GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Szűrtreáll 17.

Egy régi magyar slágert próbálunk rekonstruálni. Mivel túl hamisnak érzem a szövegét, átírom, valaki a dallamát találja túl gyengének, és átírja. Most már csak elő kellene adni, de amikor megszólaltatjuk, rájövünk, hogy az átirat is ugyanaz lett.

Egy kapualjban valaki hosszú, fekete kolbászokat tölt. „Lóbőrkolbász” – állítja. Egy éhező vegetárius benyit a kapualj melletti boltba, letör egy ilyen kolbászból egy darabot, és miközben körbejárja az üzletet, amelyet úgy rendeztek be, mint egy 60-as évekbeli iskolai osztálytermet, el is majszolja. Közben azzal hitegeti magát, hogy mivel csak bőr, nem vétett a vegetarizmus ellen. Fizetni is elfelejt, mi több, eszébe sem jut.

Egy utcai alagsorban lévő kocsmában egyetlen ember támasztja a pultot és egy bűnrossz versben szavalja-énekli el összes keservét, magányát, amiért kap még egy utolsó utáni pohár italt, hátha kómába esik és abbahagyja. De csak folytatja kegyetlen önsajnálatát.

Vizilabda-mérkőzés zajlik, csapatunk a döntőbe jutásért küzd. A medencét azonban egy 5x3 méteres szobára szűkítették, ebben kell megvívnia egymással a 2x7 fős csapatoknak. A döntő gólt az ellenfél viszi be, mégis mi jutunk tovább.

Egy lemezboltba térnék be, de éppen zárni készülnek. Egy étterembe térnék be, de már bontják a berendezést. Megállít az utcán egy pénzügyi tanácsadó és azt akarja nekem bemesélni, hogy a legjobban azok az üzletek mennek, amelyeket csődbe ment üzletek feletti emeleten nyitnak meg.

Egy tér a római „centro storicóban”, félúton a Magyar Akadémia és a Campo de’ Fiori között. Kicsiny templom, amelyben soha nem voltam és valószínűleg most sem leszek, mert éppen restaurálják. Előtte nagy útjelző oszlop, amelyen az elmúlt két évszázad nagy európai csatáinak színhelyeit jelölik ki Austerlitz-től az Ardennekig. A közelében egy másik útjelző oszlop, amelynek tábláira különböző nyelveken írták fel: BÉKE. De sem helyszín, sem dátum nincsen rajtuk.

Megbíznak, hogy tankönyveket vásároljak. Összeszámolom őket, és 4000 forint körüli összeg jön ki. A pénztárnál mégis 5000 forintot fizettetnek velem. Szó nélkül fizetek. A pénztáros ezután blokkot nyomtat, amelyen már 6000 forint van, és azt állítja, hogy még nem fizettem. Mutatom neki az üres pénztárcámat, de nem hisz nekem, és rendőrrel fenyeget.

Úgy érzem, menthetetlenül öregszem. Nem érdekelnek már az új zenék, nem tudom elviselni sem az új, egyenlégkörű, egyenszagú mozikat, sem pedig a mozitechnika legújabb vívmányait. Csak az nyújt némi vigaszt, hogy, ugyanúgy, ahogy harminc évvel ezelőtt, ma sem veszem észre, hogy mi a divat, a természetes szépség azonban egy pillanat alatt képes befészkelni magát a lelkembe.

Egy iskolába hívnak, ahol minden tanár menekült, de hogy honnan, mi elől, az nem derül ki. Az első napi órarendben egy magyar óra szerepel, egy algebra és egy geometria között. Azt sem tudom, hogy tanárnak vagy diáknak hívnak-e. Valaki bíztat, hogy az, akit magyar tanárnak jelöltek ki, még magyarul sem tud rendesen, nincsen tanmenete, álljak a helyére, én biztosan tudnék bármit rögtönözni. Csengő szól, és nem tudom, hogy becsengettek-e vagy ez csak a végleges kicsengetés.

Szindbád rátalál örök fiatalságát megőrző, nimfomán-gyanús hajdani barátnőjére, és addig szeretkezne vele, amíg a lány elveszti eszméletét. A lány azonban rövid idő alatt kiszívja erejét és Szindbádnak csak a szégyen marad. E kínos helyzetből végül Kékasszony menti meg, aki elárulja neki, hogy aznap ebédszünetben férjhez ment, de ettől még nyugodtan elmehetnek jó messzire kettesben. Odakint fagy, Kékasszony mégis nyitott fedelű kocsival száguld 150 km/órával és egekig ér a kacagása, hogy Szindbádot majd megveszi az isten hidege.

Amikor feltettem egy keresztény arab 1967-ben írt jeruzsálemi szimfóniáját, először a lemezjátszóm nem akarta lejátszani, szinte fájóan lelassult a fordulatszáma. Másodjára már hajlandó volt, de néha még mindig akadtak hamis hangok. Utána egy zsidó liturgikus lemeznél már nem voltak gondok. Néhány nappal később viszont a The Wall első oldalánál hallgatott el az egyik hangszóró. A szomorú, hogy ezt csak a harmadik számnál vettem észre. Ennyire romlana a hallásom?

Egy vasutas zenekarban kapok munkát. Egy hegyi állomáson, ahol keskeny nyomtávú vonatok közlekednek, egy régi gőzőst várunk. Amikor a vonat bepöfög, karácsonyi dalokat kezdünk játszani dixieland ritmusban. A tamburmajor pedig nem más, mint Apám, aki mindig szeretett volna bárzongorista lenni.

Két hang beszél a mellkasomból, a gégémből, egy magasabb és egy mélyebb hang. Képtelen vagyok őket elhallgattatni, még saját gondolataimat, elalvás előtti meditációmat és fantáziáimat sem hallom meg tőlük. Álmatlanságra ítélnek. Túlságosan régóta van már jó dolgom?

Egy ismeretlen, talán francia faluba ketten érkeznek egyszerre. Egy fiatalember és egy fiatal lány. A fiatalember író, a lány tanárnő. Mindketten a helyi péknél kapnak szállást, akik nagy szeretettel fogadják őket. A két fiatal hamar egymásba szeret, szenvedélyük pedig felkavarja az álmos falut. Tulajdonképpen senkinek semmi baja velük, de rossz szemmel nézik, hogy éppen itt élik meg szerelmüket. Először csak őket próbálják kiközösíteni, mivel azonban sokan megszerették őket, ez nem sikerül. Ezért a péket és  feleségét veszik célba, akiknek ez már a megélhetését fenyegeti. Mivel mindkettejükkel jól bánt a mester és asszonya, a szerelmesek inkább búcsút vesznek tőlük, hogy ne okozzanak bajt nekik – és egymástól is, mert félnek, hogy másutt is ugyanilyen fogadtatásban lesz részük. Évek telnek el, amikor a fiatalember, már befutott író, ismét felkeresi a falut és a pékcsaládot. Most is nagy örömmel fogadják, csak éppen a lányról nem tudnak semmit. A fiatalember, hátizsákjában friss meleg kenyerekkel, csalódottan útnak indulna, amikor a falu szélén, az út mentén….nem tudom, mi lett a végkifejlet, mert akkor csörgött az óra.

Rettenetes földrengés pusztít a környező hegyekben. A hegyek helyén völgyek, szakadékok, kráterek keletkeznek, villák és emeletes házak omlanak össze egymás után, de többségük úgy, hogy egész emeletek, folyosók maradnak egyben, kitekeredve, vagy meggörbülve. Ugyanerre a sorsra jut a hírügynökség üvegpalotája, amely már jó ideje csaknem üresen állt, de a katasztrófa pillanatában is csak néhányan tartózkodtak benne, a világhírű P.F. zenekar több tagja és stábja. Az eltűntek utáni keresés hiábavalónak tűnik. Ekkor valakinek az az ötlete támad, hogy a legnagyobb kráter peremén kezdjék el játszani a P.F. néhány híres darabját, ugyanúgy ahogy 40 évvel ezelőtt ők maguk tették Pompei romjai között. Én vállalom magamra R.W. orgonista szerepét. Ahogyan túljutunk a Shine On You Crazy Diamond bevezetőjén és a nagy dobpergés után berobban a zene, a kráterből, a romok közül lassan éledezni kezdenek a földrengés élve eltemetett áldozatai.

A soros világvégét éppen Frank Zappa 72. születésnapjára időzítették. FZ minden bizonnyal halálra röhögte volna a több milliárd rémüldözőn és sok millió kufárján, akiknek a We’re In It Only For Money című lemezét ajánlotta volna, nadrágjának villámzára mellé.

Lino Ventura leszegett fejjel és Ratzinger bíboros rangrejtve keresztezik egymást a háziorvosi rendelőben. Csodavárásra nem fogadnak el előzetes bejelentkezést. A Három Királyok influenza elleni védőoltásokkal szurkálják a síró Kisdedet, hogy 33 év múlva könnyebb legyen neki elviselni a kereszt kínjait.

Vetkőzzön le derékig. Támaszkodjon neki teljes mellszélességgel az állványnak. Vigyázzon, hideg lesz! – mondja a kislányos alkatú asszisztensnő a tüdőgondozóban. Majd a jobb felvétel érdekében hozzányomja derekamat a röntgenlaphoz két jéghideg kezével.

Megindult a köz gyermekcsatornája. A beharangozó reklám zenei aláfestése a Knockin’ On Heaven’s Door akkordmenete. Szoktatják az ifjúságot a vérhez?

Találkoztam egy Férfival és egy Nővel, akik gyakran visszagondoltak egy 11 évvel korábbi döntésükre, és olyankor visszapörgették az időt a döntés pillanatáig. A Nő e lehetetlen visszajátszások során sem merte bevallani magának, hogy, mint életében oly sokszor, amikor csakis rajta múltak a dolgok, rosszul döntött. A Férfi, amikor a Nő eszébe jutott, néha arra gondolt, hogy ama döntést már korábban meg kellett volna hoznia, de végül mindig oda lyukadt ki, hogy akkor és úgy kellett döntenie, nem előbb, nem később.

Néha az ember már egy kedves ismerőssel sem mer megállni az utcán, mert ha némi nyugalmat sikerült volna magára erőltetni, a találkozás során úgyis előjön a politika, és maradék jókedvünk el is párolog rögvest. Ilyenkor sürgősen ki kell találni valami ürügyet, amivel félbeszakíthatjuk a beszélgetést és a kikerülhetetlen negatív hullámokat.

Életemmel egy hihetetlenül tiszta tengeröbölben evezünk egy csónakban, körülöttünk színes, barátságos sziklák. Velünk lebegnek ismeretlen emberek, akikről még ellenfényben is látjuk, hogy jó arcuk van. Amint gyönyörködünk a tájban, észre sem vesszük, hogy a csónak lassan elsüllyed, mi pedig a világ legtermészetesebb módján úszni kezdünk, de nem a partok felé, hanem kifelé a nyílt tengerre.  Jó arcú útitársaink pedig mind követnek minket úszva, két oldalról közrefogva. Nem félünk többé semmi ismeretlentől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr798111808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása