GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Kóbor lovak madárháton 1.

1.

Az éjszemű lány feleannyi idős volt, mint én, de sokkal öregebbnek mondta magát, mert hozzászámította az univerzumban eltöltött összes időt. Először pusztán tekintetével ki akart ölni belőlem mindent, ami pusztítja az embert, de aztán mégis magamra hagyott kétségeimmel.

Talán megrémült attól, hogy rájött: Caligula ül mellette a nemzetközi buszjáraton. Nem a vérengző vadállat, hanem a zseni, 150-es IQ-val. Talán megrémült attól, hogy amikor kerestük a térképen angliai otthonát, túlságosan közel hajoltunk egymáshoz és hajunk összefonódott.

Az agymosodák még nem automaták.

 

2.

Méhek, farkasok, görények versenyfutást rendeznek a télutón. Perzsa éj a német erdőben, gyermeteg lepedőálom hódfarkas háztetőkön. Az ótvaros szabadságharcosoknak átdolgozták a himnuszát, abban a pillanatban, hogy szabad földre érkeztek. Ha figyelünk, képesek szeletekre vágni a naplementét. Hangoskodó marhák telepszenek rá a falevelek surrogására.

A súlytalanság nem állapot, hanem bűn - mondta henteslegény, aki elvégezte a filozófia-szakot is.

 

3.

Ködharapó sirályok. Behajózták a szürke gomolyba Anyám vöröstéglás, meddőhányós gyermekkorát. A bányászarcok barázdái csak mélyültek agyában 40 év alatt.

 

 

4.

Mozgó szobák, hullámzó padlók, rengő csillárok. A Titanic egykori utasa most csak a Csatornáig merészkedik, de legalább jól tud úszni. Összecsúsznak és hajba kapnak a ferdefalú csendéletek, és kávét kérnek, bő lével, cukor nélkül. Talán egy szürke bálna hátán ringatózunk. Talán ez a ringás a Szabadságszobor lábainál, vagy Minosz király palotájának kapujában hal el.

Kit vegyek fel a tengerhajóra, amelynek én vagyok a kapitánya, hajósinasa, fedélzetmestere, és főszakácsa?

És a vöröstéglák száraz lábbal kelnek át a vízen és álmosan törölgetik csipkés ablak-szemeiket. A Ti kastélyaitok az én szívverésem. Egyetlen Welcome-ra nyújtom a kezem.

 

5.

Southern Comfort-ivásra 50 hétig kell várnunk, hogy két hétig csak őt élvezhessük. A nyolcadik napon egy perces néma csuklással emlékezzünk Janisre, amikor alagutat ás magának két sír között, Leonardnak fuvolázik és életre csókolja Bessie Smith-t. Még vért is ad neki, mert whiskey-csoportjuk egyezik. “Mindent vagy semmit" - énekelte utoljára Kisarcú Steve, mielôtt belefeküdt kastélya lángjaiba. Lírai Timót pszicho-dilikus házat nyitott azok számára, akiknek kitágult tudatuk már nem volt képes összemenni.

Ne nyomd az ujjad mélyen szemhéjadba, mert eltűnnek a tükörtojások és a fények az alagút végén.

 

6.

Kihasználták. Megverték. Megerőszakolták. Elfelejtették. Otthonából kitették. De az Üdvhadsereg menedéket ad minden szerencsétlen fiatalnak. Jézus az út, az élet, a center. Robinson a háziúr, Péntek szombaton szabadnapos, most settenkedhetnek a rózsatolvajok.

Gyűjtenek a vakoknak, az otthontalanoknak, a nyomorékoknak, a megalázottaknak. Csak az őrülteknek nem gyűjt senki.

 

7.

Chelsea-nek reggele, hétfője, hotelje, elnök apja és kék meze van. Murphy útjelző táblákkal keresi az igazságot. Viktória királynő jelmezt cserél Viktória Freiével, de csak Milos állomásfőnöki beavatásáig. Az elvetemültebbek inkább Lolát kérik Colával, még nem tudják, hogy transzvesztita.

 

8.

Az élet zöldje. A rejtőzők zöldje. A szabadság zöldje. A rock and roll-halál zöldje. A várakozások és az igazmondások zöldje. A költő-koszorú zöldje. A hattyútavak vizének zöldje. A találkozás meghitt zöldje. Mindörökre.

 

9.

Ha elhagyod szemüvegedet, rádiódat, könyvedet - trehány vagy. Ha elhagyod táskádat, műanyag-szatyrodat - terrorista vagy. Ha állva eszel sült halat sült krumplival - elfoglalt ember vagy.

 

10.

Filmezni, filmezni, filmezni - mondta Lenin. Legalább munkát kapnak hasonmásai is. De a propagandagőzösök nem veszik fel Mokiszint, mert nem nyújtott be hivatalos forgatókönyvet. Spongyát Majakovszkijra, spongyát Bulgakovra, spongyát Babelre, spongyát Viszockijra. Vésők, csavarok, gépek, rácsok, proletárjaikat vesztett láncok. Még tíz perccel a szögletesített Metropolis előtt. Zajló jégtáblák, kézről kézre adott vörös lobogók. Kulacsok, csizmák, férfinadrágok, vörös kezek, vörös tincsek, tépnivaló fehér ingek. Revolucionyerka, a jeges barakkoktól megmentenélek.

A hall lépcsőjén kézen fogva is csak lefelé lehet rohanni. Vezényszavak, szuronyok, legyilkoltak. Odessza, Amritszár, Sanghaj, Budapest, Soweto. Fegyvergúla az aranybányától az Üvegtörők alkoholtilalmáig. NEM a nembéliségre!

 

11.

Az emigránsok vonatáról a bennszülöttek tapintatosan leszállnak, hogy ne zavarják a forradalom zabigyerekeinek nászútját. A négercsók ízén ront a rúzs és a rózsaszínű smink. A kínai negyedben tavasz virágát harapj szemes mandula helyett, ha nem akarod sós könnyel és édes vérrel ízesíteni levesedet. Sápadt arcú testvér posztereken árusítja ki Afrikát. Még nem találkozott a baseball-ütővel.

Az üdvhadsereg hölgyei besegítenek a bírságoló rendőröknek, Aqualung 43 rózsafüzért fon a bilincsekből. Jim túléli a muszáj-emancipáltakat, és a pezsgőt böfögô ondoláltakat. Rebecca és Lezli tömegiszonyban szenved, telefonszám-váltásuk a szakítás boldogságos pillanata.

 

12.

Az író, aki nem szerzett sorscsapás-diplomát a világtól, egy reggel betévedt egy elegáns szálloda mosdójába, ahonnan nem nézték ki rémséges pólójával. Benézett a tükörbe és egy kiegyensúlyozott, borotvahajvágott, nyálas, szőrtelen alak bámult rá unottan. - Eljutottan a skizofrász állapot netovábbjáig - mondta az író és undorral kezet mosott. Később kitörő örömmel fedezte fel azt a borvirágos arcú utcai énekest, aki torz vigyorral énekelte a szomorú homoszexuálisok dalát, a You Got To Hide Your Love Away-t. Három évvel korábban a Marble Arch alatt támasztotta a falat, és akkor is ugyanazt dalolta. Pennyjei közé dobott néhány forintot is, mint mindig ilyenkor, hátha elcsalja őt Magyarországra. A koszosszürke iszákos azonban ugyanolyan undorral szórta le a földre az értéktelen keleti fémeket, ahogyan az író előzőleg kezet mosott.

 

13.

Mielôtt megjönnek a Marslakók, elmegyünk Szivárvány Kapitány Univerzális Party-jára, elvisszük kopott ruhánkat, ócska, esernyőtlen varrógépünket, hogy érdekesújságokkal borított barakkok mögött hallgassunk slágereket 78-as fordulatszámon, játsszunk repedtsarkú fakocka-játékokat.

Futószöges mángorlók, neskávé-pörkölők, selejt Jimmy Deanek, sugárzó alkonyutak, párnaajkú Mae Westek, gyöngyöző nősténykagylók. Záróra Apokalipszis előtt húsz perccel, kivéve, ha egymillió font értékű lim-lomot hozol.

 

14.

Az építész olyan ügyesen tervezte meg a labirintust, hogy önmagát is beleszőtte, mégis kitalált. De addigra beesteledett, és az ölébe pottyant szerelmek kihullottak belőle.

 

15.

Két tükörszemüveges a Bakerloo-vonaton. Az egyik ír, a másik néha ideges mozdulattal az ülés alá nyúl, és felkap valamit. Időnként egymásra néznek, de egyik sem találja ki, mit csinál a másik. Közben egy fehérhajú hölgy a II. világháború történetét olvassa és ügyet sem vet 1993-ra.

 

16.

A szaxofonos a bútorozatlan szobában egyre csak fújta. De nem szárnyalhatott, mint a madár, mert ahhoz túlságosan fehér volt, és nem nézhetett vissza haraggal sem, mert ahhoz meg kellett volna előtte tanulnia trombitálni.

 

17.

A rózsakertes ház előtt a madárijesztőre nagykabátot és cipőt is adtak. Így betérhetett a templomba, ha lejárt a szolgálat.

 

18.

Mintha adnának egy kortyot a szomjan halás előtt. Mintha egy pillanatra visszaadnák hallásodat és utána újra rátelepedne agyadra a szószátyár csend. Mintha egy-egy pillanatra úgy éreznéd: nem álom, hogy ott állsz a színpadon, és belőled jön a hang, a lendület, Te vagy a Nagy Felszabadító, Téged követnek. Aztán felébresztenek, továbblépnek, rácsapnak szenvedélyed lemeztűjére, a viaszok alá gyújtanak és a nyalókás cseppek a hasadékokba csöpögnek. Ölelgethetsz bábukat, bennük maradhat az ujjad, átérezhetsz köpésnyi futamokat, kirázhatsz görcsöket torkodból, kezedből, mígnem málladozni kezdesz. A rock and roll cirkuszban csak trágyasöprögető lehetsz.

London, 1993. május

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr508112672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása