Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2020. július 04. 08:41 - Göbölyös N. László

Miért nem kell egyformán kezelni minden összeesküvés-elméletet?

outbreak-coronavirus-world-1024x506px.jpg

Minden olyan esemény, jelenség, amelyre nincs logikus, mindenki számára elfogadható magyarázat, vagy úgy tűnik, az illetékesek el akarnak titkolni valamit, melegágya az összeesküvés-elméleteknek.  Jaron Haramban, a leuveni egyetem szociológusa a The Conversation-ben a világjárvány kapcsán fejtette ki nézeteit a konteók mibenlétéről

A koronavírus megjelenésétől kezdve gyanúk sokaságát gerjesztette azzal kapcsolatban, hogy mi történt valójában. Kérdések merültek fel az eredetéről, arról, hogy miképp betegíti meg az embereket, de vitatták a megfékezésére tett intézkedéseket, az állampolgári jogok felfüggesztését, mások összefüggésbe hozták az 5G-vel, sőt, Bill Gates-szel is.

Ezeke a gondolatokat általában egy kalap alá vesszük, mint összeesküvés-elméleteket. Igaz, hogy mind kételkednek a hagyományos vagy hivatalos magyarázatokban, és vannak közös jellemzőik is, nem mind egyformák.

A koronavírusról szóló elméletek sikerének oka ugyanaz: megpróbálják értelmezni a bonyolult, bizonytalan helyzetet, és magyarázatot adhatnak bizonyos tragikus eseményekre. Mivel ezeknek az elméleteknek vannak következményei a való világra, sokan elítélik ezeket és a hatóságoknak a járvány leküzdése mellett ezekkel is szembe kell nézniük.

Az összeesküvés-elméletek általános megítélésében három probléma van: Nem magyarázza meg a motivációikat, sem a lehetségességüket, sem pedig összefüggéseiket a különböző politikai és társadalmi kérdésekkel.

Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos egysíkú magyarázatok nem tudnak komoly reflektálni azok tartalmára, és arra sem, hogy egyes teóriákat hogyan használnak fel propagandacélokra.

Ezekben az elméletekben nincsen egységes stratégia. Van bennük gyanakvás a tömeges oltás elrendelésével, a vírus eredetével szemben, ellenérzés az uralkodó elittel szemben, geopolitikai inszinuációk, bűnbakokkeresése, kritikák a tünetek és a halálozások zavaros kommunikációja miatt. De nyugtalanságot tükröznek az autoriter kormányok intézkedései miatt, vagy azért, mert a nagy gyógyszer-konszernek beavatkoznak az orvosi kutatásokba.

Figyelembe kell venni azt is, hogy egyes elméleteknek kik a támogatói.

Kezdjük az oltást ellenőrzőkkel. A nyugati világban a támogatók főleg nagyon művelt városi hipsterek. Nem lehet őket azzal elintézni, hogy tudatlanok. Az oltásellenesség át van itatva az emberi testre, egészségre vonatkozó holisztikus, naturalista gondolatokkal, az elternatív gyógymódok igenlésével, a New Age spiritualitásával.

Más eset azé, aki a 9/11 Truth Movement aktivistája. A mozgalmat főleg a geopolitika érdeklik és a kormány tehetetlensége. Nem hiszik a 2001.szeptember 11-ről szóló hivatalos magyarázatot. Vizuális matematikai bizonyítékokat mutatnak be arról, hogy a World Trade Center ikertornyai miért nem omolhattak volna össze a repülőgépektől, szándékos lerombolásukat sugallják. Ezek az aktivisták jártasak a fizikában, az építészetben, a robbanóanyagok működésében, legitimitásukat a kompetenciájukra alapozzák. A hivatalos hazugságokra koncentrálnak. Mint igazi aktivisták, forradalmi változásban reménykednek, amely végez a rendszer struktúráival és a 9/11-ért felelősök hatalmával.

Az összeesküvés-elméletek listáját a végtelenségig lehetne folytatni. Gondoljunk a lapos földben hívőkre, akik kísérleteznek, hogy bebizonyítsák, hogy a Föld nem gömbölyű, hanem egy olyan kupola, mint amilyent a Truman Show-ból ismerünk. A Qanon elmélet követő vezérük, egy anonim Q titkos üzeneteit próbálják megfejteni és apokalipszist jósolnak arra az időre, amikor az elképzelt összeesküvés lelepleződik. Sok közös van bennük a millénium új vallási mozgalmaival.

Ez a rövid összefoglaló is jól mutatja az elméletek sokféleségét és annak fontosságát, hogy külön-külön elemezve ítéljük meg azokat – írta végezetük Jaron Haramban.

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr5315980930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2020.07.05. 09:28:06

Az általános oltásellenesség marhaság, aki abban hisz, de facto nem lehet okos ember.

Más kérdés, hogy ha valaki elutasítja, hogy attól függjön, mikor élhet rendes életet megint, hogy mikor adja be magának a ma még nem is létező, talán el sem készülő, teszteletlen oltást egy betegség ellen, aminek számára nincs érdemi kockázata... az nem összeesküvéselmélet hívő, hanem egy egyszerű racionális ember.

Koncentrikus centrizmus 2020.07.05. 10:23:08

A címben feltett kérdésre a válasz a következő: azért, mert vannak alaptalan összeesküvés-elméletek és vannak tényleges összeesküvések, amelyek nem elméletek, hanem valóság. Az a naiv és kényelmes álláspont, hogy ez minden világok legjobbika, amiben nem létezhetnek csúnya összeesküvések, struccpolitika. A strucc szerint az hülye, aki menekül a veszély elől és nem a homokba dugja a fejét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.05. 10:23:43

A téma egy sokkal alaposabb cikket éedemelt volna, ez így nagyon harmatos.

"Más eset azé, aki a 9/11 Truth Movement aktivistája. A mozgalmat főleg a geopolitika érdeklik és a kormány tehetetlensége. Nem hiszik a 2001.szeptember 11-ről szóló hivatalos magyarázatot. Vizuális matematikai bizonyítékokat mutatnak be arról, hogy a World Trade Center ikertornyai miért nem omolhattak volna össze a repülőgépektől, szándékos lerombolásukat sugallják. Ezek az aktivisták jártasak a fizikában, az építészetben, a robbanóanyagok működésében, legitimitásukat a kompetenciájukra alapozzák. A hivatalos hazugságokra koncentrálnak. "

Ezek az aktivisták azt képzelik magukról, hogy jártasak a fizikában, holott halovány segédfogalmuk sincs róla. Ha csak minimális fizikai és anyagismereti tudásuk lenne, akkor belátnák, hogy az égő kerozin keltette hatalmas hőség kilágyította az épület acélszerkezetét, ettől az a repülőgépek becsapódásának helyén megroggyant. A sérülés fölötti szintek megindultak lefelé, majd megállítani próbálta őket a sérülés alatti ép szerkezet. Csakhogy a zuhanó tömeg hatalmas impulzust képviselt, és a szerkezetet nem ennek elviselésére tervezték. Egy dolog megtartani még x darab emeletet, és más dolog egy elég rövid úton megállítani ugyanannyi zuhanó szintet, ami hát a megtartásnál sokkal nagyobb lassító erőt hoz létre ill. kíván meg.

Göbölyös N. László 2020.07.05. 10:25:09

Lesz ezekről a dolgokról, főleg 9/11-ről a következő könyvemben bőségesen.

Tamáspatrik 2020.07.05. 10:58:13

Érdemes tanulmányozni, hogy ki mért lett a hívője egyes konteóknak, a jelenség nem annyira vagy nem csak az értelmi szinttől függ.
Az emberiség áttekinthető kis közösségekben élte történelme eddigi 99,9%-át, emiatt sokan nem tudják megszokni, hogy elvont, arc nélküli erők és folyamatok vannak rájuk hatással, hanem abban szeretnének hinni, hogy létezik valamiféle személyes, személyekhez hozzárendelhető hatalom, ami mindezek mögött vagy fölött áll.
Az is egy előfeltételezés, hogy a háttérhatalom csakis ördögi lehet, aminek a kiiktatásával már szinte mennyei állapotok uralkodnának a földön. (Különben nem foglalkoznának annyit ezekkel.) Legtöbben rendes, jó állampolgárok vagyunk, nem rajtunk múlik - gondolják ők.
Erős érzelmek vezetik őket mindenesetre, a józan gondolkodást elhomályosítva és csőlátáshoz vezetve.

midnight coder 2020.07.05. 16:49:50

Tudod, az hogy paranoiás vagy, nem jelenti azt, hogy nem üldöznek. És a hivatalos vélemény nem feltétlenül mindig jelenti azt, hogy ténylegesen az történt. Ezt mi Pl. anno Csernobil kapcsán is megtanulhattuk, de finoman szólva enyhe naivitás azt hinni, hogy máshol feltétlenül máshogy zajlanak a dolgok, pláne a Csernobilnál jóval nagyobb horderejű ügyekben.

Quas! 2020.07.05. 16:50:00

Akkor még szóba se került a gyógyszercégek gonoszsága, akiknek már mindenre van gyógyszerük, de nem adják oda senkinek( kivéve a szintén gonosz háttérhatalomnak, mint a gyíkembereknek), mert jobban megéri évekig kezelgetni a betegeket, mint vmi csodapirulával azonnal meggyógyítani... Vagy amikor vmi agyhalott celeb nyilatkozott, hogy ő azért oltásellenes, mert látta, amikor az egyik ismerősének a gyereke megkapta a kötelező oltást és abban a pillanatban autista lett :D

gacsat 2020.07.05. 16:50:06

en.wikipedia.org/wiki/Architects_%26_Engineers_for_9/11_Truth
Némelyik 9/11 konteónak én is utánajártam, már amennyire az interneten lehet. A "nem fért volna be a lukon a gép" és a "nem mar dt a repülőből semmi, csak az elkövetők útlevele" csak a neten fellelhető fényképekből is cáfolható.
A "nem is jártak a Holdon" kapcsán megkerestem a Holdon készült eredeti fotókat. Nagyon nehéz volt. Minegy 12000 felvétel van, azoknak 90%a elrontott fotó. A jó fotók nagy részén sincs semmi érdemleges.

gacsat 2020.07.05. 16:50:09

@Tamáspatrik: Ez a "láthatatlan és megnevezhetetlen háttérhatalom" valójában a FED tulajdonosi köre. Ez 6-8 család. Nagyrészt zsidók. Nagyrészt nem is amerikaiak.
Viszont arról nem vagyok meggyőződve, hogy rosszul vezetik a világot. Persze a magánérdekeiket mindig a köz érdeke elé helyezik, mégis, lehet nélkülük rosszabb lenne.

gacsat 2020.07.05. 16:50:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja. Ilyen pl az USÁban illetékes szaxszövetség. Valami robbantási specialisták valamiféle szervezete. Plussz egy halom építész és statikus. beleértve azokat is, akik a 60as években tervezték az épületeket. Az épület specifikációja szerint még négy órát kellett volna kibírjanak.

gacsat 2020.07.05. 16:50:14

Ha durva konteókat akartok hallani, kövessétek ezt a csatornát:
www.youtube.com/user/a19761209
A pasas totális hülyeségeket beszél. Mégis miért kell követni? Mert olyan dolgokat tudhatsz meg, amik ide sehogy se jutnak el. A pasi az USÁban él, és úgy látszik, ennyi ésszel is viszonylag sikeres.

nincs1agy 2020.07.05. 16:50:15

@Exploiter:

Nem vagyok oltásellenes, nem hiszek a jetiben és az UFO-kban, ellenben hiszem, hogy Kennedy elnököt a háttérhatalom gyilkolta meg..

nincs1agy 2020.07.05. 16:50:17

Vajon Oswald miért nem lőtt szemből Kennedye. Miért várta meg, míg az autó behajtott egy falombokkal fedett területre.. Különös..

nincs1agy 2020.07.05. 16:50:19

@Tamáspatrik:

Az antikonteósok konteója, hogy a hivatalos verzió mindig igaz..:)

bandiras2 2020.07.05. 16:50:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez mind OK. De miért is rogyott össze a WTC 7 sz. épülete mikor a két nagy torony még állt?

különvélemény 2020.07.05. 16:50:21

Vannak nagyon egyszerűen cáfolható konteók, mint az oltás, amire statisztikai adat van minden országból, nem csak azokból, amit a "titkos háttérhatalom" irányít, vagy a chemtrail, ami lehető legostobább, legdrágább, és legkevésbé hatékony módja az állítólagos kemikáliák lakossághoz juttatására, így már ez alapján ki lehet zárni.

És vannak, ahol kínos magyarázkodások ezrei szükségesek, amik egyenként néha meggyőzőek, de ahogy a bíróságok is teszik, a bizonyítékokat egyesével és együttvéve kell megvizsgálni. Mint egy gyilkossági esetnél, ahol a bizonyítékok egyesével nem elegendőek a bűnösség kimondására, de együttvéve a valószínűsége a "véletlenek" ilyíen összjátékának már 1 a millióhoz. Ez szimpla matek.

különvélemény 2020.07.05. 16:50:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A WTC7-es épületet "véletlenül" kihagytad, ahogy a hivatalos jelentés is.

Na nem mintha, a másik kettőre adott magyarázatod igaz lenne, de abba nem mennék bele, mert soha sincs vége.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.07.05. 16:50:24

Minek a cenzúra? rettegsz a kommentektől?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.07.05. 16:50:26

A legnagyobb összeesküvéselmélet, hogy nincsenek összeesküvések.

]{udarauszkasz 2020.07.06. 01:06:36

A chemtrail elmelet netto hulyeseg, viszont elofordul, hogy hetekig, honapokig csak hetvegen van rossz ido. Az idojaras allomasom statisztikai is ezt tamasztjak ala, es ez m.youtube.com/watch?v=8xjRvPC98vg a felvetel is. (hetvegen keszult) jol latni a lee oldali hullamzastol, es szeliranytol eltero vandorlo felhokelektezest, es felbomlast. Hullamszeruen, mintha egy lathatatlan mezo egy mozgo savban lokalis felaramlasi zonakat hozna letre, szabalyos, hullamzo alakzatban.

midnight coder 2020.07.06. 01:06:39

@Quas!: A gyógyszerfejlesztő cégek alapvetően abból élnek - és nem rosszul - hogy egy-egy hatóanyag szabadalmaztatható. Ezzel csak az a baj, hogy ez a szabadalom 20 év után lejár, onnantól kezdve bárki szabadon gyárthat gyógyszer ugyanazzal a hatóanyaggal, és kb. ugyanazzal a hatással is. Ezek a generikusok. Ergo, ha lejár a szabadalom, akkor az adott hatóanyag hozzáadott értéke nullává válik. Na most, ha teszem azt egy cég találna egy univerzális és olcsón előállítható gyógyszert Pl. a rákra, akkor 20 évig tarolhatna a piacon, viszont utána kb. a hideg vízre valót sem keresné meg rákkutatással. Persze lehet azon filózni, hogy de jön egy másik aki beelőz és piacra dobja helyette a csodapirulát, csakhogy ez egy oligopol piac nagyon magas belépési küszöbbel, ami elég valószínűtlenné teszi azt, hogy valaki hirtelen az arany tojást tojó tyúk életére törne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.06. 01:06:42

@gacsat:

"Az épület specifikációja szerint még négy órát kellett volna kibírjanak."

Biztos vagy abban, hogy a specifikáció repülőgép becsapódására és több tonna kerozin + alumínium keltette óriási hőmennyiség és hőmérséklet esetére is vonatkozott?

Épületek tűzállóságát általában szokásos épülettüzekre adják meg. Egy atomerőmű containmentjének valóban ki kell bírnia a fent említetteket, de egy polgári célú toronyház más műfaj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.06. 01:06:44

@különvélemény:
@bandiras2:

Nem tudom, mikor és miért omlott össze a WTC7. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a két torony összeomlására adott magyarázat hibás.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai