GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Miért nem kell egyformán kezelni minden összeesküvés-elméletet?

outbreak-coronavirus-world-1024x506px.jpg

Minden olyan esemény, jelenség, amelyre nincs logikus, mindenki számára elfogadható magyarázat, vagy úgy tűnik, az illetékesek el akarnak titkolni valamit, melegágya az összeesküvés-elméleteknek.  Jaron Haramban, a leuveni egyetem szociológusa a The Conversation-ben a világjárvány kapcsán fejtette ki nézeteit a konteók mibenlétéről

A koronavírus megjelenésétől kezdve gyanúk sokaságát gerjesztette azzal kapcsolatban, hogy mi történt valójában. Kérdések merültek fel az eredetéről, arról, hogy miképp betegíti meg az embereket, de vitatták a megfékezésére tett intézkedéseket, az állampolgári jogok felfüggesztését, mások összefüggésbe hozták az 5G-vel, sőt, Bill Gates-szel is.

Ezeke a gondolatokat általában egy kalap alá vesszük, mint összeesküvés-elméleteket. Igaz, hogy mind kételkednek a hagyományos vagy hivatalos magyarázatokban, és vannak közös jellemzőik is, nem mind egyformák.

A koronavírusról szóló elméletek sikerének oka ugyanaz: megpróbálják értelmezni a bonyolult, bizonytalan helyzetet, és magyarázatot adhatnak bizonyos tragikus eseményekre. Mivel ezeknek az elméleteknek vannak következményei a való világra, sokan elítélik ezeket és a hatóságoknak a járvány leküzdése mellett ezekkel is szembe kell nézniük.

Az összeesküvés-elméletek általános megítélésében három probléma van: Nem magyarázza meg a motivációikat, sem a lehetségességüket, sem pedig összefüggéseiket a különböző politikai és társadalmi kérdésekkel.

Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos egysíkú magyarázatok nem tudnak komoly reflektálni azok tartalmára, és arra sem, hogy egyes teóriákat hogyan használnak fel propagandacélokra.

Ezekben az elméletekben nincsen egységes stratégia. Van bennük gyanakvás a tömeges oltás elrendelésével, a vírus eredetével szemben, ellenérzés az uralkodó elittel szemben, geopolitikai inszinuációk, bűnbakokkeresése, kritikák a tünetek és a halálozások zavaros kommunikációja miatt. De nyugtalanságot tükröznek az autoriter kormányok intézkedései miatt, vagy azért, mert a nagy gyógyszer-konszernek beavatkoznak az orvosi kutatásokba.

Figyelembe kell venni azt is, hogy egyes elméleteknek kik a támogatói.

Kezdjük az oltást ellenőrzőkkel. A nyugati világban a támogatók főleg nagyon művelt városi hipsterek. Nem lehet őket azzal elintézni, hogy tudatlanok. Az oltásellenesség át van itatva az emberi testre, egészségre vonatkozó holisztikus, naturalista gondolatokkal, az elternatív gyógymódok igenlésével, a New Age spiritualitásával.

Más eset azé, aki a 9/11 Truth Movement aktivistája. A mozgalmat főleg a geopolitika érdeklik és a kormány tehetetlensége. Nem hiszik a 2001.szeptember 11-ről szóló hivatalos magyarázatot. Vizuális matematikai bizonyítékokat mutatnak be arról, hogy a World Trade Center ikertornyai miért nem omolhattak volna össze a repülőgépektől, szándékos lerombolásukat sugallják. Ezek az aktivisták jártasak a fizikában, az építészetben, a robbanóanyagok működésében, legitimitásukat a kompetenciájukra alapozzák. A hivatalos hazugságokra koncentrálnak. Mint igazi aktivisták, forradalmi változásban reménykednek, amely végez a rendszer struktúráival és a 9/11-ért felelősök hatalmával.

Az összeesküvés-elméletek listáját a végtelenségig lehetne folytatni. Gondoljunk a lapos földben hívőkre, akik kísérleteznek, hogy bebizonyítsák, hogy a Föld nem gömbölyű, hanem egy olyan kupola, mint amilyent a Truman Show-ból ismerünk. A Qanon elmélet követő vezérük, egy anonim Q titkos üzeneteit próbálják megfejteni és apokalipszist jósolnak arra az időre, amikor az elképzelt összeesküvés lelepleződik. Sok közös van bennük a millénium új vallási mozgalmaival.

Ez a rövid összefoglaló is jól mutatja az elméletek sokféleségét és annak fontosságát, hogy külön-külön elemezve ítéljük meg azokat – írta végezetük Jaron Haramban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr1015980930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2020.07.05. 09:28:06

Az általános oltásellenesség marhaság, aki abban hisz, de facto nem lehet okos ember.

Más kérdés, hogy ha valaki elutasítja, hogy attól függjön, mikor élhet rendes életet megint, hogy mikor adja be magának a ma még nem is létező, talán el sem készülő, teszteletlen oltást egy betegség ellen, aminek számára nincs érdemi kockázata... az nem összeesküvéselmélet hívő, hanem egy egyszerű racionális ember.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.05. 10:23:43

A téma egy sokkal alaposabb cikket éedemelt volna, ez így nagyon harmatos.

"Más eset azé, aki a 9/11 Truth Movement aktivistája. A mozgalmat főleg a geopolitika érdeklik és a kormány tehetetlensége. Nem hiszik a 2001.szeptember 11-ről szóló hivatalos magyarázatot. Vizuális matematikai bizonyítékokat mutatnak be arról, hogy a World Trade Center ikertornyai miért nem omolhattak volna össze a repülőgépektől, szándékos lerombolásukat sugallják. Ezek az aktivisták jártasak a fizikában, az építészetben, a robbanóanyagok működésében, legitimitásukat a kompetenciájukra alapozzák. A hivatalos hazugságokra koncentrálnak. "

Ezek az aktivisták azt képzelik magukról, hogy jártasak a fizikában, holott halovány segédfogalmuk sincs róla. Ha csak minimális fizikai és anyagismereti tudásuk lenne, akkor belátnák, hogy az égő kerozin keltette hatalmas hőség kilágyította az épület acélszerkezetét, ettől az a repülőgépek becsapódásának helyén megroggyant. A sérülés fölötti szintek megindultak lefelé, majd megállítani próbálta őket a sérülés alatti ép szerkezet. Csakhogy a zuhanó tömeg hatalmas impulzust képviselt, és a szerkezetet nem ennek elviselésére tervezték. Egy dolog megtartani még x darab emeletet, és más dolog egy elég rövid úton megállítani ugyanannyi zuhanó szintet, ami hát a megtartásnál sokkal nagyobb lassító erőt hoz létre ill. kíván meg.

Göbölyös N. László 2020.07.05. 10:25:09

Lesz ezekről a dolgokról, főleg 9/11-ről a következő könyvemben bőségesen.

Tamáspatrik 2020.07.05. 10:58:13

Érdemes tanulmányozni, hogy ki mért lett a hívője egyes konteóknak, a jelenség nem annyira vagy nem csak az értelmi szinttől függ.
Az emberiség áttekinthető kis közösségekben élte történelme eddigi 99,9%-át, emiatt sokan nem tudják megszokni, hogy elvont, arc nélküli erők és folyamatok vannak rájuk hatással, hanem abban szeretnének hinni, hogy létezik valamiféle személyes, személyekhez hozzárendelhető hatalom, ami mindezek mögött vagy fölött áll.
Az is egy előfeltételezés, hogy a háttérhatalom csakis ördögi lehet, aminek a kiiktatásával már szinte mennyei állapotok uralkodnának a földön. (Különben nem foglalkoznának annyit ezekkel.) Legtöbben rendes, jó állampolgárok vagyunk, nem rajtunk múlik - gondolják ők.
Erős érzelmek vezetik őket mindenesetre, a józan gondolkodást elhomályosítva és csőlátáshoz vezetve.

midnight coder 2020.07.05. 16:49:50

Tudod, az hogy paranoiás vagy, nem jelenti azt, hogy nem üldöznek. És a hivatalos vélemény nem feltétlenül mindig jelenti azt, hogy ténylegesen az történt. Ezt mi Pl. anno Csernobil kapcsán is megtanulhattuk, de finoman szólva enyhe naivitás azt hinni, hogy máshol feltétlenül máshogy zajlanak a dolgok, pláne a Csernobilnál jóval nagyobb horderejű ügyekben.

Quas! 2020.07.05. 16:50:00

Akkor még szóba se került a gyógyszercégek gonoszsága, akiknek már mindenre van gyógyszerük, de nem adják oda senkinek( kivéve a szintén gonosz háttérhatalomnak, mint a gyíkembereknek), mert jobban megéri évekig kezelgetni a betegeket, mint vmi csodapirulával azonnal meggyógyítani... Vagy amikor vmi agyhalott celeb nyilatkozott, hogy ő azért oltásellenes, mert látta, amikor az egyik ismerősének a gyereke megkapta a kötelező oltást és abban a pillanatban autista lett :D

gacsat 2020.07.05. 16:50:06

en.wikipedia.org/wiki/Architects_%26_Engineers_for_9/11_Truth
Némelyik 9/11 konteónak én is utánajártam, már amennyire az interneten lehet. A "nem fért volna be a lukon a gép" és a "nem mar dt a repülőből semmi, csak az elkövetők útlevele" csak a neten fellelhető fényképekből is cáfolható.
A "nem is jártak a Holdon" kapcsán megkerestem a Holdon készült eredeti fotókat. Nagyon nehéz volt. Minegy 12000 felvétel van, azoknak 90%a elrontott fotó. A jó fotók nagy részén sincs semmi érdemleges.

gacsat 2020.07.05. 16:50:09

@Tamáspatrik: Ez a "láthatatlan és megnevezhetetlen háttérhatalom" valójában a FED tulajdonosi köre. Ez 6-8 család. Nagyrészt zsidók. Nagyrészt nem is amerikaiak.
Viszont arról nem vagyok meggyőződve, hogy rosszul vezetik a világot. Persze a magánérdekeiket mindig a köz érdeke elé helyezik, mégis, lehet nélkülük rosszabb lenne.

gacsat 2020.07.05. 16:50:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja. Ilyen pl az USÁban illetékes szaxszövetség. Valami robbantási specialisták valamiféle szervezete. Plussz egy halom építész és statikus. beleértve azokat is, akik a 60as években tervezték az épületeket. Az épület specifikációja szerint még négy órát kellett volna kibírjanak.

gacsat 2020.07.05. 16:50:14

Ha durva konteókat akartok hallani, kövessétek ezt a csatornát:
www.youtube.com/user/a19761209
A pasas totális hülyeségeket beszél. Mégis miért kell követni? Mert olyan dolgokat tudhatsz meg, amik ide sehogy se jutnak el. A pasi az USÁban él, és úgy látszik, ennyi ésszel is viszonylag sikeres.

nincs1agy 2020.07.05. 16:50:15

@Exploiter:

Nem vagyok oltásellenes, nem hiszek a jetiben és az UFO-kban, ellenben hiszem, hogy Kennedy elnököt a háttérhatalom gyilkolta meg..

nincs1agy 2020.07.05. 16:50:17

Vajon Oswald miért nem lőtt szemből Kennedye. Miért várta meg, míg az autó behajtott egy falombokkal fedett területre.. Különös..

nincs1agy 2020.07.05. 16:50:19

@Tamáspatrik:

Az antikonteósok konteója, hogy a hivatalos verzió mindig igaz..:)

bandiras2 2020.07.05. 16:50:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez mind OK. De miért is rogyott össze a WTC 7 sz. épülete mikor a két nagy torony még állt?

különvélemény 2020.07.05. 16:50:21

Vannak nagyon egyszerűen cáfolható konteók, mint az oltás, amire statisztikai adat van minden országból, nem csak azokból, amit a "titkos háttérhatalom" irányít, vagy a chemtrail, ami lehető legostobább, legdrágább, és legkevésbé hatékony módja az állítólagos kemikáliák lakossághoz juttatására, így már ez alapján ki lehet zárni.

És vannak, ahol kínos magyarázkodások ezrei szükségesek, amik egyenként néha meggyőzőek, de ahogy a bíróságok is teszik, a bizonyítékokat egyesével és együttvéve kell megvizsgálni. Mint egy gyilkossági esetnél, ahol a bizonyítékok egyesével nem elegendőek a bűnösség kimondására, de együttvéve a valószínűsége a "véletlenek" ilyíen összjátékának már 1 a millióhoz. Ez szimpla matek.

különvélemény 2020.07.05. 16:50:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A WTC7-es épületet "véletlenül" kihagytad, ahogy a hivatalos jelentés is.

Na nem mintha, a másik kettőre adott magyarázatod igaz lenne, de abba nem mennék bele, mert soha sincs vége.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.05. 16:50:26

A legnagyobb összeesküvéselmélet, hogy nincsenek összeesküvések.

]{udarauszkasz 2020.07.06. 01:06:36

A chemtrail elmelet netto hulyeseg, viszont elofordul, hogy hetekig, honapokig csak hetvegen van rossz ido. Az idojaras allomasom statisztikai is ezt tamasztjak ala, es ez m.youtube.com/watch?v=8xjRvPC98vg a felvetel is. (hetvegen keszult) jol latni a lee oldali hullamzastol, es szeliranytol eltero vandorlo felhokelektezest, es felbomlast. Hullamszeruen, mintha egy lathatatlan mezo egy mozgo savban lokalis felaramlasi zonakat hozna letre, szabalyos, hullamzo alakzatban.

midnight coder 2020.07.06. 01:06:39

@Quas!: A gyógyszerfejlesztő cégek alapvetően abból élnek - és nem rosszul - hogy egy-egy hatóanyag szabadalmaztatható. Ezzel csak az a baj, hogy ez a szabadalom 20 év után lejár, onnantól kezdve bárki szabadon gyárthat gyógyszer ugyanazzal a hatóanyaggal, és kb. ugyanazzal a hatással is. Ezek a generikusok. Ergo, ha lejár a szabadalom, akkor az adott hatóanyag hozzáadott értéke nullává válik. Na most, ha teszem azt egy cég találna egy univerzális és olcsón előállítható gyógyszert Pl. a rákra, akkor 20 évig tarolhatna a piacon, viszont utána kb. a hideg vízre valót sem keresné meg rákkutatással. Persze lehet azon filózni, hogy de jön egy másik aki beelőz és piacra dobja helyette a csodapirulát, csakhogy ez egy oligopol piac nagyon magas belépési küszöbbel, ami elég valószínűtlenné teszi azt, hogy valaki hirtelen az arany tojást tojó tyúk életére törne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.06. 01:06:42

@gacsat:

"Az épület specifikációja szerint még négy órát kellett volna kibírjanak."

Biztos vagy abban, hogy a specifikáció repülőgép becsapódására és több tonna kerozin + alumínium keltette óriási hőmennyiség és hőmérséklet esetére is vonatkozott?

Épületek tűzállóságát általában szokásos épülettüzekre adják meg. Egy atomerőmű containmentjének valóban ki kell bírnia a fent említetteket, de egy polgári célú toronyház más műfaj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.07.06. 01:06:44

@különvélemény:
@bandiras2:

Nem tudom, mikor és miért omlott össze a WTC7. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a két torony összeomlására adott magyarázat hibás.

különvélemény 2020.09.11. 17:46:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Tényleg nem akarok belemenni a részletekbe, maradjunk a józan paraszti észnél, leírok pár problémát a sok százból, ami az eset körül felmerült és releváns a magyarázatodhoz.

Fogadjuk el, hogy volt akkora hőhatás. Az lassan gyengítené a szerkezetet, még lassabban a középső vasbeton magot. Te a leírásodban úgy adtad meg, mintha eltűnt volna 1-2 komplett emelet hirtelen, mert csak ott számít az impulzus.
Találsz a neten sima vasbeton ház robbantást (ami jóval gyengébb, mint az acélgerendás, vasbeton magos), ahol komplett kirobbantottak 2-3 emeletet az alsó harmadnál, a teteje csak ráhuppant és semmi több. Elszámolták magukat.
Ne feledd, ezeket az épületeket földrengésbiztosra tervezik, ahol akkorák az erők hirtelen, mintha 2x akkora lenne a súlya az épületnek és azt is kibírják.
Az egyik toronynál látszik egy pillanatra, hogy elkezd oldalra dőlni a teteje, ami a természetes mozgás sérülés esetén, a kisebb ellenállás felé mozdul a tömeg, de hirtelen az épen maradt rész eltűnik alóla.
Láthatsz a neten nem egy hasonló épületet, ami tényleg lángolt, mint a fáklya (nemrég is volt egy), hosszú órákon keresztül, nem csak oxigénszegény égés volt fekete/szürke füsttel 2 emeleten, mint a WTC-nél, hanem az egész épület, mégsem történt semmi, ahogy soha sem történt és ez után sem fog összeroskadni tűztől egyetlen acél épület sem. Aznap 3 közel egyszerre.
Nem véletlen, hogy semmilyen építési előírás nem változott 911 miatt, pedig ilyenkor mindig jönnek a regulációk.

Ez csak pár gondolat, de ezrével vannak gyanús dolgok az egész történet körül, nem csak az épülettel kapcsolatban.

És nem kell feltétlen arra gondolni, hogy mindent a CIA, vagy akárki talált ki, elég, ha csak azt feltételezzük, tudtak a támadásról, és kicsit "előkészítették" az épületet. Mindenki tudja, hogy gazdaságosan nem lehetett eltávolítani a sok azbesztet, tehát le kellett volna bontani, de az nagyon bonyolult és drága a belvárosban, Silverstein mégis megvette az épületet hónapokkal előtte. Az is feltételezhető, hogy ki akartak menteni mindenkit, csak, ahogy írtam, az egyik torony teteje elkezdett dőlni, így nem volt más választásuk, mint megnyomni a gombot.
Ez is egy elmélet.

A wtc7-esben meg csak pár apró irodatűz volt, mégis eltűnt az épület, ugyanolyan egyenletesen, mint a másik kettő. A környező épületek, amik közvetlen az ikertornyok mellett voltak, nagyon komoly sérüléseket kaptak mégis állva maradt a nem sérült részük, ami a normális ilyenkor. Számtalan gázrobbanás történt már számtalan épületben, a legkülönbözőbb szerkezetekkel, egyik sem omlott össze 0-ra.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása