GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 54.

Külföldön járok, egy vármúzeumba akarok jegyet venni. Mivel rögtön érzik, hogy jól értem az ország nyelvét, kitüntetett figyelemmel bánnak velem. Ezen felbátorodom és rögtön kérek egy állampolgársági nyilatkozatot. Arra a kérdésre, hogy miért akarom elhagyni a hazámat, csak annyit válaszolok: elegem van. Bár se pénzem, se csomagom, úgy döntök, hogy itt maradok, de azért, biztos, ami biztos, a lakáskulcsomat ott hagyom a kasszában, hátha még szükségem lesz rá egyszer.

„Hová sietsz, kihűl a zsiroskenyér?” – zsörtölődik egy gyalogos a zebrán átszáguldó kocsi láttán. Amúgy az autónak volt zöldje.

Visonganak a fiatalok a buszon, ahogyan a hullámvasúton. Csak itt nem hirtelen hegyek és vad völgyek követik egymást, hanem padlógázok és padlófékek. „Ha nem tudnak rendesen viselkedni, keressenek maguknak egy másik iskolát. De abból csak egy van: úgy hívják, hogy sárgaház.” – mondja egy felháborodott utas. „Azt már bezárták” – zárja rövidre a témát az egyik fiú.

Összefutok a boltban S.-vel, sokat támasztottuk egykor együtt a kocsmapultot. Volt már sok minden, susztertől gospel-énekesig és Elvis-imitátorig, barátságunk onnan ered, hogy az ő édesanyja volt az én általános iskolai igazgató-helyettesem. Most pék és cukrász, hamarosan indulnak vásározni portékáikkal. Soha nem késő újrakezdeni. Már csak a család hiányzik neki, talán egy napon az is meglesz.

Manapság már a szatíroknak is elmegy a kedve attól, hogy a liftben zaklassák a magányos fiatal nőket. Úgy bele tudnak merülni az okostelefonjaikba, hogy még a legvadabb szexmániás is lelohad tőlük.

Olvasom Schumacher felébredése kapcsán, hogy volt olyan kómás, aki felébredvén kólás tejet kért, volt, aki az ABBA Mamma miá-ját kezdte énekelni, egy három éves kisfiú dohányozni és inni kezdett, míg egy felnőtt nő folyékonyan beszélt németül, holott azelőtt egy szót sem tudott. Egyik orvos sem gondolt arra, hogy a kóma idején testük lelket cserélt?

Három huligán fog közre a város közepén és arra kényszerítenek, hogy ott, a nagy nyilvánosság előtt, fényes nappal vizeljek. Nem esik nehezemre, egyrészt amúgy is kell, másrészt legalább gyakorlom szabad vélemény-nyilvánítási jogomat.

A legfontosabb nyári esztétikai-filozófiai kérdés: hogyan párosulhatnak gyönyörű, kívánatos női lábakhoz buta vagy agresszív női arcok? Persze az a hülye, aki lentről halad felfelé, de legalább néhány percig lehet némi illúziója.

Elkalandozik tekintetem a buszon és megakad egy érdekes arcú félvér nőn. Rám mosolyog, olyan arckifejezéssel, hogy „így megy ez.” Zenét hallgat, átadja magát a ritmus szabadságának. Leszállok, átvágok az aluljárón, egy másik megállóhoz. Ő is odajön, önfeledten táncol és mosolyog. Pedig már bőven nem tizenéves. Megint rám néz, látja rajtam, hogy nem nézem bolondnak. Pedig a zenét sem hallom, amire mozog minden porcikája. Vagy mégis?

Négy és fél millió felett jár már az on-line árverés egy sírhelyért Marilyn Monroe örök nyughelye mellett. Még halálában sincsen senki, aki igaz szeretetből feküdne melléje.

Énekesi meghallgatáson veszünk részt Kékasszonnyal. Ő virágéneket ad elő, én pedig egy akusztikus J.T.-t. Mindkettőnknek olyan a hangja, mint kamaszkorunkban. Közlik velünk, hogy külön-külön egyikünket sem vennék fel, de ha duettet alakítanánk, az tökéletes lenne. Nem is kérdés. Elkezdünk próbálni, de akkor már mostani hangunkon szólalunk meg, Kékasszony a maga füstös hangszínén és én is sokkal mélyebben, mint 40 évvel korábban.

Salom aléchem – tilinkózza valaki. Jókor, jó helyen – hirdeti az otthontalanok lapja. Dan Brown Angyalok és démonok puha fedelű kiadása mint fejpárna a betonon a tűzoltó szent szétzúzott füvesdombja alatt. A létfenntartó álomnak nem árt sem kőtörő, sem harangszó.

Egy csillagos ház előtt. Pozsonyi út 54. Éppen 50 éve hallottam ezt a címet újdonsült barátaimtól egy nyári magánnyaralóban, a Széchenyi-hegyen. (Kalóz utca 12). Akkor még azt sem tudtam, mit jelent zsidónak lenni. Ötven év alatt sosem szakadtunk el egymástól és sokszor jártam a Pozsonyi út 54-ben is. Most a megemlékezésen voltunk ott néhány percre együtt. És most már én is tudom, mit jelent zsidónak lenni.

A minap egy régi zenésztársam küldött egy videót a Városból, ahol valamikor együtt is játszottunk. Ő azon az úton ment tovább, évtizedekig dixieland zenekara volt. Egészen a zeneiskola igazgatóságig vitte. Most pedig egy remek nosztalgia-együttest hozott létre. Oda tért vissza, ahonnan elindult. És irigylem érte.

„Micsoda kurva világ lett ez! Tudod, mit? Basszunk ki velük, éljük túl őket!” – mondja háziorvosom, aki egy agyvérzésen már túltette magát.

Szakállnövesztő versenyt hirdetnek egy híres magyar tudós emlékéve ürügyén. Tessék mondani, rabbik és imámok is indulhatnak?

Ötvenöt percet késett a Szeged-Budapest között közlekedő Intercity, a 2 óra 15 perces menetidőhöz. Ha még öt percet késik, visszakapjuk pénzünket. De így nem, mert éppen határeset és még belefér. Mint ahogyan az autokratizmus is belefér a magyar demokráciába.

Bika-pszichológust keresnek corridákhoz. Vállalom, és arra használom fel új munkámat, hogy kimentsem a bikákat a viadalokról. Hálájukra számíthatok, bármikor megvédenek az orvtámadóktól – ígérik. Rám is fér.

Egy Nápoly melletti női börtönben divatbemutatót tartottak, és elítélt hölgyek voltak a topmodellek, korra, alkatra való tekintet nélkül. A rendezvényt egy esélyegyenlőségi alapítvány szervezte. Némelyik „divathölgyben” több volt a nőiesség, mint sok profiban. Kár, hogy Maestro Federico már nem él, és nem neki jutott ez eszébe. Igaz, aki az ő papi kifutója se volt akármi a kecsesen lebegő reverendákkal.

Feltűnt-e már valakinek, hogy Arany János: Az örök zsidó és Allen Ginsberg: A leples bitang című verse egy tőről fakad?

Egy tizenéves pár falja egymást őszinte jókedvvel a buszmegállóban, közben állat- és állatias hangokat adnak ki, a fiú rémisztgeti és fojtogatja a lányt, a lány pedig üti-veri, ahol éri. Ők még a korlátlan szabadság hívei.

Egykori lakótársam, akivel szinte egyszerre lettünk apák, kiszállt a nyomdaiparból, pontosabban a nyomdaipar ment ki alóla. Fia Angliába ment séfnek, esztétika-szakon végzett lánya romkocsmát vezet, ő maga pedig egy óvodában kertész és karbantartó. És nagyon jól érzi magát, mert bár a pénz nem sok, nagy-nagy szeretet veszi körül. Hat éve van a nyugdíjig, mint nekem, addig csak kibírja majd valahogy.

Valaki sámlicézárnak nevezte népünk vezérlő fejedelmét. Még tudunk röhögni. Vagy már?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr628112934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása