GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Séta a Nagy Idők körül

p1010003.jpg

Nagy Idők tanúja lettem. Már a múltról kérdeznek, amelyre ma egyfajta „aranykorként” tekintenek. Végülis igaz: a 70-es évek valóban aranykor volt, mert ekkor rágta át magát végleg  a Vasfüggönyön az ellenkultúra az összes életérzésével és egyéb hozadékával együtt.

És én voltam ennek a szellemnek akarva-akaratlanul az egyik  hírhozója a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János Kollégiumban, egyenesen a 68-as Rómából landolva Helsinki érintésével.

Mesélni hívtak a kollégiumba, az üvegtetős épület 50. születésnapjára. Az az egykori igazgatónő, M. ajánlott be P. Bélának, a tanár-rendezőnek, egykori diáktársunknak, akivel annak idején finoman szólva sem ettünk egymás tenyeréből. Úgy látszik, elismerést váltott ki belőle későbbi pályafutásom, vagy meghatotta őt ragaszkodásom a Városhoz, és mindezek elhomályosították benne renitens emlékezetemet.

Hosszú éveken át a Várost jelenidejűként éltem meg, és amikor szálltam a Népkertnél a vonatról, végig az Ady Endre utcán, ahol egyre szebb és terebélyesebb lett a platánsor, vártam, hogy felbukkanjanak a régi arcok, úgy, ahogy 30-40 évvel ezelőttről elraktároztam őket.  Ha benéztem egy pillanatra a Bethlen Gábor Gimnázium udvarára és a tőle alig 50 méterre lévő Kollégiumba, végképp megállt az idő. Ilyen időtlenséget legfeljebb Rómában szoktam érezni: ez a két Város az én szellemi-lelki bölcsőm.

Most, hogy emlékezni hívtak, még inkább ragozódni kezdett bennem az épület minden zúgában a befejezett jelen. A 421-es szoba a negyedik emeleten, ahol három évig laktunk P.Józsival és R. Lacival (pont az én ágyam, balról az első a bejárat felől), egy íróasztalt állítottak be a helyére. Ma már nem kukkolhatnánk a szemközti házban esténként vetkőző nőt, mert a fák felnőttek az ablakig.  A 425-ös, ahová addig jártam a koleszbanda vezetőjének, Csőnek a nyakára, míg be nem tett m.v. zenekarába (Öcsidzseger, Menya és Békerdisznó), és a Hey Joe soul-osított előadásával debütálhattam 1972 tavaszán. A vasalószoba az emelet végén, amely dohányzó és ultibarlang funkcióját is betöltötte. A zuhanyzó, ahová Évike, a tűzről pattant takarítónő járt közénk a reggeli munka után felfrissülni, mígnem a férje meg nem elégelte ezt a fertőt. A villanyoltás, amelynek időpontja számunkra tájékoztató jellegű volt, ekkor jöttek a nagy zenehallgatások, majd, főleg negyedikben, a nagy „öszöm-iszom” órái, amelyekre a kajával kevésbé eleresztetteket is szívesen láttuk.

Negyedikes földszinti szobánk előtt, amelyet informatikai teremmé alakítottak át, ugyanúgy áll a pingpongasztal. Közben megtudom, hogy M. Imre, aki bevezetett minket az amerikai katonaregényekbe az Aztán mennydörgést hallottunktól a Most és mindörökkéig, már egy éve nincs közöttünk....A lányszárnyhoz vezető lépcső láttán felidéződnek a szigorú (és irigy) nevelőtanárnők orra előtt lopott csókok, és négyemeletni lázadás, amelyet zenekarunk csalt ki a lányokból a Ringasd el magad botrányos sikerű előadásával. No és a szédítő miniszoknyák és a törvényen kívül helyezett melltartók kora, amelyek révén ízelítőt kaptunk a Teremtés Csodáinak rejtelmeiből...

A nagy ebédlő, ahol havonta egyszer szombat este megcsináltuk a magunk Woodstock-ját, dacolva a fix egyesre vehető hétfői igazgatói raporttal. Az ebédlő, a konyhások, a két Iduska nénivel (az egyik szúrós tekintetű, ősz hajú, a másik fekete kontyos, szelíd, de mindkettő arany szívű), akik azért szerettek bennünket, mert nemcsak a rántott húsért mentünk repetázni, hanem a krumplifőzelékért is. A könyvtárban, ahol az irodalmi színpaddal próbáltuk Szabó Lőrinc Tücsökzenéjéből összeállított estünket, majd a Néma levente keresztmetszetét, megtaláltam a Háború és béke ama négykötetes kiadását, amelyet egy három hetes kórház alatt olvastam ki. Itt szavalt nekünk huncut mosollyal Karinthyt és Heltai Jenőt a szomorú sorsú Etelka néni. „Adjon az Úr, ki egy tenyérbül/Rosszat is, jót is osztogat/Rosszabb erkölcsöket kegyednek/Vagy nekem adjon jobbakat!”

p1010011.jpg

Tanárportrék jelennek meg előttem. Sújtó tanár úr, „kiről véleményünk nem lesújtó”, minden művészi törekvések lelkes támogatója, a K.u.K. őrmestert játszó Herkópáter, ébresztőnek használt vízipisztolyával, Bajszi, aki többre becsülte a kötelező szilencium felesleges fegyelménél a diákszobákban folytatott több órás beszélgetéseket, mindenütt begyűjtött néhány könyvet, hogy aztán az év végén felhívást intézzen a károsultakhoz, hogy átvehetik a hiányzó példányokat. A mogorva Potrien, akiből a mindenkori negyedikesek rendszerint hülyét csináltak, vagy M. Öcsi, akit imádtak a lányok – túlságosan is, ezért nem volt sokáig maradása. És nem utolsósorban a Fiú, aki beajánlotta öccsét zenekarunkba (Virgácsos, Tyuki, Karesz, Szabolcs és én). Jodley nélkül sosem játszhattunk volna Deep Purple-et és Uriah Heep-et. (Vajon, ha gyakorolnék egy kicsit, kijönnének-e még belőlem Byron és Gillan mester sikolyai?...).

Mesélek a kamerába, de csak mozaikok jutnak eszembe. Néhány jól irányzott címszó sokat segítene, de akkor másnap estig itt ülnénk.

Másra terelődik a szó, a kor underground köreire, akik engem is vonzottak a maguk valóságtól elrugaszkodott létével, amelyhez a szférák zenéjét Jimi, Zappa és Miles adta. Szóba kerül a légópincéből és sertéshizlaldából átalakított Ser-If klub, egy törés-zúzásba torkolló Radics Béla-koncert, Csülök, a főszervező, akit Budapestről kitiltottak, de ismert minden valamire való jazz-zenészt és kültelki rockert. Később Hollandiába, majd Ausztráliába ment, ahol állítólag eluralkodtak rajta a neonáci eszmék. Végül a drog és a csontrák végzett vele. B. Enci, a próféta arcú költő-festő, akinek egész élete egy módosult tudatállapot volt, szerrel és szer nélkül. Felrémlik bennem fekete afro-haja és hangja, amely úgy szólt, mintha sosem lett volna ott. Csülök még Ausztráliából is írt levelet neki, amolyan kerouacosat, mondja Béla, talán egyszer közzé kellene tenni.

p1010022_1.JPG

A tanúságtételnek vége, legalábbis egyelőre. Elindulok a Kisállomás felé, évek óta most jártam először a Városban úgy, hogy egy csepp alkoholt sem ittam. A platánsoron egy magas, korpulens szőke férfira leszek figyelmes, aki egy gyönyörű kismamát és kis kisgyereket kísér. Még az arcát sem látom, de már a mozgásáról megismerem minden súlytöbblete ellenére, hogy ő Gobo, a Bethlen-kosárcsapat egyik ásza, a lányok nagy kedvence. Alaposan „megembörösödött”, és hetedik unokájára készül. De ő is rögtön megismer, pedig vállig érő hajam már történelem. Csak 20 métert teszünk meg együtt, mégis jól esnek ezek a közös pillanatok több mint 30 év után.

Pokoli kánikula volt aznap, kimerített a hat órányi vonatozás oda-vissza. De megint egy kicsit „itthon” lehettem. És csak ez számít.

p1010019.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr3612618339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása