A cukor és az oxigén az alapvető minimum az agyunk számára. De a jó működéséhez még 40 egyéb tápanyag szükséges, amit egy kiegyensúlyozott étrendben kell feldolgozni.
Ahhoz, hogy jó formában tartsuk, az agynak szüksége van rendszeres dózis cukorra, oxigénre és tápanyagokra: az agysejtek naponta elfogyasztják kalória adagunk 20%-át, és a belélegzett oxigén 40%-át. Mindenek előtt az szükséges, hogy a vér jól keringjen a táplálással megbízott erekben. Ezért a sok rossz zsírokat, a finomított cukrokat és sózott ételeket, amely szennyezik az ereket, ki kell iktatni. Azokat, amelyek védelmezik az ereket, pedig ösztönözni kell. Annál is inkább, mivel azok jótékony hatással vannak a hangulatra, az emlékezetre és az intellektuális teljesítményre is.
Számos munka, és nevezetesen egy átfogó kutatás, amelyet 12 000 spanyol személlyel folytattak hat éven keresztül, bizonyítja, hogy egy mediterrán típusú étrend csökkenti az agyérrendszeri (AVC) baleseteket, de a depresszió hatását és az olyan idegi betegségeket, mint az Alzheimer is. Ebben az étrendben nagy helyet foglalnak el a halak, a gyümölcsök, zöldségek, és zöldségfélék, diók, és teljes kiőrlésű gabonafélék, mindezek olíva olajban elkészítve, fokhagymával és vöröshagymával ízesítve; kíséretként egy napi adag joghurt, sajt, és kevés vörösborral megöntözve.
Viszont a baromfi, a tojás, a cukrozott ételek és a piros hús fogyasztása csak korlátozottan célszerű. A tanulmány bemutatja azokat a kockázatokat, amelyeket a fentiek fogyasztása jelent a szív és érrendszeri betegségekre és a depresszióra.
A vitaminok azonban hozzájárulnak a motor működtetéséhez. Olyan halak, mint a makréla, a szardínia, vagy a lazac, magas szinten tartalmaznak Omega 3-nak nevezett anyagokat. Ezek a telítetlen savas zsírok lényeges összetevői annak a membránnak, amely körülvesz minden sejtet, beleértve a neuronokat is, és szerepe van az idegi beáramlás továbbításában.
Ezek a savas zsírok, két tanulmány szerint is a pszichózis kockázatának megelőzésére. A hal azonban nem az egyetlen forrása az omega-3-nak, megtalálható a szójában, bizonyos gabonákban (len) és növényi olajokban (dió, káposztarepce)
Dr. Jean-Marie Bourre, a francia orvosi Akadémia tagja szerint az agy számára szükséges tápanyagok szám negyven körül van. Ezek közül 13 vitamin, 15 ásvány és nyomelem, 8 aminosav, és 2-4 zsírsav. A vitaminok között a B1 az elsők között van, amely „működteti motort”az által, hogy megkönnyíti a glukóz felszívódását az agyba. A C-vitamin, hasonló szerepet játszik a vassal. A hemoglobin szintén, amely részt vesz az oxigénnek az agyba történő szállításában, természetesen hat az agy egészségére.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.