GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Sci-fi, a párhuzamos világ vonzása

amazing_stories_april_1926_volume_1_number_1.jpg

A science-fiction több mint 100 éve létezik, és hat az életünkre. A fantázia szüleménye, mégis támaszkodik bizonyos tudományos megvalósíthatóságra és új perspektívában vizsgálja az emberi társadalmat.

A műfaj történetének néhány fordulópontját idézzük fel a Corriere della Sera segítségével.

Hogyan született a sci-fi? Vissza lehet menni egészen Mary Shelley Frankensteinét, amelyet 1818-ban írt, Jules Verne regényeit, hiszen az olyan művek, mint a Nemo kapitány, a Rejtelmes sziget, a Hódító Robur, Az utazás a Föld középpontjába, sőt, még a Várkastély a kárpátokban is megelőlegezték a jövő technikai csodáit a tengeralattjárótól a videóig. Nem is szólva Herbert George Wells-ről, akit egyenesen a „science-fiction Shakespeare-ként” emleget ma a szakirodalom olyan művei után, mint a Világok harca, Az időgép, a dr. Moreau szigete és a Láthatatlan ember. De mindenképpen meg kell jegyezni 1926. április 5-ét: akkor jelent meg az Egyesült Államokban az első sci-fi magazin, Amazing Stories címmel, Hugo Gernsbach irányításával. Ez a maga nemében az első, amely méltó az irodalmi rangra, megtalálta a helyét a tömegkultúrában, képes volt elemezni tudományos, szociológiai és pszichológiai szempontból, azokat a változásokat, amelyeket a tudomány és a technológia hozott.

1024px-vingtmillelieue00vern_orig_0131_1_detail.jpg

Az első fekete-fehér némafilmekben a jövő esztétikai hatását a divaton keresztül mutatták be. A ruhaanyagot Tuthamkhamon fáraó sírjában talált geometriai ábrák díszítették. A jövő alternatív világa is hamar megjelent a moziban, ennek klasszikusa Fritz Lang 1927-ben készült Metropolisa, majd két évvel később készült Nő a Holdon. A Metropolis a mai napig óriási hatást gyakorol a populáris kultúrára, elég csak a Queen 80-as évekbeli Radio Ga-ga klipjeire gondolni, vagy a Giorgio Moroden-féle „színes” változatra, de még Alan Parker Pink Floyd-filmjének, a Falnak is több képsora, beállítása egyértelműen Lang alkotására utal. A Metropolis-kultuszhoz egy adalék: eredeti plakátja, amelyet Heinz Schulz-Neudamm tervezett, 2000-ben 358 ezer dollárért kelt el.  A Nő a holdon utóélete is érdekes: a filmben, amelyben először hangzik el a rakéta indítását szolgáló visszaszámlálása, mint feszültségfokozó elem, szakértőként közreműködött Hermann Oberth, kora egyik legkiválóbb rakétatudósa. Az ő tanítványa volt Werner von Braun, aki a nácik irányítható rakétáinak, a V-1-nek és a V-2-nek volt tervezője, a II. világháború után pedig az amerikai űrprogram vezetője. Lang filmjét pedig 1933-ban éppen azért tiltották be, mert a benne bemutatott rakétatechnikát használták fel a V rakétákhoz.

Irodalmi esemény 1932-ben Aldous Huxley Szép új világ című regénye, amely megelőlegezi a reprodukciós technológiák fejlődését, az eugenetikát, az agykontrollt, mint a társadalom ellenőrzését szolgáló modell elemeit. Közismert történet, hogy miként keltett pánikot 1938 októberében, Halloween előestéjén Orson Welles, amikor a CBS-ben rádiójátékot készített a Világok harcából.

A sci-fi aranykorát a 40-es években élte. Ekkor adták ki a Slant, Alfred Elront von Vogt regényét, amelyben olyan jövőt feltételeznek, amelyben telepatikus emberek élnek antennákkal a fejükben. 1949-ben George Orwell jósolta meg az atom utáni világot a mindenkit figyelő Nagy Testvérrel. Regénye ihleti a 80-as években az Apple első számítógépének reklámját, majd az ezredforduló első nemzetközi karriert befutó valóság-show-ját, a Big Brothert. Orwell után alig négy évvel jelent meg a nem kevésbé hátborzongató Fahrenheit 451, Ray Bradbury regénye, amelyben a jövő társadalmának urai üldöznek minden szabad tudást, mindenekelőtt a könyveket. A műből 10 évvel később készített ugyancsak maradandó értékű filmet François Truffaut.

 

Az 50-es évek elején, még mielőtt megindult az űrverseny az Egyesült Államok és a Szovjetunió között, megjelent Isaac Asimov Az alapítvány című regényének első hét kötete, amely számos utódát megihlette. 1952-ben a japán Astroboy című képregényt 100 ezer példányban adták el, tíz évvel később rajzfilm-sorozat készült belőle.   A műfaj elismerését jelezte, hogy 1953-ban Oscar-díjat nyert a különleges effektusok kategóriában a Világok harca filmváltozata. 1954-ben készült el Japánban az első Godzilla-film. 1956-ban a Tiltott bolygóban Anne Francis olyan, Helen Rose által tervezett miniszoknyát viselt, amilyennel Mary Quant csak tíz évvel később jött elő, de még akkor is botrányt okozott. A filmben szereplő Robby robot pedig az addigi legdrágább filmbeli eszköznek számított a maga korában.

A sc-fi a design-ban is éreztetni kezdte hatását. Anne Jacobsen olyan étkészletet tervezett 1957-ben a koppenhágai SAS Royal étterem számára, hogy azt 11 évvel később a 2001: Űrodüsszeia filmben is felhasználták.

barbie.jpg

A 60-as évek a valósággá vált sci-fivel, Jurij Gagarinnal kezdődtek, Valentyina Tyereskovával folytatódtak, majd Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdraszállásával értek véget. A műfaj a brit újhullámnak köszönhetően új irányt vett, a nő központi szerepet kapott. 1965-ben Barbie baba Miss Astronaut lett a Mattel alapítója, Ruth Handler ötletére. 1966-tól az Űrszekerek sorozatban az űrhajósoknők szintén minit hordtak. 1968-ban a Barbarellában Jane Fonda Paco Rabanne merész, bakelitből, PVC-ből készített űröltözéket viselt. Megszületett az űrdivat: trapéz ruhák, vinil dzsekik, minibbnél minibb szoknyák, fehér, résnyi lencsés szemüvegek. André Courréges az első holdraszállásból vett ihletet. Elkészült a Galaxy I. fotel, performált aluminiumból, az Eclipse lámpa, a Globe szék.

1968-ban jelenik meg Philip K. Dick Android-vadászat című regénye, amely a Szárnyas fejvadászt ihleti, valamint Stanley Kubrick a maga nemében azóta is felülmúlhatatlan 2001: Űrodüsszeiája, Arthur C. Clarke regényének filmes megjelenítése, amelynek ruhaterveit Hardy Amies készítette. E film előtt is tisztelgett David Bowie egy évvel később megjelent albuma, a Space Oddity, amelyet a mai napig egyik legjobb munkájának tekintenek.

A sci-fi irodalomban előtérbe kerültek a feminizmus, a nemek és fajok témái (ugyancsak 1968-as a Pierre Boulle regénye nyomán készült Franklin Schaeffer-film, A majmok bolygója). 1973-ban megszületett az „űr-rock” klasszikusa, a Pink Floyd The Dark Side On The Moon című albuma, de sokan kalandoztak el ebbe az irányba Vangelistól a Tangerine Dreamig, a Hawkwindtől az Omegáig. A cambridge-i zenekar kezdettől fogva érdeklődött a téma iránt, már első, 1967-es lemezükön, a The Piper At The Gates of Dawn-non hallható avantgárd zenedarabjuk, az Interstellar Overdrive. Mellesleg Kubrick először a Piknk Floyd-ot szerette volna felkérni a filmzenére, és ez ugyan akkor nem valósult meg, a YouTube azonban mégis összehozta őket: napjainkban a film több jelenete látható híres Floyd-darabokkal összevágva...

 

 

1972-ben jelent meg a Pulsar digitális karóra, amit szintén az Űrodüsszeiához terveztek eredetileg. 1977-ben pedig elindult a Csillagok háborúja-saga, amely azonban sokkal inkább a mese, a kalandfilm (és a megabiznisz) kategóriájába tartozik, mint sci-fi-ébe…

Közben a „szovjet zónában” is születtek maradandó filmalkotások, mindenekelőtt Andrej Tarkovszkij jóvoltából, aki 1972-ben a Stanislaw Lem művei alapján készült Solaris-szal, majd a Sztalkerrel (1979) írta be magát a műfaj történetébe.

Miután az amerikaiak fellőtték az első űrsiklót, majd létrejött a szovjet Mir-űrállomás, a kozmosz már nem annyira izgatta a sci-fi írókat és rendezőket. A fordulatot éppen a Szárnyas fejvadász jelezte 1982-ben a cíberpunk irányába és ugyanebben az évben a Tron című film volt az első, amely virtuális valóságra fókuszált a számítógépes grafika igénybe vételével. Innen jutott el a sci-fi az 1999-es Matrix-ig, amelyről manapság egyre többen mondják, hogy „profetikus erejű…”. Ne úgy legyen…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr2613172490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása