Egy csésze porridge, azaz zabkása elfogyasztása csökkenti a szív- és az érbetegségeket és hosszú, egészséges életet biztosit a Harvard-nak egy széleskörű kutatása szerint, amelyről az angol The Telegraph számol be.
A szláv és főként az angolszász reggelik nélkülözhetetlen ételének régen rossz híre volt. Talán azért is, mert ezt kapták a viktoriánus javítóintézetekben a gyerekek és a börtönökben a rabok. Sőt, argóban a “ doing porridge” kifejezés egyet jelentett a börtönre ítéléssel.
Mára azonban változott a helyzet. Skóciában, például, a hagyományos zabkása mesterei még porridge-bajnokságot is rendeznek minden évben Carrbridge városában. Angliában is nagyra értékelik ezt az eledelt.
Miután a Harvard kutatói 26 évig figyelték 100.000 ember étrendjét és egészségét, arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy csésze zabkása 5 %-al csökkenti a diabétesz és a koleszterin szintjét. Az olyan teljes gabona fogyasztói, mint a zab, a rizs,vagy a quinoa (dél-amerikai gabonaféle, az inkák a magok anyjának tartották) hosszabb ideig élnek.
Más szakmabeliek szerint azonban “relativizálni kell”, mivel mindnyájunknak más a genetikai identitása, nem reagálunk egyformán a különböző étkekre. Függ a környezettől, a stresszhatástól, a dohányzás mértékétől, stb... Egészséges étel a zab, de csodákat önmagában nem tesz. Segít a szív- és a keringési zavarok megelőzésében, a fogyást is elősegíti. Túl sokat azonban nem szabad fogyasztani belőle, csak egy leveseskanálnyit valamilyen tejtermékben. Nagyobb mennyiségben felfúvódást okozhat. Azonkívül felszívja a vasat és a kálciumot a bélből és hiányukat okozza. Egyébként ez vonatkozik minden gabonafélére. Jobb, ha teljes és erjesztett formájában esszük. A porridge-ot nem szabad tehéntejjel készíteni, jobb a kókusz- vagy a kecsketej, mivel a tehéntej kazeinje, egy toxikus protein a gluténnel párosítva tönkreteszi a bélfalakat, ezáltal az étel rosszabb feldolgozása hiányokat okoz a szervezetben.
Ajánlott recept: egy leveseskanálnyi zab kókusz- vagy szójatejben, hozzá egy leveseskanálnyi lenolaj, egy kanálnyi apróra vágott dió és szezonális gyümölcs.
Aki pedig meg akarja tisztítani reggeli előtt a gyomrát, igyon meg egy citromlevet egy kevés langyos vízzel – írja a The Telegraph.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.