GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 69.

9/11 folyton kísért. A legutóbbi fejezet éppen 911 szóból állt. Szinte nincs olyan nap, amikor ne fordulna elő, hogy ránézek a laptopom órájára és azon ne jelenne meg egy 11 végű időpont. Így emlékeztetnek a világ sorsfordulójára és a miénkre Életemmel?

A minap két este egymásután néztünk meg egy filmet és egy színházi közvetítést, amelyben az elkerülhetetlen halálról volt szó. Az elsőben egy író utolsó napjaiban belemegy egy játékba, amelyben őt akarják becsapni, a másodikban tv-show lesz a halálból, de az, aki be akarja csapni a halált, olyan hitelesen játssza el, hogy sikerül is belehalnia. Ezekben a napokban többször is úgy ébredtem, hogy képtelen voltam fejgörcseim miatt olyan gyorsan kipattanni az ágyból, ahogy szoktam. Talán jobban oda kellene figyelnem ezekre a jelekre, elvégre még sok dolgunk van együtt Egyetlenemmel.

A 666. győzelmem az on-line passziánszon pénteken, 13 óra közelében vajon mit jelenthet?

Munkahelyemre igyekszem, de elkap egy régi, kedves, ám igen bőbeszédű kolléga, és addig szidja nekem – teljes joggal –a rendszert, amíg elkésem. Odafent már duzzogva vár a váltótársam, aki nem más, mint egykori „Steinmannunk” a gimnáziumból. Venném is át szabadkozva az ügyeletet, de nincs meg a fiókom, amelyben a szemüvegeimet tartom. Az egész szerkesztőség felbolydul, együtt keressük a fiókot és a szemüveget. Végül az egyik sarokban megtaláljuk a fiókomat, összetörve, és a tartalmát egy szemetes vödörbe töltötték fel. Addig turkálok benne, amíg megtalálom a szemüvegemet, a tartalék okuláréval együtt. Most már dolgozhatnék, csak éppen teljesen elment tőle a kedvem.

Egy mexikói bárban ülök, ahol a helyi, buja testű pultosnő megpróbál meghálózni. Megérkezik mindenki örök szóvivője, és egy kis tégelyből port hint az italomba, és bíztat, hogy ettől a mennyekben fogom érezni magamat. Volt már tapasztalatom egy-két anyaggal, de most semmi ilyesmi nem jön, csupán a hideg kezd el rázni. Felébredek és rájövök, hogy majd kifúj a szél a szobából.

Életemmel egy idegen városban keresünk szállást. Minden zárva, kivéve egy piroslámpás házat, de mivel van szabad szobájuk, ott töltjük az éjszakát. Hajnalban arra ébredünk, hogy kívánjuk egymást, de akkor látjuk, hogy ágyunkat csak egy-egy függöny választja el mindkét oldalon további ágyaktól és mindkettőből egy-egy közönséges ribanc bámul felénk gúnyos tekintettel. Egy gyors ölelő meditációval védőbúrát építünk magunk köré, és innentől kezdve nincs akadálya szenvedélyünknek.

A HÉV-megállóban kigombolt kabátú, miniszoknyás, félfedetlen mellű lány rázza magát valami zenére, pedig nincs is bedrótozva. Félreérhetetlen mozdulatot tesz felém a fejével, amikor észrevesz. Vagy csak én akarom annak látni?

Joviális úriember jelöl meg a Facebookon, mely szerint együtt voltunk valami eseményen, további 20 emberrel. Kinyitom az üzenetet, és látom, hogy valami házi pornó-videó indítóképe jelenik meg, de magát a filmet lejátszani nem lehet. Ezzel akarnak kompromittálni? Még ha lennék valaki! Lehet, hogy összetévesztenek valakivel?

Elsötétített, utcára nyíló házba megyek be, mert ott felejtettem a nyakláncomat egy polcon. A bentiek sötétben vannak, mondják, hogy nézzek nyugodtan körül, vigyem el a láncomat. Megköszönöm, távozom, és amint kilépek az ajtón, két fegyveres lép be és szitává lövi a bentieket.

Cikket kell írnom, de a szerkesztőségben csak csupasz asztalok vannak, meg néhány régi írógép, amikhez azonban nincsen papír. Elindulok papírszerző körútra, és a Nagy Zsinagógánál kötök ki, ahol egy régi kolléga magyaráz valamit néhány rabbinak. Annyira ráfigyelek, hogy elcsúszom és hasra esek a fényes kövön, de legalább kapok papírt. Közben eltévedek, valahol gyerekkorom színhelyén, Lágymányoson találom magam, fel kellene szállni egy villamosra, mert közeledik a lapzárta, de se jegy, se pénz nincsen nálam.

A mentás dobozba öntöm a zsurlót. A provence-i fűszeresbe a szívritmus szabályozó teakeveréket. Életemnek barna csíkos zokni helyett rózsaszínűt veszek. Elindulok a Kerepesi úton kifelé. Úgy látszik, már egyetlen lépést sem tehetek szemüveg nélkül…

„Adjak el minden héten egy ….lámpát, ezért kapok 30 ezer forintot. Mert más fizetés nincs. Egy ilyen lámpa 300 ezerbe kerül. Hagyjam, vagy csináljam” – kérdezi egy lány állásinterjújáról beszámolva.

Apró huszonéves ikerpár, egyforma bőrdzsekiben, csak abban különböznek egymástól, hogy az egyikük haja melírozott. Gömbölyű arcukkal, kissé dülledt szemükkel úttörőtáborbeli ledér szerelmemet juttatják eszembe. Egy is elég volt belőle, nehogy kettő…

A nagy drogériában a pénztárosnő több napon is mindenkinek kínálgatta az akciós csokoládét. Nekem nem – sem akkor, amikor 10 ezerért vásároltam, sem akkor, amikor 400-ért. Valószínűleg köszönettel elutasítottam volna, mert amit szeretek, az étcsoki, nagyon hamar elfogyott, de meg sem próbálkozott elcsábítani. Vajon milyen okból estem ki a keretből?

Kékasszony és a Férfi arról beszélgetnek, hogy miként kellene megteremteni békés nyugdíjas éveiket, mire számíthatnak az államtól. Így elrepült volna 42 év?

Újra elkezd nőni a hajam, mint fénykoromban. Akkorára, hogy meg sem tudom fésülni. Vagy teljesen lenyalt lesz, vagy pedig feláll tarajban, mint a punkoknak, mindenképpen közröhej tárgya leszek.

Anyám sárga bikiniben a strandon zuhogó esőben. Soha nem volt bikinije, sem sárga, sem más színben, és zuhogó esőben soha nem ment strandra.

Az élelmiszer-áruház vadonatúj pénztárosa a 80-as évek színésznő szexbombájának hasonmása, még a száját is úgy biggyeszti, és a hanghordozása is ugyanaz. Csak attól tartok, ő nem fog annyit vetkőzni, legalábbis nem a szemünk láttára. Amúgy mindent megtesz, hogy ne legyen észrevétlen: nyakán és egyik csuklóján olyan „kutyalánc” van, amiről csak hosszas szemlélődés után lehet eldönteni, hogy csupán tetoválás – lehet, hogy ő is a szürke egyik árnyalata? - a másikon pedig egymás felett sorakoznak a nagy nyári fesztiválok belépő karszalagjai.

Svédországban utazom buszon, kitesznek egy ismeretlen városban. Megkérdezem egy taxistól, hogy milyen messze van innen az Északi-sarkkör, mert ott szeretnék letelepedni. Nem tudom, feleli, de szívesen elviszem. Én pedig beülök és nem törődöm a tarifával.

Róma legszebb piacterén emelt színpadon a magyar Színészkirály ad elő részleteket a 107 nőt szerető férfi történetéből. Megidézik a Színészkirálynő szellemét is, míg a színpad alján egy gyermekarcú, valójában velejéig perverz nő vergődik egy hálóban és figyelmeztet, hogy hozzá ne nyúljak, akár kínzó, akár kiszabadító szándékkal, mert akkor végem.

Egy olyan agykamráról álmodom, amely összefoglalót készít számomra álmaimból arra az esetre, ha ébredéskor elfelejteném őket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr738113336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása