GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 19/1 - Elmeél 87.

Január 1-én hajnalban valakik tojásokkal dobálták meg a ház bejárati ajtaját. Kicsit eltévesztették a házszámot, miként a tojások frissességi állagát is.

Ugyancsak január 1-én hajnalban láttunk először ablakunkból tűzijáték-kilövő helyet. Alig 50 méterre tőlünk, a párhuzamos utca járdáját használta fel erre több mint fél órára egy jókedvű fiatal társaság.

A Margitszigeten sétálva láttunk vetési és dolmányos varjakat, galambokat és csókákat együtt csipegetni a földből. Vajon mi emberek miért nem tudunk ennyire toleránsak lenni? – kérdezte Életem.

Lassan már nincsen egyetlen hely és pillanat sem, hogy ne kúszna be az életünkbe a rohadt politika. Már egy családi újév-köszöntéstől, vagy egy wellness gőzkabinjában sem lehet biztonságban az ember…

Ferenc pápa első idei audenciáján (már nem először9 kijelentette: jobb ateistaként élni, mint templomba járni és másokat gyűlölni…

„18 évvel később is el lehet adni néhány címlapot Zámbó Jimmy-vel” – hüledezem az újságosnál. „Igen, úgy látszik, nincs más téma. Pedig lehetne írni például a szegénységről”- hangzik a felelet.

„Akkor most belépünk a szakszervezetbe. Sosem lehet tudni” – állapodott meg kedvenc szupermarketem két fiatal dolgozója pultpakolás közben.

Jó nevű író, és könyvkiadó szólítja fel a FB-on a lázongókat, hogy nem a kormányzó pártot mocskolják, hanem annak vezetőjét és alvezéreit. Mert e pártra szüksége van az országnak, csak nélkülük – mondja. Remek: a fejeseket elzavarjuk, a párt marad, átalakul, vagy osztódással szaporodik, aztán megint úgy járunk, mint harmincéve, a rendszerváltásnak mondott felfordulás idején.

Vajon miért nem bíztak a Vígszínházban William Shakespeare-ben? Miért kellett átírni, aktualizálni a Hamletet, és csak mutatóba meghagyni néhány híres idézetet, részletet, mikor az eredetiben minden benne van, a hatalomvágytól a „hivatal packázásaiig”, az udvaroncok szolgalelkűségétől, a köpönyegforgatástól az ellenfelekkel való gátlástalan leszámolásokig? A sortüzekkel tarkított esküvő, kicsit Macskajajra véve, még oké, sőt, belefér Fortinbras női megtestesülése is, mintha azt mondaná, hogy lám, a férfiak csak ölni tudják egymást, majd mi nők rendet teszünk, de miért kellett szánkba rágni a mondanivalót József Attilával – valamennyien kitörő tapssal köszöntöttük a Levegőt! előadását – és vajon mit jelképeztek az össze-vissza hajigált teniszlabdák?

Nem először fordul elő velem, hogy biztosan emlékszem egy évekkel ezelőtt megírt cikkemre, aztán rájövök, hogy azt a cikket mégsem írtam meg, miután feltúrom archívumomat, amelyben – rendkívül hiú ember lévén – őrzöm valamennyi valamire való írásomat. Lehet, hogy sokszor meg akartam írni valamit, aztán mégsem lett belőle semmi?

Tudják, mi a legnagyobb magyar „fake news”? Hogy fék vagy a nyúzókon.

Láttunk egy filmet egy öregemberről, aki szakít hippi múltjával, és saját útját járó lányával, minden keserűségét olajligetébe és az alkoholba fojtja. Végül unokái vezetik vissza őt a szeretetbe. Szép, emberi film, amely kicsit mégis elszomorított, mert az ilyen sorsok láttán mindig eszembe jutnak saját tévútjaim: nem maradtam-e túlságosan benne egy olyan múltban, ami ma már nem létezik? Mit vettem el szeretteimtől rossz döntéseimmel, és lehet-e, szabad-e bármit is szándékosan jóvá tenni? Eljön ez a pillanat, amikor már nevetségessé válunk, ha elővesszük a régi hangszereket, vagy megpróbálunk léggitározni?

Úgy megvédték a nyugdíjasokat, hogy visszatartották a nyugdíjukat. Bezzeg, ha én visszatartanám az adó- és járulékbefizetéseimet, a mákosok egyből sipítoznának és úgy bírságolnának navilag, hogy a fal adná a másikat…

 50250637_2293026670972575_203858805933473792_n.jpg

Környékünk utolsó működő utcai telefonfülkéjéből hajléktalan szállás lett.

Húsz fokos hőmérséklet-emelkedést jósolt a meteorológia, ehhez képest farkasordító hideg van, és esik a hó. Én pedig még mindig azok közé tartozom, akik inkább a saját szemüknek hisznek.

„Az én váram az én házam, a tudatlanság hatalom” – jelentette ki a Nagyúr, miután elszakította tudásunk köldökzsinórját a nagyvilágtól.

A „barbár” szó eredetileg „idegent” jelentett az ókori görögöknél. Felettünk őshonosnak mondottak rendelkeznek.

A tespedő, langy melegben tapsikolnak a büdösbogarak.

Amikor újkorában láttam a Moszkva tér című filmet, nagyon tetszett. Most, közel 20 után újra megnéztem, és már nem tetszett. Talán azért is, mert eszembe jutott az én 1989-em, ami az egyik legpocsékabb évem volt. Igaz, hogy abban az évben már kezdtem elismert újságíró lenni, megjelent a 3. és a 4. könyvem, de a magánéletem romokban volt, már erősen piáltam. Közben munkahelyemen elindult az új idő szélirányába való beállás, amitől kifordult a gyomrom, és egyáltalán nem voltam meggyőződve arról, hogy ez az egész „rendszerváltás” jó-e nekünk. Egykor én is néztem félszemmel azt a bizonyos újratemetést a tv-ben, és az egyik szónok nagyon nem tetszett, bár nem tudtam volna megmondani, hogy miért. A film most nekem csupán elkényeztetett úri és kádergyerekek bulizó útkeresése volt,  akik minden viszontagság ellenére végül csaknem mind megtalálták a helyüket, és egyik sem végezte a Moszkva téri emberpiacon…

Mostanában álmaimban nemcsak a személyek, a helyszínek és a történetek keverednek össze, hanem az idősíkok is, egymáshoz nem illő módon…

Egy embert gyakran ítélünk meg az első találkozás nyomán. Halálakor pedig az utolsó cselekedetek nyomnak a legtöbbet a latba. Közszereplőnél különösen. Ilyenkor inkább nem mondunk semmit, és jó tetteit is elfelejtjük, nehogy kilógjunk a kórusból.

Hetek óta álmatlanságban szenvedek, de minden szindbádi érzés nélkül. Lehet, hogy azért kell virrasztanom, hogy nem maradjak le semmiről, hogy szűkebb az időm, mint gondolom? Én azonban inkább abban bízom, hogy ez csupán a globális klímaváltozás, valamint az öregedés egyik biztos jele.

Hatvankét évesen gyűjtöttem be életem első bronchitisét. Doktorom ez alkalomból kitüntetett életem első intravénás injekciójával. „Írjak táppénz-papírt?” – kérdezte, miközben 18 éven felülieknek való pillantást vetett az asszisztensnőre. „Kösz nem, saját vállalkozásom van” – feleltem. „Nagyszerű – így a doki – akkor legalább nem rúgathatod ki magadat…”

Olvasom, hogy elmarad a március 15-re tervezett „békemenet”. Lehet, hogy átképzik őket rohamosztagosoknak? Bár aggodalomra semmi ok: Godot előbb érkezik meg, minthogy kitörjön az általános sztrájk.

49914683_480600165678320_7291059979732123648_n.jpg

Láttunk egy falat, amelyről egy arc és sok-sok szem szegezi ránk a tekintetét. Próbáltam felkutatni az alkotóját, de nem sikerült. Lehet, hogy egy égi jel a végítélet előtt, amikor mindenkinek szembe kell néznie önmagával?

Mókus lett a postásunk. Leveleim mellett találtam egy szem mogyorót, amelyben benne volt a foga nyoma is.

Megalakult a bizottság, amely majd megmondja nekünk, hogyan emlékezzünk az 1989-90-es rendszerváltásra. Én inkább elindulnék az utcán és – tényleg – találomra megszólítanék embereket, hogyan emlékeznek. Az „oral history”-ban még mindig jobban bíznék, minden szubjektivitása ellenére.

Láttam egy öregasszonyt a buszon, aki, amikor elhaladtunk a Duna-parton a zsinagóga előtt, keresztet vetett.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr3814595844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása