Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2020. január 20. 07:17 - Göbölyös N. László

XXIII. János pápa, az embermentő

screen-shot-2019-01-19-at-10_40_57-pm-805x394.jpg

A Nemzetközi Raoul Wallenberg alapítvány 2014-ben indította el az „Élet házai” programot. Azóta több száz olyant azonosítottak, ahol zsidók és más üldözöttek menedéket találtak a Holokauszt idején. A cél emléktáblát tenni minden ilyen házra.

Az Alapítvány most bejelentette, hogy hamarosan hivatalosan is elismerik XXIII.János pápa embermentő tevékenységét. Eduardo Eurnekian és Baruch Tenembaum, az alapítvány elnöke, illetve alapítója, a Jerusalem Postban elmondták, hogy Angelo Giuseppe Roncalliban az embermentők egyik példaképét látják, aki egész életében arra törekedett, hogy erősítse a testvéri kapcsolatokat a katolikusok és a zsidók között.

Arra is emlékeztettek, hogy 1940 és 1944 között Roncalli, mint a Vatikán isztambuli apostoli delegátusa segítette a zsidókat a menekülésben Törökország semleges korridorján keresztül Palesztinába. Eljárt többek között a szlovák kormánynál, hogy engedje a zsidó gyerekek kivándorlását, II.Borisz bolgár cárt pedig arra kérte, hogy akadályozza meg a bulgáriai zsidók koncentrációs táborba való elhurcolását.

Pápává választása után (1958. október 28) törölte azt a vádat, amely bűnösnek tekintette a zsidóságot Jézusnak mint Messiásnak nem elismeréséért és hangsúlyozta a kölcsönös tiszteletben tartás légkörének fontosságát. Az általa összehívott II. Vatikáni Zsinat (1962-65) volt az, amely eltörölte a Jézus Krisztus megölésének vádját is a zsidókkal szemben, amely évszázadokon át az antiszemitizmus vallási-ideológiai alapja volt.

Az Alapítvány mindezért emlékművet kíván emeltetni a Ferenc pápa által szentté avatott XXIII.Jánosnak. A jeruzsálemi Jad Vasem központ történészei tíz éve tanulmányoznak egy dossziét, amelynek alapján eldöntik, hogy a néhai pápa megkapja-e a „Világ Igaza” elismerést. Ez a döntés azonban még várat magára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr1215416996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai