GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 37.

Egy 34 éves férfit kell alakítanom egy filmben, aki két nő között őrlődik, de egyikkel sem akarna szakítani. Kösz, nem, ezt már eljátszottam az életben, 34 évesen, 23 évvel ezelőtt.  Végül mindkettővel szakítottam.

Felvonó a vérpadra, ha az elvonóhoz vér tapadna.

Kozmetikai szalon nyílt a környékünkön, átalakított hölgyek fotóival reklámozza magát. Előtte-utána felirat. Az „előtte” hölgyeinek, ha nem is túl trendik, de természetes bájuk van. Az „utána” hölgyeitől, akik állítólag ugyanazok némi fodrászi és kozmetikusi beavatkozás után, egy egészséges gyermek megállna a növésben. Vajon miért fizet borsos árat sok nő azért, hogy borzalmasan nézzen ki?

Két sorban nyitott, színes ernyők az aluljáró két oldalán nyitott, színes emberek előtt. Nemcsak eső, verők ellen is hasznosak.

Tavaly óta 10 forinttal lett drágább a hagymás bagett a metróállomáson. Legalább ugyanolyan friss és ugyanúgy össze tudom vele morzsázni a metrót.

Egy váratlanul felbukkanó ismerős-rajongótól ihletetten elővettem hosszú-hosszú évek után a The Cure csókos lemezét, amiről egykor áradozó elemzést írtam. Most hihetetlenül kaotikusnak és főleg zajosnak tűnt. Ennyire romlik a hallásom, vagy ennyire nem vágyom már a káoszra? Pedig csak 9 hangerőn hallgattam, régebben a 13-as meg se kottyant, legfeljebb a szomszédok kapták fel a vizet, egy öreg frontharcosnak pedig lövészárkos víziói támadtak. Ma is remek ez a zene, mégis örültem, amikor véget ért a közel 80 perc.

Lady Barbarát két kislány hozza be karon fogva a színpadra, ami inkább osztályteremre emlékeztet. Csak azért tért vissza betegágyából, hogy eljátssza nekem közös dalunkat, és hogy örökre búcsút vegyen tőlem. Haját egészen rövidre, fiúsra vágatta, így még inkább emlékeztet finn barátnőmre. Amikor szaxofonszólójának vége, átölel, és hosszan megcsókol. Életem közben Jon karjaiban, oltalmat keresnek egymásban, nem mást, és egyikünk sem bánja búcsúzásunkat. Felébredek, irány az Internet. Nincs új hír Lady Barbaráról. A legfrissebb hír is két éves. Talán hallunk még róla és nem a legrosszabbat.

A hatalom gonosz – hirdeti egy kis plakát alig észrevehetően a budai rakparton egy elektromos kapcsolótáblára ragasztva, szemben a parlamenttel. Rajta Goya képe: Kronosz felfalja gyermekeit. Már a szörnyisten szájában vagyunk, de még mindig nem hisszük, hogy elnyelhet minket.

Életemmel előfordul, hogy egy nagyszerű, de megrázó filmtől nem tud aludni. Nálam ezek lecsillapodnak „csak egy mozi” jeligére, még akkor is, ha sokáig megmaradnak bennem és éber állapotban, netán álmomban foglalkoztatnak. Az én álmomat inkább az olyan rossz filmek tudják elvenni, mint az a borzalom, amely a Szerelmesfilm és a Jövőre veled, ugyanitt kombinációjából az egyik főszereplő halálos balesetével végződő giccset volt képes kihozni.

Éjszakai TV-show. A színpadon középen a műsorvezető, kezében egy kilenc ágú korbáccsal. Körülötte félkörben különböző korú és alkatú, csupasz mellű nők, önként jelentkező nézők. Az viszi el az egymillió forintos díjat, aki a legtöbb ütést kibírja hangos jajszó nélkül, de az is kiesik, aki elájul. A műsorvezető egymás után sújt le a nőkre, a közönség minden csapást óriási üdvrivalgással fogad. A versenyzők pedig összeszorított fogakkal tűrnek a végtelenségig.

Össznépi sport a körbetartozás. Ennek egyik alágazata a körkörös hülyének nézés.

Egykori gimnáziumi osztálytermünkben maga Őszentsége Ferenc pápa tart sajtókonferenciát. A hírügynökséget ketten képviseljük kollégámmal, aki tavaly dobta el magától az életet. A terem tele van újságírókkal, de a pápa kizárólag a mi kérdéseinkre felel, pedig olyan nehéz kérdéseket teszünk fel neki, hogy hol kezdődik a végtelen, mi volt a Teremtés előtt és mi lesz a Végítélet után. Mert az nem létezik, hogy semmi nem legyen. Hogy mit válaszolt Őszentsége? Ébredésem pillanatában elfelejtettem. Lehet, hogy ezek nem is fontos kérdések?

Paul atya és Simonetta váratlanul meglátogatnak minket és felajánlják, hogy segítenek felépíteni tengerparti házunkat. Paul neki is lát, de hiányzik neki egy különleges szerszám. Javaslom, keressük fel a Szabad Embert, ő már több házat épített, neki biztosan van. Szűk libegő székekben jutunk fel a fennsíkra, ahol a Szabad Ember él, ott hozott létre egy kommunát olyan emberekkel, akiket másutt őrülteknek, vagy legalábbis antiszociálisoknak minősítettek. Itt találkozunk a Szép Riporternővel, aki csendes révületben bolyong a téren, amelyet egy mindenütt nyitott, kapukkal teli várfal vesz körül. Odajön hozzánk, egyenként megölel minket. „Holnap eljön a Világvége. De nektek nem kell félnetek, mind igaz emberek vagytok” – súgja oda kellemes althangján, mielőtt tovatűnik az egyik kapun.

A lottómilliárdos négy napon át ivott, amikor megtudta, hogy ő vitte el a csúcsnyereményt. Közben fűnek-fának elmesélte, hogy mi az oka határtalan örömének. Amikor kijózanodott, nem találta nyertes szelvényét, mert kirabolták. Feltehetően részegen azt is kifecsegte, hogy hol tartja a szelvényt. Közben a Szerencsejáték Zrt. bejelentette, hogy felvették a nyereményt. A (volt) lottómilliárdosnak így nem maradt más, mint felkutatni a potenciális tolvajokat és bosszút állni rajtuk.

Esküvőre vagyunk hivatalosak, de még azt sem tudjuk, hogy örömszülőkként, tanúként, vagy csak a násznép egyszerű tagjaként. Egy tanyán van a gyülekező, ahol nyolc éve halott joviális apósom szánt egy hatalmas földterületet faekével, is dicsekszik, hogy még mindig eljár másokhoz dolgozni, pénzt nem fogad el, de elhalmozzák hússal, tejjel, tojással, borral, pálinkával. Közben én is bokáig járok a sáros földben. Életem figyelmeztet, hogy hamarosan indulni kell az esküvőre, nekem viszont meg kellene még fürdenem, ezért visszaindulok a házunkba. Egy soha nem látott falun megyek keresztül, valaki figyelmeztet, hogy éppen ellenkező irányban haladok. Az idő közben egyre fogy. Végül rájövök, hogy át kell menni egy autósztráda felüljárója alatt, hogy hazajussak. Otthon azonban ismeretlenek foglalták el a fürdőszobát. És már csak öt percem lenne, hogy odaérjek az esküvőre, és szerepemet még mindig nem tudom.

Befogadunk ideiglenesen egy meghatározatlan korú nőt, aki elmenekült egy szomszédos országból, de csak azért, hogy amint lehet, továbbálljon. Elmesélem neki a viccet az egyszeri orosz zsidóról, aki hol kivándorol, hol visszavándorol, és amikor megkérdezik tőle Moszkvában, hogy mikor dönti már el, hol akar élni, azt feleli: itt se jó, ott se jó – de az átszállás Párizsban…A nő hatalmas nevetésben tör ki, feláll az asztal tetejére, vetkőzni kezd, majd magához szorít, és nekem olyan érzésem támad, hogy egy polip csápjai közé kerültem és képtelen vagyok tőle szabadulni.

Apám Indiába zarándokol, egy szent hely után várja a terepjárót, amely már elviszi ezer kilométerre, de közlik vele, hogy a kocsi mégsem jön. Erre Apám úgy dönt, elindul gyalog, mert neki mindenképpen el kell oda jutnia. Előtte azonban bemegy egy angol típusú pubba és magát kanalakkal kísérve elénekli a That’s Alright Mamát, és a végén már kezd is Elvisre hasonlítani. Pedig stílszerűbb lett volna a When My Blue Moon Turns To Gold Again, ami Apám első magnószalagjának első száma volt, nyomában a Blue Xmassal. El sem tudom képzelni, hogy e kettő ne egymás után következzen..

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr378112386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása