GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Hajdan fontos eszközeink, amelyek az elmúlt 20 évben feleslegessé váltak

6932636-3x2-940x627.jpg

A 21. század első két évtizedének végén talán fel sem mérjük a változások gyors ritmusát, de ha visszatekintünk, láthatjuk, hogy tucatnyi technikai eszköz vált elavulttá a fejlődés rohanásában.

Ilyen például a hagyományos fényképezőgép. Ez az előző évszázad utolsó évtizedéig bonyolult művelet. A filmtekercs véges volt, a felvett képet elő kellett hívni, de vigyázni kellett, nehogy fényt kapjon, aztán papírra kellett tenni. Egy-egy kép előállítása egészen a 70-es évek végéig több órás művelet volt. Ennek szó szerint krimibe illő izgalmát a mai embernek alig felfoghatóan mutatja be Michelangelo Antonioni Nagyítás című 1966-os filmjének kulcsjelenete.  Később ez az idő leszűkült, fotólaborok jöttek létre nemcsak a lapszerkesztőségekben, hanem a nagy üzletközpontokban is.  Aranykorukat a 90-es évek elején érték el, csak az Egyesült Államokban legalább 20 ezer ilyen labor működött az amatőr fotográfusok örömére. Aztán megjelentek a digitális fényképezőgépek, és szinte egy napról a másikra feleslegessé vált a fotóelőhívás. Ma már bárki fotózhat, akinek megfelelő okostelefonja van, bár a képek minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után, és ezen eszközök birtoklásával senkinek nem lesz automatikusan igazi fotós látásmódja. A profik pedig továbbra is cserélhető objektívekkel ellátott digitális kamerákat használják, legfeljebb a filmet és az előhívás maceráját takarítják meg vele, nem is szólva a digitális képkiválasztás műveletének környezetbarát hatásáról.

Immár közel két évtizede vonult nyugalomba a számítógépek külső adattárolója, a floppy, amelyet 1967-ben találtak fel, majd 1981-ben az első IBM személyi számítógépet egy 5,25 hüvelykes lemezzel hoztak forgalomba. Ma már kimondani is nevetséges, hogy ennek a floppy-nak a tárhelye  360 kilobyte volt. Ahogyan azonban megjelentek az egyre nagyobb teljesítményű számítógépek, a floppy-kat felváltották a CD-k. Jellemző, hogy a Microsoft Office 1997-es szoftver programja csak 55 floppy-n fért el, mivel még ekkor is csak 1,44 MB volt egynek a tárhelye. A kegyelemdöfést 1988-ban az iMac G3 adta meg: ez volt az első floppy nélküli PC. Utoljára a Sony gyárta be floppy-gyárát 2011-ben.

Ma már muzeális értéknek tekinthetők a diavetítők, amelyek közel 50 éven át szolgáltak segédeszközül az iskoláktól a tudományos, vagy üzleti előadásokig. A 2000-es évektől azonban megkezdődött az interaktív táblák kora, és ma már magától értetődő, hogy egy előadó, sőt, egy egyetemi vizsgázó digitális dokumentumokkal, például PowerPoint prezentációval támasztja alá mondandóját. Más műfaj természetesen a házi diavetítő, amely mesefilmjeivel – legalábbis nálunk – reneszánszát éli és még a digitális világba beleszületett gyerekek körében is népszerű.

1977 előtt nehéz volt elképzelni, hogy akkor nézünk meg egy filmet otthon, amikor akarunk. Ekkor jelent a VHS videófelvevő, és a hozzá való filmes kazetta, amelyekkel fel lehetett venni a tv-ből olyan filmeket, amelyeknek a vetítési időpontjában nem tudtunk a tv előtt ülni. Új, gyümölcsöző üzletággá vált a videó-kölcsönzés. A legügyesebb tékákban megjelentek a „kalózfilmek” is, amelyeket nem legális filmforgalmazóktól szereztek be. Híres példa, hogy így terjedt hosszú ideig Bernardo Bertolucci Utolsó tangó Párizsban című betiltott filmje is. 1997-ben piacra kerültek ugyan a lézeres lemezek, a DVD-k, erre még tudott válaszolni a VHS HD minőségű kazettáival. A videófelvevőkre azonban a döntő csapást a filmletöltések lehetősége adta meg. Igaz, hogy immár 3 éve az utolsó bástya, a Funai is leállt e készülékek gyártásával, és ha egy régi cucc elromlik, egyre nehezebb javítani, ennek ellenére nem kell feltétlenül a kukába dobni videó-gyűjteményeinket (e blog szerkesztőjének szinte a filmtörténet valamennyi klasszikus darabja megvan ebben a formátumban), mert ahogyan a kazettás magnók kezdenek visszajönni a divatba, e téren sem elképzelhetetlen a nosztalgia-hullám.

86730-videotape-light-hardware-vcrs-vhs-free-download-png-hq.png

Egy egész szakmát alakított át a papír alakú reklámok fokozatos eltűnése, amelyek a nyomtatott sajtó éltető elemét adták csaknem másfél évszázadon át. Az első modern reklámok nem sokkal az amerikai polgárháború után jelentek meg a Philadelphia Public Ledgerben, és a 20. század során a kereskedelmi célú hirdetések sokszor a lapok bevételének 40%-át is jelentették. Az ezredfordulóval azonban, amikor egyre több sajtóorgánum készítette el a maga internetes változatát, vagy egyszerűen teljesen átállt az on-line kiadásra, ha nem is szélsebesen, de egyre biztosabb tereppé vált a világháló a reklámipar számára. A nyomtatott sajtó már-már vészes mértékű csökkenését meg lehet szintén közelíteni a gazdaságosság és a környezetvédelem oldaláról is, más kérdés, hogy sokak számára még mindig van varázsa a kézzel fogható újságnak, arról nem is szólva, hogy amíg az újsághirdetéseket az ember könnyedén átlapozza, addig az on-line reklámok nemegyszer idegesítően kikerülhetetlenek. Igaz, ezek nélkül az internetes oldalak ugyanúgy éhen halnának, mint az újságok….

Ugyancsak megszűnőben van a térképpel való tájékozódás gépkocsival való utazás közben, mert az egyre fejlettebb GPS-rendszerek biztosítják a tájékozódást, és ezeket már az okostelefonokra is le lehet tölteni. Igaz viszont, hogy elég egy rossz beállítás, és a műholdas „útimarsall” úgy beviszi az erdőbe a gyanútlan sofőrt, mint annak a rendje.

A magnókazetták kapcsán már esett szó a hangtechnikáról, és ez utóbbiaknál is erősebben visszatért a bakelit-lemez, mert zenészek és zenehallgatók egyaránt megbizonyosodtak arról, hogy annál tökéletesebb hangzást még nem találtak ki. Ennek is köszönhető, hogy az MP3 leolvasók igencsak csak rövid tündöklést élhettek át: 1998-ban született meg az első modell, az MPMan 10, 2012-ben azonban már holttá is nyilvánították a smartphone-ok megjelenésével. Hogy ismét egy személyes véleményt mondjak: lehet, hogy az én fülem „beállítása” kissé régimódi, de az okostelefonok zenei hangfrekvenciáját sokszor idegesítőnek érzem.

22201782-red-phone-booth-in-old-style-and-typical-brick-building-in-london.jpg

És végül egy olyan eszköz, amely nem is olyan régen még hozzátartozott a városok utcaképéhez: a telefonfülkék. Az Egyesült Államokban még 20 évvel ezelőtt is 2 millió volt belőlük, 2003-ban zárták be Manhattanben az utolsót. Éppen abban az évben, amikor A fülke című thrillert forgatták. A telefonfülkék rendszeresen visszatérő helyszínei voltak a mozinak a szerelmi drámáktól a vígjátékokon át egészen a krimikig, nemegyszer a konfliktust éppen az adta, hogy a fülke foglalt volt, vagy megrongálták. De már csak nosztalgiával emlegethetjük a nagy-britanniai piros telefonfülkéket. A nyugat-londoni Heddon Street-en álló rock-történeti ereklyévé is vált, mert szerepelt David Bowie The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című 1972-es albumán. Ez sem mentette meg attól, hogy lebontsák a mobiltelefonok mindennapivá válásával.

A Business Insider összeállításából számomra érthetetlenül kimaradtak a mechanikus írógépek. Bár még 1997-ben találkoztam olyan világhírű íróval, Alain Robbe-Grillet-vel, aki továbbra is ilyen szerkezeten írta regényeit, akkor már a villanyírógépek is a maradiság jelének számítottak. Amikor négy és fél évtizeddel ezelőtt elkezdtem gyakornokoskodni hírügynökségi újságíróként, még a legnagyobb ászok is mechanikus írógépekkel írtak, színes tollakkal javítottak, és csúcsidőben egymás szavát is alig értettük a közel 40 telexgép embertelen kattogásától….

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr115409656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aefzuj 2020.01.16. 22:45:57

Ennyike lenne az újságírás 2020-ban? Gúgli transzléttel lefordít egy angol cikket az "író" és kész? Mp3 leolvasó....

Hát ezúton is gratulálok a kiemelkedő teljesítményhez....
Aztán nem érti, hogy miért nem jön az átütő szakmai siker sohasem.....LOL

Pipas 2020.01.16. 22:46:02

"Amikor négy és fél évtizeddel ezelőtt elkezdtem gyakornokoskodni"

Akkor te sem ma kezdted. :D

Még csak annyit, hogy a filmes fényképezőgép nem a hagyományos, a hagyományos az volt, amikot üveglapra fényképeztek. A fotős a fényképezés előtt elkészítette a lemezt, kevert egy vegyszert, azt végigcsorgatta az üveglapon, majd megszárította. A vegyszer vékony "filmet" hagyott a lemezen. Innen a "film" szó, ami mára egy 8 Gigás mkv fájlt helent. :D

A tekersz az már az amatőröknek készült, akik nem tudták kezelni az üveglapokat. :D

FlybyWire 2020.01.16. 22:46:10

"mert az egyre fejlettebb GPS-rendszerek biztosítják a tájékozódást"

Nem, ezek is már a listához tartozna, már szinte senki nem vesz külön GPS-egységet, mivel az összes telefonban ott van a GPS app.

": lehet, hogy az én fülem „beállítása” kissé régimódi, de az okostelefonok zenei hangfrekvenciáját sokszor idegesítőnek érzem."

Jaj. Mert nyilván mindegyikben ugyanaz a hangchip van, és csak egyetlen fülhallgató létezik a világon....

2020.01.16. 22:46:17

Ezek közül azért akadnak olyanok, amik nem az elmúlt 20 évben váltak feleslegessé, hiszen 20 éve már 2000 volt.

midnight coder 2020.01.16. 22:46:20

Telefax ? Képcső a TV-kben, monitorokban ?

Göbölyös N. László 2020.01.16. 22:49:13

@aefzuj: Mentségemre legyen mondva, hogy soha nem volt MP3 akármim. A legjobb zenéket ma is bakeliten hallgatom. Ha erről ítélsz meg, szíved joga. Amúgy 1-2 dolgot már elértem a szakmában.

Göbölyös N. László 2020.01.16. 22:50:58

@midnight coder: Persze, még sok minden. Írhattam volna még a hírügynökségi telexekről is, amelyek ott dübörögtek az MTI nagytermében. A telefax ahhoz képest már nagy előrelépés volt, mert legalább csendes volt.

Göbölyös N. László 2020.01.16. 22:52:53

@Pipas: Annyi öreg nem vagyok, hogy az üveglemezes fényképezésre emlékezzem, de történetileg valóban igazad van.

2020.05.11. 16:49:53

@Göbölyös N. László: Tőlem néhány éve a lányaim megkérdezték, mi a fax. Érdekes, hogy én annak idején MÉG nem tudam, ők pedig MÁR nem tudták, mi az. :)

KékFény6 2020.05.11. 16:49:57

@midnight coder: Mi a cégnél tavaly januárban kaptuk az utolsó faxot. Azóta már nem akar senki sem küldeni.

2020.05.11. 16:50:02

@FlybyWire: Valószínűleg a PNA-ra (portable naviagtion assistant) gondoltál, ugyanis a GPS rendszer (ami a műholdakból és a földi állomásokból áll) még nem avult el. Egyébként el fog, ugyanis már kisérleti fázisban van a találmányom: ez egy kamerával pászázza nappal a napot, éjjel a csillagos égboltot, és a nap, illetve a csillagok állásából állapítja meg a helyzetemet. A felhős idő még kivívást jelent, de már a tereptárgyak elemzése is megy neki, úgyhogy hamarosan jó lesz.

Örömhernyó 2020.05.11. 16:50:05

@Pipas: Üveglap a fotográfia legelején volt jellemző, aztán lett belőle síkfilm. Utána jött a rollfilm. Aztán a kazettás filmek.
Én még hívtam elő fekete-fehér filmet és nagyítottam Forte Bromofort papírra. A faterom C-41 technológiával hívott színest is. Azzal én már nem pepecseltem.

Kopasz Szuzukis 2020.05.11. 16:50:06

Az is tévedés, hogy az IBM hozta először kiskereskedelmi forgalomba a floppymeghajtós személyi számítógépet. Például az Apple II 1977-től szintén 5,25"-os, 360kB-os meghajtóval került a boltokba.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása