Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2013. május 10. 02:18 - Göbölyös N. László

A gyógyszermaradványok hatása vízi állatokra

Az emberek által használt gyógyszerek maradványai a környezetbe kerülve nehezen előre látható következményekkel járnak az ökorendszerek egyensúlyára. A folyókba, tengerekbe kerülő antidepresszánsok, például, agresszívabbá, falánkabbá teszik a halakat.

A svéd Umea egyetemének kutatói végeztek ez irányban felméréseket amelyeket a Science ismertet.

Tomas Brodin, a kutatás vezetője és kollégái rájöttek, hogy bár az emberek által elfogyasztott gyógyszereknek csak kis része kerül a környezetbe, ezek bekerülnek a növények és az állatok szervezetébe.

Egy európai sügérfajta, például, az egyik legelterjedtebb antidepresszánsnak, az oxazepan-nak a nagyon kis adagjára is úgy reagál, hogy sokkal gyorsabban eszik és bátrabbá válik. Ilyen kis mennyiségű gyógyszermaradványok megtalálhatók Svédország sűrűn lakott zónának vizeiben, ahol megfigyelhető a halak magatartásának feltűnő megváltozása. Normális körülmények között, például, az európai sügér félénk hal és csoportokban vadászik. Ez a stratégia biztosítja számára a túlélést. Azok, amelyeknek szervezetét megfertőzik a gyógyszerek, sokkal merészebbek lesznek. Egyedül vadásznak, a csoport védelme nélkül.

A probléma megoldása - Brodin szerint- nem ezeknek a gyógyszereknek a megsemmisítése, hanem megfelelő vízszűrési technikák kidolgozása.

A csoport a továbbiakban azt vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek a  problémának a helyi ökorendszerekre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr878112072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai