GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 87.

Őskövületeket találunk a házunk körül. Kezdetben csak kisebbeket, olyanokat, mint amilyeneket a Vezúvon is árulnak, később már egész csontvázakat, amelyekről nem lehet eldönteni, hogy emberi vagy állati maradvány. Fel sem merül bennünk, hogy ezeket, mint régészeti leleteket, le kellene adnunk egy múzeumnak. Saját örökségünknek tekintjük őket és mi fogjuk megfejteni a titkukat.

Néhány napon belül kétszer is hallottam a tv-ből a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalunkat. Először Higany Fréditől, minden idők egyik legpompásabb pózőrétől, aztán pedig a Hamvasarcú Színésznőtől és a Parasztzsenitől egy nem minden történelmi tanulság nélküli szoc-reál filmben. Azt mondják, pusztító szerelem volt közöttük, és a Fiú abba (is) halt bele, hogy a Lány 56-ban elhagyta az országot. A Lánnyal 45 évvel e film elkészülte után találkoztam, miután végleg hazatért. Ő volt az egyetlen, akivel kétszer vettünk fel egy életmű-interjút, mert az első beszélgetésbe olyan hévvel vágott bele, hogy csodálatomban elfelejtettem a magnómat bekapcsolni, de másodjára ugyanolyan szeretettel és lelkesedéssel fogadott. Ha az utcán jött volna velem szemben, ebben a lezseren öltözött, nagy kerek szemüveget viselő hölgyben, akinek 66 évesen sem állt rosszul bronzvörösre festett frufruja, biztosan nem ismertem volna fel az egykori Hamvasarcút, számomra azonban most már csak így marad meg, ahogy elegáns kanapéján csupasz lábait maga alá húzva osztja meg velem élete titkait. Akkor ott valami ki nem mondott vonzalom született közöttünk, még éveken át rendszeresen beszélgettünk telefonon. Később tudtam meg, hogy pánikbetegségben szenved, de ennek soha semmi nyomát nem észleltem. Immár másfél éve halott, de ha látom egy-egy régi filmjét, mindig felidéződik bennem egykori riportalanyom, aki ennél jóval többet hagyott a szívemben.

Tanúja leszek egy maffia-gyilkosságnak, ezért a keresztapa – latin-amerikai külsejű és temperamentumú férfi – meginvitál házába, ahol mindenféle virágokkal ízesített ételekkel kínál, miközben gyönyörű lemezeket hallgatunk. Szívélyesen búcsúzunk és lelkemre köti, hogy ha legközelebb erre járok, keressem fel. Nem a levegőbe beszél, mert legközelebb még nagyobb lakomát csap számomra és már arra is hajlandó, hogy jótevői tevékenységéről, munkateremtéséről is beszéljen, akár magnóba is. Kár, hogy a legizgalmasabb kérdések előtt felébredek, mert már annyira feloldódott és bizalmába fogadott, hogy ezeknek sem lenne akadálya.

A szemközti drogériában féláron árulják a rajtuk maradt karácsonyi pipere ajándékcsomagokat. Előttem három vevő fejenként féltucatot vesz az akcióból. Lehet, hogy már jövő Karácsonyra spejzolnak be?

Vajon mikor minősíti az emberi jogok chartája zaklatásnak a folyamatos alaptalan ígéreteket?

Öregszem. A Let It Be LP-változatát csak a második versszak után ismertem fel egy kávézó háttérzajából.

Házibulit rendezünk egy folyamatosan táguló lakásban, amelynek nem is tudjuk megszámolni a helyiségeit. Egy panelkonyhában, amely természetesen szintén változtatja méretét és alakját, legidősebb Fiúnk készít egyszerre három serpenyőben fantázia-tojásrántottákat, körülötte többen másnaposan támolyognak. Az egyik szobában találkozom Exemmel, aki valójában nem is bulizni jött, hanem riportot készíteni erről retro-fílingről. Hatalmas bőröndöt cibál elő az egyik kanapé alól, amelyben könyvek, lemezek, újságok, fotóalbumok, de hétköznapi tárgyak is sorakoznak. Többségük közös életünk emléke, és Exem úgy gondolja, itt az idő, hogy másfél évtized után végre elosszuk őket. A kipakolás lassan megy, mert minden tárgyról valamelyikünknek eszébe jut valami, jó és rossz emlékek vegyesen, és hiába szedjük ki őket, mintha folyamatosan szaporodnának…

Vajon negatív gondolkodást tükröz-e, hogy egy cukrászdában „baljós szalagnak” olvasom a sajtos szalagot?

A sváb pékségben Karácsonykor hal alakú alpesi kenyeret sütöttek. Szilveszterre viszont egy olyan állat jött ki, amelyet lehet kutyának, de vadászgörénynek is nézni. Ez vajon minek a szimbóluma?

Szilveszter délutánjától folyamatos tűzijáték zajlott éjfélen át Óbudán. Minden fenyegetettségi fokozat ellenére nem volt terrortámadás, de nem is a forradalom fegyverropogását hallottuk.

Kimentjük a liftből az örökké viccelő afro-amerikai elnököt, aki néger liftesfiúnak álcázta magát, ezért kitüntetést kapunk. Költözni segítek az orrhangú csendes dalnoknak, de nem tudom a padlásszobába felvinni a bőröndjét, mert kijön a rejtett klausztrofóbiám. A ház olyan, mint utolsó otthonunk Finnországban, csak nem a tengerparton van, hanem egy síkságon, ahol egymás után épülnek az egyforma lakótelepek.

A házelnök azt mondta a kormányfőről, hogy „küzd, mint malac a jégen.” Pedig azt is mondhatta volna, hogy „lapít, mint süket disznó a búzában.” Amúgy meg látott-e már valaki jéghokis malacot?

Az új év első két estéjén két olyan tekintet nézett vissza ránk a képernyőről, amelyektől lehetetlen szabadulni. Az elsőn Eli Wallach ravasz, nyugtalan, szélhámos, mégis rémült szeme, amelyben minden benne van, ami a minden körülmények közti túléléshez kell. A másodikon pedig Johnny Depp dimenziók közti, álmodozóan is delejes nézése. „Lesz kit sorsa kéjre szán/s lesz, kit örök éjre tán”.

„A politika, akár milyen színű is, reklám kategóriába tartozik, jó lenne, ha meghallanánk az azon túli üzeneteket is” – mondja prédikációjában a plébánia fiatal papja a migráns-kérdés kapcsán. Ezt eddig is tudtuk. Továbbá azt is mondta a fiatal pap, hogy ne hagyjuk, hogy mások gondolkodjanak helyettünk. Csupán azt nem értettem, hogy miért Káin bűnéből vezette le a közömbösséget, arra hivatkozva, hogy a testvérgyilkos azt mondta: „Őrzője vagyok-e én az én testvéremnek?” Holott e szörnyű tett egy, a közömbösségnél súlyosabb bűnből, a féltékenységből eredt. Az pedig egy újabb kérdés, hogy Káin miért érezte úgy, hogy az ő áldozata kevésbé kedves az Úrnak, mint Ábelé? Miért is írta Baudelaire, hogy "Káin faja, törj az egekbe, / és döntsd le Isten trónusát!" ?

Leütök egy fiatalembert, mert ahhoz a nyálas sztárhoz mert hasonlítani, aki engesztelő misét rendelt a kárhozatra ítélt rockerek lelki üdvéért. Könnyen lehet, hogy ezt nemcsak álmomban tenném meg. Már csak azért is, mert sem külső, sem belső hasonlóság nincsen közöttünk szerencsére.

Egy jelenetre akartam felhívni új tanítványaim figyelmét az Aranypolgárból. Nem akartam ezúttal újra, sokadszor megnézni az amúgy megunhatatlan filmet, ezért csak a forgatókönyvét vettem elő. És a francia kiadású füzet pontosan annál a jelenetnél nyílt ki, amely egy rövid párbeszédben összefoglalja a bulvármédia lényegét. Jó érzés tudni, hogy könyveimmel együtt gondolkodunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr68289742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása