GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Naplóféle 19/7 – Elmeél 93.

1_o9ybsy7p1w0qqubflgzfra.jpeg

Álomban a Tabánban voltam, valamikor az 1970-es évek közepén. A fákon is lógtak, mint mindig, fellépett a Mini, a V73, és a főszám a Locomotiv GT volt. Az átszerelési szünetekben pedig Kádár elvtárs május 1-i beszédét sugározták, amelyből megtudhattuk, hogy a proletár internacionalizmus örök és megbonthatatlan.

A szürreál kiállításon az Andalúziai kutyából a zongorás-döglött szamaras-papos jelenetet végtelenítették, az átvágott szemmel nem sokkolták a nézőket. Élő műtárggyá vált viszont a Dalí szimbolikus piros cipőjét előre hajolva bámuló hölgy feszes kockás nadrágos feneke. Ha a Mester látta volna, biztosan megfesti.

Mia, az angyali tisztaságú vándorkomédiás lány feltámadt, és recepciós lett a közeli szálloda wellnessében.

Jönnek megint a választások és ismét beindultak a közvélemény-kutatások, amelyek megmondják a tutit, helyre, tétre, befutóra. Engem pedig továbbra sem hagy nyugodni az az egyszerű tény, hogy a magyar szabad közvélemény-kutatás 31 éve alatt vajon miért nem sikerült soha egyetlen egynek sem megtalálni engem, de még szűkebb környezetemben élőket sem?

Álmomban vodkát ittam vizespohárból, és amikor felébredtem, ugyanolyan rohadtul fájt a fejem, mint amikor a valóságban is vizespohárból ittam a vodkát.

Valóságos csoda, hogy a közállapotok miatti apátiát még nem nyilvánították mentális betegségnek és nem fejlesztettek ki ellene valami antidepresszánst. Bár egyszer nekem írtak fel „kedély-javítót”, amitől olyan lettem, mint egy alvajáró.

A minap olvastam, hogy az, aki autoritárius eszméket vall, kevésbé hajlik arra, hogy tegyen környezetünk megóvásáért. A kultúra szó hallatán pedig kibiztosítja szolgálati fegyverét. Ez utóbbit nem mostanában olvastam, csak eszembe jutott.

Örkény egyperceseit idézte fel Mácsai Pál az Óbudai Társaskör színpadán. Negyven évvel halála után a magyar groteszk mesterének sorai még elevenebbe vágnak, és jóval kevésbé tudunk rajtuk nevetni. A közvélemény-kutatás kérdéseit mintha a nemzeti konzultációkból vette volna, a parlamentben meleg fürdőt vevő képviselőt a 2/3 megszavazza, a Vár mindenkié (aki számít), és a magyar nevet az egész világon diccsel fogják kiejteni – csak a következő száz évet kell kibírni. És közben Lukács Miklós cimbalmán megszólalt a bartóki értelmű Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország, zárásként pedig egy akkordsor, amelyből az jött ki „A börtön ablakába…”.

42 év után ismét nagy áramszünet volt New York-ban. Vajon most is lesz-e 9 hónap múlva demográfiai robbanás, vagy a sötétben inkább az okostelefonjukat nyomogatták?

A magyar köztévé a francia nemzeti ünnep alkalmából a Huhogók című történelmi filmet vetítette, amely Balzac regénye nyomán készült. A Huhogók a francia forradalom idején a királypárti fegyveres lázadók voltak, akiket a katolikus egyház is támogatott a köztársaság ellen. Bár semmi bajom Philippe Noiret-val, inkább láttam volna alkalomhoz illőnek a Fekete tulipánt, különösen annak a végét, amikor kitör a forradalom. És a műsorszerkesztők nem tudhatták, hogy a hagyományos július 14-i díszszemle idején a tömeg kifütyülte Macron elnököt a Champs-Élysées-n.

A Holdfogyatkozás előtti estén konyhaablakunkból mindketten másfél Holdat láttunk, az egyik félig kilógott a másik alól. Pedig nem ittunk és nem szívtunk semmit.

ÖKU és CR7 sok mindenben hasonlítanak. Mindkettőt csak imádni vagy utálni lehet, mindketten szerepelnek, ha kell, ha nem, és mindkettő el van szállva saját nagyságától. De CR7 legalább megdolgozott érte.

Láttunk egy régi kabarét, ahol egy régi asztaltársaság a mennyországban folytatja a kártyapartit, amely megszakadt, mert az egyiküket a másik pancsersége miatt megütötte a guta. ALS-ben meghalt Barátommal is volt egy sakkpartink, amely 17 évvel ezelőtt félbemaradt. Az állásról szóló utolsó feljegyzését megőriztem. Ha átkerülök odaátra, megkeresem őt és befejezzük a játszmát…

Húsz év után váltam meg hűséges hi-fi tornyomtól, és váltottam újra, kisebbre, szelídebbre. Előző nap még búcsút vettem tőle, működő részein lejátszottam egy-egy CD-t, illetve kazettát. Aztán átvittem a szomszédban működő használt hi-fi-boltoshoz, aki elmesélte, hogy nem olyan régen egy filmes pont egy ilyen régi cuccot keresett, egy néhány évtizeddel ezelőtt játszódó alkotásához kellett diszlet. Persze mi is szólhatott volna először az új cuccon, mint Led Zeppelin, Emerson, Colosseum és Cream. Attól, hogy újra le tudom játszani legrégibb lemezeimet, mindjárt elmúlt a depresszióm és fiatalabbnak is éreztem magam. Életemmel pedig újra még szebbé tehetjük napjainkat sok-sok szép zene hallgatásával.

És ugyanezen a napon sikerült egy on-line csereberén szerezni egy új kamerát, a régi helyett, ami 13 év, több ezer kilométer és közel 40 órányi film után lehelte ki lelkét. Újra lehet utazni, újra lehet folytatni a dokumentumfilmet Unokánkról. Általában nem vagyok tárgyfüggő, de e kettő nélkül nem szeretnék a következő évtizedekben sem létezni…

És másnap már együtt hallgattuk Életemmel az első igazi nagylemezt, amit 13 éves koromban kaptam, a Beatles Oldies But Goldies című válogatását. Úgy szól, mint újkorában, és még jobban kijöttek azok a hangok, minden újrakeverés nélkül, amelyek megkérdőjelezhetetlenné teszik ma is a Pudlik zsenialitását. Eszembe jutott, amikor néhány túl magabiztos zenész azt mondta: Beatlest bárki tud játszani….és az is, hogy amikor amatőrként megpróbáltuk néhány dalukat, vért izzadtunk egy-egy akkordváltás vagy vokálharmónia miatt…

Elment egy bölcs, Európai Asszony, aki élete utolsó pillanatáig hirdette a szabad gondolkodás alapvető emberi jogát, vállalva azt is, hogy néha olyasmit mondjon, ami a nála szűkebb látókörűek szerint „nem fért bele”. Kétszer lehettem „Ágival” - ahogy szüleim emlegették -  egy pódiumon még 11 évvel ezelőtt a 68-as események 40. évfordulóján, és erre életem végéig büszke leszek. Úgy hírlik, úszni indult, és belefulladt a Balatonba. Lehet, hogy elege lett abból a mocsokból, amely ellen egész életében küzdött egy jobb sorsa érdemes országban.

Ötből öt – írta a nemzet sportlapja a magyar csapatok kupaszerepléséről. Holott csak négy magyar csapat indult, de elegánsan hozzácsapták a Dunaszerdahely AC-t is. Valamivel biztosan kárpótolni kellett, hogy a nemzet klubjának kezdőcsapatában kilenc migráns játszott…

Szüleimhez egy forró napon a nyitott ablakon át berepült egy galamb, a konyhában tört-zúzott, de aztán egy sarokba beszorult, és Édesapám meg tudta fogni. Nemrég olvastam, hogy Amerikában már egyre többször tapasztalják, hogy madarak támadnak meg embereket – mint Hitchcock filmjében. 56 évvel ezelőtt azt a filmet a harmadik világháború, vagy másféle végítélet allegóriájának tartották…

Bár egy on-line hallásteszten megbuktam, azért a dolog mégsem reménytelen. Új lemezjátszómon úgy éreztem, hogy mintha egy kicsit gyorsabb lenne a 33-as, mint azt megszoktam. Stopperral megmértem egy olyan dalt, amelynek megvolt a pontos (?) időtartama, és kiderült, hogy percenként 2,5 másodperccel gyorsabban forog, mint a régi….

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr7714984432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) világpoézis (73) Világpoézis (57) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása