Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2019. április 25. 05:30 - Göbölyös N. László

Marc Chagall: Csak az enyém (Seul est mien)

271819.jpg

Csak az enyém

az ország mely lelkemben él

nem kell hozzá útlevél

hazamegyek

látja bánatom

s magányom

és illatos kővel takar be

 

kertek virágoznak bennem

virágaimat elképzeltem

enyémek az utcák

de házak nincsenek

már gyermekként leromboltam őket

lakói az égben csavarognak

szállást keresve

lelkemben laknak

 

Ezért mosolygok

amikor a nap alig ragyog

 

vagy sírok

mint egy éjszakai

szórványos eső

 

Volt idő mikor két fejem volt

volt idő mikor ezt a két arcot

szerelmes harmat borította

és feloldódtak mint egy rózsa illata

 

Most pedig úgy érzem

még ha hátrálok is

hogy haladok

egy magas kapu felé

mely mögött falak állnak

ahol elhalt mennydörgések

és törött villámok alszanak

 

csak az enyém

az ország mely lelkemben él

 

Szólj hozzá!
2019. április 16. 06:10 - Göbölyös N. László

Leonard Cohen: Mária, kegyelemmel teljes (Mary, full of Grace)

new-clare-by-anita2-e1482325574570.jpg

a zuhany alól kiléptél

oly tisztán és frissen

illatoztál mint egy virág

zöldellő mezőben

lángban a világ, Mária,

üres, sötét, kegyetlen

 

imádom a nevetésed

elillan tőle a világ

nevetésedért élek

nem kell már nékem imádság

de a világ most visszatér

hogy többé ne álljon tovább

 

maradj mellettem, Mária,

egyetlen perc sem felesleges,

vízünk sem olyan, mint egykoron,

minden kortya keserédes,

maradj mellettem, Mária,

Mária, kegyelemmel teljes

 

tudom, itt kell hagynod engem,

 hangosan ütött az óra,

tudom, itt az idő, hogy menj,

letelt és minden hiába,

fegyverré vált az én szívem,

feszül fejem, íjnak húrja

 

maradj mellettem, Mária,

egyetlen perc sem felesleges,

az állat vérében úszik,

a virág kegyvesztetté lesz,

maradj mellettem, Mária,

Mária, kegyelemmel teljes.

 

 

 

Szólj hozzá!
2019. április 14. 07:13 - Göbölyös N. László

Az Auschwitz-per mintabírája fanatikus náci volt

640x360.jpg

A hír egy kutatótól származik, aki csodálta a híres bírót, Hans Hofmeyert, és életrajzban akarta megörökíteni emlékét, de olyan szörnyű titokra bukkant, amely örökre befeketíti – írja a La Repubblica.

 Amikor felolvasta az ítéletet a hosszú hónapokig tartó tárgyalás után. Hans Hofmeyer (a képen középen) láthatóan megrendült volt. „Lesznek köztünk olyanok, akik nem tudnak többé egy gyerek vidám és boldog szemébe nézni anélkül, hogy ne jussanak eszébe azoknak a gyerekeknek a kérdő, bizakodó és aggodalommal teli tekintete, akik Auschwitz-ban végezték” – mondta. A bíró, aki az első németországi pert vezette au auschwitz-i hóhérok ügyében az 1960-as években Frankfurtban, 1992-ben halt meg és úgy került be a történelemkönyvekbe, mint a szerénység, a szigor és a kiegyensúlyozottság példaképe.

A húsz hónapig tartó kihallgatások alatt Hofmeyer egyszer sem nyilatkozott a sajtónak, távol tartotta magát a kamerától, a tárgyalóteremben száraz, megfontolt volt. A Die Zeit a per végén „a tárgyilagosság fanatikusának” nevezte, a Die Welt a „józan ész modelljének.”

A per során 20 náci gyilkost 360 túlélő vádolta, de a nem kevésbé legendás ügyész, Fritz Bauer (akinek információi nyomán a Moszad Adolf Eichmann nyomára bukkant Argentínában) vádbeszéde után csak hatan kaptak életfogytiglani börtönbüntetést, 11-en 14 évet, míg végül hármat felmentettek bizonyítékok hiányában.

A per hivatott volt a világ felé demonstrálni, hogy a Német Szövetségi Köztársaságnak szándékában áll feltárni a holokausztbeli felelősségét. Bár a büntetéseket sokan enyhének tartották, Hofmeyer neve mindmáig tiszta maradt, míg egy fiatal történész, Matias Ristic nem kezdett el kutatni az ASSIA archívumában.

A kutató kiderítette, hogy Hofmeyer a hitlerizmus idején nők ezreit kényszerítette sterilizációra, továbbá mintegy 4000 beteg és fogyatékos embert, epilepsziásokat, vakokat, süketeket ítélt halálra. A sterilizáció komplikációiban 5000-en haltak meg. A nehezen kezelhető, és pszichés zavarokkal küzdő gyerekeknek sem kegyelmezett.

Az, hogy a bíró a Harmadik Birodalom idején is tevékenykedett, korábban is ismert volt. Érdekes, hogy az Auschwitz-perre jelölt bírák közül voltak, akiket azért utasítottak el, mert családtagjaikat a nácik üldözték, és attól tartottak, hogy nem tudnak elfogulatlanul ítélkezni. Hofmeyert viszont azért választották ki, mert dolgozott ugyan a nácizmus alatt, de semmi nyomát nem találták a most felfedezett szörnyűségeknek. A túlélők egyik ügyvédje, Henry Ormond a perben egyenesen „példásnak” nevezte munkáját.

 

8 komment
2019. április 11. 09:33 - Göbölyös N. László

Tudat alatt

1.

Pereg egy film egy 19. századi messzevágyó magyar nemesről, akit kora érdekházasságba kényszerített, miközben a szomszédos birtokon ott él egy gyönyörű, vágyait fékezni nem tudó asszony, akiről mindenki tudja, hogy bárkit megkaphat szeretőnek a lovászfiúktól a hercegekig, akit csak akar hősünknek azonban nem szerető, hanem igaz szerelem kell, így hát addig őrlődik a kötelező házasság és a buja szenvedély között, mígnem hajóra száll és felfedez egy déltengeri szigetet, idehaza pedig nem a szépasszony, hanem az elhagyott felesége lesz a társaság szégyene. A filmet úgy látjuk, mintha mi magunk is benne lennénk a jelenetekben, sőt, még az is elképzelhető, hogy a nézők és a szereplők azonosak, és saját vágyaikat élhetik ki a filmben, mert belülről látják a figurákat.  Amikor vége lesz az előadásnak, a producerek végigvezetnek minket az egyik, már kiürült díszleten, egy mór stílusban épült fürdőn, és megnézhetünk egy női fürdőt, ahol a legkülönbözőbb korú nők lányok és asszonyok várnak szerelmük beteljesedésére. Mindegyikük kitárulkozik a látogatók előtt, és nem féltékenykednek egymásra, ha valaki megtalálja a párját. Valamennyi nőt jól ismerem, és mintha a nők is ismernék egymást. És engem az a nő választ ki, aki már évek óta halott….

2.

Egy ősi városban találkozunk egy rejtélyes asszonnyal, ahol már mindketten jártunk, de együtt még sohasem. Nem könnyen találunk szállást, mert ő ragaszkodik ahhoz, hogy ablakunkból az egész városra rálássunk. Végül találunk egy fából készült motelt, amelynek padlásterébe csigalépcsőn kell felmenni, odafent viszont minden csodálatosan világos és körpanorámás. Most már csak az ágyunkat kell összerakni, hogy halálunk előtt még egymás mellett alhassunk, de ez nem könnyű feladat, mert több tucatnyi darabból áll és az sem mindegy, hogy a színek hogyan illeszkednek. Az összerakás közben azonban egyre erősödik bennünk a vágy….Közben a távolból halljuk, hogy próbál a legrégibb magyar zenekar és egy mesés tengeröbölben építik fel a színpadjukra, amire szinte rálátunk…

 

3.

Unokánk iskolába megy, és millió papírt hozzá kitölteni, már az őrület határán vagyunk.  Még egy olyan követelmény is van, hogy a gyerek az iskola első napjára egy dallal érkezzen. Azonnal beugrik a Harmincéves vagyok-ból a Hány cédula egy élet, de egyszerűen nem jutnak eszembe a kezdő sorai. Felhívom a Költőnőt, talán csak emlékszik saját versére, de az első sorokat ő sem tudja már ennyi év után. Megpróbálom kikeresni a telefonomban netről, de a címre csupa pornóképet kínálnak, alig tudom őket elrejteni. Végül aztán mégis felrémlik:

„Sok vastag toll sok sorsot ír, sok könyvbe sok nevet,
kövér pecsétet ütnek rá különböző kezek,
még azt se mondod, hé, itt vagyok, vagy azt, hogy mi újság,
még meg se éltél egy napot, s már kapsz egy cédulát.”

A család persze leszavazza az ötletemet, én viszont ragaszkodom hozzá. Gondoljatok bele, mondom, Unokánk a maga elementáris derűjével, huncut mosolyával előadja ezt, egy perc alatt romba dönti ezt az egész rohadt bürokráciát…

4.

Házunkat idegenek lepik el, azt állítják, hogy ők családtagjaink, de egyetlen arc, egyetlen hang sem ismerős. Azt azonban egyértelműen értésünkre adják, hogy itt maradnak Karácsonyig. Erre végképp nem vagyunk felkészülve, még karácsonyfánk sincs, amit én az egész ünnepben a legszebbnek tartok, ajándékokról nem is beszélve. Rájövök, hogy valami istenhátamögötti helyen vagyunk, ahonnan senki nem tudja, mikor indul busz vagy vonat. Elhatározom, hogy nekivágok stoppal, mint ifjúkoromban, talán még most is felvesznek. Sikerül is bejutnom a nagyvárosba, mindjárt egy hatalmas piacra, amelyben mintha az óbudai és egy hozzá hasonló, de háromszor akkora fedett római piac egyesülne. Sejtelmem beigazolódik, amikor meglátok egy gyönyörű halaspultot, ahol legnagyobb meglepetésemre Életem segédkezik a halárusnak, és ékes római tájszólásban társalognak…

5.

Üzenetet kapok, hogy én leszek a következő, aki égi kinyilatkoztatást kap, amely több hullámban, hömpölygő viharral érkezik. Földi halandó számára érthető szavak nem lesznek benne, de én tudni fogom a jelentését, és éppen ezért nekem kell azt emberi nyelvre lefordítani, egyúttal egy ételt készíteni belőle. Az első parancs nem is érdekel, hiszen ha mások nem értik, úgyis csak puszta fecsegés lenne, hömpölygését azonban egy óriási fűszeres leveles tésztának látom, amellyel sok-sok éhező ember jóllakhat.

 

Szólj hozzá!
2019. április 09. 05:26 - Göbölyös N. László

Bob Dylan: Cím nélkül (Untitled)

dylan---john-shearer_wide-bfb46d4dacac0e52eacd363bd5ef40a5aa013d89.jpg

Miután sportkocsimmal

egy csillárnak ütköztem

egy telefonfülkéhez futottam

s felhívtam a feleségem

nem volt otthon

bepánikoltam legjobb barátomat hívtam

de foglaltat jelzett

majd elmentem egy buliba

de ülőhelyet nem találtam

valaki belém törölte a lábát

így az egészet otthagytam

rosszul voltam kirepedt a szám

karok tapadtak a nyakam köré

gyomrom felfúvódott

kutyák nyalták az arcomat

emberek bámultak

„mi bajod” – kérdezték

két sikeres barátom arra járt

elnémultam

ők tudták nagy a baj

valami pirulát adtak

hazamentem és

búcsúlevelet írtam

ekkor láttam hogy

emberek özönlenek

az utcára

nekem tényleg

semmi bajom

Marlon Brandóval

(2008)

 

 

Szólj hozzá!
2019. április 06. 07:31 - Göbölyös N. László

Élhelyzetek

1433534005-jim-morrison-on-stage-banner.jpeg

1.

Az idegenszívű végre bejutott radikális nemzeti érzelmű kopaszok gyűlésére, és csendesen meghúzta magát, hogy jelenléte ne tűnjön fel senkinek. Igaz, fekete sapkáját elfelejtette levenni. Mégis csak akkor vették észre őt, amikor a gyűlés végén a kopaszok elkezdték énekelni indulójukat, és az idegenszívű ezen annyira meghatódott, hogy zokogni kezdett.

2.

Vetélkedőt hívtak össze, ahol szamurájokkal, nindzsákkal és utcai harcosokkal kellett megvívni. A vesztesekkel a versenykiírás szerint a győztesek azt tehettek, amit akarnak. Miután minden párban a harcosok győztek, az amatőr indulók egymást taposva keresték a menekülő utakat. Amikor azonban megtudták, hogy a nagylelkű győztesek csokoládét és drága teákat osztogattak, már ezért tiporták le egymást.

3.

A márki reinkarnációja megidézte az összes nő szellemét, akik  romlásba vitték őt a brutális óvónőktől az utolsó lelketlen kurváig, hogy egyszer végre igazán, és ne élvezetből nyerjék el méltó büntetésüket. Érkezésükre ő is meztelenre vetkőzött, és már későn vette észre, hogy a nők valamennyien botokkal, kövekkel érkeztek, és esélyt sem hagytak neki, hogy megvédhesse rongy életét.

4.

A Gyíkkirály meghívta otthonába egy lemezbemutatóra ideiglenes hasonmását. Őrültebbnek látszott, mint valaha, a lemezen, a szenzációs zenéhez csak érthetetlen motyogásokat adott hozzá. A LP-borítóra és tasakhoz mellékelt nagy plakátra azonban olyan mélységű sorokat tett, amelyek teljesen átértelmezték költészetét. Az ideiglenes hasonmás már azon gondolkodott, hogy megtagad mindent, amit addig a Gyíkkirályról nagy sikerrel leírt, és újrakezdi a munkát, immár józanul és hideg fejjel.

 

5.

A még ereje teljében lévő, de már elmúlását érző Nőbolond egy reggel felhívta hajdani barátnőjét, aki öreg napjaira pszichológus lett, hogy meglátogatná őt terápiás célból. Persze mindketten tudták, hogy ez csak egy ürügy a találkozásra.  Már éppen indult volna, amikor rájött, hogy elfelejtette a hölgy címét. Mobilja éppen nem működött, házuk alagsorában nagy nehezen talált egy vezetékest, amelynek a zsinórját alig tudta kibogozni, és miközben beszélt, millióan nyüzsögtek körülötte. Éppen csak megtudta a címet, amikor ugyanezen a telefonon hívta őt egy másik régi barátnője, akit több mint 30 éve nem látott, hogy rögtön találkozzanak, mert lehet, hogy holnap már nem lesz rá módjuk. A Nőbolond azonnal igent mondott, el is indult a találkára, miközben azon törte a fejét, hogy a másik nőnek mit hazudjon, hogy ne bántsa őt meg egy életre, és ne is akarjon azonnal hozzárohanni…

Szólj hozzá!
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai