GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 82.

A Férfi és Kékasszony Rómában véletlenül találkoznak egy antik templomromnál. Kevés idejük van, mert a Férfinak találkoznia kell a világ leghíresebb dark rock együttesével egy interjúra. Kékasszony vele akar tartani. Megadnak a Férfinak egy címet, amiről azonban úgy véli, hogy nem Rómában, hanem Párizsban van, de azért nekiindulnak. A metróállomáson jönnek rá, hogy csak magyar aprópénz van náluk, de kivételesen ezt is elfogadják tőlük. Az interjút azonban a Férfi így is lekési.

Szuperár! – írják ki a szupermarketben a 800 forintos bugaci fürtös paradicsomra. Nem volna illendőbb azt kiírni, hogy „aranyár”?

„Apám 13 éves koromban kirúgta alólam a biciklit, mondván, hogy a férfiember motorozik” – meséli fiatal gondnokunk. Mégsem lett belőle „easy rider”, egy panelházsor ezer nyűgével foglalkozik, de legalább jól fest a motorja nyergében.

„Férfiak! Közel 200 szerszám érkezett!” – kapom a kéretlen értesítést. Kösz, van saját. Hacsak nem lószerszámot kínálnak.

„Itt a megoldás üzleti fájdalmaira” – kétségtelen, hogy az adózás emésztési zavarokat, hányingert, továbbá lumbágót is okoz, mivel derekasan szeretném teljesíteni állampolgári kötelességemet.

Negyven éve hallgatom a Colosseum Valentine’s Suite-ját. Az utóbbi két évtizedben számtalanszor volt szerencsém élőben végigélveznem, sokszor már Életemmel együtt. Most újra elővettem az eredetit, és az azóta meghallgatott változatokhoz képest erőtlennek éreztem. Ennyivel jobb a második felállás, vagy pedig nemessé érlelődött a mű? Vagy a mi szerelmünkkel egyesülve vált a korábbinál is szebbé, erőteljesebbé? Talán mind a három megállapítás igaz.

Amnesia néven hirdeti magát egy ruhabutik az óbudai plázában. Vajon miről kell elfeledkeznünk: az öltözködésről, vagy az árakról?

„Soha nem jönnék össze vele, mert megölnénk egymást” – üvölti egy fiatal lány a buszon, aki aztán bevallja, hogy „kisseggségi” komplexusban szenved. Megtudhatjuk továbbá, hogy Vuktornak mostanában teljesen elment az esze. de ki az a Vuktor? Csak nem?....„Volt egy barátom, Levente, mindig csak macskafajzatnak hívott” - zeng tovább az élő megafon. Lehet, hogy ő akarná megölni? Be is mutatkoznék neki, hogy „Vuktor Levente vagyok”, de le kell szállnom…

Szokásos őszi krumpli-vásár a házunkkal szemben, az iskola kerítésénél, közterületesek felügyelik. Éppen hazafelé tartok, amikor a tűzről pattant dédnagymama és szép tanárnő érkezik egy bevásárló kocsival. „Menjen maga is, 300 forintért adnak 20 kilót. Még igazolványt sem kérnek”- mondja a dédi, és miután látja, hogy vonakodom, hevesen magyarázza, hogy a Tanárnőt alig tudta rábeszélni. „Mert én is olyan idióta vagyok, mint Te” – mondja nekem a Tanárnő, de nem sértődöm meg. Értjük egymást…

Harpia néven árusítanak az olcsó piacon bundás férfi anorákokat. Valaki kezembe nyom egy kerek lekváros üveget, és csak amikor alaposabban megnézem, akkor látom, hogy csupán a tetején egy csíkban van benne lekvár, alatta teljesen üres. Pedig bontatlan és celofánnal lezárt.

Olyan munkahelyet kínálnak nekem, ahol minden nap reggel 7-től este fél 6-ig kell robotolnom, utolsó beosztottként. Inkább maradok munka nélkül. Egy másik munkahelyen viszont könyörögnek nekem, hogy bírjam jobb belátásra azt a kurvát, aki reggelente „felvidította” a dolgozókat, mert valaki vérig sértette és most nem hajlandó semmire. A nő azonban még előttem is bezárja az ajtót, pedig velem mindig kedves volt, akkor is, ha nem akartam tőle semmit.

Villamoson utazom haza végig a Duna-parton, és egy ismeretlen zenerajongóval azt próbáljuk kiszámolni, hogy a hihetetlen zenei örökséget hátrahagyó John Coltrane, aki mindössze 41 évet élt, hány órát töltött életéből zenén kívül. De nem jutunk a számolás végére, mert a jármű éppen a házunk előtt áll meg. Késő este van, de emlékeztetnek rá, hogy éppen „fehér éjszakák” vannak. Otthonunk egy nagy, kertes ház, amelyhez még egy sportpálya is tartozik, együtt lakunk szüleinkkel. Mama kicsit nyűgös, hogy még mindig mindenki fent van, és idegenek is vannak nálunk, akiknek ott már semmi keresni valójuk, köztük egykori egyetemista társnőnk, akinek szóáradata megállíthatatlan és soha nem veszi észre magát. Miközben terelem kifelé az idegeneket, valaki állandóan utánam jár és különböző italokat tölt nekem. Végre úgy tűnik, hogy mindenki eltakarodott, amikor látom, hogy a dolgozó szobánkban, amelynek a végére egy ruhatárat rendeztek be, egy sürgő-forgó fotós igazgat egy unott modellt. Hiába próbálom őket kirúgni, már kifizette a helyszínt és ezért addig marad, amíg akar. Anyám feladja a kilátástalan küzdelmet, és ő is tölt nekem egy pohár pálinkát, amit állítólag egy régi katonatársam, egy Nixon becenévre hallgató cigány srác hozott Palócföldről, és egy ismeretlen nő rögtön egy kávét is tölt belém, még arra sincs időm, hogy a pálinkát igazán megízleljem.

Késő este van, már jóval túl a szokásos időn, végre lefeküdni készülünk, amikor megszólal a telefonom a másik szobában. Ilyen későn legfeljebb akkor szokott hívni valamelyik gyermekem, ha éppen külföldről érkezik haza, vagy pedig olaszországi pap barátom csörrent meg. Mire odaérek, már leteszi a hívó. Nézem a számot, teljesen ismeretlen. Visszahívom, ki tudja, ki lehet. Enyhén kásás hang a vonal túlsó végén. Bemutatkozik, soha nem hallottam még ezt a nevet. Téves, mondom neki. De csak erősködik, hogy ez a szám biztos, hogy mikor vettem meg ezt a számot, mert ez nemrégiben még egy másik emberé volt, és ő beszélni akar egy nővel. Próbálom győzködni, hogy téves a szám, de az illető tántoríthatatlan. Leteszem, újra hív. Ismét jön az előbbi sztorival, kezdek ideges lenni, hogy nem érti. Leteszem, újra hív. Ezúttal Életem veszi fel, ekkor a fickó őt kezdi traktálni történetével, hogy csak hallani akarta a hangját és biztosan azért nem beszélhet vele, mert ott van mellette a férje. Visszaveszem a telefont, és közlöm a pasival, hogy még egy hívás és feljelentem. Biztos, ami biztos, éjszakára kikapcsolom a telefonomat. Végre lefekszünk, odakint kopog az eső, én megvárom, amíg Életem elalszik. Valószínűleg ezért álmodtam a fenti baromságot.

„Lehet, hogy megutálsz miatta, mégis elmondom, hogy miért vagy fontos nekem” – kapom az üzenetet egy lerázhatatlan lélekbúvárkóklertől. Nem nyitom ki. Ha még nő lenne, esetleg kíváncsi lennénk.

„Most kell lerázni az embertelen diktatúrát” – mondja a plébániatemplom melletti október 23-ig megemlékezés szónoka. Egyetértünk.

Egy tudós ismerősöm azonosítatlan apró szörnyekből akar létrehozni emberi lényeket. A fordítottja már sokaknak sikerült szép új világunkban.

Volt egy nyomasztó családi álmom, amelyben hazaküldenek, mert már nincsen dolgom velük. Ilyenkor jó felébredni, akár hány óra van.

Egy szokásos Facebook-idiotizmus szerint az én filmsztár-hasonmásom James Stewart. De vajon a talpig becsületes közéleti ember vagy pedig a nők által megszédített tériszonyos szerepében látnak-e?

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr578113534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása