GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Holisztikus zenefürdő - Loreena McKennitt: The Mask and The Mirror (1994)

mask.jpg                                           

                                       " Csillagok hullnak mélyen az égbe,
                                               hajnali szirmok, lágy imahangok
                                               Tisztán csengő hangotok hallom
                                               istenetekhez halkan szól

                                               Valahol nap kélt, sivatagi dűnén
                                               A csönd soha nem volt sehol oly mély.
                                               Ez volt-e a kérdés, mi húzva húzott,
                                               szívedben, lelkedben, leltél-e békét?

                                               Másutt meg hó hullt, a télen először
                                               belepte a földet, harang zúg a légben
                                               Te csuhában dalolsz, őt híva hívod,
                                               szívedben, lelkedben, leltél-e békét?”

                                               (Vida Andrea fordítása)

2001.január 1, éppen csak beköszöntött az Újév. Még javában tartott a szilveszteri buli egy marrákesi szállodában, amikor én már nyugovóra tértem, de előtte megkérdeztem a recepción, hogy hány órakor kel fel aznap reggel a nap. „7 óra 15-kor” - hangzott a válasz. Szállodánk az Atlasz-hegység lábánál volt, és szerettem volna látni, amint a nap első sugarai arany-vörösre festik a kopár sziklákat. Reggel félórával korábban már talpon voltam és lesben álltam. És a nap jött, először csak hátulról világította meg a hegyet, aztán bevonta egy aranyló glóriával, végül megmutatkozott teljes pompájában. Úgy, mint a 2001. Űrodüsszeia első kockáin. Éppen csak nem hangzott fel Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra című műve, sok-sok üstdobjával. Mostanában e képhez már Loreena McKennitt zenéje is társul agyamban.

         Hasonlóan holisztikus élménye lehetett Loreenának is, amit az írásunk elején olvasható Full Circle című dalban ragadott meg, amikor Marokkóba látogatott és az oly sok európai művészt megihletett ország adott neki sugallatot a The Mask and The Mirror című lemezéhez. Bár McKennitt Kanadában, Manitoba államban született 1957. február 17-én, ír és skót eredetű szülőktől származik és ez (is) letagadhatatlan indíttatásában és muzsikájában. A napfelkeltéhez hasonlatosan arany-vörös hajú Loreena, aki mintha egy késő középkori gobelin-ről lépett volna le egy unikornis mellől, egyike azoknak, akik kézzel foghatóvá teszik számunkra a „minden egy, egy minden” filozófiáját, éppen az őshang szertefutott szálainak összefonásával, még akkor is, ha napjainkban Isten állatkertjének egyes emberszabásúnak mondott barmai „kultúrák harcáról” beszél öklöt rázva, fegyvert csörtetve. (Mellesleg nem az övé volt az egyetlen ilyen törekvés abban az évben, mert épp e „kelet-nyugat-érintkezésről” szólt Jimmy Page és Robert Plant No Quarterje, és ekkor vált ismertté a Trans-Global Undergrounddal a belgiumi születésű, egyiptomi arab-zsidó gyökerű Natasha Atlas is...)

         Aki nem hiszi, annak még utána sem kell járnia: elég feltenni ezt a gyönyörű lemezt, amelynek füzete valóságos alkotói napló és nyugodtan végighallgatni az első dalt, a The Mystic's Dreamet, amelyben tibeti kolostorok mormolása, arab kántálás, gregorián ének, majd arab lant (ud)- , indiai tampura- és tabla-hangok, felette kelta dallam és dudaszó úgy alkotnak Teljes Egészet, mint egy élőlény sejtjei. A dal Granadában született, abban a spanyol városban, ahol a XV. századig szimbiózisban élt a kereszténység, az iszlám és a judaizmus, és ahonnan csak egy kőhajításnyira van a mesés Marokkó,  Ekkor ismerkedik meg Loreena a szufi filozófiával, amelynek követői, bár e világban élnek, mégis szabadok minden földi ambíciótól, gőgtől, nem rabszolgái sem a megrögzött szokásoknak, sem pedig a hatalmasságok iránti tiszteletnek és nem kell „kiválasztottnak” lenni ahhoz, hogy valaki eljusson idáig. A művésznő e felfogásban szoros rokonságot érez a kelta druidák világával. Ekkor tudja meg azt is, hogy egyik zenei példaképe, az afgán Nusrat Fateh Ali Khan maga is a szufi híve és hirdetője. Az maga a tökéletesség, ahogy mindezt a szellemet bele tudja sűríteni egy alig több mint hétperces dióhéjba.

         De mielőtt Délre, illetve Keletre indulna, McKennitt visszatekint ősei Írországába, és miközben szeme előtt a trubadúrkorszak faliszőnyegei lebegnek, a Zöld Sziget dallamait halássza elő génjeiből: ez a The Bonny Swans, amelyben a „kelta rock” elemei is megelevenednek. Az elektromos gitárt akár Martin Lancelot Barré is megszóltathatná (Brian Hughes gitározik), a hegedű a Levellers-re emlékeztet, közben harmonika, cselló, balalaika és buzuki is színesíti e szőttest.

         „Az áldott Éjszakában/titokban, senki meg ne sejtse léptem,/és én semmit se láttam,/nem volt fényem, vezérem,/csak az, mely a szívembe zárva mélyen” (Weöres Sándor fordítása). Loreena Stratfordban nem Shakespeare-t olvas (annak is eljön az ideje), hanem egy XV. századi spanyol misztikus költőt, Keresztes Szent Jánost, és e verse nyomán ébred rá, hogy a szent könyvek többségét az európai ember fordításokon keresztül ismeri csupán, és ahány ember, annyi értelmezés. Így e költemény akár Istenhez, akár egy hús-vér szerelemhez is szólhat. Mindenesetre Loreenából szelíden szárnyaló himnuszként szólal meg, miközben gitár, hegedű és csellófutamok mellett elektromos szitár és egy másik indiai húros hangszer, az eszradzs is körülöleli.

         Marrákes! Énekesnőnk eljutott az ősi marokkói város időtlen piacára, amely ma már az UNESCO világörökség része kígyóbűvölőivel, mesemondóival, jósaival, hangos árusaival, akik nagy üstökben főzik a csigát 44 féle fűszerben. Aki ide bekeveredik,  jobb, ha eldobja óráját és fejest ugrik a befogadó forgatagba. A Marrakesh Night Market pedig magától értetődően találja meg az összekötő kapcsot az arab muzsika és a spanyol siratók között.

         Mint ahogy a már idézett Full Circle-ben sem lepődhetünk meg azon, hogy Loreena egy marokkói Ramadán-élményt egy québec-i bencés kolostorban öt évvel korábban tett látogatásával és egy még korábbi írországi találkozásával hoz összefüggésbe. Nincsen szó semmi másról, mint Isten és ember közötti intimitásról, amit a legjobban akkor értett meg, amikor a sivatag peremén megcsodálhatta a napfelkeltét. „Soha nem éreztem még ilyen egyszerű, ugyanakkor ilyen hatalmas érzést” - írja a naplóban McKennitt,  megvilágosodott éneke pedig a hárfa és az eszradzs nászágya.

De az evilági életöröm sem tűnik el a lemezről. Pedig a Santiago sem mentes a misztikumtól, mivel a spanyolországi Santiago de Compostela városáról szól, ahol a hagyomány szerint  Szent Jakab apostol nyugszik, és amely már a középkorban is Rómával és Jeruzsálemmel vetekedő zarándokhely volt. Loreena a spanyol és az ír táncrendet eggyé gyúrja, emlékeztetve arra, hogy a hajdani zarándoklatok az El Caminón sem nélkülözték a vidámságot, a jókedvű ünnepeket sem.

         A dudaszó azonban visszavisz minket Írországba, majd Loreena zongorához ül, mögötte méltóságteljes vonóskarral, hogy William Butler Yeats, a Nobel-díjas költő versével mondja el a Two Trees-ben: keressük a jóságot önmagunkban, és soha ne váljunk cinikussá. „Kiehült holló röpköd ott:/a nyughatatlan gondolat./Lelkedre lesve tébolyog/törötten csüngő domb alatt./A hangját hurcolja a szél,/rázkódó szárnya meglegyint,/ s jaj, drága szemed elalél;/gyötrő tükörbe ne tekints.” (Nagy László fordítása).

         Eljött az idő, hogy levegyük a maszkot, véget vessünk az illúzióknak, és mostantól kezdve kezünkben a sorsunk – és Loreena McKennitt visszatér Stratford-ba és Shakespeare-hez: a Prospero's Speech a megnyugvás és a felszabadulás orgonás zenéje A vihar fináléjával: „Célom a tetszés volt./S ma már oda a szellem,/Oda a báj; s kétségbe kéne esni ma,/Ha nem könnyítene szent ima/mely a kegyelem kényszere,/s minden hibának gyógyszere./Ha vártok hát bocsánatot, nekem is megbocsássatok”. (Babits Mihály fordítása).

          

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr513172590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása