GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 18/11 (Elmeél 85.)

Már űrkutatási biztosa is van ÖKUéknak. Szívrepesve várom a redvesbe való eltakarodás teljhatalmú biztosának kinevezését.

Margit-körút, villamos. Szirénázás a vele párhuzamos, a Margit-híd felé vezető útsávban, hangosbeszélő gépiesen ismételgetni, hogy húzódjanak félre. Először azt hiszem, hogy valami filmforgatás lehet, de aztán látom, hogy felvezető rendőrautók jönnek, majd egy elsötétített üvegű nagy katonai busz, utána megint villogó rendőrautók. Bár a villamost nem akadályozza, mégis némi zúgolódás tör ki. Milyen jogon állítanak félre bárkit már katonák is? Egy jóarcú, ápolt szakállas fiatalember kifakad: „Ez a tipikus magyar primitívség. Kiüvölt a kocsiból, mert neki mennie kell. Ilyen a világon nincs.” Lehet, hogy nincs, de Budapesten, a Margit körúton, 2018 őszén mindenki félreállt.

Életem megdöbben azon, hogy október végén a szupermarketben már mikulás-akció van. De csak azért, mert a bevásárlás többnyire az én dolgom, és én már két héttel korábban is találkoztam zsúfolt mikulás-polcokkal. A minap pedig egy vízivárosi házban láttam olyan ajtót, ahol kint voltak a karácsonyi díszek. A mellette lévőn pedig a húsvétiak. Már vagy még, nem tudom.

Mindig dicsekedtünk azzal, hogy nem vagyunk tv-függők. De valahol mégis, hiszen a videónk három hétig szerelőnél volt, és bár nem unatkoztunk így sem, mert nem olyan családból származunk, űrt éreztünk a tv alatt, hogy nem láthattuk a nappalinkban a videókészülők számkijelzőjének fényét.

Elolvastam egy általam kedvelt kortárs író novelláját kedvenc hetilapomban, és nem értettem. Elolvastam még egyszer és még mindig nem értettem. Akkor vettem észre, hogy az első hasábon kezdődik az írás. Elolvastam, és harmadjára sem értettem.

Azt írta nekem (is) ÖKU a legújabb n.k.-hoz csatolt levelében, hogy „maradjunk kapcsolatban”. Csak tudnám, hogyan kell kapcsolatban maradni azzal, akivel nem tartok fenn semmilyen kapcsolatot?

Megnéztünk egy Miss Marple-krimit, elég lassú volt, szövevényes, de  a végén minden szál a helyére került. Megnéztük az Ocean’s Thirteent, elég lassú volt, szövevényes és a végén is zavaros maradt.

„Havanna már nem aktuális és az emberek nem szeretnek nosztalgiázni” – mondja egy régi kollégám a 40 évvel ezelőtt világifjúsági találkozóról, amiről senki sem akart nyilatkozni a résztvevők közül, akiket ő is jól ismert. De legalább megtudtam tőle, hogy Angela Merkel bizonyítottan amerikai ügynök, és hogy az egész migránshisztit Moszkvából súgták, mert tudták, hogy ez kell a magyar népnek, meg a melegítős díjbirkózó, aki kimondja az istenadta által hallani kívánt egyszerű igazságot. Most már biztos, hogy nem halok meg bután.

Szebbnél szebb randiguruk osztják az észt a neten a tökéletes párkapcsolatokról. Vajon velük milyen lehet randizni? Lehet, hogy ők a legmagányosabbak és a legsebezhetőbbek?

Láttunk egy új Hobo-darabot, amiben egy mai fiatalember újelvtárs apja vadászpuskájával lövi le a félrekefélő asszonyt. Másnap a retrocsatornán Fábri Zoltán utolsó filmje látható, amelyben egy régielvtárs vadászpuskájával lövi le lánya neki nem tetsző barátját.

Árpádházi Szent Erzsébet enni adott az éhezőknek, otthont a hajléktalanoknak. Szent Ambrus arra figyelmeztette a gazdagokat, hogy adakozzanak a szegényeknek, mert ami az övék, az igazából mindenkié, ahogyan a Föld is – hangzik a katolikus püspöki konferencia körlevelében. De sem Árpádházi Szent Erzsébet, sem Szent Ambrus nem támadt még fel a 21. században.

Vajon nagy bűn-e mise közben megszemlélni egy fiatal, formás feneket?

Láttunk egy filmet, ami immár sokadszor arról szólt, hogy 30 éves barátok, sőt, rokonok igazából semmit sem tudnak egymásról, vagy pedig másképpen ismerik egymást, mint ami a valóság. Minderre otromba vicceken és otromba leplezéseken keresztül ébrednek rá – aztán eltelik néhány hónap, és ugyanúgy tesznek, mint addig mindig…A 10. percétől utáltam a filmet, mert sejtettem, mi lesz belőle, miközben a szereplők saját levükben főttek, csak éppen saját magukkal nem néztek szembe. És a végén az a hamis, kedélyes befejezés….Az ember ilyenkor reménykedik, hogy az ő köreiben ilyesmi lehetetlen, és retteg attól, hogy egyszer mégis kirobban és akkor soha többé nem ülhetünk le újra ugyanúgy egy asztalhoz – szemben a film főszereplőivel.

Seress Rezső boldog lehet odaát, mert nem kellett megérnie, hogy a Kispipa falait papagáj-festmények borítják be, a piszoárban egy gombfoci-kapuba kell beletalálniuk a férfiembereknek, az emlékfalnak mondott valamivel, zongorája hűlt helyével szemben óriás LCD-képernyő, miközben úgy dübörög a zene, hogy az emberek egymás szavát sem hallják.

Életem talált a FB-on egy klipet, amelyen török gimnazisták játsszák magyarul Koppány dalát. A refrént így hallottam: „Rabok legyünk vagy szavazók?”

Kicsi, hajtott hátú, vékony öreg hölgy a 7. emeletről. Többnyire valamin dühöng a maga nyers modorában. Éppen most is ezt teszi, mert akkor járt a postás a nyugdíj-kiegészítéssel a házban, amikor ő nem volt otthon. Beszállunk a liftbe. „A fene vigye el a pótnyugdíjat – mondja – kint voltam a temetőben.” És akkor elsírja magát, még sosem láttam sírni. „Tíz éve halt meg a férjem. Vittem neki virágot….”. Lehajtott fejjel szállok ki a liftből…

Úgy gondolom, hogy engem megillet az ártatlanság vélelme, mivel azt sem tudom pontosan, hogy mi a lóizé az a Black Friday. A Black Tuesday (1929, meg 9/11) még csak-csak meg van, meg a Friday On My Mind, ha még emlékszik rá valaki…tudom továbbá, hogy mi az a Friday I’m In Love, a Ruby Tuesday, valamint a Gloomy Sunday, no meg az I Hate Mondays. És ezekhez még ki sem kell mozdulnom az előkarácsonyi tömegbe…

Lehet, hogy fény derült számomra, miért változtathatta politikai osztályunk hazánkat egy következmények nélküli országgá: nemzedékek nőttek és nőnek fel úgy, hogy az iskolában nem állhatnak fel a pad tetejére, nem állhatnak ki társaik elé saját gondolataikkal úgy, hogy ne kelljen félniük sem a lehurrogástól, sem attól, hogy kinevetik őket és ne téphetik tankönyveikből a butitó oldalakat…

Azt álmodtam, hogy ÖKU kirúgta nemzeti vejét, lányára pedig közbeszerzési pályázatot írt ki…

Egy retro témájú beszélgetésen voltam, amelyen szó esett arról, hogy a 80-as évek első felében az egyes divatirányzatok között akár a tettlegességig is fajulhatott a vita. Lásd még digók és csövesek, popperek és rockerek. Eszembe jutott egy eset, amikor a Kölyköd volt és a Ceretlek isz, meg nem isz egy programba került az ORI-jóvoltából, és a két tábor alaposan helyben hagyta egymást. Ki hitte volna, hogy a két frontember 30 évvel később egy követ fúj majd a Máriáénak mondott országban…

Megnéztük a több mint 30 éves Greystoke-ot, amely a Tarzan-legenda ürügyén lesújtó ítéletet mond a fehér ember felsőbbrendűségi gőgjéről. De azóta sem tanultunk belőle. Hogyan gondolhatja a 21. században egy amerikai fiatalember, hogy elmegy egy ősközösségben élő Indiai-óceáni szigeten a világtól elzárt törzshöz, hogy megtérítse őket a kereszténységre? Persze, hogy az életével fizetett, és még sajnálni sem tudom…

Néhány nappal később Johnny Cash életrajzát néztük, majd másnap reggel, egy álmatlan éjszaka után azzal próbáltam felébreszteni magamat, hogy a Ring of Fire-t dörmögtem a Fekete Ember hangnemében és egész tűrhető volt. Néha még kitör belőlem valami…

Gyógyszertár. Vény nélküli gyógyszereket hirdetnek nagy piros szájjal és kiöltött nyelvvel. Andy Warhol és a Stones vajon mit szólnak hozzá?

Az egyik este akármilyen írásomat nyitottam meg, állandóan megjelent rajtuk egy írás, mely szerint lehet, hogy a word-programom hamisítvány, és itt és itt lehet legálisat vásárolni. Aztán egy fél óra múlva eltűnt. Ennyit a szigorított adatvédelemről. Amúgy a programom teljesen legális…

Két napja volt egyéves az Unokánk, úgyhogy minden más le van…

46523942_297661817536641_5354445456300572672_n.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr114403446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása