GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Kalandozások - És még mindig Franciaország

Franciaország gasztronómiai térképe olyan változatos, hogy akár regényeket is lehetne róla írni. Ezért inkább csak néhány különlegességre hívjuk fel a figyelmet, amelyek közül többnek a receptje ma már honosítást nyert konyhákban. Franciaország kenyerei közül a legnevezetesebb a ropogós, könnyű, kissé lyukacsos belsejû baguette, amelynek egyetlen rákfenéje, hogy csak kizárólag frissen jó. A legkülönbözôbb méretekben sütik, a minibaguette-tôl egészen a tamburmajor-pálca méretûig.  Készítenek régi, falusi típusú, teljes ôrlésû búzából  és rozsból is baguette-et,  campaille-t, de kiválóak a hatalmas, akár malomkeréknyi “parasztkenyerek” - Párizsban a Montmartre-on, a Rue Lepic-en (lásd még Amélie csodálatos élete), ahol amúgy is csodás gyümölcs, sajt és halpultok követik egymást az egyik kirakatokból ilyen pékcsodák néznek ránk. A rozs- és korpakenyereknek és cipóknak is számtalan variációja létezik, úgyhogy az ember akár heteken át megcsinálhatja, hogy minden nap másféle kenyeret eszik.

Charles De Gaulle tábornok, az V. Köztársaság alapítója mondta, hogy nem lehet egy olyan országot kormányozni, amelynek 400 féle sajtja van. Ehhez képest elég jól elboldogult több mint 10 évig Franciaország élén, pedig lehet, hogy a 400 csupán szimbolikus szám, hiszen egyes fajtáknak is végtelen a variációs lehetôsége. Csak néhányat tudunk most felidézni: a már nálunk is népszerû fokhagymás, fûszeres krémsajt, a Boursin például ismert diós, valamint fekete borsba vagy szezámmagba forgatott változatban is. Hasonló ízeket kínál a Tartare, a Rondelé és a Cantadou is.  A fehér penésszel bevont camembert hazája Normandia, innen származik a Président, a Pont-L,Évéque és a Caprice des Dieux, valamint “oldalága”, a brie sajt is. Természetesen akkor a legpikánsabb a camembert, amikor felvágáskor szinte kifolyik a belseje, de még akkor is vetekedhet “illatban” az elzászi Münsterrel, amelyet szállításkor érdemes zárható tasakban, esetleg többszörös alufólia-csomagolásban elrejteni. Franciaországból származik a roquefort sajt is, egyik legfinomabb belôle a Bresse Bleue, aminek valóban vannak kék-zöld árnyalatai. A kemény sajtok közül az auvergne-i Cantal, az emmentálira emlékeztetô gruyére, túrószerûek közül a St. Marcellin az egyik legfinomabb. De a legkülönlegesebbek a crottinek, a kis gömbölyû kecskesajtok, amelyek hidegen és melegen, (pirítóson) egyaránt mennyeiek. Ha valaki rákap, aligha tud róla leszokni. Juhsajtjaik is akadnak szép számmal, bár ezeket azért a görög feta veri...Az éttermekben többnyire utóételként kínálják a sajttálat szép fadeszkán, a desszert alternatívájaként... A sajthoz pedig bor, méghozzá francia vörösbor dukál!

Ahogyan a sajtkínálat végigkóstolásához, a borokhoz is évek kellenének, mindenesetre elég jó tapasztalataink voltak a Bordeaux környéki “öreg borokkal”, és a Rhóne völgyében termettek sem csupán az “iható” kategóriában vannak. Érthetô volt a francia gazdák haragja és félelme 1982-ben, amikor Spanyolország bekerült a Közös Piacba, hogy konkurenciája lesz a francia boroknak, azóta is nagyon vigyáznak e nemzeti kincsükre... Mint valamennyi mediterrán országban, itt is igen nagy salátakultusz, elôételként, némelyik, például a nizzai saláta fôételnek is beillik. Ami nagyon tipikus, az a legalább három-négy féle salátából készített “ágy” - köztük jégsaláta, fodros saláta,  madársaláta, gyermekláncfû - és a majonézes-mustáros-ecetes öntet.  Az endívia (vagy ahogyan nálunk ismerik, cikória) pedig önmagában, némi olajjal, ecettel, vagy citrommal és sóval egyszerûen fenséges. Apropó,  mustár: a dijoni mustár méltán világhírû, nem hiányozhat az asztalról, a bélszín egyszerûen elképzelhetetlen e csípôs szósz nélkül. A “régimódi” mustár a legfinomabb, mert abban a mustármagokat nem ôrlik meg. Léteznek különleges ízesítésûek is, például a zöld színû tárkonyos mustár, amely fôleg fôtt húsokhoz jó.

A salátához hasonlóan “entrée”-nak számítanak a különbözô pástétomok, a puhább állagú paték és szeletelhetô terrine-ek. Akárcsak a sajtoknál, itt is ahány ház, annyi szokás ízben, fûszerezésben. A kacsa-, a liba-, a sertés-, és nyúlpástétom mellett  a vadpástétomok külön klasszist képviselnek. Néhány évvel ezelôtt a  vaddisznópástétom egyik igen karakteres változatát ügyes reklámfogással összekötötték az Astérix-filmek bemutatójával. Elitéknél ma is dívik a szarvasgombás pástétom, amelynek azért a híre és az ára nagyobb, mint az igazi zamata... Ha már az úri delikáteszeknél tartunk, ne feledkezzünk meg a hideg hízott

kacsa- és libamájról, és valamint arról sem, hogy a méltán híres “strasbourgi libamájat” évtizedeken át Magyarországról importálták...

Szerelmem szerint a franciák nem tudnak marhahúst sütni, vagy nyersen hagyják, vagy pedig túlsütik és kemény lesz.  A megrendeléskor valóban vigyázni kell, mert ha az ember azt mondja, hogy a bifsztek legyen “véres” (“saignant”), akkor garantáltan nyers húst fog kapni, ha “éppen jót” (á point) kér, akkor is számíthat arra, hogy a hús belseje erôsen rózsaszínû lesz. A “jól megsütött” (bien cuit) pedig, ahogyan Párom megállapította, gyakran kiszárított és kemény...(Én a második variációt részesítettem elônyben). A roston, szénparázson sült báránybordájuk viszont egészen csodás, vajpuha is lehet, ha jól “eltalálják”. A belsôségek közül a máj mellett a vesének van becsülete, Jean Gabin és Bourvil híres filmjében, az Átkelés Párizson-ban a feketézôk sült vesével ünnepelnek... Húsköretben nem túl találékonyak a franciák, leginkább a hasábburgonyát szervírozzák húsokhoz, - nem véletlenül hívják ezt az angolszászok “french fries”-nak (amikor George w. Bush  amerikai és Jacques Chirac francia elnök összevesztek Irak kapcsán, a Fehér Ház menűjéből törölték ez utóbbi köretet) -  bár különlegesség az a tojásos-tejszínes krumpli, amit nálunk tévesen “francia rakottkrumplinak” hívnak. Grillsütôdéknél láttunk olyan megoldást, hogy a sülô csirke és nyúl alá tették a krumplit, hogy a húszsír átitassa. A krumpli franciaországi meghonosítóját, bizonyos Parmentiert, ma is tisztelik, Párizs 11. kerületében széles utat és metrómegállót neveztek el róla, és az állomást burgonyatörténeti képekkel díszítették fel. Nagyon kedvelt a zöldségköretek közül  zöld színû, vékony zöldbab, amelynek ízesítésével azonban nem sokat bíbelôdnek. Ellenben az olajon párolt, szinte szétfôzött hagymából, padlizsánból, paradicsomból, paprikából és zucchinibôl készült ratatouille még önmagában is megállja a helyét, nemcsak mártásként. A mókás név onnan ered, hogy Dél-Franciaországban “touiller” annyit jelent: “tunkolni”.

Mint tengeri országban általában, nagyon sokféle hal kerül a pultokra és az asztalokra. A “tenger gyümölcsei”, a kagyló, a nyersen fogyasztandó osztriga, a rákok, a polip....mellett nagyon népszerû a lazac, nem csupán füstölt változatban, hanem sütve és párolva, különféle mártásokban. Ne feledjük, hogy Béchamel úr hazájában vagyunk: a legenda szerint a mártás feltalálója XV. Lajos adószedôje volt, és lánya a papa mártásával készült lepényhallal vette le a lábáról a nagytermészetû uralkodót, aki ezért hálából királyi rendeletet adott ki a Béchamel-mártás szabadalmaztatásáról...Szeretik a tôkehalat,  naphalat, ritka csemegének számít a rája is. A legízletesebb azonban mégsem tengeri, hanem folyami hal: a pisztráng. Különösen Auvergne hegyi folyóiban van belôlük rengeteg,  nem nehéz beleszeretni a vajas, vagy a mandulás-citromos pisztrángba... Auvergne három másik finomságáról is elhíresült: a potée-ról, a zöldséges párolt marhahúsról, pacaljáról, valamint száraz kolbászairól, amelyeket még szamárhúsból is készítenek.

Az egyes francia tájegységek, akárcsak az olaszok, állandóan vetélkednek egymással a gasztronómiában. Bourgogne borai mellett igencsak büszke  fokhagymás-petrezselymes csigájára, állítólag itt készítik a legfinomabb békacombot is, szintén fokhagymával és petrezselyemmel, és ínyenceknek való a burgundi marha, amit fôzés elôtt három napig kell vörösborban és fûszerekben pácolni. Normandia különlegessége a camembert mellett, hogy számos ételüket tejszínnel készítik, valamint a nagy, kb. 30-40 centiméter átmérôjû palacsinta, a crépe, amit édesen és sósan egyaránt esznek. A magyar ízlésnek így is kicsit száraz. Provence-ból szintén “begyûrûzött hozzánk” a provence-i fûszerkeverék (szurokfû, kakukkfû, bazsalikom, borsikafû és más illó fûszerek csodás ízesítôje), amely remekül meg tud bolondítani fôtt tésztát és húst egyaránt,  és itt készítik az igazi bouillabaisse-t, a tenger összes létezô gyümölcsével, több féle hallal, sok sáfránnyal és fôtt krumplival. Marseille-ben a kikötô utcáiban szinte minden háznál “a legjobb bouillabaisse-t” kínálják,  valósággal berángatják rá a gyanútlan vendéget.

Szárnyasok között is van kifejezetten francia specialitás: mi lesz a nemzeti jelképbôl, a kakasból és az igazi jó vörösborból, ha talákoznak? Coq au vin, azaz boros kakas. Természetesen itt is kötelezô az alapos pácolás A vékony szeletekre vágott, hirtelen sütött kacsamellet (magret de canard) főleg gyümölcsökkel, narancsszósszal vagy pedig mézzel készítik. Van keletje a nyárson sült szárnyas falatoknak, a brochette-eknek is. Azért az édesszájúak sem maradnak hoppon. Finomak csokihabjaik (mousse au chocolat), van egy tejszínhabos-vaniliás-karamellakrémes csemegéjük, az “ile flottante” (úszó sziget, nem azonos a magyar úszó szigettel), és igen sokféle gyümölcstortát ismernek.  Ugyancsak az Asterixbôl lehet ismerôs a “baba au rhum” nevû rumos desszert (a gall harcos történetében így hívták az egyik római helyôrséget - Babaorum), miként az almás torta, a "tarte au pomme" (Tartopum), az éclair nevû, képviselőfánk-tészta alapú süteményt manapság nálunk is készítik már. Legkedvesebb krémjük a tejszínes-vaníliás “chantilly”, amely arról a Párizs közeli kisvárosról kapta nevét, ahol a kastélyban a legszebb középkori miniatúrákat, De Berry herceg naptárát, a Gazdag órákat (Les trés riches heures du Duc de Berry) ôrzik. És ha már a múlt szóba került, lehet-e elfeledkezni a csodálatos mandulás teasüteményrôl, a madelaine-rôl, amelynek ízérôl Marcel Proustnak úgy beindult a fantáziája, hogy tízkötetes regényt írt ihletésére Az eltûnt idô nyomában címmel? Aki megkóstolta, megérti a nagy XX. század eleji írót, Krúdy Gyula kortársát és szellemi testvérét...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr728111868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása