GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Újságíró inkognitóban
Hírháttereim 9.

led-zeppelin-iv-gatefold.jpg

Bizonyos újságírói műfajoknál, akárcsak a hírszerzőknél, a munka fontos eleme az álcázás. Vannak olyan riportok, tényfeltárások, amikor az ügy, vagy az újságíró jól felfogott érdekében nem ajánlatos felfedni szakmai kilétünket. De előfordul olyan is, hogy nem is újságíróként csöppenünk bele egy szituációba, aztán úgy hozza sors, hogy nem bírunk  a vénánkkal, de azért nem áruljuk el a közegünkbe, hogy kik vagyunk. Aztán vagy rájönnek az érintettek, vagy nem.

Nem riportvágy, hanem személyes érdeklődés, sőt, egyfajta megoldás-keresés vitt el engem például még a 90-es évek második felében az Anonim Alkoholisták egyik összejövetelére. Talán másfél-két órát tölthettem ott, bár ilyenkor az időérzékem nem mindig működik. Ahogy telt az idő, egyre jobban elborzadtam. No nem is annyira azoktól a sorsoktól, amelyek kibontakoztak egy-egy résztvevő elbeszéléséből, hanem az önostorozásoktól, különösen, miután kiderült egyik-másik emberről, hogy az, aki itt nyilvánosan bűnbánatot gyakorol, 10, esetleg 20 éve nem iszik. Egyszer egy pszichológustól hallottam, hogy „aki egyszer alkoholista volt, az is marad örökre”, akkor sem értettem vele egyet, és azóta sem. Ha valaki már kigyógyult ebből a függőségből, miért vádolja magát még mindig, ahelyett, hogy élné nyugodtan megváltozott életét és tetteivel próbálná igazolni, hogy jó útra tért? Persze, mindenkinek, aki ilyesmiben szenvedett, később is gyakran eszébe jut, hogy milyen fájdalmat okozott másoknak, mitől fosztotta meg szeretteit, és tudja, hogy a megtörtént dolgokat nem lehet visszacsinálni. De miért van szükség arra, hogy ehhez még nyilvánosan is vezekeljen? Vagy annyira nem bízik magában még ennyi idő után sem? Esetleg a család hajszolja bele? Nekem is el kellett mondanom a történetemet, mivel új voltam, eléggé a végén kerültem sorra, és bevallom, hogy nem mondtam mindenben igazat, holott nekem is volt akkoriban jócskán a rovásomon. A végső ima aztán végképp betette nálam a kiskaput – soha többé nem láttak. Történetük azonban ott maradt bennem, egyszer talán majd bővebben megírom.

Ennél hátborzongatóbb volt, amikor egy pszichiátriai intézmény alkohológiájára jártam ambuláns kezelésre. Mivel soha nem szeretek sehonnan elkésni, rendszerint korábban érkeztem, és olyankor találkoztam néhány sorstárssal, akik többnyire nálam ezerszer rosszabb állapotban voltak. A velük való találkozások néha még kísértenek, nem tudom, lesz-e valaha erőm őket leírni. Pedig egyszer még azt is felvetettem a pszichológusomnak, hogy szívesen befeküdnék oda egy hétre, és akár egy riportkönyv is születhetne belőle. Ő azonban nagyon határozottan lebeszélt róla, mondván, abba valószínűleg beleőrülnék. Ezt valószínűleg a Rorschach-tesztre adott érzékeny válaszaimból szűrte le. Lehet, hogy mégsem ártott volna, talán előbb meg tudok ettől a démontól szabadulni.

Ugyancsak a 90-es években történt, hogy levelező kapcsolatba kerültem egy fiatal lánnyal, aki hamar elárulta, hogy egy keresztény közösség tagja és lelkesen invitált az összejöveteleikre. Bár többször hangsúlyoztam neki, hogy nem vagyok hívő, csak hívott, végül elmentem. Kedves, tiszta arcú, tiszta lelkű fiatalok voltak, akik elsősorban életörömmel teli dalokkal dícsérték az Urat.  Mivel elég jó hallásom van, gyorsan rákaptam a dallamokra. Nem is lett volna semmi baj, ha nem kérdezik meg, hogy miért jöttem közéjük? Valamit hadováltam az önmagam, identitásom kereséséről – amit ha keresek, biztosan nem egy keresztény közösségben teszem – elfogadták, legalábbis úgy tettek. Végül róluk sem írtam konkrétan, de aztán néhány később, amikor Magyarországon volt egy nemzetközi Taizé-találkozó (ők is ehhez a közösséghez tartoztak), és riportot kellett róla írnom, legalább volt némi előzetes fogalmam róluk.

Egy kedves kolléganőm invitált el egy MLM-es gyűlésre  - eszem ágában sem volt belépni, ismertem néhány elrettentő esetet – de újságíróként érdekelt, hogyan működik egy ilyen összejövetel. Komolyan mondom, csak a „halleluja” hiányzott, a „sikeresektől” valóságos igehirdetést lehetett hallani a pódiumról, amelyre éljenzés és ütemes taps volt a válasz. Ez utóbbival kapcsolatos közvetlen történelmi tapasztalataim ugyan nincsenek, de azért így is elég dermesztő volt. Évekkel később olvastam el a mozgalom alapítójának a könyvét, amelynek címe: „Higgy”. És akkor mindent megértettem.

Arra a műsoros estre viszont már önszántamból mentem el, amelyen át kellett volna vennünk egy kétszemélyes luxusnyaralás-nyereményt a Kanári-szigeteken. Előzőleg a repülőtéren szólított meg valaki, néhány kérdést tett fel utazási szokásaimról, és ennek alapján ajándékoztak meg. Remek show-körítés, csillogás-villogás, mgég Zalatnay is fellépett fél-playback-ben. Aztán partneremmel számolgatni kezdtünk, és rájöttünk, hogy azáltal, hogy csak bizonyos légitársasággal, csak bizonyos időintervallumban lehet elutazni, ráadásul, mivel apartmanokról volt szó, az ellátásunkról is magunknak kellett volna gondoskodnunk, körülbelül a kétszeresébe került volna az ajándék, mintha elmentünk volna ugyanoda saját szakállunkra. Ennek ott hangot is adtunk és nem kértük az ajándékot, amitől persze vérig sértődtek. Az esetet meg is írtam utána a Kurírban, ennek már több mint 20 éve, de az „ajándékozókat” nem zavarja, azóta is próbálkoznak. Biztosan találnak mindig néhány palimadarat.

A Kurírnál történt, hogy egy kiváló fotóriporter kiállítására voltam hivatalos. A téma az őshaza, a magyar-mongol rokoni kapcsolatok voltak. A fotós úriemberrel összebarátkoztam, szívesen mesélt e téma kapcsán különböző különös ismerőseiről, és megígérte, hogy bevisz engem a „hagyományőrző”  társulat tanácskozására, ahol előkészítik a „fővezéri kurultájt.” Be is tartotta ígéretét, természetesen szóba sem jöhetett, hogy mint újságírót mutasson be, a történész minősítéssel próbálkozott, ami tulajdonképpen igaz is, bár soha nem foglalkoztam magyar őstörténettel. Ez is kevésnek bizonyult, ránézésre nemkívánatosnak minősítettek. Lehet, hogy azért, mert nekem egyedül több hajam és egyéb szőrzetem volt, mint az összes jelenlévőnek együttvéve. Tudtommal ez a társaság ma is létezik, bár perifériára szorultak a politikai platformokká alakult régmúltba révedőktől, akiket sajnos már nem lehet megmosolyogni.

Volt egy időszak az életemben, amikor élénken érdeklődtem a tarot-kártya misztériumai iránt – igazából ez a Led Zeppelin és azon belül a titkokkal teli 4. album imádatából fakadt – és amikor felfedeztem egy újsághirdetést, hogy valaki a Margit körúton tarot-kártyából jósol, rögtön bejelentkeztem az illetőhöz. Újságíróként is érdekelt a történet, hiszen akkoriban már a sajtóban is sokat írtak ezotériáról, sátánizmusról és mindenféle okkult történetekről. Nem kis meglepetésemre a neves író, Porlódi Emberünk nyitott ajtót.  Nem árultam el kilétemet, de miután végzett a jóslattal – csodák csodája, éppen a 9-es lap, a Próféta állt a középpontjában, amely letekint a völgybe a Zep-lemez belső borítóján – közölte velem, hogy az első pillanattól kezdve tudta: újságíró vagyok. De ez nála belefért, ráadásul többé-kevésbé földiek is vagyunk, sok közös élménnyel, így aztán a találkozás egy hosszan tartó barátság kezdete lett. Porlódi Emberünk azonban néhány évvel később felhagyott a tarot-jóslással, mert néhány ismerősének túlságosan bejött. Mit tagadjuk, nekem is…

Rangrejtve maradtam akkor is, amikor szereplő-válogatást hirdettek egy Sade márki életéről szóló magyar filmhez. Személyes kíváncsiság is hajtott, mivel elég sokat tudtam a márkiról, olvastam is tőle, és több változatban, színházban, filmen egyaránt láttam a Marat/Sade-ot (Peter Brook és a kaposváriak mellett egy finn egyetemi társulat hidegrázós előadásában), sőt, még Pasolini Salo, avagy Szodoma 120 napját is végig tudtam nézni nem kis erőfeszítések árán. Beálltam hát a sorba. A válogatást végző rendező és a producer mindenkitől megkérdezte, hogy mit vállal a film érdekében, természetesen a szexualitás extrémebb válfajaira voltak kíváncsiak. A jelentkezők, idősebbek és fiatalok, férfiak és nők szemrebbenés nélkül számot adtak rejtett perverzióikról, a szado-mazótól az állatokkal való közösülésig. Hogy én miket mondtam, az maradjon az én titkom. Aztán nem hívtak be próbafelvételre – mint ahogyan másokat sem. Ez volt a nagy átverés: a film végül nem volt más, mint Sade márki vallomása premier plánban közel másfél órán keresztül – Halász Péter előadásában. De az alkotók, amellett, hogy nyilván jól szórakoztak, megtudhatták, hogy mi lakozik ártatlan megjelenésű emberek tucatjaiban…

Voltak azonban olyan helyzetek is, amikor nem titkoltam, hogy ki vagyok, sőt, beszélgető partnereim – egy presszó törzsközönsége és pultoslányai - még biztattak is, hogy írjam meg a történetüket. Aztán a dolog nagyon rosszul sült el, pedig senkit nem akartam megbántani, hiszen hosszú hónapokon át együtt ittunk, és úgy tűnt, barátok is lettünk. Egy voltam közülük. Az volt életemben az utolsó eset, hogy az érintetteknek nem mutattam meg egy írásomat megjelenés előtt. Ennek lassan negyedszázada. Többségüket azóta sem láttam. Utólag is bocsánatot kérek tőlük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr5012293423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) Élmény (7) élmény (8) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) Zene (68) zene (7) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása