GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Vasbordájú poszt-punkok: New Model Army: Ghost of Cain (1986)

nma.jpg

Punks not dead - „A punkok nem haltak meg” - olvashattuk a 80-as évek közepén a falakon. Pedig akkorra már „odaát” elcsitult a „háromakkordos” bandák nagy hulláma, és a túlélőket inkább csak „poszt”- képzővel emlegették. Akadtak azonban olyanok, amelyek képesek voltak az egykori elementáris zenébe új életet lehelni. Ilyen csapat volt az azóta is létező New Model Army, amely 1986-ban alkotta meg pályafutásának egyik csúcsát.

 Az együttes, amely 1980-ban alakult Yorkshire-ban 1984-ben robbant be a brit rock-életbe, 341 évvel azután, hogy Oliver Cromwell megalakította a maga „új modellű hadseregét”, amely döntő szerepet játszott az angol polgárháborúban, majd a Stuart-dinasztia megbuktatásában. A „vasbordájú” poszt-punkok, élükön a zenekart  töretlen lendülettel vivő Justin Sullivan gitáros-énekessel, bár nem döntötték meg a Margaret Thatcher vezette konzervatív kabinetet, azok közé tartoztak, akik rendíthetetlenül ostorozták a tory-kat, és a munkásosztály hiteles szószólói voltak, folytatva ezzel az olyan bandák munkásságát, mint a The Clash, de „egy vérből valók” az ugyancsak kezdettől fogva politikus U2-val, a The Alarmmal, vagy Billy Braggal is. Szellemi-művészi fejlődésükben nélkülözhetetlen szerepet játszott egy, a punkból kinőtt fiatal lány, Joolz Denby, ma már elismert író-költő-grafikus, Sullivan negyedszázada hűséges élettársa, aki nem csupán a frontember múzsája volt, hanem alkotótársa, a zenekar menedzsere, és lemezborítóik tervezője. Joolz önálló lemezeit pedig   természetesen a NMA kíséri Justin vigyázó producerkedése mellett.

 Jellemző volt a New Model Army első két lemezének címe: Vengeance (Bosszú), rajta a The Spirit of The Falklands című dallal és No Rest For The Wicked (Nincs nyugalom a bűnösnek). Ezt a szellemet viszi tovább a The Ghost of Cain, amely nem éppen bibliai értelemben keresi a bűn mibenlétét. Erről már a borító is árulkodik, a fekete-piros bőrdzseki, amelynek hátán egy sötét, feltehetően alvadt véres tenyér látszik, és minden ujj végéből villámok törnek elő. (A lemez annak idején hamar bekerült az „alig legális” hazai lemezboltokba és e sorok írója mindössze 350 forintért vette meg a bakelit-albumot úgy, hogy az eladó még a Vengeance korongját is mellé csempészte...)

         Mint egy mély, lassú vészharang, úgy szólal meg a nyitó riff az indító dalban, a The Huntban, amely hosszú éveken át lett a zenekar koncertjeinek egyik dühös harci ménje. A darab pillanatok alatt begyorsul és igazi „törő-zúzó” punk-dal lesz belőle. Sullivan társszerzője alapító társa, a féktelen energiájú dobos, Robert Heaton volt, aki az együttes számos sikeres dalában közreműködött egészen 1998-ig, amikor betegsége miatt kényszerült távozásra. (Heaton 2004-ben agydaganatban halt meg). „Várhatunk egész életünkben, míg lesújt egy villám/várhatunk egész életünkben, hogy igazságot tesznek/hacsak mi nem teszünk...” - énekli Justin, fővadász és főhajtó egy személyben, a „szemet szemért” el alapján, amelyben nincsenek sem enyhítő körülmények, sem pedig második esély a bűnösnek. Mindenesetre nem szeretnék a dalban szereplő „házról házra járók” kezébe kerülni. A reménytelenség dala a Lights Go Out, amelynek főhőse király akar lenni, csak éppen milliók állnak már sorba. Itt már az alig 18 éves basszusgitáros, Jason „Moose” Harris is megmutatja oroszlánkörmeit, - a dalnak van egy enyhe „joy divisionos” beütése éppen Jason miatt – míg Heaton olyan falrengető pörgetéseket produkál, hogy azt a néhai Keith Moon is megirigyelte volna. De azért, hogy megmutassák, hogy nem csak a „durrbele” műfajban vannak otthon, a 51st State-ben egy kis akusztikus gitár-intrót is bedob a trió – ez a rövid „szösszenet” volt az első kislemez az albumról. Az All of This pattogós-sejtelmes gitárja által megágyazott politikai pamflet ma is aktuális: egy olyan világban, ahol „a halál afrodiziákum”, mindent a „nép nevében tesznek. A dalok tömörek, itt-ott egészen durván érnek véget, de mindent elmondanak, amit akarnak. A Poison Street klasszikus punk-nóta lenne, ha nem pörgetnék még tovább egy erőszakos szájharmonika-szólóval.

         A túloldalon ismét egy mindent szétverő darab következik, a Western Dream, amelytől nincsenek elájulva: „Vagy gettóban élünk és tudjuk, mi a jussunk/vagy az emberi fajon lábbal taposunk/talán eljön a nap, mikor más utat járhatunk/Káin szelleme nélkül bármit akarhatunk” - szól a figyelmeztetés egy olyan dal végén, amelyben a televíziók akkor még csak a Nyugati Féltekén elhatalmasodott rémuralmát zenésíti meg. A Lovesongs  finoman sírdogál akusztikus gitár és tompa, ám intenzív dob felett: átok arra a világra, amely mindig csak akkor játszik szerelmes dalokat, amikor távol vagyunk. Szinte sajnáljuk, hogy hamar vége szakad a dalnak. A Heroes egy ideáljait vesztett nemzedék felkiáltása, amelynek életérzése a következő dalban, a Ballad-ban teljesedik ki: „Mi vagyunk azok, akik mindent tudtak, és még semmit sem tettek/akik mindent learattak, de semmit sem vetettek” - szól Justin egy halk akkordmenet és egy magányos utcára való szájharmonika mellett, de többet mond, mint sok üvöltés és dörömbölés. A NMA azonban nem sokáig hagy minket elmélkedni, hanem ismét előveszi harcosan dübörgő hangját a Master Race-ben – elvégre nem lehet eleget dühöngeni abban a közegben, amely ugyan megtanított minket késsel-villával enni, öltönyt és nyakkendőt ölteni, miközben rakéták és fegyverraktárak árnyékában, átírt történelemben, fiktív múltban élünk és az üvöltő farkast szolgáljuk. Aztán egyszer csak mintha elvágták volna – vége, a tátott szájakat kéretik tone üzemmódba helyezni.

         A The Ghost Of Cain 30 év után is bitangul jól szól. Még szép: producere nem volt más, mint Glyn Johns, a brit stúdiók egyik legkiválóbb mestere, aki a Rolling Stones legjobb lemezeit készítette a Between The Buttonstól az It's Only A Rock And Rollig, de igénybe vették szolgálatait sokan mások is a Beatles-től a Led Zeppelinig, az Eagles-től a The Clashig.

         A New Model Army, némi felújítással ma is működik, és nyomják a rock-ot. Bár Margaret Thatcher és Ronald Reagan már eltávozott az élők sorából, Sullivan és bandája még mindig lövöldöz.  Mi a titkuk? Sullivan így beszélt erről egy interjúban: „Kezdettől fogva nagyon cinikusan viszonyultunk a sikerhez, és valószínűleg ennek köszönhető, hogy elkövettük az összes hibát, amit egy zenekar elkövethet. Én azonban büszke vagyok ezekre a hibákra, mert soha nem adtunk a kívülállók véleményére,  mindig csak a saját csillagunkat követtük.”

         A céltáblára emlékeztető emblémájú New Model Army jelentős tábort mondhat magáénak Magyarországon is. A banda többször is fellépett nálunk, köztük a Sziget-fesztivál 1995-ös, máig verhetetlen programjában.

 

          

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr918797972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása