GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 20/8 – Elmeél 111.

118016523_682002949066733_2299320602934944733_n.jpg

Elütöttem a hatvannégyet, megvan még mind a 32 fogam, érzékeim a helyükön vannak, bár néha előfordul, hogy homályosan látok, vagy úgy érzem, hogy nem hallok rendesen. Máskor meg mintha túlságosan éles lenne a hallásom, hamis hangot hallok ott is, ahol biztosan nincs, és az éjszakai utca zaja felerősödik bennem. Ellenben az idén sem mentem át az Abbey Road-i zebrán, de még a Piazza Navonán sem, nem tették elém a pernod-t Amélie kávézójában a Montmartre-on. Jeruzsálemről nem is beszélve.

Új a jelszó: „Gondolkodom, de már magam is unom.” Vagy lehetne egykori kollégám szavajárása arról, hogy mire mutatott rá a szónok. De talán elég lenne a „Nyergelj, fordulj!”, csak éppen ellenkező irányba, mint a Baradlay-huszárok.

A világszerte elismert Kodály-módszer saját hazájában bukott meg. Egy nemzet vált gyógyíthatatlanul botfülűvé: nemcsak a hamis hangokat képtelenek meghallani, de még azt sem veszik észre, amikor egy lemez elakad és ugyanazt ismételgetni órákon, napokon, éveken keresztül.

Informatikában utazó barátom, mint afféle törvénytisztelő ember – normális? – a rendeletben megadott napon felcsatlakozott számlázógépével a hatósági szerverre. Azaz csatlakozott volna, mert a túloldali kollégák alaposan elbaszták a szoftverüket. A hatóság azonban csak arról értesült, hogy a kötelező kapcsolat nem jött létre, és másnap meg is jelentek állig felfegyverzett kísérővel. Konstatálták a hiba okát, de nem tágítottak. Közben barátomhoz egymás után jöttek volna a vevők, ő azonban egyiket sem szolgálhatta ki, hiszen nem tudott szabályos számlát adni. Ekkor az egyik hatóság megsajnálta: „Tudja, mit? Adjon el nyugodtan számla nélkül, majd utólag pótolják.” Barátom azért nem most jött a hathuszassal, és gyorsan visszakérdezett: „Most melyiküket jelentsem fel és kinél gazdasági bűncselekményre való felbújtás címén?”. „Teljesen mindegy. Mindenképpen magát büntetjük meg” – hangzott a válasz.

Végre ismét vannak BL-meccsek, van miért, kiért izgulni, szurkolni. ManCity – Real Madrid. Felvonulnak a játékosok és a bírók, ahogy kell. Ott állnak a pálya közepén, mindenki 1,5 méter távolságra egymástól. Aztán elkezdődik a meccs, és percenként jönnek a full kontaktok, fejtől lábig és fordítva, ahogyan ez a fociban szokás. Nem érzi senki, hogy kezdünk nevetségessé válni ezzel a tartózkodással? De azért jó volt látni, amikor Barcelona-Napoli meccs végén Rino Gattuso amolyan olaszosan megölelte Enrique Setient.

Ha egyszer könyvembernek kellene lennem, én a Nemo kapitány leszek. És Shakespeare Hamletje. És valami verseskötet. Magyar, francia, amerikai, mindegy. Csak azt tudom, hogy egyetlen percig sem leszek boldog olyan világban, ahol az emberek önként elfelejtenek gondolkodni és érezni. Akkor inkább bezárkózunk könyveink, lemezeink, filmjeink közé, és csak beszélgetünk az idők végezetéig.

Emlékszik-e valaki arra, hogy a „telenovela”, a végtelenített szappanopera a legdurvább katonai diktatúra idején született meg Brazíliában, hogy az emberek függővé váljanak és ne azon töprengjenek, hogy micsoda szörnyű világban élnek?

A nemzeti koronavírus sajátossága, hogy minden 500 fő feletti tömeg fertőz, de vannak, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem fertőznek. Bár a háborús tudósításokból tudjuk, hogy a baráti tűznek is lehetnek halálos áldozatai, a mi esetünkben ez természetesen kizárt.

De hová tűnt a nemzeti konzultáció? – kérdezte kétségbeesett fejhangon Damon Hill.

„Éppen csak orgiát nem tartanak”. „Megőrültek az emberek” – mondják kollégáim, utalva arra, hogy az emberek élvezik a legnagyobb tömegnyomort is, és köpnek mindenféle vírussal szembeni óvintézkedésre. Holott ez valójában természetes reakció, az ember nem arra szocializálódott, hogy mozgásában, kapcsolataiban, napi tevékenységeiben korlátozzák, pláne nem úgy, hogy a korlátozás indokai és indoklói nem hitelesek. De mondhatjuk azt is: „Dekameron-szindróma”. Legalább addig érezzük jól magunkat, amíg lehet.

Puskásról az utolsó utáni bőrt is lehúzzák. Most musical lett belőle. Volt egyszer egy paródia, amelyben Sinkovits adta zseniálisan Petrezselyem Elemér alanyi költőt, akinek Legjobb sehol című művét tucatnyi műfajban feldolgozták a monológtól az operáig, amelyben a hőstenor és a gyávabasszus felelgettek egymásnak. Vajon hogyan hangzik majd musical-változatban a Nótáskedvű volt az apám, amelyet a Sipos étterem prímása húzott Öcsibácsi fülébe, miután végleg hazatért?

„Ez a Lillian Gish csak bőgni tud” – mondja halk, síráshoz közeli hangon a Cserépkalapos nő a Minarik Edének a Bodográf mozi előcsarnokában. Bette Davis félelmetes tekintetéről még sláger is született a 80-as évek elején. Erre a mozi két ikonja életük alkonyán szinte valódi énüket, a szelíd jóságost és az elviselhetetlen sebzettet hozva sírás és tekintet nélkül meséltek az összetartozásról, az egymásra utaltságról, a sokszor ki nem mondott, végtelen szeretetről, amelyek nélkül még a halál közelében sem érdemes élni.

Egy cédulát találtuk a korai esti órákban a postaládánkban a következő szöveggel: „Kedves Tulajdonostársak! Köszönjük, de Napelem !!!NEM!!!. Snitt. Most a nyelvtani magyartalanságba nem mennék bele. Ismerik a Felszarvazzák Őfelségét című Louis de Funes-filmet? Abban hangzik el a híres mondat: Uram, megkapta a névtelen levelemet? Néha próbálom elfelejteni, hogy Magyarországon élek, de aztán rendszerint gyorsan emlékeztetnek rá.

A piac ingyenes könyvbörzéjén találtam rá a Romeo, Júlia és a sötétség című Jan Otsenasek-könyvre. Sok mindent olvastam a náci megszállásról szóló cseh irodalomból a Hullaégetőtől a Szigorúan ellenőrzött vonatokig, a Munstock úrtól A tojásig, amelyek mind a kisemberek szemszögéből mutatták be az elmondhatatlant, a gyűlölet világuralmát, amelytől igazából azóta sem szabadult meg az emberiség. Ez a regény valahogy kimaradt. Bár tudjuk a történelmet, és ennek ismeretében azt is, hogy Eszter és Pavel soha többé nem találkoznak, az író mégis nyitva hagyja ennek lehetőségét, és bízunk abban, hogy a jóság, az együttérzés és a szerelem a pokol túlélésére is elegendő lehet.

Megnéztük a világ legrosszabb katasztrófafilmjét, amelynek megoldása, a 300 méterrel megnövekedett tengerek gyors visszahúzódásával akár vicces is lehetne, de közben meg kell a szívnek szakadni az önfeláldozókon, az egymástól örökre elszakítottakon és az utolsó pillanatban magukból szállókon. Egyetlen vérfagyasztó jelenete van: amikor a szökőár eléri New York-ot és az Ikertornyok felől támad, és az emberek ugyanúgy menekülnek a pusztulás elől, mint három évvel később, 9/11-én…

Lehet, hogy nyakunkon a vízözön, csak az Öreg úgy gondolta, még annyit sem érdemlünk, mint Noé, eleget tépte a száját feleslegesen….

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr9416166280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása