GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 43.

Egy budai szemklinikán látom viszont első apósomat. Nemcsak ugyanolyan fehér „római” haja, krumpli orra és tagbaszakadt termete van, hanem még botját is ugyanúgy szorongatja, mint ő utolsó éveiben. A várakozó pácienseket friss pogácsával és szilvalekváros hókiflivel kínálják (kedvenceim egyike, Nagymamám hájas tésztának nevezte), miközben folyamatosan szóló, félhangos andalító zenével ringatják álomba őket.

Valaki egy őszülő parkban egy szál gitárral a The Boxert énekli, egy maga, duó-hangon. Vajon melyik fele Simon és melyik Garfunkel?

Kedvenc néger lottósunk boltja átalakult nemzeti dohánybolttá. De vajon melyik nemzetéé?

A másik lemez, amiért érdemes élni, 41 év után is, a Jethro Tull Thick As A Brick-je. Természetesen ez is eredeti bakelit, finn kiadás, 16. születésnapomra kaptam.  Eredetiek tehát a pattogásai is. Már meg sem lep, hogy több száz, vagy talán ezer hallgatás után is fedezek fel benne újdonságot. Az első oldal utolsó tételének instrumentális részében még soha nem figyeltem fel Barrie Barlow-nak egy érdekes guruló dobhangjára. Vizsgadolgozatok javításához tettem fel, hogy jobb kedvem legyen ehhez a nyűgös melóhoz, és egy idő után azt vettem észre, hogy a szöveget énekelem, és egy-egy diákom pontszámait többször újra kell számolnom, hogy ne tévesszem el.

Szinte akaratlanul is sorrendben kezdtem újrahallgatni Top 12-met. A Zep IV és a Thick  első két helye biztos, miként Jimi Electric Ladylandjének bronzát sem fenyegeti semmi. A további kilenc is nagyjából egyértelmű, csupán a befutót kell még tisztázni.

Egy karácsonyi estén az amúgy kiváló muzsikusok csupa szomorú zenét játszottak. Még ráadásként is Vivaldi Telének középső tételét adták elő, amiről egykor úgy gondoltam, hogy temetési zeném lesz. Aztán egy még rosszabb pillanatomban azt mondtam, hogy Hobo Viharban születtem-je legyen. Azóta már temetést sem akarok. Legfeljebb kőrisfának elültetett hamvait felett szólaljon meg Stravinsky Tűzmadara. Annál szebb feltámadás úgy sincsen, ha van egyáltalán.

Italra kérek! – egyensúlyozik egy romember kezében egy kartonlappal egy forgalmas kereszteződésben munkanappá minősített szombat reggel a gépkocsik között. Legalább az őszinteségét kellene díjazni…

A Városban járok, és egy olyan utcát keresek, ami egyetlen térképen sem létezik, de én tudom, hogy van, és jártam is ott nagyon sokszor: ott lakott Kékasszony sok-sok évvel ezelőtt. Szerencsére találkozom egy emberrel, aki ugyan őrá sem emlékszik, de ismeri az ügyvédet, közös barátunkat, aki a ház eladását intézte. A helyén egy több emeletes, kívülről közönséges panelháznak látszó luxushotel áll, amelynek portáján robbanó-lobbanó Exem és édesanyja igazítja el a vendégeket. Tudom, hogy Kékasszony is itt van valahol, fel akarom hívni, de mielőtt a telefonomhoz nyúlnék, Exem egy nagy üvegkorsót önt nekem tele jégbe hűtött whiskey-vel, amiért akkor sem voltam oda, amikor még piáltam. Most azonban egy húzásra megiszom az egészet. Álmodtam mindezt azután, hogy nem találtam meg Budapest belvárosában egy helyet, mert én egy utcára nyíló teázót kerestem, ehelyett az egyik ház egyik emeletén berendezett alternatív spirituális központ volt, amelynek még a neve is rangrejtett volt a kaputelefonlistán.

Egy barakk előtt hosszú sorok állnak. Csupa nálam jóval fiatalabb férfi és nő. Hosszú, fekete, elegáns kabátom rajtam. Egy hangosbeszélő felszólítja az embereket, hogy mindenki vesse le a nagykabátját és akassza be az ajtó után az első nyitott szekrénybe. Mindenki így tesz, én is. Akkor látom, hogy a barakk ajtaja becsukódik mögöttünk és mindenki vetkőzni kezd meztelenre. Kétségbeesetten próbálom őket figyelmeztetni, hogy önként rohannak a halálba, hiába. Találomra megragadom egy már meztelen lány és lány kezét és kirohanok velük, fejjel keresztül törve az ajtót, és biztatom őket, hogy fussanak, amerre látnak, lehetőleg ne együtt – úgyis találkoznak, ha találkozniuk kell. Én is menekülök, egy éppen érkező buszra szállok fel. Elmegyek 3-4 megállót, amikor úgy döntök, hogy visszamegyek. Gyalog. A barakkok körül nagy a csend. Benyitok, és nem találok mást, csak levetett ruhákat, de egyetlen nagykabát sincsen közöttük. Az enyém is eltűnt, az emberekkel együtt.

Anyám megdicséri könyveimet, cikkeimet, csupán azt kifogásolja, hogy saját legmélyebb gondolataimat nem írom le, pedig ő arra lenne a legkíváncsibb. Néhányszor már megpróbáltam, de abból a legtöbbször szomorúság lett. Ezért inkább eltemetem, vagy csak erősen bebalzsamozott állapotban hagyom őket a föld felett.

Apámmal egy bevásárló központban járunk, hirtelen eszünkbe jut, hogy túljöttünk azon a bolton, ahová be akartunk menni. Gyorsan megfordulunk, közben kabátom belső zsebéből kiesik a pénztárcám, és az összes fémpénz kiszóródik belőle. Amint szedegetjük őket össze, e fémpénzek egyre nagyobbak és egyre fényesebbek lesznek…

Egyszerre kellene vizsgáznom és vizsgáztatnom. A második vizsgázó csoport ideje üti az én vizsgámat, amelyen Szüleim is részt vesznek, a vizsgaelnök pedig Daniéle, a csodálatos francia tanárnő, első szerelmem. Apám most sem mulasztja el megjegyezni, hogy milyen gyönyörű, Daniéle viszont azt szeretné, ha én külön vizsgáznék, csak vele, négyszemközt. Közben eszembe jut, hogy meg kellene nézni a vizsgázókat, akik rám várnak. Csak egy diák vár, egy régi kollégám a hírügynökségből, a többiek már elmentek. Nincs mit tenni, írnom kell egy jelentést, hogy miért nem voltam ott a vizsgán, ilyen még sosem fordult elő velem. Nem is tudom, hogy mit kell írni, és azt sem, hogy kinek….

A római Szent Péter tér vízzel teli, mintha egy hatalmas medence lenne. Egyedül én úszom benne. A víz szintje hirtelen szélsebesen emelkedni kezd, mint egy szökőárnál, én azonban könnyedén úszom az árral, hiába figyelmeztetnek többször is hangosbeszélővel. A víz már eléri lassan a Bazilika kupoláját, és én még mindig könnyedén úszom. Aztán a víz ugyanolyan gyorsan apadni kezd, sőt, a végén már csak fél méternyi marad, és még a papucsomat is megtalálom az árkádsor alatt…

Forgatok egy tv-sorozatban, amely körül óriási a káosz. Minden szereplő ugyanis más és más forgatókönyv-példányt kapott, amelyekben még a szereplők sem azonosak. A sorozat szignálja egy éles füttyjel, amelyet nekem kell megadni minden jelenet előtt. Az első alkalommal még csak-csak megy, de aztán már csak néma levegő jön ki a számon…

Házunk hátsó kapujában két csomag, régi ruhák, könyvek, újságok. Néhány AMO szappan. Meghalt egy idős ember a házban – mondja Életem. Nem is tudom, mikor láttam utoljára AMO-t. Negyven évvel ezelőtt a kollégiumban pillanatnyi sztár lehettem a lányok között vele. Persze volt, akinek csak emiatt kellettem. Akinek valóban kellettem, annak nem volt szüksége e kozmetikai „kincsre”…

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr498112588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) Kultúrtörténet (1) kultúrtörténet (48) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarország (96) Magyarorszag (2) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római Birodalom (3) Római birodalom (1) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása