GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Dolores, vörös áfonyával, Hollywoodtól Szarajevóig – The Cranberries: To The Faithful Departed (1996)

cranberries.jpg

Bekövetkezik a „várva várt” női hatalomátvétel a rock-ban? Legalábbis minden jel erre mutatott az 1990-es évek közepén. Nem csupán azért, mert a kor meghatározó egyéniségévé nőtte ki magát Suzanne Vega, Sinéad O’Connor, Tracy Chapman, Tori Amos, Alanis Morrisette, PJ. Harvey, hanem azért is, mert egyre több sikeres bandának lett lány a frontembere – és több mint énekese. A Sugarcubes-ból nőtt ki Björk, Lulu Gargiulo gitárosa is volt egyben  a seattle-i  Fastbacks-nek, Nina Perssonon állt vagy bukott a svéd Cardigans,  míg Dolores Mary Eileen O’Riordan  egy személyben lett szólistája, billentyűse, ritmusgitárosa, dalszerzője és szövegírója az ír Cranberries-nek.

 

Pedig Dolores nem volt „alapító anya”. Azután nyert meghallgatást és felvételt a Hogan-fivérek, Noel és Mike által összehozott együttesben, hogy kiszállt a zenekar extremitásokra hajlamos eredeti énekese, Niall Quinn. Tőle származik a banda neve is, amely első változatában The Cranberry Saw Us (A vörös áfonya látott minket) volt. Az akkor mindössze húszéves leány mellesleg Niall barátnője volt akkortájt, de nem volt túl szégyenlős belépésekor, mert mindjárt felajánlotta a Linger című dalát, amely 1992-ben a Cranberries második kislemezeként óriási sikert aratott Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egyaránt és megalapozta első albumuk, az Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? világsikerét. Bár a banda férfitagjai némileg nehezteltek az énekesnőre, hogy férjhez ment a banda menedzseréhez, Don Burtonhöz, akinek később három gyermeket szült, és ezzel tovább erősítette pozícióját a csapatban, a két Hogan és Fergal Lawler dobos kénytelenek voltak elismerni a „győztesnek mindig igaza van” örökbecsű elvét, miután a második album, a No Need To Argue1 (1994) 16 millió példányban kelt el! És bár a feszültségek nem múltak – folyamatosan terjedtek a pletykák arról, hogy Dolores szólópályára lép -  zeneileg az 1996-ban kiadott To The Faithful Departeddel értek a csúcsra, még akkor is, ha ebből a lemezből „alig” 6,2 millió fogyott el, a punk, a darkos gitárzene, az ír népzene és a romantikus-melodikus stílus elismeréseként.

Már a No Need To Argue-ban jelét mutatta a Cranberries szociális-politikai érzékenységének: a Zombie az észak-ír protestáns-katolikus viszony elleni tiltakozás dala volt.  Az új albumon, amelyet O’Riordan elhunyt nagyszülei emlékének ajánlott,  jó néhány számban reflektálnak a kor nyomasztó jelenségeire, eseményeire. A Salvation a kemény drog áldozataivá vált, „heroin-szemű” fiatalokat szólítja meg: „Injekciózd be  szabadsággal lelkedet, az ingyen van” – énekli Dolores. A War Child nem csupán azokról a gyermekekről szól, akik „a politikai gőg áldozatai” lettek, hanem felidéz egy találkozást egy New York-i hajléktalannak, aki egykor Vietnamban harcolt. „Háborús időkben valamennyien vesztesek vagyunk” – közhely, de nagyon igaz. A gyorshír-szerűen rövid I Just Shot John Lennonhoz nem kell kommentár, mint ahogyan a Bosniához sem, hacsak azon nem lehet elgondolkodni, hogy Lennon halála még 16 évvel a gyilkosság után is jobban visszhangzott a világ közvéleményében, mint például az alig egy évvel korábbi srebrenicai vérengzés, a maga 8000 áldozatával. A Free To Decide az öngyilkos merénylőkre utal félreérthetetlenül. De figyelemre méltó az I’m Still Remembering, amely a magánélet melegéből tekint ki azokra a „jó emberekre”, akik mindig elsőnek mennek el, és saját csavarral közös nevezőre hozzá Kurt Cobaint és John F.Kennedyt (Egy kis adalék a „halj meg és nagy leszel” gondolathoz…), és a The Rebels, amely a punkos, bakancsos, fekete körmös korszakra emlékezik, de elismeri: „Ma sem fogadnak be jobban, mint akkor..”

A grunge-os gitárzúzás nyitja a lemezt: Dolores szégyentelen nyögései, enyhén Sinéad-es ugatásai alátámasztják a Hollywood szövegét: az ő szerelmük forgatókönyvét nem az álomvárosban írták. Ez lett az album egyik nagy slágere. A Salvation viszont haladó punk-hagyományokat ápol. Ezzel szemben a When You’re Gone-t még egy 60-as évekbeli „kindermacher” házibulin is el tudnánk képzelni, bújni kell rá, de nagyon. „Fogd a kezem, elmerülök, úgy érzem” – énekli ismét némileg kopasz kolléganője hangszálainak nyomdokain haladva O’Riordan, miközben néhány gitárfutamban az ősmester, Hank Marvin (Az ifjabbak kedvéért: Shadows) hangzása köszön vissza.  A Free to Decide, majd később az I’m Still Remembering az R.E.M.-re hajaz, de jól tudjuk: ők is a Nagy Évtized lángoszlopát követik.

A Warchild ír népzene, vonósokkal és angolkürtökkel, a Forever Yellow Skies viszont négy perc tömény agresszivitás, Dolores jelzi: olyan nő, akivel nem árt vigyázni..Ehhez képest a The Rebels nosztalgikus líra. A John Lennon-dalt egy kis közjáték vezeti be, mintegy megelőlegezve: a béke emberei védtelenek az erőszakkal szemben. Az Electric Blue ismét visszalép három évtizedet: gregorián bevezetőjével, kórusával, pszichedelizáló hangjaival elférne egy beat-misében. A Will You Remember, amelyben úgy szólal meg kintorna, mint Párizsban egy szürke napon (még egy közhely), még nászutas hangulatban arról elmélkedik, hogy mi marad végül a szerelemből…A Joe mandolinos dal a nagyapáért, nem is jöhetne más utána, mint a nagyanya dal, a Cordell – mindkettő keringő ritmusban. Végül a Bosnia baljós nagyzenekari háttere, előtt kivégző-osztag dob felett jajong a dal, de a végén gyermeki csengettyűhangok adnak reményt.

A Cranberries-nek a To The Faithful Departed volt az utolsó igazi nagy kasszasikere. Pedig az 1998-as  Bury The Hatchet, amelynek borítóját a Hypgnosis-stúdió készítette, vagy a 2001-es Wake Up and Smell the Coffee is tartotta a színvonalat, még ha egyre inkább lehetett érezni, hogy végleg elveszett a bandán belül a talán sosem volt harmónia. De élőben még mindig nagyon remekül hatott a Cranberries, láthattuk 2003 őszén Budapesten is őket. A következő évben azonban már nyíltan is bevallották a tagok, hogy mindenki megy, amerre lát. Dolores, hogy igazolja lelki „bipolaritását”, előbb elénekelte az Ave Mariát Mel Gibson A Passió című, nagy viharokat kiváltó filmjének főcímzenéjeként, (két évvel korábban a To The Faithful újabb kiadásának egyik bónusz-felvétele ugyancsak egy Ave Maria volt, amelyet O’Riordan Luciano Pavarottival együtt énekelt és ezzel a Billboard-listán 4. lett), majd osztozott Angelo Badalamentivel (Twin Peaks, Mulholland Drive) a „rosztovi rémről” szóló, Malcolm McDowell, „a mozi leggonoszabb embere” főszereplésével készült film, az Evilenko zenéjében.

A 2010-es évek újraegyesülése két albumot hozott, de a zenekar már nem tudta azt a szerepet betölteni a rock-világban, mint 20 évvel ezelőtt. Utolsó felvételük, a 2017-es Something Else, korábbi dalaik feldolgozásait tartalmazta a limerick-i Irish Chamber Orchestrával. Dolores 2018. január 15-én bekövetkezett váratlan halála végleg lezárta a Cranberries történetét.

https://www.youtube.com/watch?v=F8SHjxYgEFE

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr2713677912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) élet (2) Élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) Holokauszt (6) holokauszt (12) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) leonard Cohen (2) Leonard Cohen (34) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) Purim (1) purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása