hogy nem volt több lövöldözés).

Amúgy remek show-man volt Hofi, kitűnő humorista és jól refelktált a való világra. De talán a legzseniálisabb abban volt hogy tudott borotvaélen táncolni: elő tudott adni egy rendszerkritkus hangot a szigorúan ellenőrzött állami médiában.

ötköb 2019.01.11. 19:18:29

Hofi mindig aktuális volt. Én annak idején háromszor is láttam a műsorát. Az előadás este volt és már benne voltak az aznapi történések. Pusztítóan, maróan vitriolosan szellemesen, ahogy ma mondanák ütősen.
Lehet viccet csinálni mint a gyerekkoromban a Patyolatból, a kenyér minőségéből, a vonatok késéséből, de azon nevetni nem nagyon lehet(ett).
Az igazi humor a politikai. A nagyok annak idején már tudták, hogy kormánypárti humor nem létezik, mert görbe tükröt mutatni, fricskázni az erósebbet kunszt, nem azt, akit amúgy az ág is húz.
Számomra a Duma szinházas előadók többségének semmi humora nincs, igen kevesen vannak, akiken lehet mosogni legalább. Hadházy, Kőhalmi , Bödőcs az, akikben valami mozog. Hofi után szabadon: "Ez vagy tehetség vagy kukac" A többiek nekem csak "vatta" emberek.
Hofi egyébként műfajt teremtett, nem csak a tartalmat de az előadásmódot tekintve is. Ha kellett táncolt, énekelt, parodizált, szinészi képességekkel is meg volt áldva. Kár, hogy nem nagyion látni olyat, aki a nyomába érhetne.

Lajos Csánó 2019.01.11. 19:18:40

Hofi ma is aktuális tudna lenni! Remek meglátásai voltak,és lennének ma is!

lammaer 2019.01.11. 19:18:42

@Bafana: Miért ne lehetne? A politika és a politikusok mindig ugyanolyanok... ahogy sokéve lehetett Gyurcsányt parodizálni, úgy most is bőven van anyag... Bödőcs szerintem jól tolja...

Alternatíva 2019.01.12. 08:38:43

Ma egy újfasiszta elmebeteg van hatalmon, Hofi ma élne igazán a humorával. Tele van "pácienssel" az Országház, bőven lehetne belőlük meríteni, mind hülye. Hofi a legnagyobb humorista, amióta van tv Magyarországon...no meg rádió :)

szevabá 2019.01.12. 08:38:51

Hofi ma Sorosbérenc lenne...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.12. 08:38:53

Hofi sajnos ma is aktuális.
Akkor lesz ebből az országból valami,amikor már nem lesz aktuális és nem fogjuk érteni.

kvadrillio 2019.01.12. 08:38:56

jahhh.. ŐŐŐŐ..megmondaná ma is !...mint eza KRUG EMILIJJJA z TV-BEN......, TRAGIKUS HELYZETBEN VAN AZ EGÉSZSÉGÜGY,,,,,,AZ ÁLLAMIBÓL FOLYAMATOSAN ÁIRÁNYÍTJÁK A BETEGEKET A FIZETŐSBE, DE.... SOKAN NEM TUDJÁK KIFIZETNI A TARIFÁKAT !!!!! M IRE EZ A SZÉÉÉP,,,SZŐKE EMILIJJJAHHHH....NAVETVE MONDJA: DE MOST MÁR EGYRE TÖBBEN A CSALÁDI ÖSSZEFOGÁS MÓDJÁRA M ÉGIS KIFIZETIK A TARIFÁKAT, SŐT HITELEKET VESZNEK FEL ERRE EGYRE TÖBBEN ! NAGYON VICCES VOLT........EGY OLYAN PICHÁTÓL EZ, AKI MAjdnem , ha nem annyit keres havonta mint a kálmán olgika !!!!! :))))) igen...én is nagyot nevettem ezen...:O)))))))

a kurva körösztyén jó anyját a barom kizsákmányoló orbán-kormánynak !

Melee 2019.01.12. 09:03:50

@Hata Mari..: @Bafana: Szóval Hofi kommunista volt. Igaz. Ebben hasonlítottak egymásra Orbánnal. A különbség az, hogy Hofi javítani igyekezett a rendszert.

Helga Beauty Salon. 2019.01.12. 13:08:31

Hofi egy jól sikerült komcsi szemfényvesztés volt, ezt már sokan elmondták! Ő volt a szelep, a nem komcsi naivak örömforrása, pillanatnyi boldogsága, hogy megint jól megmondta! Persze! Egy volt rabbinövendék exávós vérkomcsi direktor színpadán, időnként Kádárral vadászgatva mi? Természetesen a tehetsége vitathatatlan volt abban a műfajban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.12. 17:06:17

@Hata Mari..: Nem látod vagy nem akarod látni.

@Helga Beauty Salon: Azért a végén sikerült embernek is lenned.
Ezt fel kell jegyezni.

lomposfarkas 2019.03.28. 06:29:25

Hofit a szocializmus éltette, többszörösen is.A rendszerváltás után pedig dühödten ment neki mindennek, ami nem a pesti zsidó-kommunista beltenyészetből származott.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.04.15. 06:11:34

@lomposfarkas: Tehát bántotta viktorkát!

@Szóra kész Szókratész: Azt hiszem,ezt napestig magyarázhatnám egy hívőnek,akkor sem értené,már ne haragudj!
9 éve magyarázzuk nektek,hiába!

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása