Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2017. december 23. 05:27 - Göbölyös N. László

Nikola Tesla, az elektromosság varázslója

teslathinker.jpg

Nikola Tesla az elektromosság megszállottja volt, aki életének 86 éve alatt több mint 300 találmányát szabadalmaztatta. Ezek a találmányok segítettek a váltóáram, az elektromos motorok, a rádió, a fluoreszkáló fények, a lézer, a távvezérlő tökéletesítésében. Voltak különös elképzelései is, pl. a „halálsugárról”, az „erőfalról” amely megállítja az ellenséges inváziót…

Nikola Tesla, akinek pályáját a Business Insider idézi fel, 1856. július 10-én született Smiljanban. Apja szerb pravoszláv pópa volt, anyja pedig autodidakta módon próbálkozott háztartási gépek feltalálásával.

Az egyetemen Teslát kezdetben a matematika és a fizika érdekelte, később az elektromosság mellett kötött ki. Hallgatója volt a németországi Karlstadban a Realschulénak, a grazi műszaki egyetemnek, végül a prágai egyetemnek. 1881-ben munkát kapott a budapesti telefontársaságnál, mint elektromérnök.

1883-ban már Franciaországban dolgozott. Strasbourgban megépítette egy váltóáramos motor prototípusát. Mivel ez Európában akkor ez senkit sem érdekelt, elment Amerikába, hogy együtt dolgozzon New York-ban Thomas Edisonnal.

Már gyerekkorában arról álmodott, hogy befogja a Niagara-vízesést, és 1895-ben megtervezte az első vízierőművet vízesésre, megerősítve a váltóáram jelentőségét. Később ezért szobrot állítottak neki Goat Islanden.

Tesla excentrikus volt. Lemondott a szilárd ennivalókról, mézet evett, meleg tejet ivott és kitalált egy zellerből és kelkáposztából készített levest.

Azt állította, hogy éjszakánként csak két órát alszik, bár beismerte, hogy időnként szundikál, hogy „feltöltse elemeit”.

1882-ben felfedezte a forgó mágneses mezőt, ami csaknem minden olyan készüléknek az alapja, amely váltóáramot használ. Ebben az időszakban Edison New Jersey-i laboratóriumában dolgozott, és a két feltaláló vetélkedett az elektromos energia legjobb formájának megtalálásáért. Edison az egyenáromat részesítette előnyben, Tesla viszont a váltóáramot. Végül Tesla győzött, mert a váltóáramnak nagyobb a hatékonysága.

Tesla együtt dolgozott George Westinghouse-szal is. Együttműködésük segített abban, hogy egész Amerikában elterjedjen az elektromosság. 1888-ban Tesla írt egy klasszikussá vált esszét, A New System of Alterneating Current Motors and Transformers-t, amelyben  ismertette motorjainak és az elektromos rendszereknek alapkoncepcióját. A dokumentum felkeltette Westinghouse érdeklődését és akkor kezdődött közös munkájuk. Tesla váltóáram-rendszerével működik ma is a villamos energia elosztása.

Ő találta fel a Tesla-tekercset, amelyeket ma is használnak a rádióban és a tv-ben. 1891-ben fejlesztett ki egy indukciós tekercset, amely magas frekvenciájú váltóáramot fejleszt. Ezt nevezték el Tesla-tekercsnek, ő kísérletnek használta villanyfény, Röngten-sugarak előteremtésére, valamint az energia drótnélküli továbbítására.

1896-ban Tesla szabadalmaztatta a rádió működésének alapelvét. A rádió feltalálását gyakran Guglielmo Marconinak tulajdonítják, aki 1901-ben hajtotta végre az első transzatlanti rádió-közvetítést. De Tesla dolgozta ki atokat az alapelemeket, amelyeket később Marconi felhasznált. Az ügy bíróság elé is került.

Az FBI-t is érdekelte Nikola Tesla amerikai tevékenysége. Dossziét nyitott a feltalálóról, a dokumentumok titkosítását 2011-ben oldották fel. Tesla halálakor, 1943-ban, egy villamosmérnök és katonai kutató, bizonyos John G. Trump, aki a jelenlegi amerikai elnök nagybátyja volt, jelentést írt a szövetségi nyomozó irodának, miután megvizsgálta Tesla találmányait. Trump így írt: „Tesla intuíciói és munkássága, legalábbis az utolsó 15 évben, spekulatívak, filozofikusak, és bizonyos értelemben reklámjellegűek voltak, nem jutottak el hatékony elvekig, vagy új, szilárd, felhasználható, megvalósítható eredményekig.”

Tesla soha nem nősült meg. Szeretett a parkban sétálni, galambokat etetni. Ez utóbbiak között volt egy, amelyhez különös vonzalom kötötte. „Szerettem ezt a galambot, ahogy egy férfi szeret egy nőt és ő viszontszeretett. Amíg tartott, ő volt életem egyik értelme” – állította.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr3213508529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2017.12.25. 17:24:25

"...1856. július 10-én született..."
"...1855-ben megtervezte az első vízierőművet vízesésre..."
ez a legszebb az összes helyesírási és szerkesztési hiba közül.
kellemes karácsonyt.

2017.12.25. 17:24:30

"Végül Tesla győzött, mert a váltóáramnak nagyobb a hatékonysága."

Hű bakker, ekkora faszságot hogy lehet leírni?

1) Akkoriban csak a váltakozó feszültséget tudták transzformálni.
2) Az egyenfeszütség élettani hatásai károsabbak.

De manapság éppen azért kezdték el erőműveknél az egyenfeszültséget használni, mert ugyanolyan vezetéken nagybb teljesítményt tudnak átvinni, mint váltakozó feszültséggel, ugyanis a szigetelés a csúcsfeszültségre van kalkulálva, de váltakozó feszültségnél az effektív érték számít a munkavégzés során. Valamint kapcsolóüzemű eszközökkel képesek vagyunk az egyenfeszültséget más feszültségértékre nagy hatékonysággal átalakítani.

Lajos Hosszú 2017.12.25. 17:24:33

Nagy távolságú energiaátvitelre az egyenáram alkalmasabb, mint a váltóáram, mert kisebb a vesztesége. Hátránya viszont a drágább feszültségátalakító.

apro_marosan_petergabor 2017.12.25. 17:24:35

Tesla komoly mérnök volt, nem kevés fantáziával, de szilárd ismeretekkel. Ellentétben Edisonnal, aki autodidakta volt. Üzleti érzéke sem volt túl erős, Edisonnal szemben - aki ezt ki is használta és Teslat meglopta... Tesla szegényen halt meg, pedig a föld villamosrendszere az ő találmánya lapján működik.
Legendákat is társítanak vele, megcsapolta a nullponti energiát, sötét energiát - no ezek már a mese világába tartoznak.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai