Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2016. február 15. 06:27 - Göbölyös N. László

Zöld teát ivott a kínai császár

ostea.jpg

Ismert tény, hogy már az ókorban nagyra értékelt ital volt a tea. Mint ahogy egy régi írásból kiderült, 2000 évvel ezelőtt is fogyasztották az illatos levelekből készített forrázatot.

A pekingi tudományos akadémia régészei által felfedezett lelet ezt megerősíti. Sőt, a dátumot korábbra teszi.

Liu Csi kínai császár sírjában tealeveleket találtak. A Han-dinasztiához tartozó, kr.e.188-141 között uralkodó császár mauzóleumában vastag rétegben feküdtek a camellia sinensis felbomlott állapotban lévő levelei. A levelek valószínűleg luxusterméknek számítottak, mert velük együtt rábukkantak még 50 ezer terrakotta szobrocskára, selyemkelmékre, és egyéb, felbecsülhetetlen értékű tárgyra.

A tealeveleket azzal a céllal tették a sírba, hogy a belőlük készített ital megkönnyítse az uralkodó útját a túlvilágra – mondják a régészek. A levelek 8 cm vastagságban borítottak be egy 13 méter hosszú területet.

Közben a tibeti Nigani régi temetőjének egyik sírjában szintén tealeveleknek látszó növényi maradványokat találtak. A kutatók a legmodernebb eszközök igénybe vételével megvizsgálták a mindkét helyről származó leveleket és megállapították, hogy a Liu Csi császár sírjában találtak a legjobb minőségű, sok koffeint tartalmazó zöld tea levele és a tibeti levelek is teafüvek.

Hszian, a császár temetkezési helye és a tibeti Nigari között sok ezer kilométer a távolság. Ez a kutatók szerint azt jelenti, hogy az út, amely Kínából Indiába, a Közel-Keletre, onnan Közép-Ázsián keresztül Európáig vezetett és „selyemútként” híresült el, 2000 évvel ezelőtt Tibeten, akkori nevén Shangsungon keresztül haladt. A tea segítségével újra lehet rajzolni az ókori világ legforgalmasabb útját, amelyen a cserekereskedelem haladt. Egyes források szerint a tea Tibetbe kr.e. 630 körül került, Tan Ven-cseng kínai hercegnő vitte hozományul Szongcsen Gambo tibeti császárnak. Így megállapíthatjuk, hogy a korábbi ismereteinkhez képest legalább 400 évvel korábban dívott már a teafogyasztás Kínában és Tibetben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr568384918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai