GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 95.

Azonnali merevedést kínál egy Laura nevezetű. Félreértés ne essék, ő nem a merevedés okozója, hanem csupán a termékmenedzser, az on-line házaló. És honnan tudja, hogy én éppen most akarok merevedni?

Anyám azt álmodta, hogy konkurenciát teremtett nekem, mert megírta helyettem a könyvet, amelyhez legalább egy éve nem nyúltam hozzá. Ha ilyen egyszerű lenne, megosztoznánk a hasznon és a szerzői jogokon.

„Nem adok kaprot, csak tökhöz” – közli velem ellentmondást nem tűrően egy piaci árus. Nem vitatkozom vele, odamegyek a savanyúságoshoz, ahol gyönyörű kaprot árulnak. Leginkább a gyalult tökhöz. Szó nélkül ad, 100 forint csomagja. Érti ezt valaki?

Már a nyári fesztiválozókat is hülyítik a gyógyszergyárak fejfájás elleni pirulákkal. Ezúton közlöm az ifjabb nemzedékekkel, ha nem tudnák: macskajaj ellen a legjobb a hideg tej, a jeges limonádé, és extrém esetben a kutyaharapást szőrével módszer…

Oscar Pistorius megúszta a szándékos emberölést 6 évvel. Lionel Messi megúszott egy több milliós adócsalást 21 év felfüggesztettel. Odaát is vannak egyenlők és egyenlőbbek. De ott legalább adnak a látszatra, hogy jogállam van.

Piac. Szárított gyümölcsöt kíván egy hét év körüli kisfiú. Az anyja felhívja a figyelmét a sok friss gyümölcsre, de a gyerek nem tágít. „Melyik rendes ételt eszed meg érte?” – kérdezi az anya. Egyre több akaratos, követelő gyerekkel találkozunk az utcákon, az üzletekben, a lépcsőházakban. Készítik fel magukat az életre.

Láttunk egy filmet, amelyben egy férfi és egy nő, akik már túl voltak sok mindenen, váláson, erőszakon, börtönön, összetalálkoznak és bár a kontaktus azonnal megszületik, még hosszú ideig gyötrik egymást, mielőtt meghozzák az egyetlen jó döntést. Életem és én, miután már mindketten túl voltunk már sok mindenen (másképpen, mint a filmbeli pár), egyből átadtuk magunkat a szenvedélyünknek, amely első látásra megfogant bennünk, és nem haboztunk meghozni mielőbb életünk legfontosabb és legjobb döntését. Igaz, nem is csináltak történetünkből romantikus drámát.

Egyik éjjel azt álmodtam, hogy válogatott vízilabda-kapus vagyok, aki potyagólok sorozatát kapja, míg másnap éjjel űrhajósként vártam a kilövésemre. Életem szerint ez annyit jelent, hogy pályát kell módosítanom. Vajon megálmodom-e valódi utamat?

Barbra Streisand is beült a pénztárba. Száj megvan, orr is, enyhén bandzsa, kifejező szem is. Énekhangját még nem hallottam és nem is fogom, mert egy hét múlva felmondott. A nagy hajszában 12 ezer forintos hiányt csinált, mert valakinek kétszer adott vissza és az illető a nagy hajszában nem vette észre.

dr.K.dr elegáns öltönyben ül a fürdőkádunkban, és a „Piros bab, fehér bab, de legszebb a futóbab” című dalt énekli torkaszakadtából.

Napok mutogatják minden este a Magyarország Szépe résztvevőit, akik ugyanazzal a vonaglással lépnek ki bikiniben egy medencéből és ugyanolyan pózban mosolyognak rá a nézőre. A negyedik után már valamennyit egyformának látom. Már a szépségek között sem kell az egyéniség az országnak.

Színes magazint dobtak be hozzánk, hogy megmagyarázzák, milyen szép lesz a Liget, ha elkészül. Ha elkészül. Megint megkaptuk a hivatalos szájbarágást ingyen a saját pénzünkből.

Egyre kopárabb lesz ez a 93 ezer négyzetkilométer. Naponta pusztítanak el újabb fákat, pusztulnak el újabb írástudók. Lassan rejtegetnünk kell majd a magvakat, a facsemetéket, és elkezdhetjük megtanulni könyveinket, mielőtt azt is elveszik tőlünk.

Harmincöt év után ismét levetítették a szabadszájú futball-kapitány portréját, aki vénségére némi sportpolitikai karriert is befutott. Valahogy durvábbra emlékeztem. Lehet, hogy megvágták az eredetit? Vagy csak az idők változtak és ma már egy délutáni családi vígjátékban is  több csúnya szó hangzik el, mint amit a kapitány kiüvöltött a világba extatikus állapotban?

„Napi áron vásárolunk autókat, akár rendezetlen papírokkal is!” – olvasom az újabb liftreklámos kínálatot. Igaz is, éppen most loptam két Mercit és három Volvót, azonnal jövök!

Egy óceánöbölben úszunk Életemmel. Valaki azt mondja, hogy ez New York, de sehol nem látjuk a Szabadságszobrot, ellenben a part felett egy olyan kastély emelkedik, amely egyszerre emlékeztet Charles Foster Kane Xanadujára és a Hófehérke gonosz királynéjának várára. Persze nem véletlen, hiszen az utóbbit az előbbiről mintázták. Az öbölben egy mólón egy magányos pad áll, rajta egy ülő ember szobrával, mellette egy bronzból készült  madárral. Az óceántól mélybe vezető lépcső végén egy újabb tengeri panoráma tárul elénk, amely Életem szerint a Nápolyi-öböl, bár én nem ismerek rá. Ő se szó, se beszéd, beleveti magát a naptól ragyogó hullámokba, én pedig utána.  Csak már amikor bent vagyunk jó messze a partoktól, látjuk, hogy egy óriási, a közeli hegynél is magasabb hullám közeledik felénk, lassan, lomhán, de feltartóztathatatlanul. Mégsem félünk tőle, vele együtt emelkedünk a magasba, és a hullám nem is gyűr maga alá, hanem szelíden letesz minket sértetlenül a partra. Ahogyan visszanézünk, csak a tükörsima tengert látjuk magunk előtt.

„Immár 82 csatornán nem találunk egyetlen nézhető műsort sem” – hirdetném a tv-újság címlapján. Még mindig inkább megnézzük ötvenedszer is a Tenkes kapitányát, azzal legalább nem lehet tévedni, és akkor sem unjuk, ha már minden képsorát, minden poénját kívülről tudjuk.

Bombázzák városunkat, a metróba menekülünk. Az alagutakat elárasztja a víz, de azért a szerelvények közlekednek a hömpölygő árban lebegő peronok között. Csak azt nem tudjuk, hogy melyik merre megy, teljesen elveszítjük irányérzékünket.

Mindenütt erről a Pokemon Góról írnak, nekem pedig fogalmam sincs róla, hogy mi az, és nem is érdekel. Néha fantasztikus érzékkel maradok ki világot elöntő őrületekből. Például a mai napig nem hallottam a Spice Girlst. Emlékszik még rájuk egyáltalán valaki?

Farkasüvöltés a Corvin-negyedben, Nem egy teliholdat lekéső vérfarkas, nem a Corvin-köziek kóbor szelleme. Csupán egy részeg próbál hangosan felidézni egy futó slágert.

„E.P. volt az utolsó magyar ember a maga elegáns, szellemes, polgári magatartásával, műveltségével, tisztességével, szabadságával. Azért kellett ilyen fiatalon meghalnia, mert már nem bírta elviselni ezt az országot” – mondja az élő legenda filmrendezőnő. Talán kutatni kellene a rossz társadalmi közérzet rákkeltő hatását.

Artúr halála napján piaci hasonmása sem nyitott ki. A Zenebohóc utolsó heteire nem kért morfiumot, hogy végig tiszta aggyal élje végig a halál közeledését. Megértem egy szörnyű vállalását: másfél hónappal korábban ugyanez a rettenet vitte el egy Barátnőnket, aki a végén arra panaszkodott, hogy teljesen kába, és folyton elalszik, a legjobb könyvvel is a kezében. Nem tudom, ha osztoznom kellene sorsukban, melyik utat választanám.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr348908832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása