GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Halkan, fájdalom ellen – Eric Clapton: Unplugged (1992)

unplugged.jpg

Áramtalanul, csatlakozás nélkül – fordíthatnánk az „unplugged” kifejezést, amit az 1980-es  évek végén a sokat áldott és még többet átkozott Music Television dobott be a köztudatba. Talán vezeklésül mindazért, amit a videó-klip mindenhatóvá tételével a rock-zene ellen elkövetett, hiszen tehetséges eladók muzsikáját tette tönkre vagy legalábbis silányította sekélyessé azáltal, hogy a kor egyre inkább elektro-vizuálissá váló kultúrigényének megfelelően a látványelemnek adott prioritást. (Tudjuk, voltak kivételek, Peter Gabriel, Bowie, Queen stb...) Így aztán fel kellett találniuk a spanyolviaszt: visszahozni azt a zenét, amelynél nem lehet kamuzni, ahol sem fénytrükköket, sem filmeffektusokat, de még az elektronikus hangokat sem lehet segítségül hívni. Ez pedig nem más, mint az akusztikus hangszerekkel előadott zene, egy kis klubban, egy stúdióban, bensőséges hangulatban, kis számú közönség előtt. Itt aztán lehull a lepel, kiderül, hogy ki tud zenélni és ki nem.

Az ötletet Howard Sternről, az azóta űrturistának készülő  amerikai rádiós műsorvezetőtől nyúlták le, de tulajdonképpen még ő sem az ősforrás. Az akusztikus dalbemutató ugyanis dívott számos lemezcégnél: a banda megjelent néhány gitárral, és ízelítőt adott készülő albumából a gazdáknak. Ezekből aztán jó kis koncertek lettek, némelyiket ma már rock-történeti jelentőségűnek tekintik: elég Paul Simon, Neil Young, Paul McCartney, Bob Dylan vagy a Nirvana „unplugged” bulijára gondolni, de Jimmy Page és Robert Plant „Unledded – No Quarterje” is egészen új dimenzióba helyezte a régi Led Zeppelin-dalokat, ráadásul lökést adott a világzenei törekvéseknek is. Ugyancsak emlékezetes volt a Rolling Stones hollandiai „klubdélutánja”, ahol először vették lemezre Dylan Like A Rolling Stone-ját. A leghíresebb mégis talán Eric Clapton 1992-es „áramtalanított” estje.

Ettől a londoni Bray stúdióban felvett koncerttől számíthatjuk EC sokadik feltámadását. Mindehhez számos sokkon kellett átesnie az egykori „gitáristennek”, akit drogfüggősége miatt már többször eltemettek, máskor pedig művészileg mondtak le róla, mert túlságosan engedett a kommersznek. (Persze a 80-as évek gyenge termése is elsősorban emberi válságára volt visszavezethető). Négyéves kisfiának, Conornak kellett szörnyű halállal halnia, hogy Clapton végre szembenézzen azzal, hogy mik a fontos dolgok az életben. És egy muzsikus, akinek mindennapi kenyere és lelki tápláléka a blues, mihez is nyúlhat vissza, mint a Mississippi Delta és Chicago zenéjéhez? És az a muzsikus, aki korábban főleg fekete-fehér Fender Stratocasterjén csillogtatta meg tudását és érzéseit, most leült egy akusztikus gitárral, időnként bottleneck-kel megspékelve, úgy, ahogyan hajdanában egy öreg néger (igen, néger, nem afro-amerikai) és kidörmögte-kirecsegte magából azt, ami fáj, esetleg még el is ironizált saját szerencsétlenségén. Így már érthető, hogy a repedtfazék-hangú Eric a lemezért kapott két Grammy közül az egyiket mint „a legjobb férfi énekes” érdemelte ki. Ezeket a dalokat másképpen nem is lehetett volna elénekelni.

Az Eric Clapton Unplugged, amely előhírnöke volt olyan későbbi lemezeinek, mint a From The Cradle (1994), vagy még inkább a Me and Mr. Johnson két lemeze (2004): ezek mind egyszerre tisztelgő előadások a Mesterek előtt és gyógyító terápiák. (2000-ben még B.B.Kinggel is kidobott egy nagyszerű örömzenét, Riding With The King címmel). Clapton saját dalai közül kettő emelkedik ki a műsorból: a Tears In Heaven, amit gyermeke halálára írt, a halk, szemérmes gyász iskolapéldája, és a Layla. Ez utóbbi a rock egyik legszebb szerelmes dala, amelyet annak idején legjobb barátja, George Harrison feleségének, Patti Boyd-nak írt (ő lett az ihletője később, amikor már az övé lett, a Wonderful Tonight-nak is). Az Unplugged-re azonban már Patti is a múlt része volt, és EC úgy dünnyögi el a hajdan megcsodált futamok nyers, csupasz maradványai felett, mintha csak azt mondaná: ezt is túléltem...

Van valami önéletrajzi abban, hogy felkerült a lemezre Bo Diddley Before You Accuse Me-je (korábban a Creedence Clearwater Revival is sikerre vitte), és nem maradhatott le az alapblues: Nobody Knows You When You're Down And Out sem. A legjobban elemében itt is Robert Johnson dalaiban van: a Walkin' Blues és a Malted Milk egy testté, egy lélekké teszi őt az Ördög Gitárosával. De a befejezés sem akármi: Muddy Waters Rollin' and Tumblin'-ja, ami kötelező minden magára valamit adó blues-bandának, a régi rajongókban a Creamet idézi fel: az ő első, 1966-os lemezükön is ott szólt már, Jack Bruce észbontó szájharmonikájával. Itt viszont az üvegnyak szól eszméletlenül, feketébben, mint valaha. És ezekben a dalokban Eric egy végleg beért gitárosként mutatkozik meg, aki számára már nem a virtuozitás a fontos, hanem az a mozart-i (vagy Miles Davis-i, ahogy tetszik), elv, hogy egy zenében „annyi hang legyen, amennyinek lennie kell”.

Claptont, aki ekkor kezdte felvenni konszolidált úriember külsejét, elegáns szemüvegével (követelhetne Zorántól némi jogdíjat az imázsért...), kiváló muzsikusokat szedett össze ehhez a felvételhez, amely lemezen és filmen egyaránt hatalmas sikert aratott: már jó ideje társa volt második gitárosként, vokalistaként Andy Fairweather-Low, az egykori Amen Corner énekese, akit 2005-ben Budapesten Bill Wyman Rhythm Kings-ben láthattunk, a sokoldalú Ray Cooper kezelte az ütőket, Nathan East volt a szilárd basszeros, és nagyszerűen illeszkedtek hozzá az énekesnők, Katie Kissoon és Tessa Niles is.

Eric Clapton 2015-ben, 70. születésnapja után visszavonult a színpadtól. Egy turnéval, és mindenekelőtt egy szenzációs ünnepi koncerttel búcsúzott a Royal Albert Hallban – ugyanott, ahol 10 évvel korábban még egyszer, utoljára együtt muzsikált a Cream. Közben 2006-ban arra is jutott ideje Mr.Slowhandnek, hogy Budapesten, az Arénában is megörvendeztesse nem kevés magyar rajongóját – a Layla itt is megszólalt, persze elektromos változatban. Tavaly megjelent albuma, a Still I Do pedig azt bizonyítja, hogy „nyugdíjasként” is van mondanivalója blues-gitár témában.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr7512604895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.06.24. 05:04:36

Szerettem azokat az MTV-es időket, akkor volt azért egy minőségi szűrő. Ma a youtube korában bárki csináéhta bármit, és ez nem mindig jó.
Emlékszem erre mikor ment az MTV-n, én itt szerettem meg Claptont, addig nekem csak tényleg egy gitáros volt nem több.

bluesjam 2018.10.09. 15:35:58

MESTERMŰ......jobbnál-jobb muzsikusokkal...azért említsük már meg Chuck Leavell-t,és Steve Ferrone-t is !! :)

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) Álmok (3) álmok (6) Álom (1) álom (128) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) emlékek (22) Emlékek (1) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) fotó (12) Fotó (11) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) Gasztronómia (1) gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) Gondolkodom (17) gondolkodom (42) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) híresség (2) Híresség (1) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) jack bruce (1) Jack Bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) Kollázs (6) kollázs (13) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) Művészet (1) művészet (3) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) pillanatok (15) Pillanatok (5) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) Rock (18) rock (55) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szocio (60) szoció (3) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szűrreális (1) szürreális (11) szürrealizmus (1) SZűrtreáll (2) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) Történelem (5) történelem (72) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása