GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Ott-ittlétünk 6.

Augusztus 23, péntek. Pisába tervezünk utazni, nincs messze, nem akarjuk Paulékat terhelni, de uramfia, nekik is éppen arra van dolguk. Aznap. Ugyanis a Ferde Torony városa mellett van egy hentes, állandó húsforrásuk.

Útközben valóságos történelmi leckét kapunk az Atyától, és – újabb csoda – főhőse egy régi osztálytársunk ősi nemesi családja. A fene gondolta volna arról a kissé nemtörődöm szőke gyerekről, hogy mélykék vér folyik ereiben!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lássuk csak! A Salviatik, akik Firenzében bankár- és gyapjúkereskedő családként emelkedtek hercegi rangra, kis híján megváltoztatták a történelem menetét. A pisai érsek Francesco azzal vonult be a történelembe, hogy meg akarta öletni a rivális Medici-család örökösét, Lorenzót, a későbbi Il Magnificót. A merényletet 1478. április 26-ra tervezték a firenzei Santa Maria del Fiore dómban, mise közben, hiszen ez volt az egyetlen eset, amikor Lorenzót könnyen meg lehetett támadni. A megbízott bérgyilkos azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, hívő ember lévén úgy vélte, hogy ha imádkozás közben öl meg valakit, akkor ő biztosan a pokolra jut. Ezért gyorsan új merénylőt kellett találni, találtak is – egy kiugrott papot, aki azonban dilettánsnak bizonyult: nem Lorenzót ölte meg, hanem annak fivérét, Giulianót. Lorenzo a dóm sekrestyéjébe menekült, hívei pedig közben fellázították a firenzeieket, akik elfogták Francescót, és még aznap felakasztották a Palazzo Vecchio egyik ablakára. Ennek ellenére alig nyolc évvel később Francesco unokaöccse, Jacopo fényes esküvőn vette feleségül Lorenzo lányát, Lucreziát. A politika már akkor is mindent felülírt, még a személyes bosszút is! A következő évszázadokban a  család számos tagja ragyogó egyházi karriert futott be, több bíboros is akadt közöttük, és Rómának az Olasz Királysághoz való csatlakozása után a Salviatik a világi állammal szemben katolikus ellenállás vezetői közé tartoztak. Közben hatalmas vagyonuk alaposan megfogyatkozott, ebben szerepe volt egy 20. századi örökösnőnek is, aki a birtokok jelentős részét sikeresen elkártyázta. Azért még így maradt nekik mit a tejbe aprítani: a mai napig számos kisebb kastély, udvarház az övék Pisa környékén, továbbá egy kb. 20 km-es tengeri partszakasz, forgalmas strandokkal, amelyeket a helyi önkormányzat bérel tőlük. Osztálytársunk, Lorenzo herceg Amerikában tanult, majd a sztárvilággal került kapcsolatba: 1981-ben feleségül vette Beverly d’Angelót, aki azonban néhány év múlva lecserélte őt Al Pacinóra. Lorenzo a 90-es években újra nősült, fia 16 éves. A család barátai azt remélték, hogy ő lesz az, aki kihúzza a családot a tespedésből, de miután kiderült, hogy  apja évi 50 ezer eurós apanázst biztosít neki, lemondóan legyintettek. Mit tagadjam, így bennem sem buzogna a munkakedv…

Pisa. Leparkolunk a középkori fal közelében. Egy ház oldalán felirat: A POLITIKUSOK TOLVAJOK. Nem tudunk nem egyetérteni. Csak az a különbség, hogy ettől még az olaszok jól alszanak, és nem marják egymást nap mint nap. Egy jól ismert Mao Ce-tung-portré villan fel néhány méterrel odébb. Andy Warhol-kiállítás lesz októberben. Felrémlik bennem, hogy 68-ban a római Angyalvár kertjében a gyerekek tüntetősdit játszottak, és harsányan skandálták: „Marx, Engels, Lenin, Sztálin, Mao Ce-tung!”. Azóta már van „kis piros könyvem” is, igaz, nem vonulok vele az utcára. Miért is nem?

A Csodák Terén kis híján elveszítjük egymást a hatalmas tömegben, még szerencse, hogy Paul rendesen kinőtt a sárból, és fűzöld pólójával is feltűnő jelenség. A Battisteróba éppen sikerül becsullankodnunk egy nagy japán középiskolás csoport oldalvizén. Mandulaszemű fiúk és lányok acélszürke egyenruhában, azért jól el lehet eresztve a sulijuk, hogy egy ilyen osztálykirándulást megengedhetnek maguknak. Az idegenvezető jelére akusztikai bemutatót tartanak a vendégek kedvéért. Remeg a levegő a tökéletes hangzástól, mi is beleremegünk, és nekem, mint zenebolondnak, megint az jár az eszemben, hogy vajon miért tudtak a középkori mesterek így építkezni, és napjaink mérnökei, akiknek pedig minden modern mérőeszköz a rendelkezésére áll, miért képtelenek akár csak megközelíteni a régi templomok, színházak akusztikáját? Lehet, hogy ez is valami isteni csoda, mint maga a Zene?

A Ferde Toronyt nem egyenesítették ki, bár a helyiek visszakövetelik az eredeti ferdeséget. De vajon tudjuk-e, honnan származik a temető ma is használt olasz neve, a „campo santo”? Onnan, hogy egy 12. századi pisai érsek a Szentföldről visszatérve itt hintette el a Golgotháról hozott földet. Pisa Camposantója, fedett kerengőjével akár egész napos program is lehetne, ha csak minden második sírnál, domborműnél, festménynél megállnánk. Látunk egy helyszínen dolgozó restaurátort is, aki egy 14. századi freskó apró részletét próbálja helyreállítani. És közben elborzadunk Buffalmacco monumentális művén, a Halál diadalán. Százötven évvel Bosch előtt is láttak már úgy festők, mint a „vén kokós”. Könnyű nekik, volt egy Dantéjuk…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Becélozzuk a tengerpartot, meg sem állunk a vízig, szabadstrand, öltöző nincs, törülközők alatt vedlünk át, ruha és egyéb cuccok a kocsikba. Csak az elemózsiás jégláda jön velünk. Paul és Simo éppen csak megmártóznak, udvariasságból felvetik, hogy elmehetünk velük húsért, de ha akarunk, maradhatunk fürdőzni, úgyis tudják a választ. Megbeszéljük, hogy pontosan két óra múlva a parkolóban várjuk őket vissza. Élvezzük a csodás hullámokat, az égi felhő-rajzolatokat – megint egy angyal száll felettünk, mint évekkel ezelőtt a Níluson, Esna egén – és csak amikor partot érünk, akkor döbbenünk rá, hogy ott maradtunk a parton egyetlen euró, ruha és telefon nélkül, mert minden Paul kocsijának csomagtartójában maradt. Azért nem esünk kétségbe, az időt megkérdezzük egy közelben napozó bizonytalan nemű egyéntől, amúgy pedig Itáliában mi úgysem tudunk elveszni….

Mind a négyen pontosak vagyunk, sietnünk is kell haza, mert este 8-ra vendégek érkeznek. Rajtunk nem múlik, csakhogy a vendégek valami félreértés folytán már 6-kor a pistoiai plébánián vannak, a vacsora pedig még nincsen kész. Paul nem esik kétségbe, gyors idegenvezetést szervez a valdiburei hegyi parókiába. Erre a legbüszkébb jelenlegi négy körzete közül. Lehet is, a 12. századi kis templom, amely egy festői völgyre néz le délceg fenyőkkel és olajfákkal szegélyezve, igazi menedék minden spirituális útkeresőnek. Az Atya nem is oly távoli terve, hogy átteszi ide a székhelyét a megüresedett paplakba, amelynek jelenlegi egyetlen lakója egy hófehér macska, ha nem számítjuk azt a Szent Családot, amely egy kihűlt kandallóban húzza meg magát. Pedig még akár a virágokkal teli udvarban is lehet elmélkedni, Életem mindenesetre társadalmi munkát végez, és míg én az olajfák törzsén keresek és találok emberi arcokat, addig ő meglocsolja a virágokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mire visszaérünk az Immacolatához, Simo már elővarázsolta a vacsorát: pestós tészta, fenyőmagos, mazsolás pulyka a menü, a végén pedig isteni sajtok, köztük a fekete borsba forgatott pecorinóval, ragyogóan gyöngyöző vörösborokkal. A vendégek, Luigi és kineziológus felesége, Nicoletta, akik előző héten egy Paul által celebrált esküvőn örömszülők voltak, valamint Natale, a korábbi sekrestyés, aki nagy bölcs hírében áll és úgy fest, mint George Kennedy-Patroni az Airport-sorozatból. Mindenhol találok hasonmásokat, ez régi mániám...Luigi, aki egy nagy flaska Chiantival is meglepi a társaságot, olyan, mint egy gonosz erdei manó fehér kecskeszakállával, Paul szerint nem mindenki értékeli pikirt humorát, mi mindenesetre rengeteget kacagunk aznap este, legyen szó olasz és magyar konyháról, történelemről, politikáról, hitről, vagy a szerelem rejtelmeiről. Késő estébe nyúlik a vacsora, igazi olasz módra, ahol mindenki jól érzi magát, és senki sem veszi magát komolyan. Mi pedig úgy olvadunk bele ebbe a társaságba, mintha mindig hozzájuk tartoztunk volna. Vajon mi magyarok miért nem tudunk ilyen oldottak és életigenlők lenni?

(folyt).

fotók: Benke Rita

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr508112372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása