GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 97.

Már négy fényévre tőlünk is találtak egy bolygót, amelyet be lehetne népesíteni. Kezdjünk csomagolni. Remélem, jók ott az akusztikai viszonyok és vihetem a lemezeimet is. Nem bízom abban, hogy ugyancsak a költözést választó embertársaim képesek nulláról felépíteni új felebaráti viszonyaikat.

Harmincas hölgy hirdet meditációs kurzust az álmokról. Még érdekelne is, ha nem lenne honlapján a neve és a fotója mellett a szó: „tisztánlátó”. Nézem az arcát, amely inkább egy rátermett menedzser vonásairól árulkodnak, mint olyanról, aki kapott egy fajta spirituális ihletet. Egyáltalán, hogyan meri napjainkban bárki is magát tisztánlátónak nevezni? Hiszen a legbölcsebbeknek sem sikerül, hogy a mai tudós- és információáradatból, a valóságos és álpróféciákból kiszűrjék a tiszta gondolatokat, érzéseket és nem utolsósorban a tényeket. Vagy ez a szó sem más, mint egy tartalmát veszített médiacimke?

Szabadtéri fesztivált szervezünk Életemmel és legközelebbi barátainkkal, amikor megjelenik egy ismeretlen nő és felajánlja sok éves tapasztalatát, még honoráriumot sem kér a munkájáért. Hamarosan azonban rá kell jönnöm, hogy semmi mást nem akar, mint engem elcsábítani, és ebben nincsenek gátlásai: az egész plénum előtt többször is látványosan megcsókol, majd, amikor már a nézők is gyülekezni kezdenek, vetkőztetni kezd. Én pedig ország-világ előtt kijelentem, hogy csakis Életemmel tudok és akarok szeretkezni…

Mandulaszemű, Madonna-arcú, rózsaszirom-szájú, hosszú combú, tusrajz-lábú lány álmodozik a buszon. A szombati piacról jöttem, alaposan felpakolva, lusta voltam lemenni az aluljáróba, inkább megvártam a kék viszonylatot, amelyből egy ki is maradt. Megérte.

A piac befőbejárata előtti soron, egy használaton kívüli virágos stand az Örökrangadóhoz címzett kocsma törzsvendégeinek lett széke-asztala. Néhányat közülük még a Kerék utcából ismerek, de már nem ismernek meg szerencsére. Ha elmegyek mellettük, még a cigarettafüstjük is zavar. Pedig szabadtéren vannak. Már el sem tudom képzelni, hogy valamikor néha félnapokat is eltöltöttem közöttük, ráadásul zárt közegben. Most már a hamisan orrhangú dalnok is közéjük tartozik, ott issza meg reggeli kis rakétáját…

A minap egészen nyomasztó hangja volt környékünkön a délutáni harangszónak. Úgy hangzott, mintha marhakolompok kórusa hívott volna. Mehet istenadta, hívő népünk a vágóhídra?

Hetente drágul az élelmiszer, miközben a hivatalos statisztikák egyre jobbak. Persze a nagyurak nem járnak bevásárolni. Vajon azok, akik járnak, észreveszik-e a folyamatos áremelkedést, vagy inkább a statisztikáknak hisznek?

Szakácsokat keres a Magyar Honvédség. Büntetlen előétellel.

Kirobban a forradalom, mert a kormányzó pártot egyszerre mindenki otthagyja, a nép pedig az utcára vonul, mert az ingyenkonyhák étele ehetetlen és ezúttal ott is marad. Döntögetik a szobrokat a Parlament körül, miközben szakad az eső, de ez senkit sem riaszt el. Egy irodánál újságírók és közéleti emberek állnak sorba igazoló levélért, hogy ők sosem volt a kormányzó párt tagjai és mindent megtettek a rezsim bukásáért. Engem is beválasztanának az igazolásokat kiadó bizottságba, de nem vállalom, amikor végignézek a soron. Otthagyom az egészet, vívják csak meg nélkülem a forradalmat, aztán ha végeztek, szóljanak, majd eldöntöm, hogy örülök-e neki.

„Fejbe kéne rúgni háromszor, izomból” – bömböli a buszmegállóban egy szögletesre nyírt, energiaitalt kortyoló, sötét szemüveges fickó. Karján egy halálfejes kereszt, amelyből szögesdrót vezet ki a könyöke felé.

Megszólít hétfőn délben a Szentendrei úton egy fiatal nő, hogy adjak neki egy kis pénz élelemre. Könnyű topban van, sortban, baseball-sapkában, nyakában egy ezüst lánc, LOL betükkel. Nem tűnik nyomorgónak, iszákosnak sem, még akár kívánatos is lehetne. „1999 óta nem kapok gyest, pedig hat gyerekem van, három fiú, három lány.” Tudom, hogy átver, ránézek, legfeljebb, ha harminc lehet. Ezek szerint 13 éves korától lett volna jogosult. Hat gyerek után ilyen alakkal legfeljebb napi háromszori fitnesszel lehetne. De most játszunk, érdemelje már ki azt az ötszázast, amit adok neki. „És férje nincsen?” „Az kellene még csak. Volt vőlegényem, nem is egy, mindegyik ütött-vert”. Nem mondom neki, hogy akkor egész jól kijött belőle. Hosszan hálálkodik, aztán továbbmegy, próbálkozik egy nagydarab nőnél, de az inkább a telefonjába menekül. Jó napom volt, még az is belefért, hogy palira vegyenek. De még mindig rokonszenvesebb volt, mint az a lány sok-sok évvel ezelőtt a Lehel téren, aki elől egyszerűen nem lehetett kitérni, olyan erőszakos volt, és minden héten újabb menő cuccban lejmolta le az utasokat. Őt végül éppen ezzel sikerült leszerelni. De vajon mit mondok neki, ha esetleg megint elém kerül, valami más, vagy még rosszabb, ugyanezzel a mesével?

Vajat kell vennem, de már nincs időm bemenni a nagyáruházba, benézek egy kisboltba. A fiatal eladó hölgy kedvesen a hűtőszekrényre mutat, de ott csak sárga dobozos margarin van. Mondom neki, hogy mi az ábra. „Hát az a vaj, az a sárga dobozos!” – mondja lelkesen. Lenke néni, ki vagy a mennyekben…

Megdörzsölöm a szemem, ahogy a Pacsirtamező útra kinézek: egy kárminpiros, nyitott Cadillac Thunderbird fordul éppen meg a lámpánál. Rendszáma: OT 4885. Egyetlen ember ül benne, aki a kopasz, savanyú kormányszóvivőre emlékeztet. Lehet, hogy ő az és így álcázza magát?

Maradt egy kis tej itthon, és kipróbáltam milyen a tojásrántotta tejjel, ahogyan gyerekkoromban kaptam. Közel 50 éve nem ettem így. Furcsa, de semmi különbséget nem vettem észre, csupán azt, hogy nem tudtam lepényszerűen kiemelni, mint általában szoktam. Pedig elég érzékeny vagyok a különböző ízekre. Vagy már nem annyira?

Egy legendás zenekar utolsó, megismételhetetlen koncertjére készül, amelyet sajátos show-műsorral fűszereznek. A helyszín egy régi menza. Mielőtt a koncert elkezdődik, filigrán lányok vonulnak be, és minden nézőnek zölddinnye-szeleteket, valamint színes szórólapokat és politikai kiáltványokat osztogatnak. Csak amikor elvesszük tőlük az ajándékot, akkor láthatjuk meg, hogy valamennyiüknek meztelen a melle. A zenekar azonban az utolsó pillanatban mégis lefújja a koncertet, mert a legutóbbi fellépés óta ketten meghaltak és a többiek nem akarnak nélkülük játszani. A közönség azonban mindenképpen jól akarja érezni magát, és bulizni kezd a zenekar dalaira. Óriási a tumultus, el sem lehet választani egymástól a zenélőket és a táncolókat, az alaphangot az örökifjú Tamburás adja meg. Megjelenik a tömegben Nagyfiam, aki először a pocakomat zsűrizi, aztán közli, hogy fontos bejelenteni valójuk van Párjával, de az utolsó pillanatban elsodorja őket tőlem a tömeg.

Egy könyvmegállóba viszem felesleges könyveinket, de nem állom meg, hogy ne böngészgessek ott egy sort. És felfedezek olyan könyveket, amelyeket gyerekkoromban, kamaszként olvastam és nagyon szerettem, már a borítójukról megismerem őket. Legszívesebben hazavinnék néhányat, hogy újra megkapjam azt az élményt, de akkor ugyanott lennénk és csak gyűlnek a restanciák. Pedig az is tanulságos lenne, hogy mit váltanak ki belőlünk azok a könyvek, amelyek egykor fontos állomásai voltak épülésünknek.

Megjelent a legújabb agymosó kékfüzet, óvatlan pillanatban becsúsztatva postaládáinkba. Látom, hogy az alattuk lévő szemetes dobozban más sincsen, csak ezek a hazugság-brosúrák. Többségüket összetépték. Vajon megint kimerül-e az „állampolgári ellenállás” e gesztusban, vagy eljutunk-e végre egy eget rengető és palotákat romba döntő káromkodásig? Ahogy a költő mondja: „Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni…” De nemcsak azért, hogy „melegednének az emberek….”

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr6411669740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása