GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

A szicíliai partraszállás igaz története

sbarco_gela-kjyd-u11001463042834pnc-1024x576_lastampa_it.jpg

A szicíliai Trappetónál a tengerpárton állt a „cupolának” nevezett, főleg romos kis bunker, amelyet az 1940-es évek elején építettek. A helyi hatóságok most úgy döntöttek, hogy el kell tüntetni és ez kiváltotta a helyiek felháborodását, akik úgy értékelik, hogy ezzel történelmük egy darabját tüntetnék el – írja a La Stampa, amely felidézi az angolszász szövetségesek 1943-as partraszállását, amelyet a cikk szerzője szerint a hagyományos történetírásban úgy jellemeznek, mint egy „sétát”, ahol az angolok és amerikaiak rágógumit és csokoládét osztogattak a lelkes tömegnek.

A dolgok azonban másképpen történtek.

Nem esik például szó a „Livorno” és a „Napoli” hadosztályról, amely teljesen megsemmisült. És csak néhány éve kezdenek beszélni a maffia szerepéről az olasz védelmi rendszer egyharmad részének szabotálásában. Még kevesebb szivárgott ki azokról a büntetlenül maradt tettekről, amelyeket az amerikai katonák követtek el olasz civilek és foglyul ejtett katonák sérelmére.

A szicíliai partraszállás megértéséhez vissza kell menni 1924-ig. Cesare Mori, Trapani rendőrfőnöke, a „Vasprefektus” abban az évben lépett fel keményen a maffia ellen. Rengeteg per és ítélet volt, sok veszélyes maffiafőnököt száműztek, vagy kényszerítettek arra, hogy az Egyesült Államokba emigráljon. Mori értett ahhoz, hogy mozgósítsa a közvéleményt, főként a fiatalokat a maffia ellen azzal, hogy érzékeltette az állam jelenlétét. A „bot és  méz” taktikáját alkalmazva sikerült neki a maffia-bűnözést „alvó” állapotba visszaszorítania – legalábbis egy időre. De meg kellett állnia a nagy földbirtokosok előtt, akik felhasználták a maffiózókat birtokaik felügyeletére. Rosszul viselték el a „Vasprefektus” intézkedéseit és nagyon negatívan reagáltak a Szicíliai Nagybirtok-kolonizációs Vállalat 1940-es létrehozására, amely kisajátítással fenyegette birtokaikat, ha nem voltak elég produktívak.

A nagybirtokosok válaszlépésül létrehoztak egy szakadár akcióbizottságot, amelynek élén egy triumvirátus – két szabadkőműves és a „keresztapa” Calogero Vizzini állt. A bizottság 1942-ben felvette a Mozgalom Szicília Függetlenségéért nevet. Nagy napjuk a partraszállás volt egy évvel később, amelyet lelkesen üdvözöltek.

Közben az Egyesült Államokban kezdtek kapcsolatokat kiépíteni a haditengerészet és a maffia között. New York kikötője nagyon fontos volt, tartottak a német és az olasz kémek szabotázsakcióitól. Ez utóbbiak jól el tudtak rejtőzni a nagy létszámú olasz közösségekben. Ezért a kikötő biztonságáért felelős Radcliffe Haffenden őrnagy, az FBI egyik magas rangú vezetője felvette a kapcsolatot a hírhedt maffiózó Lucky Lucianóval, aki annak ellenére, hogy 5 évi börtönbüntetését töltötte, emberén, Joe Lanzán keresztül megtartotta a kikötői illegális tevékenység feletti ellenőrzését. A nagy mennyiségű információ, amivel ellátta az amerikai titkos szolgálatokat, nemcsak a New York-i kikötő olasz kémhálózatának felgöngyölítését tette lehetővé, hanem garantált egy kényszerű szindikátusi békét is is, ami zavartalanná tette a hadianyag Európába való juttatását. A kapcsolatot Haffenden és Luciano között bizonyítják  azok a mikrofilmek, amelyek rövid ideig olvashatók voltak a Freedom Information Act  honlapján. Mellesleg Moses Poliakoff, Luciano ügyvédje is elmondta, hogy 1942-ben New York kerületi ügyésze az amerikai haditengerészet elhárítási részlege fel akarta kérni Lucianót egy bizonyos segítségre és őt bízta meg a közvetítéssel.

Luciano másik segítsége az volt, hogy ismertette az amerikaiakkal, kik azok a maffiózók, akik Szicíliában élnek és segítik őket a partraszálláskor. Az OSS (a CIA előde)a szicíliai-amerikai katonákat is megkereste és kialakított belőlük egy hálózatot, amelynek feladata volt kapcsolatba lépni az olasz fasiszta rendszerrel szemben ellenséges elemekkel, köztük a Mozgalom Szicília Függetlenségéért tagjaival.

Luciano fő partnere a szigeten don Calogero Vizzini volt. Az összekötő közöttük pedig Vito Genovese, aki 1938-ban tért vissza Amerikából. Egy fotón látható is amerikai egyenruhában a híres bandita, Salvatore Giuliano mellett. Egy másik fotón Albert Anastasia olasz-amerikai maffiózó látható szintén egyenruhában, egy gyalogos egységgel együtt, amely zászlaján egy nagy sárga L.-t viselt fekete mezőben. Ugyanez a kis zászló jelent meg hihetetlen módon egy 2010-ben készült fotón egy autóra erősítve, egy, az 1943-as fegyverszünetről való megemlékezés során. Az ismeretlen kocsi az amerikai meghívottak előtt haladt el, míg az amerikai haditengerészet zenekara az amerikai himnuszt játszotta. Az L. embléma esetét a helyiek ismerték, de a nemzeti történelem szintjén nem vették komolyan. A fotón a maffia kétségkívül jelen volt és erre valakik ma is emlékeztetni akarták az amerikaiakat.

A maffia egyik leghatékonyabb lépése az volt, hogy súlyosan megfenyegették a Szicíliában állomásozó olasz katonai egységeket, „melegen ajánlva” nekik a dezertálást és a szabotázsakciókat, ha el akarják kerülni, hogy családjuknak baja essen. Így történt, hogy négy hadosztályból kettőnek a 70%-a dezertált a szövetségesek megérkezésekor. Ennek a két hadosztálynak, az Assietának és az Aostának az állománya mezőgazdasággal foglalkozó rétegből került ki, amely mindig a maffia nyomása alatt volt. Nem véletlen, hogy a Livorno hadosztályban, amelyben csak 9% volt szicíliai, ilyen fajta szökések nem történtek.

Utólag megerősítették, hogy a szicíliai katonák, akik a Napoli hadosztály 60%-át, alkották, teljes mértékben és hősiesen teljesítették kötelességüket, mert Szicília keleti részében voltak, amely kívül esett a maffia hatalmán. Ez azt bizonyítja, hogy a szicíliaiak nem voltak kevésbé „harcosak” a többi olasz katonánál. Annál is inkább, mert egy konferencián, amelyet a múlt évben tartottak Nápolyban, megállapították, hogy a szicíliaiak, a campaniaiakkal együtt vettek részt a legtöbben az ellenállásban és Észak-Olaszországban is nagy harci szellemet tanúsítottak.

A szövetségesek partraszállása után a maffia célkitűzése a beszivárgás volt azoknak a településeknek a vezetésébe, amelyet az AMGOT (Allied Military Government of Occupied Territories) támogatott. Miután kihasználta a harcok idején a fekete piacot, a Cosa Nostra a háború után főként a kábítószerből kezdett gazdagodni.

A partraszállás pillanatában, 1943. július 10-én a  6. olasz gépesített hadsereg, parancsnoka, Alfredo Guezzani tábornok utasítására megtámadta az amerikai hídfőállást a gelai tengerparton. A német Hermann Göring páncélos hadosztály, amelynek támogatnia kellett volna az olaszokat, több órát késett. George S. Patton amerikai parancsnok kezdetben alábecsülte a Livornót, de a rosszul felfegyverzett, tűzérség nélküli kevés, elavult tankkal rendelkező olasz hadsereg hátrálásra kényszerítette az amerikaiakat és áttörte a védelmi vonalakat. Nehéz helyzet volt ez az amerikaiak számára, mert a köd miatt Máltáról az angol gépek nem tudtak felszállni és támogatni őket. Állítólag Patton már a teljes meghátrálást, a behajózást fontolgatta. És bár később az érintett és a Pentagon tagadta ezt, az elfogott üzenetnek meg kell lennie a cikk szerint az olasz hadsereg archívumában. Igaz, hogy a hadsereg történelmi hivatala eddig nem találta meg a kérdéses  dokumentumot, viszont a 18. parti őrség parancsnokának megőrzött jelentése arról szól, hogy „a helyi lakosok járkálnak a gelai tengerparton és úgy tűnik, hogy az ellenség visszaszáll  hajókra.” Pattonék egy másik elfogott üzenete azonban csak erősítést kért.

Az ellentmondásban inkább az olasz remények fejeződtek ki, mert történelmi tény, hogy az amerikaiak csak ideiglenesen vonultak hátrább. A várt segítséget végül a hajóktól kapták meg, ahonnan a 330 mm-es ágyuk pokoli tüzet zúdítottak az olaszokra. És végül megérkeztek az angol bombázók is. Az olaszoknak vissza kellett vonulniuk és egy egységnek meg kellett adnia magát, mert az amerikaiak élő pajzsnak használták a hadifoglyokat.

A Livorno 11.400 katonájából 7200-an elestek, megsebesültek, eltűntek. A fogságba esettek sorsa sem volt mindig jobb az elesettekénél. A túlkapások okát nagy részben Patton szemléletének tudják be, amely átterjedt az embereire. A partraszállás előtt így oktatta tisztjeit: „Ha megadják magukat, amikor 2-3 méterre vagytok tőlük, ne törődjetek a feltartott kezekkel. Célozzátok meg a harmadik és a negyedik borda közét és lőjetek. Nincs szükség foglyokra. Vége a játszadozásnak, az ölésnek jött el az ideje. Gyilkos hadosztályt akarok, mert a gyilkosok halhatatlanok.” Sok alárendeltje valóban ezt tette. John Compton százados és Horace West őrmester például 76 olasz hadifoglyot és 12 civilt lőtt agyon Biscariban. Compton ezt azzal igazolta, hogy így értelmezte Patton szavait.

A La Stampa több hasonló esetet sorol fel és azzal fejezi be, hogy azokat, akik tetteikért hadbíróság elé kerültek, felmentették, vagy pedig nevetséges büntetéseket kaptak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr5812447187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.05.07. 08:51:50

A partraszállás valódi története dokumentálva van, rengeteg hiteles könyvben elolvasható.
Csak pár idióta bulvárbarom írja, terjeszti a rágógumis sétamenetet.
Szerintem nem bulvárral kell a bulvárt kijavítani, hanem olvasni, művelődni kellene,,,
A "csizmán" felérni igencsak szopás volt a szövetségeseknek...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.07. 08:52:01

Durva. Nem is tudtam hogy a maffia sok egyéb bűne mellett még hazaáruló is volt.

Göbölyös N. László 2017.05.07. 08:56:53

@enpera: A hazaárulás a legtöbbször szubjektív fogalom, ismerjük ezt a mai politikából is. Minimum véleményes, hogy a Mussolini-rezsimmel való szembefordulás hazaárulás volt-e.
@Duplaxiii: Ha figyelmesen elolvastad, akkor szó sincs "rágógumis sétamenetről". Hogy milyen volt az olaszországi hadjárat, arról, ha másból nem, olyan könyvekből is értesülhettünk, mint a 22-es csapdája. Ezenkívül a La Stampa az egyik legtekintélyesebb olasz lap, amelyben nem publikálnak bulvárbarmok.

Conchobar 2017.05.07. 09:31:41

@Göbölyös N. László: " a Mussolini-rezsimmel való szembefordulás hazaárulás volt-e" - Azért ellenséges idegen hatalmak ("Ha megadják magukat, amikor 2-3 méterre vagytok tőlük, ne törődjetek a feltartott kezekkel. Célozzátok meg a harmadik és a negyedik borda közét és lőjetek. Nincs szükség foglyokra") segítése egyéni haszon reményében, jóval több, mint holmi szembefordulás a Mussolini-rezsimmel

Buchhalter 2017.05.07. 09:55:11

Patton tábornokról nem gondolnám,hogy ilyeneket mondott volna.Sőt,a háború végén pont,hogy a német hadifoglyok besorozásával nyíltan fel akart lépni a Szovjetek európai terjeszkedése ellen és véletlenül pont egy állítólagos "német" orvlővész lelőtte aki véletlenül szintén rögtön meghalt.A maffiózoknak nincs olyan,hogy haza .Pénz és hatalom ez az ő mottojuk.

Göbölyös N. László 2017.05.07. 09:58:42

@Buchhalter: A történelem nem fekete és nem fehér. Amúgy a maffia eredetileg éppen a Bourbon uralom ellen jött létre még a 18. század végén.

ogli dzsí 2017.05.07. 11:42:54

Az olaszok olyan gyávák, mint a nyulak.

Göbölyös N. László 2017.05.07. 11:46:59

@ogli dzsí: Csak azért nem moderáltalak ki, hogy válaszolhassak Neked. Az olaszok gyávaságáról csak annyit, hogy a II. világháború idején Nyugat-Európában a legnagyobb ellenállás a náci megszállás ellen Franciaország mellett Olaszországban volt, 20 év fasizmus ellenére. És tudnék néhány példát mondani napjainkból is, amikor az olaszok - pártszimpátiától függetlenül - nem hagyják, hogy kormányuk folyamatosan hülyének nézze őket. Például ott nem lehetett elfogadni olyan médiakorlátozó törvényeket, mint nálunk.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.07. 11:47:35

@Göbölyös N. László: hát, kémkedtek üzleti haszon reményében. Számomra ez nem teljesen ugyanaz. De igen, nincs fekete és fehér.

Alick 2017.05.07. 12:42:06

@ogli dzsí: Inkább azt mondanám,. hogy az olasz reguláris erők harcértéke elég széles tartományban mozgott. Abesszíniában és Albániában nem sok erényt mutattak fel.
Egyébként Hitlernek rossz véleménye volt a latin katonákról, talán a spanyolokat kivéve.

CSL 2017.05.07. 16:34:33

@Göbölyös N. László:
A maffiának nincs hazája. Egyébként nem ideológiai okok miatt fordult Mussolini ellen a maffia, hanem mert Musdolini harcolt a szervezett bűnözés ellen és a maffia teret vesztett. Nem volt nekik áldásos, egy erős rendpárti vezetés. Persze nyilván Mussolininek is volt vaj a füle mögött, nem is védeni akarom.

Gabor Ventilla 2017.05.07. 21:35:16

@Buchhalter: Szép véletlenek... Amik nem zárják ki a "nincs szükségünk foglyokra" igaz voltát.
Patton kellő mértékű óvatosságát sem erősíti meg a véletlen halála.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása