GNL911

Göbölyös N. László irodalmi alkotásai, esszéi, publicisztikai írásai

Én és Kaszparov, sakk a diktátoroknak!
Roberto Saviano írása

kasparov.jpg

Sakkozva nőttem fel. Az első sakktáblámat gyerekként kaptam attól az embertől, aki meséivel és szeretetével irányította az életemet. Vittorio Margucciónak hívják. Mert aki megtanít sakkozni, új utat ajándékoz neked az élethez.

A kopott gyalogok, a kifakult kockák, a fa erezete, a homok vagy a foltok rajta, amelyek arról tanúskodnak, hogy milyen helyeken játszottunk…Mindenre emlékszem.

A sakk heves játék, talán a leghevesebb a sportok közül – bár nekem nem sikerül sportnak tekintenem, inkább valamiféle életmódnak. Lehet élni sakkal és sakk nélkül: két különböző emberfajta. Harmadik nincs.

Ezért találkozni Garri Kaszparovval számomra nagy ünnep volt. Kaszparov geometrikus játékos, ugyanakkor sok más játékossal ellentétben nem kezdi a partit előre meggondolt taktikával. Hogy fogalmunk legyen ennek a játéknak a bonyolultságáról, elég arra gondolni, hogy a lehetséges lépések száma egy partiban 120 nullával követett. És ezzel a végtelenséggel mérhető egy sakkozó lehetősége. Kaszparov sokoldalú játékos. Erős hadseregének felsorakoztatásában, és sikerül neki villámgyors, halálos támadásokat végrehajtani. Játszana vele egyet jelent úgy veszíteni, hogy az ember megízlelheti saját lemészárlását vagy – de csak akkor, ha ő akarja – hagyja magát úgy vezetni, mint ahogy egy profi táncos tanítja tangózni a partnernőjét. Ettől ugyan nem táncol jobban, de legalább élvezi.

Rakjuk fel a figurákat. Nekem hagyja a világost. A parti alatt nem beszélünk, ezért kezdés előtt megmondom neki, hogy elolvastam a Jön a tél című könyvét. Kemény mű, amely bátorsággal mondja el, mit csinál és főleg, mint fog csinálni Putyin.

Jelenleg az Élő-rendszer alapján Kaszparov a történelem abszolút legnagyobb játékosa. Ezért nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg tőle, hogy minden idők legnagyobb sakkozója miért döntött úgy, hogy Putyin ellenzéke lesz. „Mert ezt kell tenni, mert ez elhivatottság” – felelte mosolyogva. Folytatnám: aki bírálja a hatalmat, azt felfalják, a sárba tapossák. Oroszországban abszolút mesterei élnek a delegitimizációnak, sok esetben a rivális fiaiainak delegitimizációjának is. Egyenesen megkérdeztem tőle, miért akarja tönkretenni az életét. Úgy néz rá, mintha a világ legnaívabb kérdését tettem volna fel. Ezt mondja szó szerint: „Ha esik, kinyitom az esernyőmet.”. A sáreső ömlik rá. Ami igazán aggasztja, hogy árthatnak a családjának. Ő New York-ban él, de anyja Moszkvában, és neki felesége és négy gyermeke is van. „Ők megértették, hogy ez az életem, és velem együtt ezt választották”. Majd a sakkot említi metaforaként: „A sakk átlátszó stratégiát igényel. Én tudom, hogy neked mid van, te tudod, hogy nekem mim van. Azt nem tudom, hogy mit akarsz lépni, de azt igen, hogy mire van lehetőséged. Putyin, mint minden diktátor, gyűlöli az átláthatóságot. Inkább letakart kártyákkal játszik, mert csak így lehet, mint a pókerban, blöffölni. A diktátorok lehetnek nagy kártyajátékosok, de sohasem lesznek ügyes sakkozók, mert ahhoz, hogy győzzenek, hazudniuk kell, meg kell félemlíteniük az ellenfelet. Ami a sakkban nem megengedett.”

Kaszparovot tiszta szerelem köti a sakkhoz. „A sakk tölti ki életem 30%-át”. Most a demokrácia áll közelebb a szívéhez és Európa felé tekint. A sebész látásmódjával beszél, „a kompromisszum kultúrájáról, amely 1945 óta védi Európát, és bizonyos garanciát biztosít neki. Biztosak voltak a határai, békés kontinens volt. Ezt az egyensúlyt bontotta fel Vlagyimir Putyin.”

Kaszparov szerint ezt nem megérteni a legnagyobb naívság, amelyet a szabad világ demokráciái elkövethetnek: „Putyin nagyobb veszélyt jelent Európa számára, mint az Iszlám Állam. Európa létét fenyegeti. Putyinnak filozófiailag szüksége van intézményeinek megsemmisülésére. Stratégiája káoszt kreálni és táplálni. Ezért összpontosított a háborúra Szíriában, egy olyan konfliktusra, amely a menekültek impresszionáló mennyiségét indította el, amely nyomást gyakorolt Euróa határaira és kemény próbának teszi ki tartását és stabilitását.”

Míg Putyin Angela Merkelt tekinti fő ellenségének, Kaszparov szerint ő az egyetlen bátor politikus ma Európában. Ezenkívül, miután az NDK-ban született, és nőtt fel, tud valamit arról, hogy milyen a kommunista mentalitás, hogyan dolgozik a KGB és hogyan bánnak a politikai ellenzékkel.

Ránézek a sakktáblára és új szemmel látom. Igaz, hogy a hatalom nem sakkozhat, mert ebben a játékban lehetetlen felmérni, értékelni az ellenfél minden lépését, minden taktikáját. Napóleon szeretett volna nagy sakkjátékos lenni, de nem lett az. A sakkból akart levezetni olyan új stratégiákat, amelyeket alkalmazni lehet katonai síkon, a hadsereg kialakításában. Nem fogta fel, hogy a sakkban még a trükköknek, a cseleknek is a lojalitáson kell alapulnuk.

„Putyin nem azt kérdi magától, hogy miért tegyen meg valamit, hanem azt, hogy miért ne tegye meg – lep meg Kaszparov – Minden alkalommal, amikor engedményt tesznek a diktátornak, a hatalma nő. Nem tiszteli a szabályokat, nincs szüksége arra, hogy motivációt találjon”.

Kaszparov úgy írja le az általa diktátornak nevezett Putyint, mint olyant, akinek nincs semmi koncepciója a jóról, a rosszról, még talán hosszú távú stratégiája sincsen. Egyszerűen megtesz mindent, amit hasznosnak tart hatalma erősítésének szempontjából.

Könyvében olyan lapok vannak, amelyektől nincs visszatérés: „Oroszországnak súlyos gazdasági és pénzügyi nehézségei vannak az olaj árának csökkentése miatt is, ezért a közkiadásokat minden szektorban megkurtítják. Kettő kivételével: ez a biztonság és a propaganda.” Mesél édesanyjáról, aki a Sztálin-érában született, és személyesen élte át a Szovjetunió szétbomlását. Az ő szemén keresztül magyarázza el a múlt és  jelen kommunikációs stratégiája közti nagy különbséget. „A szovjet propaganda-gépezet víziója mindig a jövő volt. A növekedés, a nagyság reményét sugallta az embereknek, és mindig volt egy cél, amellyel igazolták a jelen szenvedéseit, áldozatait, amelyeket egy napon megjutalmaz a kommunista testvériség.  Putyin propagandája viszont ellenségről, konfliktusokról beszél, Oroszországgal szemben ellenséges világról, amely ellen Putyin úgy lép fel, mint az egyetlen védőbástya. Kizárólag jelen időben beszél. A Boss nélkül Oroszország nem létezne.”

Évek óta próbálom megismerni az orosz maffia-szervezetek szerepét, elterjedésüket a világban, New York és London meghódítását, ezek a legkevésbé tanulmányozottak. Az ismert eseteket és főleg a gengszterizmus oldaláról közelítik meg. Kaszparov nyersen fogalmaz: „Putyin Oroszországát bizonyos értelemben a világ legmaffiózóbb országának lehet tekinteni, mert az egész rendszer a hűségen alapul. Elsősorban a Putyin iránti, aztán vertikálisan lefelé. ha hű vagy a Bosshoz, hű vagy a rendszerhez, és csak ez számít. Nem számít, ha bemocskolod magad néhány bűnnel.”

Úgy írja le Putyin Oroszországát, mint egy hatalmas polipot, amely kinyújtja a csápjait a határokon túlra is. A beruházások nagy része nem külföldön valósul meg. Kaszparov szerint az ügynökök legfinomultabb hálózatát építette ki a világban, amely nem az ideológián, hanem a pénzen alapul. Mint volt KGB-s, tudja, hogyan lehet személyes kapcsolatokat építeni a külföldi államfőkkel. A kapcsolatok alapvetően két összefüggő mechanizmuson alapulnak: az első, fenntartani külföldön azt az illúziót, hogy Oroszország betartja a demokrácia játékszabályait, a másik megengedni az orosz bürokráciának, a vállalkozóknak, a milliárdosoknak, az ügynököknek, hogy szabályok nélkül léphessenek kapcsolatba a szabad világ politikájával és gazdaságával.

Hogyan lehet szembefordulni mindezzel egy könyvön, találkozásokon, előadásokon keresztül? Kaszparov Sebestyén Vidor magyar újságíró 1946 című könyvéből idéz. A könyvből kiderül, hogy egy évvel a második világháború után a világ pokol volt, Görögországban polgárháború tört ki, Angliában jegyre adták az élelmiszert, Németországban éhínség dúlt, Kínában nagy belső konfliktus alakult ki, Kalkuttában mészárolták egymást a muzulmánok és a hinduk. Kaszparov azért beszél a könyvről, hogy megértesse velem, hogy a helyzet mindig kétségbeejtőnek tűnhet, akkor is, ha ma kevésbé az, mint a múltban volt. A mi világunk ereje a hosszú távú gondolkodásban van, olyan intézmények és törvények létrehozásában, amelyek tíz év múlva is működhetnek. Ezért hisz a szóban, mint fegyverben.

„A rossz hír, hogy nem tudjuk, mikor bukik meg a diktátor, a jó hír, hogy ő sem tudja. Putyin maradhat sokáig, de nagyon kevés ideig is. Oroszországban jelenleg a helyzet olyan súlyos, hogy nem kizárt a rezsim váratlan bukása. Putyin bukása nagy káoszt okozna az országban, de minél tovább uralkodik, annál nagyobb árat kell fizetnie Európának és Oroszországnak.”

A pszichológiának alapvető szerepe van a sakkban. Capablanca például 1927-ben vesztett Aljechinnel szemben, bár sokkal erősebb volt nála. De annyira biztos volt abban, hogy győz, hogy amikor a kezdeti szakaszaban elveszítette a partit, annyira nyugtalanították az elkövetett hibák, hogy a következő játszmákban nem tudott kellőképpen koncentrálni. „Egy kis vereségre van szükség, nem többre. Ezt a stratégiát kellene alkalmazni Putyinnal szemben.  Váratlanul rákényszeríteni egy kis kapitulációra, és ez elég lesz birodalma megrendüléséhez.”

Végül sakkozunk. Kaszparov feláldoz egy futót. Tudom, hogy ez egy csel, de mivel gyorspartiban állapodtunk meg, olyan kevés időm van gondolkodni, hogy megeszem a futót. Gondolva, hogy így is, úgy is, veszítek, legalább elmondhatom, hogy bevettem minden idők legnagyobb bajnokának egy lépését.

Kevés lépés választ el a vereségtől. Visszarakjuk a figurákat, összecsukjuk a táblát, amelyet Kaszparov dedikálva nyújt át nekem.

Úgy megyek haza, hogy tudom, talán soha nem lehet győzni egy ilyen nagy ellenféllel szemben, de azt is tudom, hogy már a megkísértése is rendkívüli dolog. Megértem így, hogy egy sakkozó miért döntött úgy, hogy Putyin nagy ellenfele lesz.

(ford: Németh Mária Valéria)

A bejegyzés trackback címe:

https://elmehunyor.blog.hu/api/trackback/id/tr888568438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2016.04.13. 17:19:09

KASZPAROV HÜLYE. NAGYON HÜLYE ! :o)

-JzK- 2016.04.13. 17:22:41

"Putyin nagyobb veszélyt jelent Európa számára, mint az Iszlám Állam. Európa létét fenyegeti."

Jó vicc :D Egyébkét libsi szempontból bizonyára igaz, hiszen az orosz államideológia gyökeresen ellentétben áll ezzel a buziházasságos-safespaces-négersimogatós kurzussal, amit ők tolnak, és amit értenek az "Európa" kifejezés alatt.

Mondjuk annyi eszük a libsijeinknek nincs, hogy belássák, hogy ha nem is ez az al-Bagdadi-féle csapat (akit lebombázhatnak, de száz másik nő a helyére), de a nemeurópai tömeges bevándorlás sokkal inkább el fogja söpörni az ő világukat.

Mert ugye ők se gondolják komolyan, hogy ha a nyugati nagyvárosok lakosságának 30-40%-a muszlim lesz, majd azok jó pofát vágnak a semleges nemű wc-khez?

kvadrillio 2016.04.13. 17:22:59

PUTYIN... EGY KURVAOKOS POLIOTIKUS !!!!! KURVANAGY TAPASZNYALATTAL !!!!! AKI EZT NEM TUDJA, AZ HÜLYE ! KUJRVANAGY HÜLYE ! Ű:) HA ILYENEKET KELL ITT OLVASNI, NEM FOGOM OLVASNI, MERT MEGÁRT ! :o))))) MINDENKINEK MEGÁRT !!!!! EGYRE HÜLYÉBBEK, EGYRE HÜLYÉBBEKET IRKÁLNAK ÖSSZE- VISSZA !!!!! TÉLLEG ILYEN HÜLYÉK ???? ÉS SZERZETTHÜLYÉK VAGY GENETIKAI HÜLYÉK ????? A BAJ, HOGY EGYRE JOBBAN KEZD ELHATALMASODNI RAJTUK ÉS EZT MINDENKI LÁTJA, TAPASZTALJA RAJTUK !!! :o)))

...jahhh... az egybeírások direkt vannak, ilyen hülyéknek így kell írni !

steery 2016.04.13. 17:23:08

És azon elgondolkodott már ez a Kaszparov gyerek, hogy mi fog történni az orosz nukleáris fegyverekkel, ha Putyin megbukik és káoszba süllyed az ország?

colonel Tigh 2016.04.13. 18:30:03

Ajánlott lenne a fentieken elgondolkoznia minden jelenlegi Putyint imádónak, és akik azt hiszik orbán célja tényleg egy erős, polgári Magyarország létrehozása. Kaszparov meglátásai akár orbánról is szólhatnának, a világpolitikai célokat kivéve, mert neki nincs olyan hatalma. Amúgy minden stimmel. Persze lehet követni a birkákat is. Nem hiába béget most is elsőnek egy.

Eric Teodor Cartman 2016.04.13. 18:32:01

Kaszparov egy született libsi.

gizmo266 2016.04.13. 18:32:02

Kaszparov zsidó, innentől nincs miért csodálkozni a szavain.

Alick 2016.04.13. 19:04:14

Oké, mondjuk Putyinékat félrerakják... ki/mi lesz helyette? mit szólnak majd ehhez az oligarchiák?

Az arab tavaszért is csak addig lehet lelkesedni, amíg ki nem derül, hogy az "iszlamista jakobinusok" kaotikus rendszere sokkal kiszámíthatatlanabb és véresebb,, mint a "bejáratott" diktátoroké...

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.13. 21:39:59

Mi van mocskos ruszki kémek, ma mindegyikötöknek melózni kell a háborús bünös, tömeg gyilkos Putyin gazditokért? Már ki se tud titeket fizetni mert Oroszország teljesen összeomlott, úgyhogy mehettek vissza a Fideszbe hazudozni.
A bulgár birka ruszki kémnél már áram sincs egy hónapja.

baldoc 2016.04.13. 21:41:06

Olyan jó olvasni az elvakult jobbosok írásait.
Nekik Kaszparov sem okos. Csak Orbán és Putyin. Szeretik a diktátorokat.
És még ők vádolják a liberálisokat az emberek nyomoráért.
Előrelátóbbak több lépéssel, mint Kaszparov.
Micsoda bűn, hogy zsidó. Vasárnaponként gondolom a templomban is erre néznek, mikor Jézust látják.
Szánalmasak.

midnight coder 2016.04.13. 21:41:06

Ha Putyin nem lenne, akkor Kaszparov még csak-csak lehet hogy jól élne, elvégre mint profi sakkozó elég sok pénze lehet. De az orosz átlagpolgár aligha. Ahogy Jelcin alatt is elég szarul mentek a dolgok arrafelé.

Az egész ukrán illetve szír konfliktus is arra megy ki, hogy Putyint megbuktassák. A nagyon demokratikus libsiknek Jörg Haidert tűzzel vassal el kellett pusztítani. A szlovák nácik akik megerősítették a Benesi-féle dekrétumokat már nem voltak annyira büdösek, az ukrán neonácikat pedig egyenesen támogatták a demokratikusan választott kormány elleni puccsukban. Ahogy Szíriában is az oroszbarát Aszad megdöntése volt a cél.

Merkel pedig ki sem látszik Obama seggéből. Tűzzel-vassal védi az amerikai érdekeket, akár az európaival szemben is.

Ebben igazán amúgy az az érdekes, hogy az amcsiknak mi a francnak kell Putyin feje ? Az oroszoknak másuk sincs, csak fosszilis energiahordozó. Ami pedig az olajpala óta elvileg korlátlan mennyiségben áll az usákok rendelkezésére, akár exportálhanak is... Vagy lehet, hogy az egész egy nagy átverés, és Pl. az amcsik rájöttek, hogy a kitermelés környezeti katasztrófával járna ? Ezért próbálják megszerezni maguknak a ruszki olajat, akár Európa iszlamizálásának árán is ?

Punxsutawney Mormota 2016.04.13. 21:41:06

@Eric Teodor Cartman: És? Még ígyis, az egyes után százhúsz nullával többet tett le az asztalra, mint Te, akinek annyi a mondanivalója, hogy "libsi".

Punxsutawney Mormota 2016.04.13. 21:41:06

@gizmo266: Te megy egy született barom vagy, de még így sem adnám döntetlenre a partitokat.

jágör68 2016.04.13. 21:41:06

Putyin úr nagyobb sakk- játékos, mint Kaszparov valaha is volt.
És az ő sakktáblása a geopolitika- és ebben verhetetlen.
Az NSA- báb Obama és urai együtt sem képesek felnőni hozzá.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.13. 21:41:15

@Alick: Na ez az, erre nem tud válaszolni soha a sok hülye ballibsi. Az ő fejükben valami olyasmi van mint amit a Hollywoodi filmekben láttak, hogy a nép megdönti a gonosz diktátort, kiszabadítják a börtönből az ellenzéki politikusokat, akik aztán majd örök barátsági szerződést kötnek az ameikaiakkal..
Ehhez képest az orosz nép pontosan tudja, hogyha nincs Putyin, akkor visszatér a Jelcin alatti zűrzavar és országkirablás..

Krisz11 2016.04.13. 21:45:04

Kaszparov is csak ember, ugyan úgy eladná az anyját is pár dollárért, mint egyébként nagyon sokan.
Amúgy ugyan azt a külföldről pénzelt USA imádó vonalat viszi, mint pl: Ukrajnában Klicsko vagy Jacenyuk. Onnan is kapja a pénzt az USA-ból.
Ennyit kell tudni róla.

wolves84lb 2016.04.14. 02:15:26

@jágör68: ez igen. Ugye akkor te Oroszországban laksz?

kissiú 2016.04.14. 02:17:57

Mindenesetre a sok magasszintű hozzászólásból megtudtuk, hogy Kaszparov libsi. Kérdés: miből köbetkezik, hogy ha illibsi lenne, jobb lenne?

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.04.14. 02:18:41

Osotba ruszki kémek, inkább arról írjatok, hogy 2010 előtt még csordában szidtátok az országunkat gyarmatosító ruszkikat.

Csak hogy Lopbánt és Vonát Putyin kilóra megvásárolta, ti agyhalott birkák meg rögtön hagytátok magatokat beszervezni. Igaz, gyakorlatotok van már benne, 1990 előtt mindegyikőtök 3/3-as ügynök volt. Még szép hogy kitartotok Lopbán diktátor mellett a végsőkig, mert ha ő bukik, akkor az ügynökakták mennek a nyilvánosság elé, aztán apátok, anyátok, az összes rokonságotok megtudja, hogy miféle népség vagytok ti.

midnight coder 2016.04.14. 07:25:40

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: Attól függ, mennyivel 2010 előtt. Igen, a genszterváltás előtt én is utáltam az országot megszállva tartó _szovjet_ hadsereget. És az őket idehívó MSZ(M)P-t. És igen, én is lengettem az amcsi zászlót az akkor idelátogató Bush-nak 89-ben - valahol még meg is van a zászló. És anno még az SZDSZ-be is beléptem. És szentül hittem, hogy ha eltakarodnak a ruszkik, és vége lesz a szocializmusnak, akkor megoldódnak a problémáink. Csakhogy közben történt egy-két dolog. Itt is, a volt Szovjetunióban is, Európában is. Láttam ahogy a jóelvtársak szétlopják az országot a bamba Antall kormány orra előtt majd a saját égiszük alatt, láttam ahogy a csóró magyar cégeknek gyakorlatilag zéró esélyük van utolérni a szocializmust kihagyott nyugati társaikat. És igen, jött az internet, és jöttek a hírek kintről is, Pl. hogy mi lett az oroszokkal Jelcinék alatt, és hogy Putyin megfogta a kalapács nehezebbik végét, ha a sarlót el is lopták már a jóelvtársak.

Ami amúgy vicces ebben az egészben, hogy Putyin elvtárs már jó régóta tevékenykedik az oroszoknál, és soha nem volt semmivel sem nagyobb demokrata mint most. De amíg Washingtonban nem adták rá ki a tűzparancsot, ezzel különösen nagyobb problémája senkinek nem volt. A másik érdekesség, hogy azért Putyin elvtársnál vannak nagyobb illiberális demokraták is a világban, és ők valahogy mégsem annyira zavarják őket. Lásd Pl. az amcsik és Merkelék legnagyobb szövetségesei, a törökök akik ebben a pillanatban is aktív népirtást folytatnak a kurdok ellen, és akik az örmény holocaustot simán letagadják.

jágör68 2016.04.14. 08:33:52

@wolves84lb:
Nem. Magyarországon élek.
Nekem ez a hazám.
Bár tudom, liberáliséknál a haza ott van, ahol gyorsabb internet, több fizetés meg polkorrekt NSA- ügynök vezetés és a nagy egyenlőség és liberalizmus jegyében 100% médiacenzúra a multikulti bukásáról és a kontinensfoglalók rémtetteiről, no- go zónákról, amerikai megszálló csapatokról és atomfegyverekről az "haza" területén.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.04.14. 09:26:32

Azaz,sok fideszbarom,nyaljátok csak a pincsi gazdijának a seggét.
Egyébként azt leszámítva,hogy maffiózó,meg háborús bűnös,meg hogy elrendezte valamelyik haverjának a halálos baleset okozását nincs putyinnal bajom.
Ahogy Nógrádi György mondta,amerikában vagy oroszországban nincs olyan,hogy a feldühödött muszlim tömeg megtámadja a rendőröket,mert ott utána nem lesz tömeg.

GNL911

Irodalmi, műfordítói, publicisztikai írások, esszék, filmes próbálkozások, bölcsességek és eszmefuttatások.

Friss topikok

Címkék

18+ (39) 1945 (1) 1968 (1) 1969 (1) 1970 (1) 1989 (2) 1991 (1) 1992 (1) 1995 (1) 1996 (1) 1997 (1) 1998 (2) 20.század (4) 20. század (2) 2000 (1) 2018 (1) 21.század (1) 70-es évek (1) 80-as évek (1) 9/11 (1) 90-es évek (1) A.A.Milne (1) abszurd (1) abszurd-szocio (1) afro-amerikai nők (1) Agatha Christie (1) Agrippina (1) agy (1) Alanis Morrisette (1) Alberto Sordi (1) Albert Einstein (2) Alfred Hitchcock (1) Algéria (1) Allen Ginsberg (7) álmok (6) Álmok (3) álom (128) Álom (1) Amedeo Modligliani (1) Amerika (2) amerikai feketék (1) Amosz Oz (1) André Malraux (1) Angelo Roncalli (1) Anglia (13) animáció (1) Anne Frank (1) antiszemitizmus (5) Antoine de Saint-Exupéry (1) Antonio Porta (1) Apocalyptica (1) Arisztotelész (1) arte (1) Art Garfunkel (1) atombomba (2) Auschwitz (5) Ausztrália (4) Ausztria (4) aztékok (1) Balaton (2) ballada (1) Barta Dóra (1) Bartók Béla (1) beat (2) beat-nemzedék (2) Beatles (1) Bécs (1) béke (1) Belgium (1) Belvárosi Színház (1) Berlin (1) Bernáth Zsolt (1) Bessie Smith (1) betegség (1) Billie Holiday (1) Billy Wilder (1) biológia (1) bíró (1) blogregény (1) blues (3) Bob Dylan (11) bölcsesség (1) Bölcsességek (5) Bolero (1) Bonaparte Napóleon (1) bordélyház (1) Boris Vian (3) börleszk (1) Brazília (2) Bródy János (1) Budapest (10) bűntény (1) bűnügy (12) Buster Keaton (1) Carhartt (1) cenzúra (1) Chaplin (1) Charles Baudelaire (1) Charles De Gaulle (1) Charlie Chaplin (1) Christies (1) Cikkek a nagyvilágból (4) cirkusz (1) Clara Royer (1) Cranberries (1) Creed (1) Csehszlovákia (2) Cseh Tamás (1) csendélet (1) csillagászat (1) Damanhur (1) Def Leppard (1) Dél-Amerika (1) diktatúra (1) Dinnyés József (1) divat (2) Djabe (8) Donovan (1) Dream Theater (2) drog (2) Duna (1) e.e.cummings (2) ég (1) Egészség (1) Egon Schiele (1) egyenjogúság (1) Élet (2) élet (2) életkép (1) életmód (1) életrajz (1) Elmeél (10) élmény (8) Élmény (7) élmények (2) élő (1) első világháború (1) El Chapo (1) El Cid (1) emberiség temploma (1) emberi intelligencia (1) emberi kapcsolatok (1) embermentés (3) Emlékek (1) emlékek (22) emlékezés (1) emlékezet (1) én (2) Enya (1) Eric Clapton (1) erkölcs (1) Ernest Hemingway (1) erőszak (1) erotika (6) esszé (17) esszék (8) Észak-Írország (3) Észtország (1) etno-jazz (1) Európa (1) évforduló (16) fák (1) fantázia (4) farkas (1) Federico Fellini (1) fegyverszünet (1) félelem (4) félelmek (2) felfedezések (2) feltalálók (1) féltékenység (1) Ferrari Violetta (1) festészet (3) Fesztbaum Béla (1) film (11) filmzene (1) film noir (1) filoszemitizmus (4) filozófia (5) Finnország (1) fizika (1) földrajz (1) földrengés (1) Fotó (11) fotó (12) Fotók (1) fotóművészet (1) Franciaország (44) Francisco Franco (1) Frankenstein (1) Franz Renggli (1) Frida Kahlo (1) futball (1) Gala (1) Garri Kaszparov (1) gasztró (4) gasztronómia (1) Gasztronómia (1) gazdaság (2) Georges Méliés (1) GGöbölyös N. László (1) Gianluigi Buffon (1) Gideon Greif (1) Göbölyös N. László (336) Godot (1) gondkolkodom (4) gondolatok (3) gondolkodom (42) Gondolkodom (17) Görögország (2) Grateful Dead (1) Greg Lake (1) Grönland (1) Groucho Marx (1) Guillaume Apollinaire (1) Gulli Briem (1) Gustav Klimt (1) gyász (1) gyermek (1) gyilkosok (1) gyilkosság (3) gyógyítás (2) gyógyszer (1) Győr (1) Győri Balett (1) háború (3) Habsburg-birodalom (1) haiku (5) haiku-fűzér (12) haikuk (1) Hair (1) hajléktalanok (2) halak (1) halál (7) Halper László (1) hangosfilm (1) Hanuka (1) harcore punk (1) Hasfelmetsző Jack (1) használati eszközök (1) Hedy Lamarr (1) Henry Rollins (1) Híresség (1) híresség (2) hírességek (4) hírszerzés (1) hírügynökség (1) hit (2) Hitler (3) (1) Hobo (1) Hódmezővásárhely (3) Hofi Géza (1) holokauszt (12) Holokauszt (6) Horn-fok (1) horror (5) Horvátország (1) hősök (1) humor (2) Humphrey Bogart (1) Ian Anderson (1) Ian Curtis (5) II.világháború (9) Illés (1) indián (1) indiánok (2) információ (1) Ingmar Bergman (1) internet. (1) ipar (2) Irak (1) írás (2) Irena Sendler (1) irodalom (259) Írország (4) iskola (1) iszlám (1) Izrael (2) Jack Bruce (1) jack bruce (1) Jack Kerouac (1) Jacques Prévert (1) Jancsó Miklós (1) Jane Austen (1) Janis Joplin (1) Japán (2) járvány (1) jazz (4) Jean Cocteau (1) Jeff Baron (1) Jeruzsálem (1) jezsuiták (1) Jézus Krisztus (1) Jimi Hendrix (5) Jim Morrison (7) Joan Fontaine (1) Joe Cocker (1) jóga (1) Johannes Kepler (1) Johnny Winter (1) John Lennon (5) joint (1) Jom Kipúr (1) Joni Mitchell (1) Joseph Stiglitz (1) jövő (1) Joy Division (1) juke-box (1) Jules Isaac (1) Kanada (52) káosz (1) Karácsony (3) Karthagó (1) kémkedés (1) Kennedy-család (1) Kennedy-gyilkosság (1) Képzelt Riport... (1) képzőművészet (7) kereszténység (4) Kern András (1) kiállítás (3) Kína (4) kincs (1) King Crimson (2) kísértések (1) kocsma (1) kollaboráció (1) kollázs (13) Kollázs (6) kollázsregény (5) kollégium (1) költészet (16) Kolumbia (2) Kolumbusz (1) koncert (3) Kondor Béla (1) Konrád György (4) könyv (12) könyvkiadás (1) Korábbi verseim (9) környezetvédelem (2) koronavirus (1) Koyaanisqatsi (1) közélet (5) középkor (1) közérzet (1) közgazdaságtan (1) közlekedés (1) Közvéleményem (10) krimi (15) kritika (3) kultúra (2) kultúrtörténet (48) Kultúrtörténet (1) Kurír (5) Kurt Gödel (1) kutlúrtörténet (3) kutya (1) Laura Nyro (1) Lawrence Ferlighnetti (2) Lawrence Ferlinghetti (3) lázadás (1) lelkiismeret (1) lemez (6) Lengyelország (3) Leonard Cohen (34) leonard Cohen (2) Leonard Cohen versei és dalai (28) levelek (1) Lev Trockij (1) Litvánia (1) London (2) Loreena McKennit (1) Lou Reed (2) LP (2) Lumiére-fivérek (1) Madách Színház (1) maffia (2) Magellán (2) Magyarorszag (2) Magyarország (96) Magyar Nemzeti Galéria (1) Majnik László (1) Mama képei (21) Mao Ce-tung (1) Marc Chagall (1) Margitsziget (2) Margitsziget. (1) Maria Casarés (1) Mark Sandman (1) Martin Luther King (1) Mary Shelley (1) Másutt (1) matematika (1) Mattei-ügy (1) Matuscsák Tamás (1) Maurice Ravel (1) Mauthausen (1) Max Linder (1) média (20) meditáció (1) Meditációk (1) medve (1) memoár (1) merénylet (2) mese (1) mesterséges intelligencia (1) Metallica (1) Mexikó (1) Michael Caine (1) Michelangelo Antonioni (1) Micimackó (1) mítosz (1) Moby Dick (1) Morphine (1) morpho (1) mozi (52) MTI (3) Müller Péter (1) múlt (2) munkaruha (1) Mussolini (1) művészet (3) Művészet (1) nácizmus (14) nácizmus holokauszt (1) Nagy-Britannia (17) nagy proletár kulturális forradalom (1) napló (4) némafilm (4) Németország (7) New Age (1) New ÍYork (1) New Model Army (1) Nick Cave (5) Nick Drake (1) Nico (1) Nikola Tesla (1) Nirvana (1) nők (2) Normandiai partraszállás (1) Nostradamus (1) novella (2) novellafüzér (3) NSZK (1) nukleáris konfliktus (1) Óbuda (6) Óbudai Társaskör (2) ókor (6) olaj (1) Olaszország (16) olasz konyha (1) olasz western (2) Olivia de Havilland (1) Olof Palme (1) önéletrajz (1) Orbán Viktor (1) ördög (1) Oroszország (3) őrület (1) Oscar Wilde (1) összeesküvés-elmélet (1) Osztrák-Magyar Monarchia (1) P.J.Harvey (1) Palme-gyilkosság (1) pápaság (1) Parma (1) Pasolini (1) Patti Smith (7) Paul Éluard (1) Pészach (1) pete brown (1) Pete Sinfield (1) Philip Glass (2) Pierre Reverdy (3) Pier Paolo Pasolini (1) Pillanatok (5) pillanatok (15) Pink Floyd (1) platánok (1) polgárháború (1) polgárjogi mozgalom (1) politika (6) Portugália (1) Primo Levi (2) Prince (1) próféciák (1) progresszív (1) protest (1) próza (3) pszicho (1) pszichológia (6) Pulp (1) punk (3) purim (1) Purim (1) Putyin (1) R.E.M. (1) Radiohead (1) Ragályi Elemér (1) Ramon Mercader (1) rasszizmus (3) reconquista (1) regény (3) régészet (2) Rejtő Jenő (1) remake (1) rémek (1) rémképek (1) Rettegett Iván (1) Richard Palmer-James (1) Rita-nap (1) Roberto Saviano (2) Robert Desnos (1) Robert Fripp (1) Robert Hunter (1) rock (55) Rock (18) rock-történet (4) rock and roll (1) Rolling Stones (1) Római birodalom (1) Római Birodalom (3) rombolás (1) Roy Harper (3) Rubin Eszter (1) Rudolf Péter (3) Rudolph Valentino (1) sajtó (4) sakk (1) Salinger (1) Salvador Dalí (1) Sándor Pál (1) Saul fia (1) sci-fi (4) Scorpions (1) Seattle (1) Seress Rezső (2) Sergio Leone (2) Séták a sötét oldalon (1) Shakespeare (1) Sidney Lumet (1) Simone Veil (1) Sinéad OConnor (2) sorozatgyilkos (1) Soundgarden (1) Spanyolország (13) spirituálé (1) spirituális (12) sport (4) Sri Lanka (1) Stanley Kubrick (3) Stan és Pan (1) Stefan Zweig (1) Steve Hackett (2) Steve MCurry (1) Stieg Larsson (2) Sting (1) Suzanne Vega (1) Svédország (2) szabadság (2) Szabó Elvira. (1) szado-mazo (3) szakrális zene (1) Szántó T.Gábor (1) szecesszió (1) Székhelyi József (1) szekta (1) Szent Efrém Férfikar (1) szerelem (50) szeretet (1) Szergej Ejzenstejn (1) szeszgyár (1) szex (11) Szicília (1) színek (1) színház (9) Szlovákia (1) szoci (2) szoció (3) szocio (60) szorongás (1) Szovjetunió (4) Sztálin (2) sztárlét (1) sztárvilág (1) Sztehlo Gábor (1) születés (1) születésnap (1) szürreál (2) szürreális (11) szűrreális (1) szürrealizmus (1) szűrtreáll (1) Szűrtreáll (9) SZűrtreáll (2) táj (1) tájkép (10) tánc (3) Táncolnak a kazlak (1) társadalom (15) tea (1) technika (6) tél (1) természet (4) terrorizmus (1) testvérek (1) theme for an imaginary western (1) Therapy? (1) The Cure (1) The Mission (1) Thomas Mann (1) Titanic (1) tojás (1) tömegkultúra (1) Tom Waits (4) Török Ferenc (1) történelem (72) Történelem (5) Tóth Krisztina (1) Totth Benedek (1) Trainspotting (1) Tudomány (1) tudomány (12) túlélő (1) tv (1) Újév (1) újságírás (7) Ulrich Gábor (1) Underground Kiadó (1) ünnep (3) urbanizáció (1) USA (89) utazás (3) üzlet (1) vadászat (1) vallás (7) Van Morrison (1) város (1) Városliget (1) varsói gettó (1) Vas Zoltán (1) Vatikán (2) vers (1) versek (3) Versek 2015 (2) versek 2016 (12) versek 2017 (22) Versek 2018 (12) versek 2019 (8) versek 2020 (10) vészkorszak (1) Victor Hugo (1) vihar (1) vikingek (1) világ (1) világpoénzis (2) Világpoézis (57) világpoézis (73) világzene (2) vilápoézis (1) Vilnius (1) virág (1) vízió (1) world music (3) Yes (1) Zabhegyező (1) zene (7) Zene (68) zsidóság (15) Címkefelhő

https://www.facebook.com/elmehunyor/

süti beállítások módosítása