Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2019. április 14. 07:13 - Göbölyös N. László

Az Auschwitz-per mintabírája fanatikus náci volt

640x360.jpg

A hír egy kutatótól származik, aki csodálta a híres bírót, Hans Hofmeyert, és életrajzban akarta megörökíteni emlékét, de olyan szörnyű titokra bukkant, amely örökre befeketíti – írja a La Repubblica.

 Amikor felolvasta az ítéletet a hosszú hónapokig tartó tárgyalás után. Hans Hofmeyer (a képen középen) láthatóan megrendült volt. „Lesznek köztünk olyanok, akik nem tudnak többé egy gyerek vidám és boldog szemébe nézni anélkül, hogy ne jussanak eszébe azoknak a gyerekeknek a kérdő, bizakodó és aggodalommal teli tekintete, akik Auschwitz-ban végezték” – mondta. A bíró, aki az első németországi pert vezette au auschwitz-i hóhérok ügyében az 1960-as években Frankfurtban, 1992-ben halt meg és úgy került be a történelemkönyvekbe, mint a szerénység, a szigor és a kiegyensúlyozottság példaképe.

A húsz hónapig tartó kihallgatások alatt Hofmeyer egyszer sem nyilatkozott a sajtónak, távol tartotta magát a kamerától, a tárgyalóteremben száraz, megfontolt volt. A Die Zeit a per végén „a tárgyilagosság fanatikusának” nevezte, a Die Welt a „józan ész modelljének.”

A per során 20 náci gyilkost 360 túlélő vádolta, de a nem kevésbé legendás ügyész, Fritz Bauer (akinek információi nyomán a Moszad Adolf Eichmann nyomára bukkant Argentínában) vádbeszéde után csak hatan kaptak életfogytiglani börtönbüntetést, 11-en 14 évet, míg végül hármat felmentettek bizonyítékok hiányában.

A per hivatott volt a világ felé demonstrálni, hogy a Német Szövetségi Köztársaságnak szándékában áll feltárni a holokausztbeli felelősségét. Bár a büntetéseket sokan enyhének tartották, Hofmeyer neve mindmáig tiszta maradt, míg egy fiatal történész, Matias Ristic nem kezdett el kutatni az ASSIA archívumában.

A kutató kiderítette, hogy Hofmeyer a hitlerizmus idején nők ezreit kényszerítette sterilizációra, továbbá mintegy 4000 beteg és fogyatékos embert, epilepsziásokat, vakokat, süketeket ítélt halálra. A sterilizáció komplikációiban 5000-en haltak meg. A nehezen kezelhető, és pszichés zavarokkal küzdő gyerekeknek sem kegyelmezett.

Az, hogy a bíró a Harmadik Birodalom idején is tevékenykedett, korábban is ismert volt. Érdekes, hogy az Auschwitz-perre jelölt bírák közül voltak, akiket azért utasítottak el, mert családtagjaikat a nácik üldözték, és attól tartottak, hogy nem tudnak elfogulatlanul ítélkezni. Hofmeyert viszont azért választották ki, mert dolgozott ugyan a nácizmus alatt, de semmi nyomát nem találták a most felfedezett szörnyűségeknek. A túlélők egyik ügyvédje, Henry Ormond a perben egyenesen „példásnak” nevezte munkáját.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr6914758439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.04.15. 06:11:21

Számomra egy újabb adalék arra nézve, hogy a Szövetségesek hogyan próbálták meg tisztára mosni a németeket szörnyű gaztetteik után, míg a magyarokra már akkor is sok hazug módon beállított, ténynek nyilvánított állítást ráfogtak. És a hamisítástól, trükközéstől sem riadtak vissza.

hszt 2019.04.15. 16:38:40

@Európai téridő: Gondolja az NSZK-ban a bírákat a Szövetségesek nevezték ki, vagy legalább lefizették őket? És ráadásul a magyarokat meg direkt besározták? Nem egy összeesküvés elmélet ez?

Kuglóf. Az 2019.04.15. 16:38:43

Valószínűleg akkor is és a per idején is HŰSÉGESEN az ÉRVÉNYES TÖRVÉNYEKET követve dolgozott.
Az ilyen ember mindenki számára tökéletes. A kérdés nyilvánvalóan az, MIRE használják fel őket a hatalmon lévők.
Ez az ember a náciknak éppúgy TÖKÉLETES volt, mint a nácikat megsemmisíteni igyekvő zsidóknak. Ergó UTÓBBIAK megadták neki a felmentést.
Pont.

Majd az Isten elszámol vele, az már fix.

BéLóg 2019.04.15. 16:38:47

Egy hibátlan "csinovnyik" bármely rendszernek kapóra jön. Szerintem egyszerűen és "HALÁLPONTOSAN" hajtotta végre a mindenkori törvényeket. Mondhatni a lelkiismeretétől (ami bizonyára nem volt neki) függetlenül.

a szürkebarát ötven árnyalata 2019.04.15. 16:39:04

@Európai téridő: Milyen adalék. A legtöbbjüket elítélték, nem? Ja, hogy nem a szovjet elvtársak?

mennyémá 2019.04.15. 16:39:21

@Európai téridő: egyszer annyira szeretném megismerni azt a gondolkodást, amivel kitudjátok hozni, hogy mi szegény magyarok mindig csak szenvedünk mások miatt. Sohasem a saját felsőbbrendűség érzetünk, idióta vezetőink miatt. Mindig más az oka. mert mi vagyunk a tökéletesség zsinórmértéke

DarthVader 2019.04.15. 16:39:24

Erre már Tuskó Hopkins is rájött évekkel korábban: hogy ne hiányozz a névsorból, neked kell olvasnod a névsort.

victor2 2019.06.15. 12:00:46

"Az, hogy a bíró a Harmadik Birodalom idején is tevékenykedett, korábban is ismert volt. "

Azt már a maga idejében lehetett tudni, hogy Hofmeyerrel valami nincs rendben. Nem véletlenül írta ezt a Magyar Nemzet 1963 november 30-i száma:

„Hofmeyer hadbíró volt a nácizmus idején! Igaz, e minőségében nem a polgári lakosság fölött ítélkezett; ő nem a civileket küldte koncentrációs táborba, ő a náci 'igazságszolgáltatás' ama ágában tevékenykedett, amely több mint tízezer katonát, altisztet és tisztet ítélt halálra, a Wehrmachtnak olyan katonáit, akik nem voltak hajlandók a hitleri birodalom« érdekében mészárszékre menni, vagy pedig bírálták a náci hadvezetést.”

Legfeljebb az újdonság - már akinek - , hogy valójában ártatlan civileket is legyilkoltatott. Ezt persze bizonyára pontosan tudta úgy az NSZK, mint az NDK ezzel a kérdéssel foglalkozó szolgálata. Egyikük ezért, a másikuk azért nem csinált ebből ügyet a maga idejében, legfeljebb némi csepegtetést engedett meg a keletnémet államvédelem - nyilván az újságíró is onnan vette, ha áttételesen is, információit.
Az már más kérdés, de elgondolkodtató, hogy Hofmeyer ügyében a valóság jóval sötétebb a „kommunista propagandához” képest.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai