GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 39.

Két nem-harcikutyás hölgy forradalmat vizionál az októberi ködben.  A fél-orosz, mélymagyar egykori tv-s őshaza-kutató, aki megpróbált egykor sikertelenül bevinni egy mélymagyar szervezet kurultájára, egyben botcsinálta lakásfoglaló, már felvette 44-es mintájú katonasapkáját.

Hosszú ezüsthajú, indián jóságú, szakállas öreg cigány nagy ezüstkereszttel és széles ezüstláncon függő Nagy-Magyarország medállal. Vértolulásos, véreres szemű kopasz férfi, krumpli orral, aki mindig velem szemben ül le. tíz év múlva így néz majd ki az angyalbőrös őrmester, ha már kihúzták alóla utolsó gárdáját is. Nemes arcélű, szomorú asszony, aki riadtan kapja el tekintetét, amikor rájön, hogy olvasni próbálom a vonásait. Pedig nem akarok tőle semmi mást.

Egy ismeretlen Mozart-opera főszerepére kérnek fel. Nem kapok sem librettót, sem kottát, bíznak a memóriámban és a muzikalitásomban. Azt pedig nem árulom el nekik, hogy nem tudok kottát olvasni.

Johnny Winter Mean Town Blues-ával, a Guess Who American Womanjével (teljes változat, lassú blues-os előjáték) és a Canned Heat On The Road Againjével (teljes változat, szitárhangos előjáték) kezdtem el taposógépes regenerációmat. Az ötletet amúgy az American Woman adta, ami felcsendül az Amerikai szépségben, amelyben Kevin Spacey ráhajt lánya nagy tapasztalatokkal dicsekvő, ám 100%-os szűz barátnőjére. Én csupán Életemnek akarok imponálni, ahogy ő is napról napra szebb lesz az én kedvemért, és kettőnk egészségéért.

Arcpirító blues-zenész barátom, esküvői tanúnk, Z., egy árnyas utca végén, fején az Életem által horgolt csíkos sapkában, dzsellabában egy földre terített keleti imaszőnyegen hajlong. „Filmben játszom, egy  muftit alakítok” – mondja meglepetésemre. Végül is az arabokat és a zsidókat csak egy hajszál választja el egymástól. Kár, hogy egy részük ezt nem hajlandó tudomásul venni.

Egy felmérés szerint a franciák 85%-a nem szereti nemzeti futball-válogatottjukat és nem is bíznak benne. És még mi magyarok vagyunk a pesszimisták…

Filmet nézünk barátaimmal, amely különböző zenei klubokban játszódik, de végül krimiben végződik, amelynek csúcspontja egy hajsza a Dunán. Az egyik legizgalmasabb jelenetnél én is megjelenek a filmben, partnerem hol a csupabongyor színésznő, hol pedig a csodahangú riporternő, akik egyetlen dologban hasonlítanak: mindketten erősen szeplősek. A sztori végén sikerül kiúsznom egy elsüllyesztett hajóból és a parton hatalmas üdvrivalgás fogad. Azok kapnak a vállukra, akikkel az előbb még együtt néztem a filmet. A legnyomasztóbb az, hogy halvány fogalmam sincsen, mikor forgattam ezt a mozit, hogy forgattam-e egyáltalán, mert egyetlen apró mozzanatra sem emlékszem, pedig egy ilyen élményt nyilván nem felejthet el az ember. Lehet, hogy első lépésem az amnézia felé, vagy valakik kimosták az agyamat?

Megszabadítsuk minden rontásától? Első lépésként adja meg bankszámla-számát!

A 70-es években az Ifjú Gárdát csak „hitlerjugendként” emlegettük és a legnagyobb dicsőségnek számított, ha időnként megverték őket. Előfordult, és akkor egy ideig nagyon kisfiúk voltak, még az egyenruhájukat is alig merték felvenni. Talán egy nap ez a sors vár a közterületesekre is.

Papír-cilinderes, rasztahajú fiatalember biciklizik, hátán kartondobozból készült, újságkivágásokkal díszített hátizsákkal. Nem reklámoz semmit és senkit, kizárólag saját alanyi jogán bolond. Jó neki.

Dollármamák vonszolják frissen mázolt szendvicseiket. És ők még haza sem mehetnek megtakarított pénzükkel, mert otthon vannak.

Susan Sontag fekete-fehér puli-fejével árasztja auráját az óbudai zsinagóga előtt.

Hallásvizsgálónak feltettem a Led Zeppelin IV-et (ZOSO, Four Symbols, ahogy tetszik), miként ezt szobaakusztikai kísérleteimnél szoktam. Ugyanis az előző napokban minden lemezt halknak hallottam, és komoly hangerőre kellett tennem, hogy igazán durranjanak. Ennél a lemeznél a 10-es (1/4-e a totálnak) bőségesen elég volt már a Black Dogtól kezdve. És mintha a hangjai tisztábban szólaltak volna meg, mint valaha! Lehetséges, hogy több mint 40 évi hallgatás után ugyanazon a fél Európát bejárt bakeliten még kihallottam a Stairway To Heavenben egy új tercelő hangot Jonesy mellotronjából? Talán ezzel is jelezni akarta nekem, hogy ő életem legfontosabb lemeze, minden karcolásával, méltóságteljesen rongyolódó borítójával, és meg akart nyugtatni, hogy még sokáig hallgathatom minden rettegésem ellenére?

Egy vidéki templomban az adománypersely mellett az imakönyvek, szentképeslapok mellett videókat is árulnak. Szent Ferenc Mickey Rourke-kel, Máté Evangéliuma Pasolinitól, Legyetek jók, ha tudtok. És közöttük ott van a Koldus és királyfi, Mark Lesterrel és Oliver Reed-del. A maga nemében parádés, de vajon melyik nemes erény magasztosul fel benne? Hacsak arra nem gondolunk, hogy az „utolsókból lesznek az elsők”, és persze fordítva.

Szent Péter és Freud Zsigmond utaznak a vonaton, és feltámadási naptárukat egyeztetik.

Egyetlen napon sikerült szétszórnom a darálatlan mákot és beleönteni a szemetesbe egy nagy kanálnyi sót. A csúcsteljesítményem azonban az volt, hogy vaníliás cukor helyett sütőport tettem a kávémba. Így jár, aki 58 évesen is azt hiszi, hogy szemüveg nélkül is rendesen lát. De a következő napon ezt is túlteljesítettem: vietnami neveknek néztem a naptárban a napok különböző nevű rövidítéseit.

Felszáll a HÉV-re egy bordó zakós, finom arcú, finom kezű fiatalember, egy válláig érő, farostra festett olajképpel. Egy arctalan női portré pszichedelikus színekkel, vonalakkal és mintákkal, amelyen a vörös és az ezüst-kék dominál. A fiatalember egy füzetbe rajzol a letámasztott festmény mellett. Újabb női portré, de igazi arca ennek sincsen. Talán az igazit keresi?

Láttam egy filmet, amelyben egy halálos beteg embert fogadnak fel bérgyilkosnak: neki már úgy is mindegy, de legalább gondoskodik a családjáról. Ha biztosan tudnám, közel a vég, én is megölhetnék néhány embert. Kérdés, hogy ki fizetne értük.

Egy csigalépcsőn mélybe vonuló menetet vezetek, előttem egy bevásárló kocsival. Mégis olyan zökkenőmentesen haladok, mintha nem is lennének a lépcsőnek fokai.

Felfedezik, hogy a gyáva oroszlán nem csupán az Ózban létezik, hanem a valóságban is, egy eddig ismeretlen rovar csípésétől száll inába a bátorsága az állatok királyának. Erről kellene egy tudományos cikket írnom, de miután a szerkesztők, kiadók, tulajdonosok és olvasók körülülnek, képtelen vagyok egyetlen sort is leírni. Túlságosan megszoktam az alkotás magányát…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr398112468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mky 2013.11.22. 14:40:11

fantasztikus, egy észrevételem lenne: "Az ötletet amúgy az American Woman adta, ami felcsendül az Amerikai szépségben, amikor Kevin Spacey ráhajt lánya nagy tapasztalatokkal dicsekvő, ám 100%-os szűz barátnőjére"...a filmben nem itt hangzik el a Guess Who American Womanje, hanem amikor a felesége lefekszik az ingatlankirállyal és utána a következő snitt : ül az autójában, füvet szív és a gyorsétteremhez hajt....itt csendül fel az "I don't wanna see your face no more", ami itt elég találóan ül.

gnl911 2013.11.22. 15:27:45

Igen, András, valóban nem ott hangzik el, én is tudom. Igazából azt kellett volna írnom, hogy "amelyben" az amikor helyett... Azt hiszem, javítom is..

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása