GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 19/12 – Elmeél 98.

Az idei hóesés első napjának reggelén egy megállót tudtam menni egy trolival, majd közölték, hogy nem megy tovább, mert elfogyott az áram. A közmédia persze rögtön az új főpolgármestert vádolta tehetetlenséggel, amire szerinte az előző ballib kormányzás óta nem volt példa. Nem lehet, hogy a szolgáltató kapott titkos utasítást? Amúgy pedig minden nagyobb eső- és hó ugyanezt teszi székesfővárosunkban, minden évben, függetlenül attól, hogy kié a Városház utca, csak szelektív amnéziánk miatt nem emlékszünk rá.

A franciák nem viccelnek: a nyugdíjreform-tervre olyan sztrájkkal válaszoltak, hogy még az Eiffel-torony is zárva maradt. Vajon mi kell a mi kis hazánkban, hogy megbénuljon az élet?

A mindent elsöprő természetes őserejéről ismert énekesnő az első hóesés napján közhírré tette, hogy meztelenül fürdött meg a friss hóban. Persze csupán egy csupasz vállú portrét posztolt róla. Ki is átkozták volna, ha ennél többet mer. Pedig ezt a mutatványt már megcsinálta közel 50 évvel ezelőtt egy lány a Szindbád egyik jelenetében, felgerjesztve akkori kamasz vágyainkat.

50 évvel ezelőtt Jim Morrison óriási botrányt okozott Miamiben. Mivel éppen fasirtban volt az ő nag szerelmével, alaposan leitta magát, majd a koncert második száma közben elmondta mindenféle gyáva, szarházi népségnek a közönséget, majd - egyesek elmondása szerint - elővette, sőt, a publikum hölgytagjait orális coitusra invitálta. Perbe fogták közszeméremsértés, garázdaság és szexuális zaklatás címén, holott valójában arról volt szó, hogy az amerikai establishmentnek elege volt egy ilyen született bajkeverővel, aki ráadásul egy négycsillagos admirális fiából züllött idáig, és egyben példát akartak statuálni a túl messzire menő rock-zenészekkel szemben. Más kérdés, hogy soha senki nem tudta bizonyítani a vádakat. Hogy miről jutott ez eszembe? Arról, hogy Jimbo decemberben lett 76 éves, és ha megérte (miért ne érte volna meg?), akkor röhög rajtunk, hogy ugyanolyan farizeus világban élünk, mint ami elől ő elmenekült...

Beszélgetünk a kollégákkal arról, hogy mi jellemezte a legjobban a 2010-es éveket. A fiataloknak leginkább az egymást szélsebes ütemben követő technikai vívmányok jutnak eszükbe. Nekem pedig az, hogy minden várakozást felülmúlóan bevált Andy Warhol jóslata arról a bizonyos 15 percről, és az, hogy manapság nincsenek hősök, példaképek, legfeljebb influenszerek, akiknek szavatossága ritkán haladja meg egy kibontott parizeres csomagét.

Elment a bölcs Történész-asszony, aki mindenkinél világosabban mutatta ki a fasizmus mibenlétét és élete alkonyán azt mondta nekem, hogy a történelem az égvilágon semmi sem tanítja meg az embereket, és sajnos nem tudtam neki ellentmondani. És elment a Szobrász, aki visszaadta az Életet a Holokauszt áldozatainak, Radnótinak, József Attilának, aki a Szajna partjára vitte Bartókot. Lassan árvák leszünk mindazok, akiknek még számít a szellem napvilága…

Olvastam, hogy egy 80 és egy százéves fickó elkészítették első lemezüket. Akkor még nekem is van esélyem, ez még úgyis hiányzik nyomot hagyó bakancslistámról.

Sok-sok év után újra megnéztük egy korai közös nagy filmélményünket, Kim Ki Duk Tavasz, nyár, ősz és tél…és újra tavasz című alkotását. Érdekes módon alig emlékeztünk rá, én még a történetre sem, csak arra, hogy nagyon tetszett. Akkoriban sokkal erősebben fordultunk a spirituális dolgok felé, mint eléggé el nem ítélhetően mostanában. Pedig sok mindent elmond bűnről és bűnhődésről, arról, hogy mindenkinek a maga kárán kell megtanulnia, hogy mi a jó és a mi a rossz, de vajon a tanítvány, mire eljut a mester megvilágosodásához, miért kezdi elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyek az ő mesterénél is kudarchoz vezettek? Vagy a mester csak azért választja az önkéntes tűzhalált, máglyát rakva minden rossz eszközén, a csónakon, mert rá kellett jönnie, hogy hiába szabja ki a lelki büntetést gyilkossá vált, és utolsó mentségként hozzá menekülő tanítványán a vízen úszó egyszemélyes kolostorban, ahol még a nyomozók telefonja is elnémul térerő híján, a világi törvényekkel szemben tehetetlen? Én mindenesetre nem tudtam aludni utána. De lehet, hogy csak a telihold és a köd az oka…

Elment a lantművész, aki életre keltette egyik legszebb régi zenei örökségünket. Ma is megvan a teljes lemez-sorozat tőle. Remélem, lesznek, akik nem szégyenletes celeb-korszakára emlékeznek, ha arra, amikor igazi értéket mentett és teremtett.

Kétéves Unokánk, bár most még csak egyszerű kis meséket kér, biztos kézzel húzza ki könyvespolcunkról a tartós értékeket. Még menni sem tudott, amikor kiszúrta Jim Morrisont, legutóbb Leonard Cohen, majd a Gyűrűk ura volt a kiválasztottja. Ha a szupermodern világban is megtalálja az ilyen örökségeket, gazdag élete lesz.

„A szeretet ünnepe, mondjuk mi, akik itt maradtunk egy olyan korszakból, amikor ismertek az emberek mindenféle elavult fogalmakat, megbocsátást, barátságot, gyengédséget, tiszteletet, szeretetet és egész lexikonát a szentimentális érzéseknek, amelyekről utóbb kitűnt, hogy mind csak arra valók, hogy az ember létét, boldogulását gyengítsék. Mintha csak a gazdagok engedhetnék meg maguknak a szeretet luxusát, mutatja a világ képe, mert hiszen napjainkban egyedül nekik van módjukban szeretetünket kézzelfoghatóan is bizonyítani. Ajándékot venni, ajándékot adni, mosolyt aratni, könnyet letörölni, gyermekkacajt élvezni, bús asszonyt felvidítani, elesett embert talpra állítani, jónak lehetni a tegnapi ellenséghez, kézadással fizetni az álnokságért, szegénységet enyhíteni, a homlok mély redőit elsimogatni, vad, keserű szívbe emberséget oltani, szilaj szemét a gyűlöletnek enyhíteni, bujdosó nyomornak halk, észrevétlen léptekkel utánamenni, a magányosan sírdogálókat gyengéden felkeresni, rongyos gyermeket átkarolni, a híd karfája fölött merengő asszonyféléhez szívesen szólani, megfogni az elkeseredett kezet, megállítani a bűn felé tántorgó lépést, fölemelni a fejét annak, aki lehajtott fővel keresi a legmagasabb ágat, amelyre felköthetné magát - ez volna a gazdagok dolga a világon. - Nem, ez a dolog a szegényeké, akiknek maguknak sincs semmijük”  - Ennél szebben még nem hallottam a Karácsony lényegét megfogalmazni. Krúdy Gyula írta le ezeket a sorokat 1922-ben.

Voltunk egy népszerű-tudományos előadáson, ahol egy fiatal neurobiológus hallgató arra biztatott minket, hogy ne ellenségnek tekintsük a félelmet, hanem szuperképességnek, amely megvéd bennünket. Megtudtuk, hogy biológiailag ugyan élhetünk  a halántéklebenyben lakó félelemközpont nélkül, de veszélyérzetünk elvesztése hamar végzetessé válhat. Engem viszont igazán az érdekelt volna, hogy miként működik az agya azoknak, akik totálisan beleélik magukat a külvilágból jövő folyamatos, esetleg minden alapot nélkülöző félelemkeltésbe?

Minden valószínűség szerint impícsen rúgják az amerikai elnököt, akit a nemzet nagy barátjának tekint. Eme érzés lassan rossz ómen lesz a címzetteknek.

Gretával álmodtam egyik éjjel. Egy óriási, kietlen területen szedtünk össze puszta kézzel holttesteket. Lehet, hogy szomjan haltak, de az is lehet, hogy atomtámadás tarolt le minden élőlényt.

farkas_tanar_ur.jpg

Elment a Történelemtanár. Farkas Ferenc egyike volt azoknak a tanároknak, akik meghatározták egész életemet, pályafutásomat a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban töltött négy évem alatt. Ő volt az utolsó, aki még életben volt közülük. Gondolkodó embereket nevelt, ráébresztette diákjait arra, hogy a történelem soha nem fekete és fehér, megtanított bennünket felnőtt módjára tanulni, kérdéseket feltenni, lényeget látni, a tudás iránt mindig alázattal lenni. Mindezt végtelen emberi és szakmai tisztességgel, ha kellett, fanyar humorral és nem kevés öniróniával. Utolsóra csaknem két évvel ezelőtt a vásárhelyi kollégiumról szóló film bemutatója után beszélgettünk át egy egész estét kellemes iszogatás közben. Amikor novemberben a Városban jártam, közös barátunk, aki neki még politikai eszmetársa is volt, elvitt a nagybeteg Tanár Úrhoz, ki még e rövid idő alatt is megvillantotta legendás humorát. Karácsony előtti napon hívott Barátom, tudtam, hogy csakis rossz hír lehet, mert nem szokása az ünnepi köszöntés. Farkas Tanár úr teljessé tette a magyar gyászévet, de legalább megérte, hogy a Városban végre elkezdtek normális szelek fújni.

Egyetlen egyszer kapcsoltuk be az Ünnepek alatt a tv-t, hogy megnézzük a Csoda New York-ban című karácsonyi filmet, ami végre nem a szokásos nyálas amerikai giccs, hanem elgondolkodtat arról, hogy a hit valamiben/valakiben jobbá tesz-e bennünket. Nevezhetjük Télapónak, Istennek, Örökkévalónak, Nagy Rendezőnek, vagy akár Zenének, ami megfoghatatlan. És ha hiszünk az erejében, teljesen mindegy, hogy valóban létezik-e vagy sem.

Az év végi rohanásban kénytelen voltam megrendelni idei Hanuka-gyertyáimat, amelyek nem érkeztek meg. Így minden este azt a mécsest gyújtottuk meg, amit  Paul atyától, Toszkánában élő belga katolikus pap barátunktól kaptunk, és amit ő egyenesen Jeruzsálemből hozott. Ez égett minden este, együtt a karácsonyi gyertyákkal, és igazabb volt a lángja, mint a meg nem érkezetteké lett volna.

A két ünnep között sürgősen gyógyszertárba kellett mennem. A mackós gyógyszerész panaszkodik, hogy december 20 óta semmi árut nem kaptak. Mert ugyan szállítási szerződésük van a gyógyszerforgalmazókkal, csak rendelés-felvételi szerződésük nincs. E nélkül pedig nem szállítanak. Ugye, világos?

Nem panaszkodhatom 2019-re, mégsem szerettem igazán. Nemcsak a sok eltávozott miatt, akik fontosak voltak nekem, hanem azért is, mert ez az év ébresztett rá, hogy minden látszat ellenére beléptem az öregkorba. Az idén már nem küldtünk karácsonyi képeslapot a Városba. De annak örülhetünk, hogy a családunkban négy nemzedék köszöntheti egymást, békében, szeretetben, életerőben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr3315370536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása