GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Őszülő nőfaló énekel – Leonard Cohen: I'm Your Man (1988)

im_your_man.jpg

Torzonborz hajú, üvöltő, kőkeménynek látszó metál-fickók, színes fürtű, lágy vonású, jó esetben csak femininoid frontemberek, valódi és pszeudo-komor darkok, néhány szívdöglesztő-számba menő szépfiú – ez a nem túl változatos kínálat jellemezte a pop/rockban a 80-as években  feltűnt hímnemű sztárokat. Nem csoda hát, hogy azok a hölgyrajongók (16-tól hatvanig), akik valami igazán férfiasra vágytak, inkább a korosabbak felé orientálódtak. Szerencséjük volt, mert ismét feltűnt a színen, méghozzá zenéjében némileg a kor követelményeihez igazodva egy igazi „pasi”, akiről valóban el lehetett hinni, hogy nőfaló, és akinek sokan tálcán kínálták volna fel magukat: Leonard Cohen.

Egy férfi, aki megtapasztalta már, milyen „gyönyörű vesztesnek” lenni, (regényt is írt erről Beautiful Losers címmel), aki megjósolta, hogy egyszer a nők okozzák a végzetét (Death of A Lady's Man), aki megtapasztalta már a megkettőzött magányt. Egy költő, aki magával hordozta közép-európai zsidó örökségét, amelyre ráépült a 60-as évek lázadása, a hagyományok őrzését, amely nem akadályozta meg, hogy lerombolja a szenvedély gátjait. Egy költő, aki csak barátai unszolására kezdett el énekelni, aki soha nem szerette saját hangját, akit kezdetben egyesek csak Bob Dylan kanadai változatának tekintettek, holott csupán genetikai gyökereik, és poéta mivoltuk volt közös. Egy énekes, aki stílust teremtett az észak-amerikai folk-rock, az európai sanzon, néha a blues és a  klezmer-elemek vegyítésével. Egy énekes, aki mögött húsz év alatt már klasszikus versdalok voltak a Suzanne-tól a Story of Isaacig, a Famous Old Raincoat-tól a Dance Me Till The End of Love-ig.  Így jutott el egy olyan „korszerű” lemezig, amelyben egy pillanatig sem válik kétségessé, hogy senki más nem készíthette volna el azt, még akkor sem, ha a Cohen-puristák az első hangoktól vélhetően szívükhöz kaptak.

         Közhely-számba megy, hogy egy „férfi” negyven felett kezdődik. Cohen, amikor az MTV-ben megjelent új lemeze, az I'm Your Man címadó dalának fekete-fehér, puritán, tengerparton felvett klipjével, amelyen minden külsődleges erotikus elem nélkül, egy sötét nagykabátban látjuk magányosan, már „elütötte” ezt az évszámot, sőt, négy évvel korábban belépett a hatodik x-be is. Illettek rá Ady Endre szavai, „nagyon csúnyán élt”, de „megszépült szatírarca” és, hogy imádott-elátkozott költőnknél maradjunk, megalkotta a maga „Őrizem a szemed”-et.

          „Ha szeretőre vágysz/mindent megteszek/ha más szerelem kell/maszkot öltök neked/ha társra vágysz csupán/fogd meg csak a kezem/ha ütni-verni akarsz/állok elébed/itt vagyok Neked” - énekli egy andalgó, tangóharmonika-szerű háttérrel, finom dobszintetizátor-alappal. És pillanatok alatt meghódította a világot, mert rekedtes mormolásával„ő volt az úr, a zene csak cifra szolga”, az ő hangja pezsdítette fel a női nedveket. De ez nem az első önvallomás a lemezen: a lendületes, elektromosan dübörgő groteszk First We Take Manhattan, amelyben benne van az ő egész lénye, léte, emberi helyzetjelentése: „mennyei jelek vezérelnek/vezet bőrömön a bélyeg/fegyvereink szépsége vezérel/előbb bevettük Manhattant, majd Berlin következik”. Hogy „jó helyen járunk” azt a már korábbi lemezekről ismert remek női vokál is jelzi.

         Könnyedebb stílusú az Ain't No Cure For Love, majd egy világkincs következik, az Everybody Knows, amit nálunk Kern András énekelt ihletett módon és amely Cohen költészetében is a mérföldkövek közé tartozik. „Tudja minden ember hogy a Pestis jön/tudja minden ember  gyorsabb mint a vízözön/tudja minden ember hogy a csupasz férfi és nô /teste már csupán múltból fénylô/tudja minden ember halott e képe/de ágyadban ott lesz a mérce/ami keretbe tesz/minden ember tudja ezt”. E filozofikus balladát, amely alatt mértéktartó spanyolos gitár-variációkat hallunk, Cohen együtt írta Sharon Robinson énekesnővel. Jegyezzük meg ennek a gyönyörű félvér hölgynek a nevét: később néhány évig Leonard élettársa, és állandó alkotótársa lett. És csak ezután jön az I'm Your Man, csendes csúcspontként.

         A második oldal nyitánya már hamisíthatatlan Cohen, nemes vonóskarral és zongorával – ismét csak magyar előadót is kell dicsérnünk terjesztéséért, ezúttal Zoránt: Take This Waltz. Csak az ősök sejtjeiből érezhette meg Leonard ezt a tökéletesen „Monarchia-beli” dekadens hangulatot, amelyben Musil és Krúdy találkozik, azét a Bécsét, amelyben „van egy váll, ahová a Halál sírni jár”. De nincs idő a nosztalgiára, mert jön egy dögletes humorú dal, amely egyrészt ritmusaival a robotokat, a zene hangulata pedig a 40-es évek amerikai „fekete filmjeit” idézi, Humphrey Bogarttal és James Cagney-vel a főszerepben. Jazz Police  már zenéjében is sokszoros fricska, egy elvetemült zongoraszólóval és egy már-már „hollivudi” női vokállal, miközben Cohen a „szabadság-szerető rasszistákról” recseg.

          Az I Can't Forget egy kis tisztelgés/engedmény a country-nak (végül is ez sem áll távol tőle), míg a befejezés megint robban egyetlen hangos hang nélkül. A Tower of Songs tökéletes „elbeszélő blues”, a versszakok között nemtörődöm zongorapötyögtetéssel, amelyben azonban minden leütés pontosan a helyén van. Cohen nem megy a szomszédba egy kis öniróniáért és egy kis misztikumért sem. „Aranyhangom isteni adományom...ejtsetek tû-sebeket a vudu-babán/kár kedves hogy nem is hasonlít rám/ablaknál állok erôs fénynyalábban/ne öljön meg téged egy nô a Dalok Tornyában”. Helyben vagyunk: már megint és mindig, mindörökké a nők. És ismét említsük meg Kern Andrást, akinek Dal utca hét című „újlipótvárosi” változata a maga nemében zseniális és önálló értékű.

         Leonard Cohen egy időre visszavonult az 1992-es The Future című, ugyancsak nagyszerű albuma és az azt követő turnéja után, amelyből a londoni Royal Albert Hall-beli fellépést volt szerencsém látni. Szó szerint az utolsó darab jegyet vettem meg a kakasülőre, ahonnan frakkos urak és mezítlábas hippik között részesülhettem egy ritka beavatásban.... Egy kaliforniai buddhista kolostorban elmélkedett, felvette a Jikan nevet (bár zsidó hitét nem tagadta meg), és csupán egy olyan videót készített, amelyen a Tibeti Halottaskönyvet kommentálja. Aztán 2001-ben visszatért a Ten New Songs-szal, majd ott folytatta, ahol ideiglenesen abbahagyta. 2005-ben pedig dokumentumfilm készült Leonard Cohenről I’m Your Man címmel…

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr828867722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása