Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

2019. február 11. 06:29 - Göbölyös N. László

Életfoltok, ha összeérnek

Szabó Elvira: Patchwork

patchwork-cover-720w.jpg

Szeretek a világra nyitott emberekkel találkozni. Szabó Elvirával első alkalommal mint pszichológiai könyvek szaklektorával beszélgettem, később megtudtam róla, hogy nagyon szeret utazni, és kipróbálta már a digitális nomád létet is. Aztán kiderült az is, hogy szenvedélyesen szereti a nyelveket. Már eddig is népszerű blogger volt, novellái is megjelentek. Most újabb oldaláról mutatkozott be: ő a szerzője a Patchwork című „fiktív blogregénynek”, amely – egyelőre – csupán e-book formájában jelent meg.

Bár Elvira elárulta, hogy e modern fejlődésregénynek hősnője, Felhő, nem azonos vele, de az emberek, a világ iránti kíváncsisága tagadhatatlanul benne van. Hiszen tudjuk, hogy a fikciók 90%-ának van valami valóságos alapja. Egy huszonéves lány felnőtté válásának története bontakozik ki előttünk a sodródástól egészen addig, amig eljut az önálló döntéshozatalokig, és az ezzel járó felelősségvállalásig, vállalva azt is, hogy környezetében nem mindenki fogadja megértéssel az ő útjait. Ide különböző munkahelyek, albérletek, utazások, barátságok, szerelmek, és nem utolsósorban bulizások vezetnek, és az egyes stádiumokat egymástól jól elválasztó fejezeteket, akarom mondani blogbejegyzéseket állandó kommentelők illusztrálják,  véleményezik Felhő lépéseit, néha támogatólag, máskor kritikával, van úgy, hogy szinte narrátorként  – ezzel mintegy megelőlegezi az olvasói véleményeket.

szabo-elvira-patchwork-e-konyv.jpg

Számomra különösen élvezetesek a Barcelonában játszódó részek, mert bár én sosem dolgoztam ott, de minden utazásom Katalónia fővárosába és környékére igazi szellemi feltöltődést jelentett, és most fel is idézhettem ezeket. De legalább ennyire jók a „hétkeres” történetek, a romkocsmák idejének fénykora (a 2010-es évek elején vagyunk), és azok az emberi történetek, amelyekkel Felhő egy-egy házban, albérletben megismerkedik. Ezeknek a sorsoknak az elbeszélése felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi csodálatos ember  él közöttünk és hányszor elmegyünk mellettük, mert óvjuk saját bezárt szféránkat, vagy egyszerűen nem látunk túl saját magunkon. Pedig minden egyes ember megtaníthat bennünket valamire, vagy valami elkerülésére.

Felhő felnőtté érése úgy áll össze regénnyé ezekből a mozaikokból, mint egy valódi patchwork takaró, ahol a varrás el is tűnik az összhatásban.

Az e-booknak számtalan előnye van – például nem kell újabb fákat kivágni a papírhoz – de azért még a 21. századi emberhez is hozzátartozik a kézzel fogható, lapozható, táskába, nagyobb zsebbe tehető nyomtatott olvasnivaló. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy a Patchworknek imegszületik-e  ez a  változata.

https://elviraszabo.com/hu/patchwork

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr9514614708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai