GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 42.

Színpad egy piactér mögött. Ismerős zenekar készül fellépni, tagjai valamikor dixielandet nyomtak, de más műfajban is jók. Meglátom a zenekarvezetőt, akinek éppen ma van a születésnapja, megölelem. Örül nekem, és máris szól a basszusgitárosnak, hogy mára adja át nekem a hangszerét. Felmegyünk valamennyien a színpadra, már menet közben hangolni akarom, de rájövök, hogy tökéletesen felhangolták, és jobbkezes gitár létére tökéletesen rááll a balkezemre. Én is így játszottam valamikor, nem szereltem át a húrokat. Rá sem kell néznem, ujjaim tökéletesen játsszák le azokat a kedvenc rock-dalaimat, amelyeket legfeljebb „léggitározás” közben tudtam megszólaltatni. Néhányszor eljátszottam a gondolattal, hogy ha találkoznék az Ördöggel, mint Robert Johnson, vajon hány évet adnék az életemből azért, hogy nagy muzsikus legyek? A válaszig azonban soha nem jutottam el.

Hajókirándulás a Dunán. Budapest minden apró kis stégjénél kikötünk, pedig a hajó több emeletes, és nagyon úri közönség utazik rajta. A part mentén azonban sehol nincsenek házak, nem is látszanak, csak föveny, nádas, már-már mocsár. Én mindenütt kiszállok, de senki sem akar követni. Aztán meglátok egy türkizkék ruhás, hatalmas hajkoronájú, nagyon dögös néger nőt, aki a fiatal W.G.-re emlékeztet, ő hajlandó velem jönni. „Tetszik a bátorságod” – mondja. „A Tiéd is” – felelem neki. Elindulunk az egyre sűrűsödő nádasban, távolról látszik csak, hogy a hajó elmegy nélkülünk…

Bődülő csapatunkba új munkatársat keresünk!

Keleti pályaudvar, metró hangosbeszélő. „Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az egész állomás területén kéregetni tilos. Aki nem utazik, az hagyja el az állomást”. Oszoljunk, oszoljunk, amíg szépen vagyunk…És ha nekem éppen nézelődni támad kedvem?

Az egyik nap egy kétméteres rendőr igazoltatott egy neki válláig sem érő hajléktalant az Őrsön, megerősítve egy másik rendőrrel. Egy másik nap három közterületes kísért az óbudai piac mellett egyetlen fedél nélkülit.

Jimbo Franky Boy-jal ellentétben nemcsak ígérget, hanem valóban a térdére fekteti és elfenekeli a Csodaszemű Kopasz Énekesnőt, aki hisztérikus kitörésekkel ad hangot felháborodott élvezetének, majd beül egy hideg zuhany alá, és addig nem hajlandó onnan kijönni, amíg egy rajongója el nem rabolja és el nem tünteti következő tervezett visszatéréséig és pálfordulásáig a világ szeme elől. John és Yoko szenvedélyes ágyjelenetet rendeznek a ravatalozóban, majd gibraltári epret esznek az örökkévalóságig.

Egy párizsi szálloda erkélyén firkálgatok a noteszomba. Napszaktól függetlenül mindig más a kilátás: hol az Eiffel-torony, hol a Sacré Coeur, hol a Diadalív.

Csoportos turistaútról térek haza. Indulás előtt három különböző külsejű, korú és jellemű nőnek tesz nekem együttélési ajánlatot, mindegyiknek igent mondok, csak azt nem tudom, hogyan tudom majd kivédeni őket egymással szemben, Életemről nem is beszélve. Így jár, aki rossz útra tér, el is határozom, hogy soha többé nem megyek sehová egyedül.

Rendet akarok rakni egy fiókomban, amelyet minél jobban kihúzok, annál mélyebb és szélesebb. Ebben van a gitárom is, amelynek hiányzik a hangolókulcsokat tartó rész a nyak végéről. Elképzelhetetlen dolgok hullanak ki a fiókból, még egy fekete-fehér kölyökmacska is előszalad. Barátném épp a minap kérdezte meg, hogy mikor volt utoljára gitár a kezemben, és mikor jártam utoljára a közeli kocsmában. Egyiknek sem tudom az idejét….

A ZOSO még mindig az a lemez, amiért érdemes élni. És miként lehetséges, hogy 42 év után is felfedezek benne egy apró mandolin-futamot a The Battle of Evermore-ban, ami eddig még nem tűnt fel? Nálam a remekmű itt kezdődik…És még Percy dupla szájharmonikájára sem figyeltem fel a When The Levee Breaks-ben. És a hátsó borító olyan, mint egy lágymányosi grund, amikor még voltak grundok…Maga a lemez pedig úgy szólalt meg, mintha most vettem volna meg, tisztán, iszonyú erővel és energiával, ami felöltöztetett, bearanyozva egy kivételesen pocsék napomat…

Napfényes tengeri kikötővárosból kirándulóbuszok indulnak. Buszunk mellett egy másikban jókedvű öregemberek ülnek. Az egyiket rögtön megismerem, bár amikor legutóbb a futballpályán láttam, akkor még vállig érő sötét haja volt, most pedig tökkopasz. Üdvözöl engem, mint régi rajongóját, tudja, hogy nagyobbra tartottam őt a Császárnál is és érdeklődik lányom hogyléte felől, akivel élete legszebb éjszakáját töltötte el. Köszönöm kérdését, herr O., nagyszerűen, szebb, mint valaha, mondom, pedig sosem volt lányom. Amikor kikanyarodunk, Életem megkérdezi: Milyen kikötő ez? Természetesen Köln – vágom rá. Egy percig sem zavar, hogy Kölnnek még tengere sincsen…

Egy furcsa férfiakból és nőkből álló társaságba keveredek, ahol valaki felkiált: végre itt a Márki! Vállalom a szerepet, és rögtön találok magamnak partnereket is, akik még arra is hajlandók, hogy magnóra vegyem egy készülő hangkollázshoz kéjes jajkiáltásaikat. Az egyik nő különösen ragad hozzám, újabb és újabb eszközöket ad  a kezembe a jégkockáktól a vizes kenderfonaton át a gitárhúrokig, hogy próbáljam ki rajta. Csak arról veszem észre, hogy a nők állandóan cserélődnek a kezem alatt, hogy más-más hangon sikítanak. Aztán mikor már mindenki megkapta a magáét és lecsillapodott, lepihennék én is egy szobában, de ott egy másik nő, és egy pár vár rám. Szerencsére a pár, amelynek férfitagja maga a Cárnő Prófétája, túlságosan magával van elfoglalva, de a modell vékony, nálam egy fejjel magasabb nő nem hagy nyugton. Javasolja, hogy álljunk néhány percig hideg zuhany alá, és aztán teljes dühvel essünk egymásnak, egészen addig, amíg meg nem érintjük a halál peremét. Felrémlik bennem egy közel harminc évvel ezelőtti éjszaka, amikor a barátnőm barátnőjét nem tudtuk magunkról levakarni, még az ágyba is követett minket, szendvicset akart játszani, de ettől betelt nálunk a pohár: elhatároztuk, hogy megbüntetjük…

Lehet, hogy ott álltam egy titkos társaság kapujában, amely soha nem látott tudás birtokában van, és csak arra vártak, hogy megosszák velem, de én egy „földhözragadt” hívásra vártam? Lehet, hogy kihagytam életem legnagyobb lehetőségét, vagy pedig megmenekültem életem legnagyobb veszedelmétől? Csak azt látom, hogy az út, amelyre rávezettek, és amelyen megtettem az első lépéseket, nélkülem nem folytatódott. Lehet, hogy nincs is, de lehet, hogy én vagyok a kulcsfigura, a kiválasztott, aki nélkül nem lehet folytatni, de bizalmatlanságom és kiszabadulási képtelenségem az anyagiak fogságából nem érhettem el ezt a fokozatot? Valószínűleg ezt már soha nem fogom megtudni.

Még karácsony előtt kiürült a kékszemű iszákos zsenik asztala. Először Antonius Jimmy Porter fordult le a székről, lassan már 30 éve, aztán Athos kezéből esett ki kard és üveg, mielőtt még kiitta volna a világ összes pubját és lefektette volna a világ összes nőjét. Következett a Tengerjáró Tűzszerésze, aki átlátott a terrorista trükkjén, végül a villanyt La Mancha lovagja oltotta le. Neki még a nyolcvanat is sikerült megérnie bűnös életében. Talán nekem sem fogja előbb benyújtani a számlát pokoli 17 évem…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr628112562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása