GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 19/5 – Elmeél 91.

tommy-image.png

Nem vagyok katolikus, de a nagy keresztény ünnepeken mindig elmegyünk együtt Életemmel misére. Számomra a legszebb pillanat – túl az orgonista mise utáni improvizációján – az, amikor a pap azt mondja: „Köszöntsétek egymást a béke jelével.” Ilyenkor mindig arra gondolok: milyen jó, amikor valódi békességet látunk körülöttünk, és hogy a mi családunkban békesség van, sikerült kívül hagynunk a külvilág gyűlölködését, a politika mérgét. Éppen ezért tud végtelenül szomorúvá tenni, ha valaki ezt a békességet – akár jó szándékból is – meg akarja törni.

ÖKU saját kérésére fogad egy három éves kisfiút a parlamentben. Egyik kultúrudvaronca azt nyilatkozza, hogy Londonban úgy érezte magát, mint Mozambikban. Közben az egyik legjobb sportcsatorna török bajnoki rangadót közvetít.

Egyre több kegyenc költözik a Várba. Ennek ellenére ugyanúgy fogjuk fővárosunk ékét szeretni, mint a Hajógyári-szigetet, ahol a jobbiknál is jobbik tartott hungarista majálist. És várjuk a „kitörés napját”.

Egy hideg, zuhogós esős, sötét, egyedül töltött májusi vasárnap délelőttön rájöttem arra, hogy a Led Zeppelin magány ellen is tökéletes.

A multikulti nem működik – szajkózzák a nagyokosok, akiknek a „segükben is felyük van”. Ha a multikulti az elmúlt ezer évben nem működött volna Közép-Európában, Magyarországnak már régen nem lenne se híre, se hamva…

ÖKU életében először, remélhetőleg utoljára bejutott a Fehér Házba. Készült róla egy fotó, amelyen olyan, mintha sámlin ülne. De eszembe jutott róla a hajdani hódmezővásárhelyi Lenin-szobor póza is, amelyen a város évtizedeken át röhögött…

Ha egy film főszereplője egy haldokló ember, aki inkább megpróbálja megélni ki tudja meddig tartó napjait, mintsem hogy embertelen gyógymódokkal kínozzák, legalább ne kevernék bele még a karácsonyt is, amit természetesen mindenki elront, aki csak él…

„Még ősznek is csúnya ez az idő” – mondja a buszon egy idős hölgy egy másiknak. „Klimaváltozás” – feleli a másik. „Majd túléljük ezt is, mint a háborút” – mondja az előbbi, mielőtt leszáll.

Valamikor Óbuda három csomópontján, az Árpád-hídnál, a Batthányi téri HÉV-végállomáson és a Moszkva téren mindenütt volt virágbolt, az utóbbi kettőn több is. Mára egy sem maradt. Mindegyikből kajálda lett. És ezen a szakaszon kevesebb, mint fél óra alatt két koldusnő jött hozzám lejmolni. Az első még tisztelgett is, aztán, miután adtam neki némi aprót, pukedlizett. A másodiknak már nem jutott apró, javasoltam neki ÖKU-t, de azt felelte, hogy már járt nála, de nem adott.

Van valami a „korszellem” gondolatában, hiszen nem lehet véletlen, hogy egyszerre alkotott Michelangelo, Leonardo és Raffaello, egyéb kortársaikról nem is beszélve. És még szerencséjük is volt, mert a korabeli hipergazdagoknak volt műveltségük és ízlésük, és a zseniket támogatták, hogy az alkotásnak szentelhessék életüket és ne a mindennapi megélhetésért kelljen küzdeniük. Amikor nálunk megtörtént a rendszerváltásnak mondott felfordulás, Költőnő barátném azt mondta nekem (dokument jeszty, megjelent egy Kuríros interjúban), reméli, hogy végre kialakul egy igazi, egészséges mecenatúra Magyarországon a kultúra támogatására…

Láttunk egy újabb csodaszép, ihlető Jim Jarmusch-filmet, a Patersont, amelynek buszsofőr főhősét ugyanúgy hívják, mint a várost, alakítóját pedig Drivernek. Beszélő nevek, mint Senki és William Blake a Halott emberben. És itt is egy másik, egy ősibb kultúra képviselője, egy japán költő mutat hősünknek utat. És van-e mélyebb lelki utazás annál, mint amikor a hétköznapokban találjuk meg a költészetet?

Új közös képviselőnk egy másfél kilós papírköteget zúdított ránk, benne hosszan taglalva az állítólagos rezsicsökkenés előnyeit. Már ide is betette a lábát a központi agymosás, miközben napról napra drágább lesz a megélhetés?

Álmomban visszavettek a hírügynökséghez, amelynek nagytermét labirintussá alakították át, és azt ígérték, hogy mostantól kezdve azt írok, amit csak akarok. Pedig nem vágyom vissza még a régihez sem, bár a korai évekért örökké hálás leszek…

Egy amerikai történész-újságíró nem érti, hogy a magyarokat miért nem zavarja a korrupció. Eszembe jut a klasszikus vicc, amikor Grün ül A tőke kötete felett és csóválja a fejét. „Nem értem, nem értem…”. Jön Kohn, megkérdezi tőle, hogy mit nem ért. „Nem értem ezt a marxizmust” – feleli Grün. „Gyere, megmagyarázom” – mondja a barátja, de Grün csak legyint: „Megmagyarázni én is tudom…”.

Mint ahogyan kedvenc eladóm elmagyarázta nekem – igaz, nem túl nagy meggyőződéssel – hogy azért nem lehet hetek óta fagyasztott spenót- és sóskapürét kapni, mert viták vannak a bolthálózat és a gyártó között a csomagolás miatt. Még szerencse, hogy nem fogják ezt is rá Sorosra…

Láttunk egy krimibe hajló régi magyar filmet, amelyben hajdani kedvenc sanzonénekesnőm játszott egy démoni lokáltündért, a Tenkes kapitánya főhadnagya pedig egy született balekot, akit a démon és egy másik hölgy úgy rángat, ahogy neki tetszik. Ebből a témából már született egy Kék angyal, meg egy Vörös utca, itt azonban végül a démon megbűnhődik, a balek pedig elnyeri „tiszta” szerelmét és ártatlannak mondatik ki a démon halálában. Pedig a fickót ennyi ostobaság miatt inkább jól tökön kellett volna rúgni – mondom én, akivel szintén előfordult, hogy nem látott tovább a…Igaz, nem öltem meg senkit és már régóta árnyak sem kísértenek…

Virágok és madarak helyett hurrikánok járnak májusban Óbudán…

A Tommy megjelenésének 50. évfordulóján munka közben elkezdtem hallgatni a filmváltozatot, ami újkorában döbbenetes hatással volt rám. Néha bele is néztem, és ahogy haladt előre ez az audiovizuális elmebaj, a klaviatúrát verve úgy éreztem magam, mintha én lennék a vak, süket és néma Tommy, a flipper-varázsló, aki nem vesz tudomást a külvilágról, nem beszél, nem lát és nem hall. Szörnyű állapot, bár vannak napok, amikor kipróbálnám.

Egy nő késve, sírva jön be egy koncertre. Leül mellénk és onnantól kezdve folyamatosan a telefonját nézi. Már-már rászólnánk, de aztán hirtelen feláll, és ugyanúgy sírva távozik. Vajon mi történhetett vele? Talán azt remélte, hogy a zene megnyugtatja? Akkor miért nem hagyta? Vagy csak nem akarta elvesztegetni a jegyét egy tragédia ellenére sem?

Lezajlottak az európai választások, és ha nem is dőltek le a kőfalak, kezd elválni a resztelt máj a szalontüdőről. Én pedig nem a migránsoktól félek, hanem az olyan fehér, kigyúrt, kopasz részegtől, aki végigüvöltötte telefonjából a 9-es buszt kora délután lakodalmas zenével, miközben elterpeszkedett két ülésen és a szemköztire feltette a mocskos cipőit.

Egy május végi hajnalon még sötét volt, amikor varjúkárogás töltötte be a teret hosszú percekig. Mintha harcoltak volna egymással. Vagy előrehozták a végítéletet?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr9914865260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) tudomány (12) Tudomány (1) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása